EVENIMENT
CFR Cluj – Rapid: DUELUL „feroviarilor” care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal

CFR Cluj și Rapid încheie ultima partidă din etapa a patra a play off-ului Superligii. Meciul se va desfășura luni de la ora 20.30, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.
În 28 septembrie 2024, CFR – UTA 1-3 a fost ultima înfrângere suferită de clujeni în campionat pe teren propriu. Au urmat acasă opt victorii şi două remize.
CFR Cluj – Rapid: DUELUL „feroviarilor” care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal
Giuleştenii au câştigat doar trei dintre cele 16 deplasări din ediţia curentă, iar de alte opt ori au terminat la egalitate.
Gruparea antrenată de Dan Petrescu are cel mai bun atac din campionat, 61 de goluri marcate, dintre care 36 în repriza secundă, în timp ce Rapid este echipa cu cei mai mulţi marcatori în primele 33 de runde, 18 dintre cei 39 de jucători utilizaţi reuşind să înscrie cel puţin un gol, scrie LPF în avancronica meciului.
Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 48 de ori, de 16 ori s-au impus ardelenii, de 21 de ori au câştigat bucureştenii, iar alte 11 partide s-au terminat la egalitate.
Înaintea meciului de luni, CFR Cluj este pe locul 2, iar Rapidul pe 6.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Începe devierea traficului pe direcția Florești – Cluj-Napoca, pe o distanță de 200 de m. Restricții de viteză

Pasaj cu acces la Spitalul Regional de Urgență

După egalul de acasă cu Rapid și înfrângerea de Paște în fața FCSB, Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, a mărturisit că nu mai este interesat de maniera în care joacă echipa sa, ci doar că câștige Cupa, scrie Fanatik.
„Da, (FCSB – nr) are șanse mari (să câștige campionatul). Dar dacă nu câștigă cu Rapidul… pentru că Rapidul când a jucat la noi a demonstrat că se poate orice.
Balaj (CFR Cluj): Să jucăm URÂT în Cupă și să CÂȘTIGĂM, asta îmi doresc
Noi am avut noroc la acel egal și era incorect să câștigăm. Rapidul a demonstrat. Nu mai înțelegi nimic din fotbal. Joacă „U” Cluj cu Dinamo cum joacă, vine la Rapid…
Rapid joacă cu noi foarte bine, repriza a doua… slab meciul cu Dinamo la o săptămână apoi. Chiar nu mai înțelegi nimic din acest fotbal. Noi am dominat incredibil FCSB în prima repriză și s-a terminat 0-1.
Singurul lucru care ne rămâne este să jucăm urât în Cupă și să câștigăm, asta îmi doresc. Nu mă mai interesează altceva”, a spus Cristi Balaj.
CULTURA
Maraton de rugăciune pentru Papa Francisc la Catedrala Greco-Catolică din Piața Cipariu din Cluj-Napoca

Catedrala Greco-Catolică dedicată ”Martirilor și mărturisitorilor veacului XX”, situată în Piața Cipariu din Cluj-Napoca, va găzdui un maraton de rugăciune pentru sufletul Papei Francisc, care a trecut la cele veșnice, luni, în a doua de Paște.
”Mulțumim Sfântului Părinte, pentru dragostea față de toți, în mod special față de cei defavorizați.
Mulțumim pentru momentul împlinirii ceasului dreptății ce a răsunat pe Câmpia Libertății de la Blaj, atunci când Episcopii noștri martiri au primit ceea ce merită: cinstea și venerația lumii catolice și a întregii Românii cu adevărat libere.
Papa Francisc a fost nu doar conducătorul bisericii, ci un neobosit evanghelizator, mărturisind evanghelia cu propria viață, un veritabil profet căruia îi ardea inima plină de compasiune și milostivire, care a trăit plenar ceea ce a predicat.
”Am pierdut un adevărat sfânt Părinte”
În fața neașteptatei vești, suntem și noi copleșiți de o tristețe dusă până la durere, pentru că am pierdut un adevărat sfânt Părinte, dar, în același timp, trăim și experiența bucuriei datorită faptului că am fost contemporani cu o asemenea complexă personalitate, a cărui amintire va dăinui peste veacuri prin frumusețea slujirii simple și gratuite, după modelul Păstorului Cristos, căruia i-a dedicat întreaga viață.
Suntem cuprinși de cutremurare sfântă și mulțumim în rugăciune Domnului Dumnezeului nostru pentru toate harurile pe care le-am primit prin mijlocirea sfântului nostru părinte în acești 12 ani de rodnic și înălțător pontificat.
La Catedrala dedicată ”Martirilor și mărturisitorilor veacului XX” va fi un maraton de rugăciune la intenția odihnei Sale veșnice. Se va putea aprinde in memoriam o lumânare și se va deschide o carte unde toți cei care doresc vor avea ocazia să scrie un mesaj de condoleanțe și recunoștință”, se arată într-un mesaj al reprezentanților Catedralei.
CULTURA
Rămășițele regelui Ungariei, Matei Corvin, născut la Cluj, au fost descoperite – arheologi maghiari

Arheologii maghiari cred că au descoperit rămășițele lui Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, născut la Cluj în 1443. Scheletul legendarului conducător s-ar afla în ruinele unei bazilici regale din Székesfehérvár (Ungaria), scrie Archaeology News, citat de Știrile ProTV.
Descoperirile nu sunt încă confirmate de ADN, dar experții susțin că există șanse mari ca scheletul descoperit în ruinele vechii bazilici regale să aparțină regelui Matei Corvin.
Acesta este fiul lui Iancu de Hunedoara, s-a născut pe 23 februarie 1443 la Cluj și a decedat 6 aprilie 1490, la Viena.
Descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 de pe locul fostei bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și de înmormântare a regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea după secole de neglijență și pagube, inclusiv daune cauzate de otomani.
Model 3D al craniului
În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare ”Gyula László” a creat o serie de reconstrucții grafice din cranii găsite la bazilici. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare ciudată cu craniul lui János Corvinus – fiul ilegitim, dar recunoscut al lui Matthias – ale cărui rămășițe au fost descoperite anterior în Lepoglava, Croația.
Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a finalizat o reconstrucție științifică completă a feței plastice a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă.
Trautmann a fost de acord cu teoria lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii erau probabil de la persoane legate printr-o strânsă legătură de rudenie, astfel că cercetătorii cred că singurul candidat probabil este însuși regele Matei Corvin.
Se așteaptă teste ADN
Oficialii Institutului de Cercetare Maghiară au declarat că afirmațiile făcute în presă despre scheletul regelui Matia nu sunt încă confirmate: ”Verificarea științifică a ipotezei este în curs. Vom putea face o declarație finală după verificare”.
O confirmare finală va depinde de testele ADN.
Matthias Corvinus, cunoscut și sub numele de Matia Corvin sau Matei Corvin, a fost regele Ungariei și Croației între 1458 și 1490. Este cel care a fondat celebra Bibliotheca Corviniana.
Matei Corvin s-a născut într-o casă din centrul Clujului, cunoscută acum ca și Casa Matei și care este acum, sediu al Universității de Artă și Design. Fostul rege al Ungariei are și o statuie ecvestră în Piața Unirii, operă a sculptorului Fadrusz Janos, dezvelită în anul 1902.