Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Propunere inedită pentru descongestionarea traficului din Cluj: Semaforul cu galben înainte de verde

Publicat


O propunere interesantă a fost semnalată de un clujean pe aplicația MyCluj: introducerea culorii galben la semafor după roșu, pentru a pregăti șoferii înainte de pornire pe verde.

Potrivit clujeanului care a depus sesizarea, acest sistem ar fi de mare ajutor pentru reducerea întârzierilor cauzate de șoferii care reacționează lent la schimbarea culorii semaforului.

„Ar fi de mare folos să introduceți la toate semafoarele din Cluj și galben după roșu pentru a pregăti mai bine șoferii adormiți de pornire pe verde. La unii le ia 3-4 secunde să bage în viteză și să pornească. În toate țările europene este așa ceva”, a scris acesta pe 18 decembrie 2024, pe aplicația de sesizări a primăriei.

Propunerea figurează ca fiind „în lucru” și Primăria urmează să analizeze fezabilitatea acestei soluții. Dacă va fi adoptată, Clujul ar deveni primul oraș din România care implementează semaforizarea cu galben intermediar, aliniindu-se astfel practicilor din unele țări europene.

Mai multe țări europene au introdus acest sistem

Semnalul galben înainte de culoarea verde le permite șoferilor să se pregătească pentru pornire. Acest lucru poate reduce timpul de reacție, fluidizând traficul, în special la intersecțiile aglomerate.  În majoritatea țărilor europene, lumina roșie și galbenă a semaforului sunt afișate împreună timp de una, două sau trei secunde la sfârșitul ciclului roșu, pentru a indica faptul că lumina este pe cale să se schimbe în verde.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




3 Comentarii

1 Comentariu

  1. Gigica Petru

    decembrie 21, 2024 la 8:32 am

    Este f.solutia!Numai că exista un ,,dar,,!Șmecherii vor intra pe culoarea galbena în intersecție sau in pietonii care au verde la traversare! Sunt șofer,când verdele devine intermitent urmează galben și după, roșu! Al dracului dacă oprește cineva când este galben,sunt claxonat și apostrofat de cei din spate de ce nu înaintez! Am peste 1,5 mil.km de condus,dar ce de întâmplă acum este o, spoială,,de școală de șoferi!Ar trebui intervenit ferm pentru a respecta codul rutier!Alte ambuteiaje i-au naștere la sensurile giratorii! ,85% nu știu să circule in sensurile giratorii! Sa se facă marcaje clare sa știe tot neamul de șofer unde se încadrează pe ce bandă și în ce direcție! Vă mulțumesc!

  2. Mircea Abrudan

    decembrie 21, 2024 la 9:01 am

    Mai de mult cele trei culori nu lipseau de pe semafor, nici la auto, nici la pietoni. Deci nu este o noutate, este un lucru bun pentru toți.

  3. AUGUSTIN FARCAS

    decembrie 22, 2024 la 7:05 am

    Tot în acest sens, e foarte bun și semaforul cu afișarea secundele rămase până la pornire/oprire. Mi se pare mai eficient.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă

Publicat

De

Casa de Pensii

Casa Judeţeană de Pensii Cluj anunță că va prelua cererile pentru acordarea biletelor de tratament începând de luni, 20 ianuarie 2025.

Cererile se pot înregistra și la Casele Locale de Pensii Turda și Dej, dacă solicitanții au domiciliul în raza acestora.

Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă

La sediul Casei Județene de Pensii din Cluj-Napoca, cererile pentru acordarea de bilete de tratament se vor depune la ghişeele 7 și 8.

“Numărul de înregistrare NU reprezintă un criteriu de acordare a biletului de tratament”, au precizat reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.

Conform precizărilor făcute de reprezentanții Casei de Pensii Cluj, în situația neridicării biletului de tratament, repartizat pentru o serie, solicitantul mai poate obține un alt bilet doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.

Formularul de cerere și declarația le puteți vedea și descărca de AICI. Aceste documete se pot primi spre completare și la ghișee.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident

Publicat

De

Accident Brâncuși Cluj

Un accident rutier a avut loc noaptea trecută pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca.

Din fericire nu au fost victime.

FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident

Echipajele ISU au găsit la fața locului un autoturism răsturnat pe plafon. De asemenea, alte trei autoturisme au fost ușor avariate în urma accidentului.

Nu au fost persoane care să necesite transportul la spital, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente

Publicat

curier

Angajatul unei cunoscute companii de curierat a avut parte, zilele trecute, de o experiență traumatizantă. Conform unei postări pe Facebook a unui internaut, acesta a tras o sperietură pe cinste în momentul în care trebuia să livreze un colet la o adresă din Cluj-Napoca.

În timp ce căuta printre pachetele din autoutilitară, a auzit un zgomot ciudat. Curierul a început să ia la rând pachetele, ca să vadă de unde provine acel zgomot. La un moment dat, a identificat sursa, un pachet de 50x30cm. Când a pus mâna pe el a simțit o vibrație persistentă. A sunat la dispecerat și a cerut sfaturi: „Am un colet care vibrează. Ce fac cu el?”. Persoana de la celălat capăt al firului i-a cerut să deschidă pachetul, compania asumându-și eventualele compensații financiare solicitate de destinatar.

Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente

Curierul a desfăcut cu mare atenție pachetul. În interior, printre alte jucării erotice, se afla un vibrator. Din cauza transportului nu tocmai liniștit, acesta s-a activat și a început să-și facă datoria. Curierul a mai avut puterea să glumească:  „Dacă și ticăia, nu puneam mâna pe el nici la Dumnezeu! Chemam geniștii…”

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți

Publicat

hacker dark face using laptop in the dark room

Escrocii nu au limite. Poliția care urmărește infracțiunile cibernetice nu poate ține pasul cu ingeniozitatea acestora. Din păcate, mulți cetățeni naivi „pun botul”, cum s-ar zice, la acest gen de acțiuni.

Un cititor Cluj24 ne-a trimis pe adresa redacției un mail prin care era înștiințat de Poșta Română că are un colet în tranzit ce nu poate fi livrat pentru că ar trebui achitate ceva taxe. În corpul mail-ului se află o imagine cu un colet, activă. Aceasta cuprinde inclusiv un cod al așa zisului pachet.

Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți

Mailul este venit de pe adresa newsletter@link.shefinds.com, deși pe imagine e sigla Poștei Române dar cu textul „Serviciul Poștal”.

frauda

Primul pas în cazul în care primiți un mail suspect e să-i verificați adresa de expediere. De regulă, aceasta este una care conține litere și cifre aleatorii, fără să includă numele companiei folosită ca momeală. Niciodată, dar niciodată să nu dați click pe link-uri ce nu prezintă siguranță, cu atât mai mult cu cât sunteți conștienți de faptul că nu ați făcut nicio comandă și nu așteptați pachet de undeva.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate