Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Mall-ul de la Carbochim, aprobat de consilierii locali, după ore de dezbateri. Activiștii de mediu au cerut respingerea lui

Publicat


Planul urbanistic zonal pentru proiectul de regenerare urbană de pe platforma industrială Carbochim a fost aprobat joi, 29 august, în ședința consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul a fost votat în urma a peste 2 ore și jumătate de dezbateri la care au luat cuvântul reprezentanți ai societății civile, consilieri locali, reprezentanți ai proiectantului și ai administrației locale.

Mall-ul de la Carbochim, „verde” în consiliul local

În cadrul dezbaterilor, atât lidera grupului consilierilor USR, Alexandra Oană, cât și consilierul PSD Vladimir Mătușan au arătat că nu vor vota pentru acest proiect în forma sa actuală.

Proiectul a trecut cu 17 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 1 neparticipare la vot.

Investiții în lucrări de utilitate publică de 65 milioane de euro

La începutul ședinței, primarul Emil Boc a declarat că proiectul răspunde tuturor exigențelor urbanistice și legale, fiind unul oportun. Proiectul prevede investiții publice în valoare de 65 de milioane de euro, a mai arătat edilul, inclusiv poduri peste Someș, realizarea de sensuri giratorii și sistematizare străzi adiacente.

„De când a intrat în furcile caudine a exigențelor noastre, am acordat toatî atenția acestui proiect, am avut discuții deschise, în care am ascultat părerea cetățenilor, iar experții s-au pronunțat. Astăzi, se va trasa inclusiv oportunitatea dezvoltării acestui proiect.

Pot să vă spun că proiectul respectă toate exigențele de legalitate prevăzute de lege, iar aceasta este o condiție pe care, ca administrație locală, nu o negociem cu nimeni, în niciun proiect, indiferent cum te cheamă.

„Culoarul verde-albastru are asigurată continuitatea”

Totodată, proiectul răspunde exigențelor din planul urbanistic general. Proiectantul a ținut cont de corelarea cu proiectele noastre din zonă. De exemplu, realizarea culoarului verde-albastru, am urmărit ca acest coridor să se poată realiza și sa nu se pună nicio piedică în calea realizării acestuia. Investitorul ne oferă două alternative de traseu pe asigurarea continuității acestui culoar pe terenul său.

Investitorului i s-au aplicat aceleași condiționalități ca oricărui altuia, astfel că va realiza investiții în lucrări de utilitate publică de 65 de milioane de euro, inclusiv două poduri pietonale, sensuri giratorii și sistematizări ale străzilor adiacente”, a declarat edilul, în cadrul ședinței.

Nemulțumiri legate de procentajul spațiilor verzi

Principalele nemulțumiri semnalate de activiștii de mediu, dar și de consilierii care au luat cuvântul, se referă la procentul spațiilor verzi la sol din cadrul proiectului, dar și la studiul de trafic aferent acestei dezvoltări urbane, care din punctul de vedere al cetățenilor este nerealist.

Proiectul propune un procentaj de 30,12% de spații verzi, din care 21% pe sol natural și 9,12% pe sol pe placă de beton, și nu în întregime la sol, așa cum este speculat în PUG.

În cadrul ședinței au luat cuvântul activiști clujeni, inclusiv fostul senator USR Mihai Goțiu, fostul deputat USR Adrian Dohotaru și activiștii Dumitru Cornel Vîlcu, Szakáts István și Simona Varga.

Prioritate pentru transportul alternativ și în comun

Activistul clujean Adrian Dohotaru și-a exprimat scepticismul cu privire la studiul de trafic realizat pentru acest obiectiv, arătând că mall-ul va aduce mii de mașini în traficul din zonă și mai multe emisii de dioxid de carbon.

„Studiul de trafic e fals, el arată că atât traficul, cât și emisiile de CO2 vor scădea, ceea ce nu poate fi adevărat când mall-ul va atrage mii de mașini în zonă. Consider că studiile de trafic trebuie realizate de autoritatea publică și nu trebuie lăsate să fie realizate e investitor”, a arătat acesta.

„Va fi cea mai circulată pistă de biciclete”

Fostul deputat a apreciat că proiectul pentru realizarea coridorului verde de pe malul Someșului poate continua și este prevăzut în acest proeict.

„Mă bucur că s-a decis că se poate face acest coridor verde la Someș, care sunt convins că ar putea deveni cea mai circulată pistă de biciclete din țară. Aș avea însă întrebarea dacă nu se poate face o subtraversare pentru culoarul velo, pentru ca bicicliștii să nu fie nevoiți să stea în traficul din parcare.

De asemenea, propun să scadă numărul parcărilor propuse în proiect, astfel încât să scadă circulația auto și traficul spre acest obiectiv să fie preluat de transportul public în comun”, a mai arătat Dohotaru.

O altă problemă de care s-a declarat preocupat este prețul apartamentelor din ansamblul imobiliar propus a fi realizat aici, estimate, potrivit activistului, la 300.000 de euro.

Un subiect care a strânit reacții în rândul activiștilor a fost acuzația lansată de un alt participant la dezbatere care a întrebat, retoric, cine finanțează inițiativele societății civile. Numele de „Soroș” s-a auzit din mai multe colțuri ale Sălii de Sticlă a primăriei, alături de alte exclamații sarcastice.

Lipsa spațiilor verzi, o problemă de sănătate publică

Fostul senator Mihai Goțiu a ridicat problema sănătății publice, afectată la Cluj din cauza lipsei spațiilor verzi, citând un studiu publicat de Uniunea Europeană în 2022. El a solicitat consilierilor locali să țină cont de impactul proiectului asupra sănătății copiilor și nepoților lor în momentul în care își acordă votul.

„Mi-ar plăcea ca proiectul să fie cel puțin la standardele de urbanism din Viena de acum 100 de ani și să urmărească ca standardul vieții să fie respectat. Un studiu de sănătate publică realizat la nivel european, care citează și orașul Cluj-Napoca, arată că acesta este pe primul loc la indicatorul de mortalitate suplimentară ca efect al lipsei spațiilor verzi. În jur de 100 de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza lipsei spațiilor verzi și a copacilor.

Dacă votați pentru viitor, trebuie să luați în considerare că diminuarea cu un singur procent a spațiului verde pe sol natural nu face decât să agraveze situația prezentată anterior”, a arătat acesta.

„Setați un precedent îngrozitor”

La rândul său, activistul clujean Dumitru Vîlcu și-a exprimat îngrijorarea față de nerespectarea procentului minim prevăzut de planul urbanistic general de 30% la sol, de la care se face derogare în cazul actualului proiect, prin suplimentare cu spații verzi pe beton, respectiv plantări deasupra parcărilor subterane, pe sol cu o adâncime de circa 2 metri.

„Am descoperit un concept nou – degenerarea urbanismului. Acesta se vede nu doar la nivelul a ceea ce se petrece în oras, ci și la nivelul deciziilor luate de decidenți.

Regulamentul Local de Urbanism, un fel de Constituție la nivel local, cere 30% spațiu verde pe sol natural. Este specificat pe sol natural ca să nu se petreacă ce e pe cale să se petreacă, plantații pe 2 metri de pamant puși peste parcare. Asta nu se poate numi sol natural.

Proiectul Carbochim propune doar 20 și ceva la sută spațiu verde pe sol natural. Proiectul face derogări de la cel puțin două puncte – cel care prevede procentajele de spațiu verde și spațiu de locuire. (…) Prin acceptarea acestor derogări setați un precedent îngrozitor pentru oraș și pentru România”, a arăta Dumitru Vîlcu.

De asemenea, activistul Szakáts István a readus în discuție studiul de trafic, întrebând specialiștii din cadrul primăriei cât timp le-a luat să analizeze studiul, dacă acesta a fost coroborat cu alte date, dacă a avut observații, respectiv adacă beneficiarului i-a fost solicitat să optimizeze ceva. Viceprimarul Dan Tarcea i-a răspuns reiterând că studiul, realizat de specialiștii Universității Tehnice, a fost analizat în mai multe rânduri și nu conține elemente care să indice ilegalități.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Rețeaua de apă potabilă din Sălicea, extinsă. Va fi alimentat și Parcul de agrement “Moara de Vânt”

Publicat

De

Rețea apă Sălicea

Rețeua de apă potabilă din Sălicea, comuna Ciurila va fi extinsă și pentru imobilele care nu beneficiază de acest serviciu.

A fost emis certificatul de urbanism necesar autorizării lucrărilor, anunță Consiliul Județean Cluj.

Rețeaua de apă potabilă din Sălicea, extinsă. Va fi alimentat și Parcul de agrement “Moara de Vânt”

În prezent, localitatea Sălicea deține un sistem public, centralizat, de alimentară cu apă, aflat în administrarea și exploatarea Companiei de Apă „Someș”, compus dintr-un rezervor de înmagazinare și o rețea de distribuție în regim gravitațional.

“Creșterea considerabilă a populației acestei localități limitrofe municipiului Cluj-Napoca a dus la necesitatea racordării la rețelele edilitare a imobilelor ce nu sunt conectate la un sistem centralizat.

Astfel, reprezentanții Primăriei Ciurila și ai Companiei de Apă Someș, pe care o avem în subordine, au luat decizia extinderii rețelei de apă în satul Sălicea, finanțarea urmând a fi asigurată din programele de investiții proprii.

Este vizată inclusiv zona sud-estică a localității, unde sunt mai multe obiective turistice, extrem de apreciate de clujeni”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Rețeaua de distribuție a apei va ajunge până la limitele de proprietate ale imobilelor

Investiția prevede extinderea actualei rețele de apă pe o lungime de peste 5 kilometri, coperind 4 străzi sau drumuri din Sălicea.
Cea mai lungă extindere a conductei de apă, în lungime de peste 3,5 kilometri, va porni din drumul județean 107R și va străbate drumul comunal DC91, până în zona Parcului de agrement „Moara de Vânt”, arată reprezentanții CJ Cluj.

Viitoarea rețea de distribuție a apei va ajunge până la limitele de proprietate ale imobilelor, urmând ca alimentarea propriu-zisă să fie realizată în baza elaborării unor proiecte de branșare private.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Po, un bulldog francez alb cu o jumătate de față neagră, DISPĂRUT la Cluj. Proprietarii oferă RECOMPENSĂ

Publicat

Câine dispărut Cluj

Încă un câine a dispărut la Cluj, în zona Sălicea.

Este vorba de un bulldog francez, pe care stăpânii îl caută deja de câteva zile.

Po, un bulldog francez alb cu o jumătate de față neagră, DISPĂRUT la Cluj. Proprietarii oferă RECOMPENSĂ

Câinele, care răspunde la numele Po, a dispărut în dimineața zilei de joi, 12 septembrie, din Sălicea, Cluj.

Stăpânii cățelului au postat deja un anunț pe o pagină de Facebook destinată celor care au pierdut animale, dar nu știu nimic despre acesta.

“Po este un bulldog francez de 8 ani, foarte bland, alb complet care are doar codița neagră și jumătate de cap”, este descrierea făcută de stăpâni, care au precizat că acesta este microcipat și sterilizat.

Pentru găsirea cățelului, proprietarii oferă o recompensă de 500 de euro.

Telefon: 0736633540

Foto: Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Tânără BĂTUTĂ și tâlhărită în plină stradă la Cluj-Napoca. Poliția a reținut trei băieți

Publicat

Tânără bătută și tălhărită la Cluj

O tânără a fost agresată la Cluj-Napoca de trei băieți, în plină stradă, în cartierul Gheorgheni.

Aceștia au fost foarte agresivi, au lovit-o, și au reușit să se facă nevăzuți după ce au furat mai multe bunuri de la victimă.

Tânără BĂTUTĂ și tâlhărită în plină stradă la Cluj-Napoca. Poliția a reținut trei băieți

Atacul tâlharilor a avut loc în 10 septembrie, în jurul orei 20:30.

Polițiștii au fost sesizți prin apel la 112 de către o tânără de 20 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe o stradă din municipiu, trei persoane necunoscute ar fi agresat-o fizic, sustrăgându-i mai multe bunuri.

Tâlharii au fost prinși și reținuți 24 de ore, Au între 15 și 17 ani

În acest caz au fost demarate cercetări sub aspectul infracțiunii de tâlhărie calificată, în vederea identificării persoanelor bănuite și dispunerii măsurilor legale, anunță poliția.

Astfel, în urma investigațiilor derulate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale, au fost depistate persoanele bănuite, respectiv trei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

În baza materialului probator administrat, pe numele acestora au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților în vederea dispunerii altor măsuri preventive.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic, precum și cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Ioan Varga (CFR Cluj) a împrumutat 61,7 de milioane de euro de la un om de afaceri german. Nu a dat niciun cent înapoi

Publicat

Neluțu Varga, patronul clubului de fotbal CFR Cluj

Ioan Varga, autointitulatul finanțator al Clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a împrumutat 61,7 de milioane de euro de la omul de afaceri german Abris Lelbach în anul 2015, dar nu a dat niciun cent înapoi.

Două dintre împrumuturi au fost direct din contul neamțului, alte două fiind virate din conturile a două societăți la care Lelbach este acționar.

Ioan Varga de la CFR Cluj a luat împrumut 61,7 de milioane de euro de la omul de afaceri german. Nu a dat niciun cent înapoi

Iată, în continuare, sumele primite de Varga pe persoană fizică:

– 12.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Agathon către Ioan Varga, la data de 04.03.2015, cu termen de restituire la data de 15.12.2018

– 22.220.000 de euro, împrumut de la Abris Lelbach către Ioan Varga, la data de 21.05.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 7.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Lelbach Holding Austria către Ioan Varga, la data de 07.07.2025, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 20.500.000 de euro, împrumut din contul Lelbach Holding Germania către Ioan Varga, la data de 11.05.2016, cu termen de restituire la data de 15.12.2018.

Omul de afaceri din Germania a deschis un proces pentru a-l obliga pe Varga să-i returneze măcar suma de 22.220.000 de euro, cauza fiind pe rolul Tribunalului Bistrița- Năsăud.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax