Connect with us

ACTUALITATE

UTCN își face Institut de Cercetare în Inteligență Artificială

Publicat


Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este promotorul unui proiect prin apelul “structuri de sprijinire a proiectelor de
specializare inteligentă”, în valoare de peste 80 de milioane de lei, accesat pentru crearea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA).

Inițiativa Universității Tehnice urmărește strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică și are drept obiectiv coagularea resursei umane cu expertiză în noile tehnologii, în jurul unui institut de dezvoltare și transfer tehnologic înzestrat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație, care să asigure masa critică de competențe și rezultate relevante în inteligența artificială (IA).

Spațiu la discreție

În acest scop, se are în vedere edificarea unei noi clădiri cu o
suprafață totală desfășurată de 10.500 mp, care va găzdui mai multe
centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra
performante (sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep
learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare,
simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera soluții noi,
inovatoare în domenii de mare actualitate (securitate cibernetică, orașe
inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome,
sisteme inteligente, produse inovative în IoT etc).

UTCN, universitate de excelență

Rezultatele remarcabile obținute până în prezent de mai multe colective
de cercetare din UTCN, certificate prin derularea și implementarea a 24
de proiecte europene de tip H2020, pe teme conexe domeniului de
inteligență artificială, cu o valoare totală de 5 milioane de euro
(locul doi pe țară după Universitatea Politehnica din București ca
resurse atrase prin programe europene), certifică competențele și
expertiza cercetătorilor în acest domeniu prioritar la nivel european și
național.
Astăzi, în urma clasamentului internațional QS STARS RATING SYSTEM (UK), una dintre cele mai prestigioase instituții de evaluare academică la
nivel mondial, UTCN face parte din categoria universităților de
excelență la nivel internațional (4 stele), având și domenii care în
clasamentele corespunzătoare ocupă poziții extrem de onorante la nivel
mondial, precum Calculatoare 451-500 mondial și locul 2 în România,
Ingineria electrică și electronică și Ingineria mecanică 351-400 mondial
și locul 2 în România etc.

Toate aceste rezultate reflectă o preocupare majoră a UTCN în a asigura resursa umană înalt calificată în aceste domenii prioritare pentru dezvoltarea României.
Institutul va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața
forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței
artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare
competitive la nivel european și internațional, care vor aduce
vizibilitate și prestigiu regiunii.
Crearea acestui institut, va genera o dimensiune care va permite accesul
la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare
și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele
internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării
în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței
artificiale.

A. P.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cîțu: Decizia privind redeschiderea şcolilor va fi luată pe 2 februarie

Publicat

Luni, premierul Florin Cîţu a anunțat că decizia privind redeschiderea şcolilor va fi luată pe 2 februarie, menţionând că doreşte ca şcolile să fie redeschise, însă contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii.

„Noi am spus, şi preşedintele României a spus, că vom lua o decizie fermă pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică din România, dacă avem o înrăutăţirea situaţiei. Vom lua o decizie pe 2 februarie. Personal, bineînţeles că vreau, ca toată lumea, să fie deschise şcolile, şi economia să fie deschisă, dar nu contează ce vreau eu, contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii, pentru că nu putem să relaxăm prea mult condiţiile şi apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate”, a afirmat Cîţu la Parlament, înaintea şedinţei liderilor coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

Campania de vaccinare ar putea permite relaxarea condiţiilor în perioada următoare, spune premierul.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primim de la cititorii Cluj24.ro. Centre de vaccin la Cluj special pentru persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice

Publicat

De

Un cititor al Cluj24.ro propune o soluție care să permită accesul la vaccinare mai ușor pentru persoanele în vârstă pe platforma dedicată creată de autorități.

”Accesul la programare pentru vaccinare a persoanelor peste 65 ani și a celor cu boli cronice este de cele mai multe ori imposibil. Fiind programați în aceeași etapă cu persoanele <<esențiale>>, locurile s-au ocupat în câteva zile. Pentru deblocare, sugerez să fie alocate cel puțin 3 centre, câte unul în cele trei mari zone (Mănăștur, Gheorghieni, Grigorescu) exclusiv pentru persoanele din categoria mai sus menționată”, a spus acesta.

De asemenea, o cititoare ne-a transmis că ar trebui să fie dotate centrele de vaccinare și cu cărucioare cu rotile pentru persoanele în vârstă care se deplasează cu greutate, mai ales ținând cont de distanța, uneori, mare, între cabinetul de vaccinare și cabinetul post-vaccinare unde aceste persoane trebuie să aștepte 15 minute.

De o săptămână, locurile în centrele de vaccinare din județul Cluj sunt epuizate, numărul de doze de vaccin fiind mai mic decât cererea.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Horoscop săptămânal. Vezi aici cum va fi săptămâna 25-31 ianuarie și cine va avea succes și noroc

Publicat

Berbec

Este o săptămână în care vei duce multe lupte interioare, dar acestea îți vor da din nou lecții de viață. Ești copleșit de emoții și pus în situații dificile. Îți recomandăm să tratezi totul cu mult calm și răbdare.

Taur

Trebuie să îți faci timp să rezolvi o serie de probleme personale pe care le-ai tot amânat sau pe care nu ai vrut să le abordezi. Vrei să te relaxezi, dar nu faci nimic în acest sens.

Gemeni

Responsabilitatea și asumarea greșelilor nu sunt punctul tău forte, așa că trebuie să te gândești unde ai călcat strâmb în trecut, pentru că problemele de care fugeai acum te vor ajunge din urmă și de această dată nu vei scăpa.

Rac

Mari adevăruri ies la iveală în această săptămână. Fii cu capul pe umeri, tratează-i pe toți prietenii tăi cum trebuie și fii aproape de familie. Te sfătuim să fii cerebral în toate discuțiile și să îți asumi greșelile.

Leu

Îți dorești foarte mult să reiei o prietenie din trecut, dar orgoliul și neliniștea nu te lasă să faci alegeri potrivite. Totuși, trebuie să fii agil și să iei în calcul toate posibilitățile pentru că știm că leilor nu le place să fie păcăliți.

Fecioară

Fecioarele vor fi din ce în ce mai active, însă trebuie să fie și ele atente la cât de mult își suprasolicită organismul. Pauzele sunt binevenite și ocupațiile extra ar trebui să le ocupe timpul.

Balanță

Toată săptămâna vă chinuiți să rezolvați niște chestiuni extrem de importante și se poate spune că ajungeți, în sfârșit, la mal. Vă focalizați toată atenția pe familie și viața intimă.

Scorpion

Scorpionii află câteva lucruri pe care cei în care au avut încredere le-au spus despre ei pe la spate. Astfel, încep să se descotorosească de merele putrede și își reclădesc un imperiu.

Săgetător

Săgetătorii se liniștesc și încep să vadă lucrurile bune din viața lor. Totuși, ar trebui să vă apreciați mai mult prietenii și să vă dați seama de sacrificiile pe care le-au făcut ei pentru tine.

Capricorn

Consideri că îți merge bine pe toate planurile. Îți sugerăm să ai grijă la viața sentimentală pentru că alegerile anterioare pot să te facă să regreți ceea ce ai făcut și mai mult, poți să suferi dacă nu ești atent cum manageriezi viața de cuplu.

Vărsător

Vărsătorii sunt în lumea lor și au parte de multe momente frumoase. Își dau seama că într-adevăr iese soarele pe strada lor. Profitați și fiți fericiți. Pesimismul nu ar mai trebui să apară.

Pești

Nu ești în apele tale și te întristezi tot mai des pe parcursul săptămânii, deoarece nu față criticilor și problemelor cu care se confruntă cei din jurul tău. Trebuie să fii mai rațional, lucrurile se vor rezolva.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare de vânt puternic în toată țara. În zonele montane din Cluj vor fi ninsori viscolite

Publicat

Conform ANM, în această dimineață de la ora 10:00 a intrat în vigoare o informare de vânt puternic. Meteorologii spun că cea mai mare parte a ţării va fi afectată, pe parcursul zilei, de intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h.

În regiunile cu altitudine ridicată, vor fi intervale în care rafalele vor depăşi 55-65 de km/h şi izolat 70 km/h. Totodată, la altitudini de peste 1800 de m, rafalele sunt între 80-100 km/h.

La munte va ninge, dar pe arii restrânse în regiunile intracarpatice, mai spun meteorologii. Mai mult, până azi la ora 10:00 a fost în vigoare și un cod portocaliu și galben pentru ninsori și viscol puternic.

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate