Connect with us

EVENIMENT

Sondaj IRES: Clujenii își doresc noi branduri în oraș. RIVUS, noul proiect al Iulius, va aduce retaileri în premieră

Publicat


54% dintre clujenii cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 de ani spun că există un brand preferat pe care și l-ar dori în Cluj-Napoca, reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de IRES în octombrie 2023.

Sondajul evidențiază și faptul că locuitorii sunt dornici de soluții noi, cât mai variate, pentru petrecerea timpului liber, cu focus pe entertainment, activități sportive în aer liber și manifestări artistice și culturale, aspecte ce au stat la baza conceptului de proiect propus de IULIUS pentru reconversia unei foste platforme industriale din Cluj-Napoca.

Investiții de peste 500 milioane de euro

RIVUS, proiectul de reconversie urbană de pe fosta platformă Carbochim a primit recent aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), iar companiile IULIUS și Atterbury Europe vor investi pe suprafața de aproximativ 14 hectare peste 500 de milioane de euro, care vor transforma această zonă industrială în cea mai vibrantă destinație din oraș.

RIVUS este un proiect inspirat din dorințele clujenilor și va avea ca principală ancoră o grădină urbană construită de la zero, de peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate, care va deschide, în premieră, accesul publicului la malul Someșului. Proiectul este unul family friendly, care va integra cea mai mare suprafață de retail din țară (145.000 mp), ce va oferi o diversitate de funcțiuni.

Peste 400 de branduri de renume internațional

În total, vor fi reunite în același loc peste 400 de branduri, de la cele accesibile tuturor categoriilor de public, până la cele premium, de renume internațional, dar și concepte de anvergură pe segmentul home&deco, jucării, spații de servicii, centre de entertainment, librărie și funcțiuni educaționale, sportive, multiplex și open air cinema, restaurante și cafenele, food court, fresh market, hub medical etc.

Deși Clujul este una dintre destinațiile favorite în ceea ce privește entertainment-ul, publicul local este amator în continuare de soluții noi, experiențe cât mai variate și interactive, spații mixte, care să le ofere eficiență și diversitate, după cum reiese din sondaj.

Divertisment pentru toate vârstele

Astfel, 97% dintre respondenți au o părere bună și foarte bună despre propunerea IULIUS de a include în proiect noi concepte de entertainment și petrecere a timpului liber pentru familii. RIVUS va include centre interactive de divertisment pentru toate categoriile de vârstă.

Cel pentru adolescenți, tineri și adulți va fi o premieră în regiune, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare, iar cel dedicat copiilor va avea  activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare.

Tot aici va exista infrastructură cinematografică de ultimă generație, care va integra concepte în premieră regională, inclusiv open air cinema.

Propunerile Iulius, apreciate de respondenți

Foarte apreciate sunt și funcțiunile în premieră pentru un proiect real estate în România, cum ar fi: sala de teatru și spectacole, cu o favorabilitate de 96%, spațiile pentru evenimente în aer liber – 96%; centrul cultural dedicat artelor performative – 93%.

Focusul pe retail a fost confirmat de 68% dintre respondenți, care au declarat că zona comercială cu magazine, cinema, restaurante și cafenele este printre cele mai importante funcțiuni din noul proiect. De altfel, rezultatele reconfirmă direcția dezvoltării proiectului, indicând faptul că funcțiunea comercială nu mai este asociată exclusiv cu shoppingul, așteptările publicului fiind spre diversitate și experiențe multiple.

Așadar, principalele trei activități asociate de clujeni cu timpul petrecut la mall sunt:  relaxarea (33%),  mersul la restaurante (28%) și evenimentele (22%).

„Vom avea prezente și brandurile pe care clujenii ne-au transmis că le așteaptă în oraș”

„Ne bucură gradul mare de favorabilitate manifestat de public față de noul proiect. Dorința noastră este să îmbunătățim viața clujenilor, să înfrumusețăm orașul, să stimulăm prin prezența noastră dezvoltarea lui. Tocmai de aceea formatul proiectelor pornește de la așteptările și nevoile comunității, cum se întâmplă și în cazul noului proiect, în care vom avea prezente și brandurile pe care clujenii ne-au transmis că le așteaptă în oraș.

Proiectul integrează o componentă comercială majoră, însă și pentru că aici sunt încadrate mai mult decât magazine, adică facilități care aduc un aport concret unui stil de viață activ și actual, de la servicii medicale și facilități sportive, la concepte culturale, educaționale, de divertisment și care facilitează interacțiunea socială”, a spus Sorin Guttman, manager RIVUS.

„Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dinamice orașe din România”

În ansamblu, 94% dintre respondenți sunt de părere că RIVUS va fi benefic pentru diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber din Cluj-Napoca și va schimba în bine aspectul zonei, iar 91% dintre respondenți se așteaptă la impulsionarea creșterii economice a orașului.

„Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dinamice orașe din România; a atras, în ultimii ani, mai mult decât până acum, foarte mulți tineri veniți din toate colțurile țării să lucreze sau să trăiască aici, pe lângă cei care obișnuiau să vină să studieze.

Studiile pe care IRES le realizează în mod regulat cu privire la calitatea vieții în oraș au arătat, pe parcursul ultimilor 10 ani, o creștere a nevoilor populației cu privire la dezvoltarea infrastructurii pentru petrecerea timpului liber pentru populația activă și, mai ales, pentru familiile cu copii, în paralel cu nevoile pentru dezvoltarea serviciilor medicale, sportive și a zonelor verzi sau pentru îmbunătățirea infrastructurii din cartiere”, arată Dan Jurcan, director de cercetare, IRES.

Clujenii apreciază efortul IULIUS de a păstra două clădiri de patrimoniu industrial

Clujenii apreciază și efortul IULIUS de a păstra și reconverti două clădiri de patrimoniu industrial (90%) – clădirea de cărămidă și hala cu arcade – și consideră că zonele industriale parțial sau total inactive ar trebui incluse în planurile de dezvoltare a orașului (89%). Totodată, 92% dintre cei intervievați au spus că grădina urbană este cea mai importantă pentru ei, fiind și un spațiu care permite relaxarea în aer liber.

Pentru noul parc creat în proiect, aproximativ 700 de arbori maturi sunt deja în proces de aclimatizare în pepiniera amenajată temporar cu susținerea USAMV Cluj-Napoca. Alături de aceștia, alte 100.000 de plante decorative vor transforma peste 52.000 mp din fosta zonă industrială într-un parc ce va îmbunătăți calitatea aerului și va completa cadrul natural al zonei, definit în mod special de râul Someș.

RIVUS se va întinde pe 14 hectare

RIVUS integrează ca parte activă și atractivă a orașului fosta platformă industrială a Carbochim, ce se întinde pe aproximativ 14 hectare, în condițiile în care fabrica a fost relocată și retehnologizată, încă de la finalul anului 2023, în urma unei investiții ce a ajuns la 7 milioane de euro până în prezent.

Sondajele IRES au fost realizate pe eșantioane de 1.045 de persoane (octombrie 2023), respectiv 1.041 de persoane (aprilie 2024) cu o marjă de eroare de ±3%, eșantioane reprezentative la nivelul populației neinstituționalizate din Cluj-Napoca.

Descoperă cel mai amplu proiect de reconversie urbană din România pe www.rivus.ro și pe platformele social media dedicate: www.instagram.com/rivuscluj, www.facebook.com/rivuscluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Viorel Băltărețu avertizează: Emil Boc se JOACĂ din nou cu nervii clujenilor

Publicat

baltaretu

După ce a pierdut 300 de milioane de euro din PNRR, primarul Emil Boc a anunțat recent într-o conferință de presă noua sursă de finanțare pentru metroul clujean: obligațiunile verzi emise de Ministerul Finanțelor.

Viorel Băltărețu, deputatul care monitorizează marile proiecte de infrastructură a Clujului spune că declarațiile lui Boc sunt “o nouă fumigenă politică”.

Viorel Băltărețu avertizează: Emil Boc se JOACĂ din nou cu nervii clujenilor

Boc simte tot mai multă presiune publică. Oamenii îi cer socoteală, după 20 de ani de făcut nimic în insfrastructură. După ce a pierdut banii din PNRR, ne spune că nu e vina lui și că a găsit – vitejește – altă sursă de finanțare. Obligațiunile verzi despre care vorbește sunt un mecanism comunicat de Ministerul Finanțelor încă din decembrie 2023. Nu e nimic nou, iar dl Boc știa, cu siguranță, despre această soluție încă de anul trecut. Nu pot să nu mă întreb de ce a comunicat-o doar acum”.

Deputatul clujean, care l-a atacat dur pe Boc pentru pierderea banilor pentru metrou, printr-o declarație în Parlament, spune: “Boc a avut 300 de milioane de euro pentru metrou, bani europeni pe care i-a pierdut. Acum, va trebui să se îndatoreze mai mult prin alte surse de finanțare, astfel încât să acopere și componenta pierdută din PNRR. Emiterea de obligațiuni verzi era prevăzută ca strategie de finanțare a proiectelor de metrou din București și Cluj încă de la bun început. Acum doar s-a formalizat finanțarea prin documente la contract. Sigur că e bine că există această sursă. Dar soluția exista deja, ceea ce face ca declarația lui Boc să fie doar un nou exercițiu de PR.”, a arătat Băltărețu.

„De la Primăria Cluj-Napoca nu mă aștept la clarificări”

“Mai rău, primarul nu a oferit niciun detaliu concret, niciun termen, nicio alocare. Nu și-a asumat nimic, pentru că, susține el, e responsabilitatea altor instituții, Ministerul Transporturilor sau Guvernul. E foarte riscant ce face, e un act de iresponsabilitate politică. Constructorul va obliga primăria la penalități dacă nu sunt respectate termenele de plată agreate în contract.”

“Voi cere de la Ministerul Transporturilor acest nou act adițional, ca să-i pot informa pe clujeni despre toate aceste detalii. De la Primăria Cluj-Napoca nu mă aștept la clarificări, e arhi-cunoscută lipsa ei de transparență”, (V. Băltărețu, USR)

Comunicatul Ministerului Finanțelor despre demararea mecanismului obligațiunilor verzi

Citește mai departe

CULTURA

Volumul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre”, editat de Asociația Cluj24 și Institutul de Istorie ”G. Barițiu”, lansat la FICT

Publicat

De

Lansare carte Avram Iancu - eroul zilelor noastre

Volumul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre”, editat de Asociația Cluj24 și Institutul de Istorie ”G. Barițiu”, coordonat de loan Bolovan, a fost lansat miercuri la Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT).

Lansarea a avut loc în cadrul unei prezentări a mai multor volume dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului Avram Iancu, apărute la editura Școala Ardeleană.

Volumul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre”, editat de Asociația Cluj24 și Institutul de Istorie ”G. Barițiu”, lansat la FICT

Autorii cărții ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” sunt Mircea-Gheorghe Abrudan, loan Bolovan, Sorina Paula Bolovan Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Şipos și Varga Attila și a fost editat de Asociația Cluj24 în parteneriat cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj.

Pe scena FICT au fost profesorul Mircea Popa, părintele profesor Ioan Chirilă, Mircea-Georghe Abrudan, dar și Nucu Pandrea, care a oferit auditoriului câteva intermezzo-uri muzicale la frunză.

Avram Iancu, erou al Națiunii Române

“Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită”, sunt cuvinte ale “Crăișorului Munților” de la nașterea căruia s-au împlinit 200 de ani.

Un prilej pentru ca eroul și omul Avram Iancu să fie celebrat și prin noi apariții editoriale.

În cadrul prezentării volumelor care readuc în atenția publicului personalitatea unuia din cei mai cunoscuți și iubiţi eroi din Panteonul nostru naţional, a abvut loc și o dezbatere “Anul Avram Iancu 2024”, practic un dialog între istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan și editorul Vasile G. Dâncu.

Numărul cărților din seria “Avram Iancu – 200 de ani la naștere”, apărute la Editura Școala Ardeleană a ajuns la 7.

Acestea sunt:

  • Avram lancu. O viaţă de erou de Silviu Dragomir. Ediție de loan Bolovan şi Sorin Şipos
  • Avram Iancu. Dramă 1934, de Lucian Blaga. Ediție de Mircea Popa
  • Avram lancu. Făuritor de istorie natională, de Mircea Popa
  • Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram lancu. Teatru de Mircea Tomuș. Prefaţă de Mircea Popa
  • Avram lancu. Secvențe biografice, de lonut Tene. Prefaţă de loan-Aurel Pop
  • Avram lancu şi epoca sa, de Nicolae Buta. Ediție de Veronica Turcus
  • Avram lancu. Eroul zilelor noastre, coordonator: loan Bolovan. Autori: Mircea-Gheorghe Abrudan, loan Bolovan, Sorina Paula Bolovan Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Şipos, Varga Attila.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE Tragedie la Tranișu, Poieni. Un bărbat de 25 de ani a decedat după ce a fost strivit de creanga unui copac

Publicat

lumanare morti pixabay

Un bărbat a fost găsit decedat de pompierii clujeni, în localitatea Tranișu din comuna Poieni, după ce a fost lovit de creanga unui copac.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază în apropierea localității Tranișu, comuna Poieni, pentru a salva un bărbat care a fost grav accidentat de creanga unui arbore. Incidentul s-a petrecut într-o zonă greu accesibilă, ceea ce a îngreunat intervenția echipajelor de salvare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au fost solicitați să intervină în această după-amiază în apropierea localității Tranișu, comuna Poieni, pentru a asista un bărbat care a fost accidentat de creanga unui arbore.

Victima s-a aflat într-o zonă greu accesibilă, astfel că echipajele au fost ajutate de către autoritățile locale, care au pus la dispoziție un autoturism de teren. În paralel, a fost alertat elicopterul SMURD de la Târgu Mureș”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Bărbat accidentat mortal de creanga unui copac

La sosirea echipajelor de salvare, bărbatul prezenta leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decedat la fața locului.

„Ajunși la fața locului, pompierii au găsit victima, care prezenta leziuni incompatibile cu viața. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ”, a mai arătat ISU Cluj.

Update

Bărbatul decedat este un tânăr de 25 de ani din comuna Poieni.

„În data de 25 septembrie, în jurul orei 13.30, în comuna Poieni, la liziera unei păduri din extravilanul localității Tranișu, a fost semnalat faptul că o persoană ar fi fost rănită grav după ce ar secționat creanga unui arbore.

La fața locului a fost direcționată o echipă operativă, care a identificat imediat persoana în cauză, fiind vorba despre un tânăr de 25 de ani, din comuna Poieni, pentru care, din păcate, echipajul medical a constatat decesul.

Conform primelor date a reieșit că tânărul ar fi fost strivit de o creangă după ce ar fi efectuat activități de secționare a arborelui.

Pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor, polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

CURĂȚAREA periodică a coșului de fum și verificarea sistemului de încălzire pot SALVA vieți

Publicat

eon

În România, 15% dintre incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U). Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

·         În 2023, la nivel național, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon;

·         Respectarea a trei reguli simple poate salva vieți: verificarea din timp a coșului de fum, curățarea întregului sistem de încălzire și izolarea corectă a hornului;

·         Podcast-ul „RoSig Recomandări pentru siguranță” vine cu sfaturi și recomandări concrete din partea specialiștilor pentru siguranța cetățenilor;

În 2023 în zona de activitate a companiei Delgaz Grid (jumătatea de Nord a țării), s-au înregistrat șase intoxicații cu monoxid de carbon care au dus la decesul a cinci persoane, alte 14 fiind afectate. În acest an, până la acest moment, au fost raportate deja opt cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, soldate cu trei persoane decedate și alte 18 afectate.

CURĂȚAREA periodică a coșului de fum și verificarea sistemului de încălzire pot SALVA vieți

„Ne îngrijorează aceste statistici și, de aceea, în preajma sezonului rece, continuăm campaniile de informare alături de partenerii noștri de la I.G.S.U și D.S.U. pentru a le reaminti clienților cât de importantă este respectarea cu strictețe a unor reguli simple, dar care se dovedesc vitale, în utilizarea instalațiilor, a aparaturii și a echipamentelor pe bază de electricitate sau gaze din gospodării”, a declarat Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid.

„Situațiile de risc pot fi prevenite! Stă în puterea fiecăruia dintre noi să fim responsabili și să adoptăm un comportament preventiv pentru siguranța individuală și a celor dragi! Respectarea măsurilor și a modului de comportare pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol vieți și bunuri este pasul esențial către #romaniasigura!”, a declarat inspectorul general al I.G.S.U., general Dan-Paul Iamandi.

„Nu este greu să rămâi în siguranță. Recomand trei reguli foarte ușor de urmat: curăță și verifică din timp coșul de fum cu un coșar profesionist, asigură-te că întreg sistemul de încălzire este curățat, de la horn și până la sobă, și asigură-te că hornul este izolat corect față de tot ce înseamnă materialele combustibile din jurul lui”, a completat Cristian Simion, președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee ASFOCH, în primul episod din podcastul „RoSig Recomandări pentru siguranță”, dedicat importanței curățării și întreținerii corespunzătoare a coșurilor de fum.

„Trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare”

Este foarte important ca verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse să fie realizată numai cu specialiști! Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coşurile de fum şi hornurile și să le curețe, numai cu o firmă specializată sau coșari autorizați, de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece.

Totodată, trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă prezintă neetanșeități. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Cei care locuiesc în blocuri de locuințe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialişti autorizaţi. Foarte important, aragazele nu trebuie să fie utilizate pentru încălzirea locuinţei!

Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, este recomandată instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, de preferat în fiecare spațiu în care se doarme, dar pentru mai multă siguranță se pot instala și în bucătărie și subsol.

Podcastul „RoSig Recomandări pentru siguranță” – episodul integral referitor la importanța curățării coșurilor de fum poate fi vizualizat aici.

Despre RoSig Podcast. Recomandări pentru Siguranță

„RoSig Podcast. Recomandări pentru siguranță” este un proiect E.ON România, Delgaz Grid, I.G.S.U și D.S.U și face parte din Parteneriatul „Împreună pentru Siguranță”, încheiat în anul 2012. Din luna iulie venim cu sfaturi și reguli de siguranță pentru cetățeni. Pe parcursul verii au fost abordate teme legate de siguranța pe timpul vacanței (practicarea sporturilor de vară în siguranță, siguranța la volan etc.) și în această toamnă abordăm teme care țin de folosirea în siguranță a instalațiilor de încălzire.

Despre România Sigură

Pagina @România Sigură, care găzduiește podcasturile RoSig, este povestioara cu tâlc pentru copiii care învață de mici cum să se ferească de pericolele care le pot pune viața în pericol și ghidul practic al adulților pe care ne dorim să-i responsabilizăm, pentru a ne bucura împreună de o „Românie mai sigură”. Aici este locul unde vei găsi informații esențiale despre comportamentul adecvat în situații de urgență, despre verificarea instalațiilor de încălzire și despre intervențiile autorizate. Vrem să știi ca să previi!

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax