Connect with us

ADMINISTRAȚIE

STAREA DE URGENȚĂ: Tot ce trebuie să știi despre măsura care va fi decretată luni în România. Ce restricții pot impune autoritățile

Publicat


România va intra, luni, în Stare de Urgență decretată de președinte, iar Parlamentul trebuie să încuviinţeze măsura, în cel mult cinci zile de la luarea acesteia.

În procedură sunt implicate două personaje cheie: președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Membri cheie ai Guvernului (prin atribuțiilor lor de serviciu) vor avea un rol extrem de important. În acest caz este vorba despre ministrul Marcel Vela și despre secretarul de stat Raed Arafat. 

Starea de urgenţă este superioară ca gravitate stării de alertă şi oferă autorităţilor cadrul legal de a lua anumite decizii, cum ar fi restricţionarea sau interzicerea unor adunări sau închiderea unor instituţii.

Deși autoritățile nu au anunțat încă măsurile concrete, cadrul legal oferă puteri sporite statului, care merg de la achiziții făcute în regim de urgență, posibilitatea rechiziționării unor bunuri, restrângerea unor libertăți civile și chiar, cum a declarat chiar premierul Ludovic Orban, unele măsuri anti ”fake-news”.

Acest ultim element este important pentru că va permite Guvernului un control extins asupra comunicării publice. Cazurile de infecție nu vor mai fi raportate în regim de update și vor fi anunțate o dată sau de două ori pe zi.

Din acest punct de vedere, autoritățile nu vor mai simți atât de acut presiunea cu privire la modul în care gestionează criza. Va fi greu de intuit ce se află dincolo de cifrele comunicate din sursă unică, legate de numărul de infecții și de cel al testelor realizate.

Potrivit legii, dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

 • În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

Legislaţia care cuprinde măsurile excepţionale, în cazul stării de urgenţă, este Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Decretul de instituire a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele:

 • motivele care au impus instituirea stării;
 • zona în care se instituie;
 • perioada pentru care se instituie;
 • drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, în limitele prevederilor constituționale

Guvernul poate: 

 • să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
 • să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
 • să efectueze razii;
 • să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;
 • să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezenţă nu se justifică;
 • să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcţiile şi în zonele stabilite şi să ţină evidenţa acestora;
 • să protejeze informaţiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informaţiile cu privire la starea de urgenţă, cu excepţia celor referitoare la dezastre, se dau publicităţii numai cu avizul autorităţilor militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura şi de forma de proprietate, sunt obligate să transmită, cu prioritate, mesajele autorităţilor militare, la cererea acestora;
 • să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
 • să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
 • să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;
 • să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;

Asta nu înseamnă că Guvernul va lua TOATE aceste măsuri ci, cel mai probabil, doar pe cele despre care consideră că permit o mai bună gestionare a crizei.

Starea de urgență se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

Citește Tot ce trebuie să știi despre Starea de Urgență care va fi decretată luni în România. Ce puteri vor avea autoritățile pe Alba24.ro

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Rămași de pagubă, ignorați de autorități. Floreștenii afectați de inundațiile din 2020 sunt puși pe drumuri

Publicat

La mai bine de jumătate de an de la inundațiile puternice care au afectat locuitorii din preajma străzii Eroilor, cei păgubiți se simt fără sorți de izbândă în fața autorităților locale, care îi trimit mereu într-o zonă gri. În lipsă de alternativă, unii s-au adresat Tribunalului Cluj și așteaptă primele termene de judecată.

Fostul primar al comunei Florești, Horia Șulea, a spus la acea vreme că cei care au suferit pagube în urma inundațiilor vor fi despăgubiți.

”Din cauza unei greșeli grave în succesiunea lucrărilor de construcție a canalizării Văii Sânăslăului, parte din locuitorii străzii Eroilor au avut de suferit pagube materiale și mult mai mulți pagube morale.

În nume propriu și al administrației publice a comunei Florești, îmi cer scuze public față de toți locuitorii afectați de această gravă greșeală făcută de către constructor. Toți cei afectați material sunt rugați sa mă contacteze pentru a trimite o comisie care să stabilească valoarea pagubelor, ca eu la rândul meu să mă pot îndrepta împotriva constructorului”, declarase atunci Horia Șulea.

De noi nu s-a ales nimic

Cum strada se afla în proces de modernizare printr-un proiect cu finanțare inclusiv de la bugetul național, cetățenii și-au prezentat pagubele autorităților publice. S-a și întocmit o adresă de e-mail dedicată.

La nivelul Primăriei s-a constituit o comisie specială pentru evaluarea pagubelor, iar floreștenilor afectați li s-au întocmit rapoarte inclusiv din partea pompierilor care au fost nevoiți să pompeze apa din subsolurile blocurilor.

Mai multe autoturisme și o motocicletă parcate în subteranul unui bloc au fost avariate total. De asemenea au fost avariate lifturi, pereți și alte obiecte personale. Apa a inundat complet o parcare și a urcat până la nivelul parterului.

Constructorii de imobile au fost nevoiți să facă reparații pe propria cheltuială, să desfunde canalizarea și să curețe căile de acces, iar acum se află la rândul lor în așteptarea unui proces.

„De noi nu s-a mai ales nimic. A venit o comisie de la Primărie, de la ISU, dar Primăria nu a mai dat răspuns în urma procesului verbal. Am vorbit și cu un avocat, ne-am adresat oficial către firma Napoca și către Primărie. Așteptăm termenul de judecată”, a declarat Alexandra Tulbure, reprezentantul companiei care administrează unul dintre blocurile afectate, pentru Cluj24.

Fostul primar Horia Șulea a menționat că din câte ține minte, printre clauzele contractuale care au stat la baza efectuării lucrării de modernizare a străzii erau cuprinse și unele garanții de asigurare, iar amplasamentul respectiv a fost predat către constructor.

Să mai facă cereri

Între timp Floreștiul are un nou primar, Bogdan Pivariu, care în loc de soluții concrete, acuză la rândul lui greaua moștenire. Edilul a menționat, luni, că șantierul respectiv nu a înaintat așa cum se dorea în ultimele 2 luni, iar drept consecință a sancționat firma cu 1,2 milioane de lei.

”În Florești nu mai merge cu jumătăți de măsură”, a spus Bogdan Pivariu.

Lucrurile sunt clare. Cu toate acestea, pentru floreștenii păgubiți edilul nu poate face momentan mai mult decât să îi roage să facă mai multe cereri.

”Să facă în continuare cereri”, a declarat primarul în cadrul unei conferințe de presă.

 

M. M.

 

Zid de protecție construit din banii locatarilor, după inundații. Aceștia încă se tem să parcheze în subsolul blocului.

 

Urmele inundației, încă vizibile

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pivariu anulează PUG-ul Floreștiului. Șulea: Nu ce vreau eu, primarul, se face. E lucrare de interes public!

Publicat

Într-o primă apariție publică la început de an 2021, primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, strârnește reacții puternice prin anunțul său de anulare a Planului Urbanistic General (PUG) -ul celei mai mari comune din România.

Deși toate studiile pentru aprobarea în Consiliul Local Florești a noului PUG au fost finalizate cu ajutorul specialiștilor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și mai mult – planurile au fost supuse dezbaterii publice, noul primar susține că tot ceea ce s-a realizat nu oglindește necesitățile viitoare ale localității.

”Nu face o proiecție așa cum o imaginez eu”, a declarat, luni, Pivariu.

Întrebat de jurnaliști care ar fi mai concret această viziune, primarul a amânat răspunsul pe o dată viitoare, cu precizarea că nici dânsul, respectiv niciun consilier local, nu au avut posibilitatea să se exprime pe această temă.

Totuși Bogdan Pivariu a spus că va avea o colaborare bună cu arhitectul șef al județului Cluj și cu arhitecții Primăriei Cluj-Napoca.

Ce punem în loc?

Pe ce noi argumente se va baza edilul nu este clar întrucât, după cum afirma chiar acesta, nici măcar un studiu de trafic nu se mai poate face pe vreme de pandemie deoarece nu ar reflecta o situație reală.

Fostul primar al Floreștiului, Horia Șulea, a fost surprins la auzirea veștii. ”Este o lucrare de interes public; nu ce vreu eu, primarul, se face. Au existat totuși unele dezbateri publice, la care a asistat și domnul Pivariu. Când ei ridică mâna pe anumite subiecte, de ce o mai ridică? Să spună apoi că nu au știut?”.

PUG-ul Floreștiului a fost finalizat încă din toamna anului 2018 și a fost supus dezbaterii publice. Între timp a apărut proiectul autostrăzii urbane, iar aliniamentul șoselei nu a fost cuprins în PUG, motiv pentru care s-a realizat actualizarea studiilor. Între timp au expirat unele avize, care pot fi obținute din nou.

”Ajungem în situația în care constructorii să fugă din Florești. Și este o problemă deoarece din total venituri proprii, spre 40% sunt bani aduși de urbanism”, a adăugat Șulea.

Noul PUG definitiva închiderea cvartalelor pentru clarificarea zonelor de case și de blocuri. Aproximativ 500 hectare de teren din Dealul Floreștiului – limita cu Cluj-Napoca, urmau să fie introduse în intravilan pentru realizarea unui cartier de lux.

Tot în noul PUG au fost prevăzute, printre altele, dezvoltarea unei zone cu priveliști deosebite între cartierul ANL spre Tăuți, dezvoltarea unei zone de agrement cu apă termală la Sărata Lonii, introducerea în intravilan a unei suprafețe de 110 hectare în zona Sanaslău și dezvoltarea Văii Gârboului, de la poligon spre Tăuți.

M. M.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectul de metrou de la Cluj merge înainte. Se fac foraje geotehnice în Florești

Publicat

Angajații companiei Geostud au început efectuarea de foraje geotehnice pe raza comunei Florești, în zona străzilor Teilor – Porii în cadrul proiectului de metrou și tren metropolitan. Forajele sunt realizate pe un teren generos, pe care încă nu s-au construit imobile.

Compania trebuie să efectueze, în total, 42 de foraje, prevăzute în cadrul proiectului „tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida” – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”.

Cetățenii care dețin cu orice titlu imobile situate de-a lungul coridorului și în cadrul zonelor studiate sunt rugați să permită accesul echipelor tehnice și utilajelor acestora pentru efectuarea în bune condiții a realizării forajelor geotehnice necesare elaborării proiectului.

Pentru floreșteni a fost stabilită o gură de metrou în zona străzii Eroilor, la o distanță de circa 10 minute de mers pe jos față de locația unde se efectuează acum forajele.

Cu toate acestea, fostul primar Horia Șulea a declarat, la vremea contractării lucrărilor de forare, că strada Eroilor nu trebuie să fie capăt de linie pentru metroul Cluj-Napoca – Florești întrucât zona nu permite realizarea unui parking, a unui depou sau asigurarea unei viitoare zone pentru dezvoltare. Astfel a fost propusă extinderea rețelei către nodul de autostradă din Gilău.

Linia de metrou va presupune stații atât la viitorul Spital Regional de Urgență, cât și la centrul comercial VIVO.

Momentan au fost propuse în total 15 stații, pe o lungime de 16 kilometri.

M. M.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO/ GIUVAIERUL Clujului. Lacul Becaș arată superb

Publicat

De

Un fotograf clujean a surprins imagini superbe cu Lacul Becaș și zona înconjurătoare și s-a întrebat în ce măsură aceasta a fost cuprinsă în proiectele Primăriei Cluj-Napoca.

”Avem la Cluj un giuvaier: Lacul Becaș și zona înconjurătoare. Va fi cumva inclus în vreunul din noile parcuri? Există vreun plan sau proiect pentru această zonă superbă?”, a spus Bogyó József László.

Potrivit acestuia, locuitorii zonei cer Primăriei Cluj-Napoca să se implice și să realizeze un proiect de amenajare a lacului în scop turistic.

”Terenul unde se află lacul aparținea, pe vremuri, de Stațiunea Pomicolă Palacsay. Se pot pune niște bănci din lemn, priveliștea este superbă, este o oază de relaxare”, a spus Bogyo.

Cum se ajunge la Lacul Becaș?

Clujenii pot ajunge la lac mergând în zona Colonia Becaș, la capătul străzii Antonio Gaudi.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate