Connect with us

EDUCATIE

Şcoala sub coronavirus. Cum se pregătesc școlile din Cluj pentru noul an școlar. Condițiile în care se vor desfășura cursurile și regulile impuse în contextul pandemic

Publicat


Pandemia de coronavirus împiedică începerea noului an școlar în condiții normale, cunoscute și aplicate în trecut. Astfel, la nivel național a fost nevoie de o reformă și de impunerea a noi reguli pentru combaterea și prevenirea noului virus. Părinții, cadrele didactice și mai ales copiii își fac griji în legătură cu desfășurarea activităților și modul în care vor merge la școală sau cum va avea loc școala online.

„Majoritatea unităților de învățământ au ales scenariul verde”

Inspectoratul Școlar Județean a declarat că școala va începe în data de 14 septembrie 2020 în toate unitățile de învățământ din județul Cluj. Şi menționează faptul că pe toată durata verii, lunile iunie-august, paralel cu organizarea examenelor naționale care au avut loc, au început de la nivelul ISJ Cluj organizarea redeschiderii în condiții optime a cursurilor, dat fiind specificul altfel și contextul pandemic în care ne găsim. „Astfel, ISJ Cluj a cuprins și cuprinde în continuare un șir de activități și consultări sistematice cu toți directorii și primarii, dar și cu autoritățile locale publice, în special Prefectură și DSP, referitor la specificul activităților de învățare”, spune Amalia Gurzău, purtător de cuvânt ISJ Cluj.

„Pot să vă spun că majoritatea unităților de învățământ au ales scenariul verde, raportându-ne la rata incidenței cumulate comunicată de DSP Cluj și există două localități în care până în acest moment, scenariul fiind roșu, vor merge pe sistemul online. Dar în principiu suspendarea scenariului roșu pentru cele două localități are valabilitate până în data de 16, deci propriu-zis din această dată se pot ridica restricțiile. Vorbim de Cornești și Aghireș”, a mai spus Amalia Gurzău.

Sunt școlile pregătite să desfășoare activitatea didactică?

„Noi suntem pregătiți, așteptăm să vedem dacă apar lucruri neprevăzute. E ceva nou pentru toată lumea, dar suntem la fel de pregătiți dacă apar noutăți și le putem face față. Vom începe în 14 septembrie și online și față în față. Când spun față în față mă refer la clasele de început: pregătitoare, clasa a IX-a. Pentru că ei nu se cunosc încă și atunci i-am organizat pe grupe și ore să vină să se întâlnească cu diriginții și să primim informații din partea lor și a noastră, să ia la cunoștință procedurile, regulamentele, ghidurile pe care le-am făcut. După care, de marți, vom începe orele propiu-zise. Clasele terminale vor veni efectiv, iar ceilalți, inclusiv clasa 0 în sistem hibrid, pentru că pe lângă provocarea COVID-19 noi avem și provocarea construcției și modernizării școlii”, spune Monica Bereș, director la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj.

Cei de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj nu au fost nevoiți să mute cursurile în alte incinte, deoarece locația permite distanțarea socială, dar au primit două săli la Centrul de Excelență în imediata vecinătate a liceului. Directoarea școlii afirmă că sălile care fac parte din cadrul școlii au capacitate chiar de 100 de persoane.

„În ceea ce privește partea de materiale de dezinfecție nu am aprovizionat în stocuri suficiente. În privința programului școlar suntem în același scenariu 2, conform Ordinului de Ministru 5487. Astfel, orele se vor desfășura atât față în față cât și hibrid. Clasele terminale vor veni în regim complet, clasele primare vin în două grupe, iar clasele V, VI, VII în rotație de la o săptămână la alta. Am adaptat spațiul pe care îl avem la această formulă de organizare pe scenariul doi, pentru a se respecta distanța. Deci, nu se pune problemă de spațiu, deoarece vor fi doar jumătate din elevi în clase în același timp”, spune Matilda Camelia Zanc, director la Școala generală Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca.

Redacția cluj24.ro a contactat și Școala Gimnazială Horea din Cluj-Napoca, dar aceștia au refuzat să comunice cum vor desfășura cursurile și activitățile din acest an școlar, reieșind faptul că există posibilitatea ca nu toate instituțiile de învățământ să fie pregătite pentru începerea anului școlar 2020-2021.

E pregătit Clujul pentru învățământul online?

În interiorul unității de învățământ menționate anterior nu s-a luat în calcul înregistrarea cursurilor, ci doar intrarea elevilor în timp real pe o platformă educațională pe care o folosesc. În clase au pregătit partea tehnică la parametri normali, iar lecția poate fi urmărită de elevi de acasă în timp real.

În scenariul galben se află 7 localități, iar în Cluj-Napoca, prin rectificări bugetare succesive, în acest moment, în majoritatea școlilor, echipamentele IT sunt livrate și montate astfel încât să se poată desfășura activitățile față în față cu prioritate cu toți elevii din ciclul primar și clase terminale. Fiecare scenariu este propus de unitatea de învățământ și aprobat la nivelul Consiliului de Administrație, iar acest scenariu este avizat și de către Inspectoratul Școlar și DSP a județului Cluj.

„Noi am centralizat toate scenariile propuse de școli, iar mâine le vom înainta Comitetului Național pentru Situații de Urgență în vederea aprobării acestora, pentru a fi totul conform legii. Nu există o platformă unică pe care elevii vor lucra, fiecare unitate de învățământ este entitate publică și poate încheia un contract pentru a utiliza o platformă educațională, evident gratuită, dintre cele puse la dispoziție, în baza contractelor și a colaborărilor încheiate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării. Totodată, activitățile, dat fiind contextul pandemic, vor fi susținute de către profesorii diriginți și învățători la nivelul fiecărei clase, organizarea este pe descentralizarea deciziei, dar vă asigur că vor fi activități care respectă toate reglementările în vigoare și obligatoriu activități care să îi responsabilizeze pe elevi odată cu redeschiderea cursurilor”, spune purtătorul de cuvânt ISJ.

„Stăm bine în general cu pregătirile și dotările, ne străduim acum să putem face și în fiecare clasă să meargă, să transmitem și acasă pentru copiii care nu vin la școală, noi avem sistem hibrid. Cei care nu vin, se pot loga pe aplicație și în acest fel văd învățătoarea și clasa, cei de clasa a VIII-a și a XII-a vin toți la școală, dar vor fi împărțiți în jumătate și vor veni prin rotație din două în două săptămâni, iar cursurile vor fi online în timp real. Momentan ne pregătim și facem probe”, spune Marinela Violeta Zamfir, director la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj.

Mai există pauze de masă și relaxare?

„În privința asigurării hranei, elevii vor putea mânca, dar nu într-un alt spațiu în afară de băncuța lor sau în curte. Prin procedura internă am stabilit că toate aceste lucruri, mersul la baie și aprovizionarea cu mâncare se va realiza într-un anumit interval orar pentru toate clasele, nu mai este o deplasare liberă și continuă, încercăm să diminuăm acest aspect. Elevii vor fi instruiți, sperăm să nu avem dificultăți”,  spune Matilda Camelia Zanc.

În cadrul Școlii Alexandru Vaida Voevod a fost nevoie să se facă schimbări de natura împărțirii claselor, deoarece nu au fost suficiente. Astfel, laboratoarele au fost transformate în săli de clasă și se va respecta distanțarea socială și toate normele impuse.

Pauzele vor fi decalate, iar copiii mici vor avea prioritate pentru a nu se suprapune prea multe clase. La baie copiii pot merge și în timpul orelor. Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” este implicat în programul mesei calde, dar acum probabil se va renunța sau adapta la condițiile actuale. „Cei mici vor primi masa pentru a o mânca acasă sau vor mânca în pauze prin rotație alături de doamnele învățătoare”. În schimb, clasele de gimnaziu și liceu nu au parte de aceste privilegii și se vor lua decizii și asupra lor.

Karla Fanea

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Iată bătăușii care au lovit un tănâr în stația CTP de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca. Sunt căutați de Poliție

Publicat

batausi

Doi bătăuși care au băgat, sâmbătă, un tânăr de 19 ani în spital, după ce l-au lovit în timp ce erau într-o stație de transport în comun de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca, sunt căutați de Poliție.

Potrivit unor surse, în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că, un tânăr de 19 ani, în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun, ar fi fost abordat în mod agresiv de către doi bărbați, iar ulterior, la părăsirea mijlocului de transport în comun, ar fi fost agresat de către cei doi bărbați cu un obiect contondent.

Aceștia sunt căutați de Poliție pentru a fi trași la răspundere.

După incident, cei doi bătăuși au mers la Iulius Mall ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean candidează pentru șefia USR. Îi propune pe Gabriel Liiceanu președinte și pe Nicu Ștefănuță prim-ministru

Publicat

De

Un clujean și-a depus candidatura pentru președinția partidului, la alegerile ce vor avea loc la săptămâna viitoare.

Vasile Dincă, membru al USR Florești, s-a înscris în cursa pentru funcția de președinte al partidului. În total, 10 persoane candidează la alegerile interne ale USR, potrivit unui anunț al partidului.

14 experiență în consultanță politică

În vârstă de 51 de ani, politicianul originar din Galați și stabilit în Florești a fost membru PLUS și a rămas în USR odată cu fuziunea partidelor.

Vasile Dincă a declarat, pentru Cluj24, că are 14 ani de experiență în consultanță politică, trecând prin toate etapele, de la lipirea afișelor, la coordonarea unor campanii electorale din zona Olteniei.

El spune că a părăsit firma de consultanță originară din SUA pentru care lucra odată cu decizia acesteia de a sprijini campania lui Victor Ponta.

O nouă viziune pentru USR

Dincă a declarat că vine cu o viziune nouă pentru USR, pentru a recâștiga încrederea populației. În prezent, partidul este „în comă”, este de părere acesta, pierzând mulți membri valoroși, dar și credibilitatea electoratului.

„În situația actuală, USR este în comă. A pierdut membri valoroși, și-a pierdut credibilitatea și trebuie să găsim o modalitate de a merge înainte și de a deveni mai puternici”, a spus candidatul USR.

Vasile Dincă propune un program pentru candidatura la șefia partidului bazat pe transparență. Politicianul este de părere că o nouă regulă trebuie instituită pentru toți membrii USR, și anume semnarea unei declarații care să ateste că nu au colaborat cu Securitatea, dar nici cu serviciile secrete. Floreșteanul consideră că acesta este un pas esențial în recâștigarea credibilității partidului, mai ales în contextul scandalului în care este implicat fostul șef al SRI, Florian Coldea.

Politicianul floreștean consideră că partidul trebuie să își ceară scuze public în fața românior pentru eșecul din alegeri.

Dincă vrea „să deschidă larg” ușile USR

De asemenea, Vasile Dincă spune că, în calitate de președinte, le va cere tuturor parlamentarilor actuali să nu mai candideze pentru un nou mandat la iarnă, ci să își cedeze locurile pe liste unor oameni noi.

Totodată, Dincă propune o politică a „ușilor deschise” pentru întărirea partidului la alegerile viitoare: oricine dorește să candideze și vine cu un plan concret pentru dezvoltarea țării, să fie susținut de partid prin structurile existente și cu expertiza acumulată până în prezent. De asemenea, el dorește să încurajeze membri ai societății civile „adevărate” să se alăture partidului.

Tandem Liiceanu-Ștefănuță la alegerile din toamnă-iarnă

În ceea ce privește următoarele alegeri, cele prezidențiale și cele parlamentare, Vasile Dincă spune că s-a gândit la candidații ideali pentru cele două rânduri de alegeri.

Astfel, el îi propune pe Gabriel Liiceanu pentru funcția de președinte și pe Nicu Ștefănuță pentru cea de prim-ministru. Dincă a declarat că nu a vorbit cu cei doi încă, dar îi vede drept singurele figuri publice capabile să mobilizeze electoratul intelectual, respectiv pe cel tânăr.

Cătălin Drulă, „un laș”

Vasile Dincă l-a descris pe Cătălin Drulă ca fiind „laș” pentru că și-a dat demisia în urma rezultatului dezastruos obținut de Alianța Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie și l-a asemuit cu căpitanul de pe Concordia, care și-a părăsit nava în plină operațiune de salvare.

„Cătălin Drulă s-a compoprtat ca și căpitanul navei Concordia – când a început să se scufunde nava, a fugit, a plecat, ca un laș. Nu pot fi de acord cu gestul său, a lăsat partidul la greu. Mai avea de purtat două bătăli: la Sectorul 1 și Sectorul 2, unde existau numeroase nereguli, iar candidați USR aveau nevoie de susținerea morală a conduceri partidului”, a declarat Vasile Dincă.

Programul pentru candidatura la șefia partidului

 

Zece candidaţi pentru preşedinţia USR

Zece membri USR şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului, printre aceştia numărându-se Elena Lasconi şi Cristian Seidler. Urmează campania electorală internă pe parcursul căreia candidaţii îşi pot prezenta planurile pentru USR, iar pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie.

Conform unui comunicat transmis, luni, de USR, cei zece candidaţi sunt:

  • Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş;
  • Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti;
  • Radu Mihai Hossu – 38 ani, Braşov;
  • Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova;
  • Vasile Dincă – 51 ani, Floreşti, Cluj;
  • Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora;
  • Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj;
  • Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj;
  • Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6;
  • Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanţa.

Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.

FOTO: Vasile Dincă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Groapă căscată în asfalt pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Scuterul unui livrator, prima victimă

Publicat

groapa

O groapă s-a căscat, luni, în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca, și a făcut, deja, prima victimă. 

Un livrator pe un scuter nu a observat groapa și a intrat în plin, rămânând blocat.

Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca dirijează traficul în zonă și ia măsuri pentru evitarea unor accidente, iar o echipă de muncitori intervine pentru astuparea gropii.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CNPP: Sunt peste 4,7 milioane de PENSIONARI în țară. Pensia medie este de 2.249 de lei

Publicat

cupon pensie 768x433

În mai 2024 esu înregistrați în România un număr de 4.747.604 de pensionari, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.249 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la aproape 10,676 miliarde lei.

Din totalul pensionarilor, 629.317 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.

CNPP: Sunt peste 4,7 milioane de PENSIONARI în țară. Pensia medie este de 2.249 de lei

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.811.420 de persoane, dintre care 2.188.234 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.507 de lei.

Pensie anticipată au primit, în mai 2024, un număr de 4.780 de persoane (3.158 de lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 87.553 de persoane (2.300 de lei, pensia medie) şi pensie de invaliditate 392.297 de persoane (pensie medie de 956 lei), dintre care 45.015 de persoane pentru gradul I de invaliditate (826 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 450.809 persoane (1.178 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 115 de pensionari (539 de lei, în medie).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax