ACTUALITATE
Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. TRADIȚII și semnificații

Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Paștelui, începe imediat după sărbătoarea Floriilor.
În Lunea Mare se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului, scrie Alba24.
Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. TRADIȚII și semnificații
Începând cu seara Floriilor și până în Vinerea Mare, în biserici se oficiază slujbele de denii. Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.
În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea și îngroparea.
În această perioadă, preoții îndeamnă la post, rugăciune și spovedanie, fiind un timp în care creștinii se pregătesc duhovnicește pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Lunea Mare
În Lunea Mare, Biserica ne aduce aminte de două momente pline de învățătură.
Iosif cel preafrumos
Primul este legat de Iosif, fiul Patriarhului Iacob din Vechiul Testament, care este lăudat în cântările Deniei ca o prefigurare a Domnului Iisus Hristos. Iosif era fiul lui Iacob și al Rahelei.
Din cauza unor visuri care prevestau un viitor mare pentru el, frații săi mai mari au devenit invidioși și l-au aruncat într-o groapă. Ei i-au spus lui Iacob că Iosif a fost mâncat de fiare sălbatice, scrie basilica.ro.
Mai târziu, Iosif a fost vândut de frații săi din invidie, pentru treizeci de arginți. Deși a fost acuzat pe nedrept și aruncat în temniță, Dumnezeu l-a ridicat și l-a făcut conducător peste Egipt, potrivit crestinortodox.ro.
Viața lui Iosif este o prefigurare a lui Hristos, care a fost și El vândut pentru treizeci de arginți, judecat pe nedrept și răstignit. Însă, la fel ca Iosif, Hristos a biruit suferința și moartea și a adus mântuire întregii lumi.
Smochinul neroditor
Tot în această zi, ne aducem aminte de smochinul neroditor, pe care Iisus l-a blestemat pentru că nu avea roade. Această pildă ne transmite că Dumnezeu așteaptă de la om nu doar vorbe, ci fapte bune, roade ale credinței.
Blestemul smochinului amintește că Dumnezeu este iubitor și milostiv, dar și drept. La judecata de apoi, El va răsplăti pe cei ce au trăit cu credință și au făcut bine, dar îi va mustra pe cei ce au trecut prin viață fără să aducă niciun rod.
Această zi ne cheamă, așadar, la trezvie, la credință vie și la fapte bune, ca să nu fim doar „pomi cu frunze”, ci suflete cu roade.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor
Potrivit tradiției, în prima zi din Săptămâna Patimilor este interzis să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.
În Lunea Mare, în multe zone din țară, femeile încep curățenia de Paște. Acestea scot totul afară din casă, spală și aerisesc bine. Curățarea casei în Lunea Mare este considerată un ritual de alungare a tuturor influențelor negative acumulate în timpul iernii.
Totodată, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.
Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile
Fiecare zi din Săptămâna patimilor are o semnificație aparte.
Potrivit Sinaxarului zilei din Triod, în zilele din Săptămâna Patimilor se reamintesc:
Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea lui Iosif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului;
Sfânta și Marea Marți – se aduc aminte cele zece fecioare din pilda Evangheliei;
Sfânta și Marea Miercuri – se pomenește femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Domnului;
Sfânta și Marea Joi – sunt celebrate patru evenimente: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, instituirea Sfintelor Taine, rugăciunea supremă și vânzarea Domnului;
Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc Patimile Mântuitorului, sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare;
Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenirea îngropării Mântuitorului Iisus Hristos și a coborârii Sale în iad.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Piața valutară continuă să fie monitorizată atent de către banca centrală iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat de mai multe săptămâni în culoarul 4,976 – 4,978 lei. Înainte de minivacanța de Paște, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9773 lei.
Însă, minuta ședinței BNR din 7 aprilie, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecute, asupra faptului că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”
ANALIZĂ. BNR semnalizează o viitoare DEPRECIERE a leului
Recordul atins de uncie de 3.317,80 dolari nu a rezistat decât o zi, aceasta urcând joi la 3.359,90 dolari. Evoluția din piețele specializate a provocat creșterea prețului gramului de aur de la 465,3330 lei la 467,2986 lei, nou maxim istoric.
Uncia de aur s-a apreciat de la începutul anului la 26%, pe fondul lipsei de predictibilitate a politicilor din domeniul tarifelor a administrației de la Casa Albă, motiv pentru investitori să caute active considerate drept refugii, precum metalul galben, francul elvețian sau yenul japonez. Reamintim că până de curând dolarul și obligațiunile emise de Trezoreria SUA erau considerate cele mai sigure plasamente.
Investitorilor privați li se adaugă băncile centrale, care sunt cei mai importanți cumpărători de aur, sau fondurile de tip ETF ale căror acțiuni sunt garantate cu aur în format fizic. În aceste condiții, analiștii de la Goldman Sachs Group Inc prognozează atingerea pragului de 4.000 de dolari/uncie până la mijlocul lui 2026.
„Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei”
Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, la 12 luni la 6,07%.
Creșterea dobânzilor solicitate de către băncile sau clienții lor la licitațiile pentru titlurile de stat, cu scadența scurtă, a redus sumele atrase de Trezorerie. Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei, față de o valoare programată a emisiunii de 800 milioane lei. Scadența titlurilor este în martie 2026 iar randamentul mediu a fost de 6,26%/an.
Euro a crescut joi la 1,1344 – 1,1410 dolari iar media dolarului a scăzut de la 4,3806 la 4,3756 lei.
Cursul francului elvețian a scăzut la 5,3554 lei iar cel al lirei sterline la 5,7940 lei.
Media monedelor din regiune s-a întărit la 4,2879 zloți/euro, după deprecierea de miercuri la 4,3033, respectiv la 407,65 forinți/euro.
Bitcoin se tranzacționa în culoarul 83.832 – 85.007 dolari, valori apropiate de cele de miercuri iar ethereum fluctua între 1.575 și 1.610 dolari.
Radu Georgescu
EVENIMENT
Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

În duminica Paștelui se joacă pe Arena Națională meciul dintre CFR Cluj și FCSB. Bogdan Mara, oficialul ardelenilor, nu crede că titlul se va decide, indiferent de rezultatul partidei.
„E un meci extrem de important și e cel mai strâns play-off din istorie. Cine leagă două victorii ia un avans. Să fie sănătoși dacă ei cred că sunt campioni dacă vor câștiga acest meci”, a spus Mara pentru Fanatik.
Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante
Directorul sportiv al lui CFR Cluj și-ar dori ca titlul să se decidă la în Gruia într-un meci de totul sau nimic: „Noi vom juca la victorie și ne dorim să ajungem la ultima etapă să vedem ce putem face și să jucăm cu titlul pe masă. Trebuie să o luăm pas cu pas pentru că mai avem și Cupa României. E un final de sezon de foc pentru noi”.
Daniel Bîrligea, fostul atacant al lui CFR Cluj, nu va juca pentru FCSB, iar Bogdan Mara a explicat situația: „Nu știu ce vor face ei cu Bîrligea, e treaba și strategia lor. Sunt niște lucruri și niște acorduri făcute între cluburi, dar una e ce e în contract și alta discuția pe care au avut-o cei doi patroni și s-au înțeles pe această temă.
„Jucătorii sunt foarte motivați”
Deci sunt două chestii legate, nu e vorba neapărat de bani. Sunt niște chestii de principii și de respect între cluburi până la urmă. Eu cred că CFR Clul i-a ajutat cu Bîrligea și jucătorul i-a ajutat mult și în Europa”.
Bogdan Mara a vorbit și de atmosfera din vestiarul lui CFR Cluj: „Jucătorii sunt foarte motivați, i-am văzut la antrenamente și nu avem nicio problemă medicală. Ne dorim să facem un meci bun pentru că va fi o partidă extrem de dificilă. Sunt campioana en-titre și au făcut un sezon foarte bun în Europa”.
În privința adversarei, de un lucru e sigur: „FCSB e o echipă extrem de puternică și omogenă. Au jucători valoroși pe toate posturile și au câștigat mult la capitolul experiență, plus că sunt campioana en-titre. Dan Petrescu i-a analizat foarte bine și știe ce are de făcut.
Nu cred că o să fie mai mult de 15.000 de spectatori pentru că se joacă în ziua Paștelui. Nu e confortabil nici pentru noi sau pentru jucători dar nu avem ce face. Suntem însă încrezători că vom avea un final de sezon frumos”.
Modificări în echipă
Bogdan Mara e conștient că Dan Petrescu nu va putea folosi același 11 la fiecare meci în acest final de sezon: „Luăm totul pas cu pas. Acum avem meciul în campionat, dar și Cupa României e la fel de importantă. E clar că la meciul de Cupă va trebui să facem câteva schimbări pentru că apoi vine meciul cu Dinamo.
Încercăm ca băieții să fie motivați din toate punctele de vedere inclusiv, financiar, și au prime de obiectiv importante. Vom încerca și ei știu ce au în contracte”, a mai spus directorul sportiv al ardelenilor.
EVENIMENT
Echipa Knights cheerleaders a CCS Cluj-Napoca PARTICIPĂ la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando-SUA

Echipa Knights cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca participă la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, în SUA, ce se desfășoară în luna aprilie.
În fiecare an, mii de majorete și sute de echipe concurează pentru o licitație la The Cheerleading Worlds, care se desfășoară în fiecare aprilie la ESPN Wide World of Sports. Campionatul Mondial de Majorete însumează cele mai provocatoare performanțe, energie pozitivă și emoții împărtășite în cadrul comunității All Star.
Echipa Knights cheerleaders a CCS Cluj-Napoca PARTICIPĂ la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando-SUA
Pentru echipele alese să participe, o invitație la această competiție internațională All Star este cea mai mare onoare, adunând cei mai talentați sportivi într-o singură etapă. Acest eveniment anual este un omagiu dedicat expertizei, atletismului, hotărârii și pasiunii comune care caracterizează majoretele All Star.
De la începutul său, cu doar 14 echipe în 2004, The Cheerleading Worlds a înflorit, cuprinzând peste 500 de echipe anual. Peste 10.500 de sportivi All Star din 25 de națiuni se reunesc pentru The Cheerleading Worlds, recompensa supremă după un sezon de muncă grea, antrenament și concentrare.
Knights cheerleaders este prima echipă de cheerleading din Cluj-Napoca, înființata în 2014, inițial ca echipă de liceeni si studenți iar apoi structura s-a dezvoltat ajungând acum să aibă în componență peste 100 de sportive, care își desfășoară pregatirea sportivă în 4 categorii de vârstă:
– TINY Knights 5-7 ani
– MINI Knights 8-12 ani
– JUNIORI Knights 13-16 ani
– SENIORI Knights peste 16 ani
Activitățile principale ale echipei sunt participarea la programul de antrenament regulat (2 sau 3 antrenamente pe săptămână), tabere sportive, workshopuri de specialitate, competiții naționale și internaționale, precum și participarea la evenimente culturale și de divertisment cu scopul de a promova cheerleadingul ca alternativă de petrecere a timpului liber pentru tineri și de implicare în activități sportive de performanță.
„Astăzi, trupa de sportivi români Knights cheerleaders a pornit spre Statele Unite ale Americii.
22 de sportivi ai Team România, care fac parte din echipa Knights cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, vor reprezenta țara noastră la World Cheerleading Championships – Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, Statele Unite ale Americii.
Le dorim mult succes și îi felicităm pe toți cei implicați în acest proiect, sportivi, antrenori, părinți, pentru curaj, muncă și perseverență”, scrie pe pagina de Facebook a CCS Cluj.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a distribuit, în Vinerea Mare, cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca. Acolo, edilul a primit, la rândul lui, un cadou: o Priceasnă cântată de Eleonora Ciuciui.
VIDEO. Emil Boc a primit CADOU o Priceasnă cântată din inimă de o locatară a centrului pentru seniori din Cluj-Napoca
„Azi, în Vinerea Mare, când am distribuit cadouri de Paști seniorilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, am avut plăcuta surpriză să o reîntâlnesc pe doamna Eleonora Ciuciui.
Și de data aceasta, ne-a încântat cu o Priceasnă cântată din suflet și cu drag!
O postez și eu pentru toți clujenii în această Zi Sfântă.
O priceasnă este o cântare religioasă populară, specifică tradiției ortodoxe românești, care se interpretează de obicei în timpul slujbelor sau în afara lor, cu o profundă încărcătură emoțională și spirituală.
În esență, priceasna este o rugăciune cântată — simplă, curată, venită din inimă, care aduce lacrimi și liniște.
Este o formă de apropiere a sufletului de Dumnezeu prin muzică.
Mulțumim, Elena Ciuciui”, a scris Boc pe Facebook.