Connect with us

ACTUALITATE

UTCN își face Institut de Cercetare în Inteligență Artificială

PublicatUniversitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este promotorul unui proiect prin apelul “structuri de sprijinire a proiectelor de
specializare inteligentă”, în valoare de peste 80 de milioane de lei, accesat pentru crearea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA).

Inițiativa Universității Tehnice urmărește strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică și are drept obiectiv coagularea resursei umane cu expertiză în noile tehnologii, în jurul unui institut de dezvoltare și transfer tehnologic înzestrat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație, care să asigure masa critică de competențe și rezultate relevante în inteligența artificială (IA).

Spațiu la discreție

În acest scop, se are în vedere edificarea unei noi clădiri cu o
suprafață totală desfășurată de 10.500 mp, care va găzdui mai multe
centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra
performante (sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep
learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare,
simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera soluții noi,
inovatoare în domenii de mare actualitate (securitate cibernetică, orașe
inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome,
sisteme inteligente, produse inovative în IoT etc).

UTCN, universitate de excelență

Rezultatele remarcabile obținute până în prezent de mai multe colective
de cercetare din UTCN, certificate prin derularea și implementarea a 24
de proiecte europene de tip H2020, pe teme conexe domeniului de
inteligență artificială, cu o valoare totală de 5 milioane de euro
(locul doi pe țară după Universitatea Politehnica din București ca
resurse atrase prin programe europene), certifică competențele și
expertiza cercetătorilor în acest domeniu prioritar la nivel european și
național.
Astăzi, în urma clasamentului internațional QS STARS RATING SYSTEM (UK), una dintre cele mai prestigioase instituții de evaluare academică la
nivel mondial, UTCN face parte din categoria universităților de
excelență la nivel internațional (4 stele), având și domenii care în
clasamentele corespunzătoare ocupă poziții extrem de onorante la nivel
mondial, precum Calculatoare 451-500 mondial și locul 2 în România,
Ingineria electrică și electronică și Ingineria mecanică 351-400 mondial
și locul 2 în România etc.

Toate aceste rezultate reflectă o preocupare majoră a UTCN în a asigura resursa umană înalt calificată în aceste domenii prioritare pentru dezvoltarea României.
Institutul va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața
forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței
artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare
competitive la nivel european și internațional, care vor aduce
vizibilitate și prestigiu regiunii.
Crearea acestui institut, va genera o dimensiune care va permite accesul
la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare
și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele
internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării
în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței
artificiale.

A. P.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Vezi cum va arăta malul Someșului din Cluj în 2023

Publicat

Spaniolii de la Practica au câștigat concursul de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca pentru proiectul de refacere a malurilor Someșului, anunță media9.ro. Proiectul va costa 123 de milioane de lei, iar 89,6 vor fi acoperiți din fonduri europene. Termenul de finalizare este 30.04.2023.

Lucrările de amenajare se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 de metri pătrați și va include malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu.

Iată propunerile spaniolilor, conform media9.ro:

· Zona platoului Sălii Sporturilor se va reorganiza. Va rămâne o parcare temporară, dar cea mai mare parte a betonului va lăsa locul vegetației și va putea găzdui evenimente publice.

· Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.

· Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.

· Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn.

Cristian Lungu

Foto: media9.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujul aduce României aproape 10 miliarde de euro. Vezi cum a influențat contextul COVID-19

Publicat

Județul Cluj a contribuit la produsul intern brut (PIB) al României cu peste 45 de miliarde de lei anual. În aproape aceiași situație se află și județe precum Timiș sau Constanța.

Județul Timiș a venit cu 46 miliarde lei la PIB, Clujul – cu 45 de miliarde, Constanța – cu 42 de miliarde, Brașov – cu 32 de miliarde, Iași – cu 30 de miliarde. Bucureștiul și județul Ilfov dețin 23% din contribuția la PIB național, conform conferințelor Pactul pentru Muncă.

„Criza coronavirusului a generat efecte devastatoare atât asupra economiilor dezvoltate, cât și a celor emergente. Relocarea activității la domiciliu, reducerea numărului de ore lucrate, pierderea locurilor de muncă influențează în aceeași măsură piața globală a muncii, precum și pe cea din România”, spun sursele.

Pactul pentru Muncă este organizat de două mari entități patronale, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, care-și unesc eforturile, în susținerea proiectelor economice naționale.

La finalul celor doi ani de dezbateri, organizate în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța, soluțiile identificate în cadrul discuțiilor se vor concretiza într-un acord înaintat Guvernului României. Acesta va include principalele soluții identificate de mediul antreprenorial pentru o piață a muncii flexibilă, eficientă și competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, dar și asupra nivelului de trai al românilor, scrie zcj.ro.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Două autoturisme accidentate și o autoutilitară răsturnată în această după-masă în Cluj

Publicat

Autoturismele s-au ciocnit pe strada Ovidiu din Cluj-Napoca, pe când autoutilitara s-a răsturnat între Apahida și Corpadea, anunță ISU pe Twitter. Din primele informații niciuna dintre persoanele aflate în autovehicule nu au decedat și nici nu au avut nevoie nevoie de îngrijiri medicale suplimentare. 

„Două autospeciale cu modul de descarderare și două echipaje SAJ au fost alertate ca urmare a răsturnării unei autoutilitare între localitățile Apahida și Corpadea. Echipele de intervenție au găsit ocupanții ieșiți din aceasta în momentul sosirii la locul evenimentului. Doi bărbați au primit îngrijiri medicale de la echipajul SAJ. fără a fi transportați la spital.” se arată în comunicatul ISU.

 


*Știrea este în curs de actualizare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Absolvire originală la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca

Publicat

Din cauza restricțiilor impuse de starea de alertă, absolvirile din acest an din cadrul liceelor și facultăților sunt nevoite să se adapteze. Este și cazul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

„La Școala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca, vineri 05.06.2020, pentru elevii claselor a VIII-a sună ultimul clopoțel din viața lor de elevi de gimnaziu, însă nu ca în alți ani.

Festivitatea de absolvire tradițională, cu tot ceea ce implica un astfel de moment unic: emoțiile ultimei zile petrecute în școala generală, zâmbete, îmbrățișări, lacrimi, baloane colorate și panglici cu visuri fluturând, a fost înlocuită de o emoționantă festivitate organizată pe platforma zoom, un filmuleț realizat de către profesorii diriginți împreună cu directorii școlii, pentru Promoția 2020, precum și de premierea șefelor de promoție acasă la ele.

„Este important să vrei să oferi momente minunate acestor absolvenți merituoși. Să fii profesor înseamnă înainte de toate să fii empatic, să te dăruiești prin emoții și amintiri, să-ți pese de sufletele elevilor tăi. De aceea am ales să dedicăm această zi celor 90 de absolvenți ai Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”, cei mai frumoși, cei mai talentați și cei mai puternici. Promoției 2020.

„Elevele au primit vizita profesorilor diriginți și a directorului școlii”

O promoție cu adevărat altfel, o promoție care a învățat lecția existenței responsabile înainte de toate celelalte. Nici o pandemie nu trebuie să răpească acestor copii bucuria absolvirii școlii generale” (Camelia Sîncrăian Pop, Director Școala Gimnazială “Ion Creangă”).

Cele două șefe de promoție, Alexia Pop și Daria Maria Broscoi, care au absolvit școala generală cu media 10, meritau acest gen de recunoaștere a valorii și muncii lor. Elevele au primit vizita profesorilor diriginți și a directorului școlii și au fost emoționate să primească daruri simbolice: coronițe de absolvire, diplome de excelență și buchete de flori. Ceilalți absolvenți au primit diplome și scrisori cu mesaje emoționante din partea școlii”, se arată în comunicatul școlii.

Citește mai departe