Connect with us

EVENIMENT

Un tânăr de 19 ani a spart luneta unei mașini cu un pistol airsoft, după un conflict în trafic. A fost arestat preventiv

Publicat


Un tânăr de 19 ani din Cluj-Napoca a fost arestat preventiv pentru distrugere și tulburarea ordinii publice, după ce a tras cu un pistol airsoft asupra unui autoturism.

Polițiștii clujeni au desfășurat, luni, o percheziție domiciliară la locuința unui tânăr de 19 ani din Cluj-Napoca, acțiune desfășurată în cadrul unui dosar penal de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Tânărul a tras cu un pistol airsoft într-o mașină

Dosarul a fost deschis după ce, la data de 27 septembrie 2024, în urma unor neînțelegeri în trafic, tânărul ar fi folosit un pistol de tip airsoft și ar fi tras un foc asupra unui autoturism, pe o stradă din cartierul Grigorescu.

„La data de 7 octombrie, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Cluj-Napoca, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic Cluj, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Acțiunea a avut loc în baza cercetărilor efectuate într-un dosar penal ce vizează comiterea infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Din cercetările preliminare a reieșit faptul că, la data de 27 septembrie, în jurul orei 20:15, în urma unor neînțelegeri în trafic, tânărul ar fi utilizat un pistol de tip airsoft și ar fi tras un foc asupra unui autoturism, care se deplasa pe o stradă din cartierul Grigorescu din municipiul Cluj-Napoca, distrugând luneta acestuia. În urma incidentului, persoana vătămată, un tânăr de 24 de ani, a sesizat poliția prin apel la 112”, a transmis IPJ Cluj.

Tânărul, arestat preventiv pentru 30 de zile

Polițiștii au găsit la locuința suspectului un tub de gaz pentru pistol neletal și o pungă cu bile albe, de 0,25 grame fiecare, utilizate la pistolul airsoft. Astfel, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, luni, iar în cursul aceleași zile, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

„În urma percheziției efectuate la domiciliul tânărului de 19 ani, au fost descoperite bunuri de interes în cauză, un tub de gaz pentru pistol neletal, tip airsoft, precum și o pungă ce conținea bile de culoare albă, de 0,25 grame fiecare.

Astfel, la data de 7 octombrie, tânărul a fost reținut, pentru 24 de ore. Ulterior, în aceeași zi, a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți, care a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a mai arătat IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vasile Dîncu critică decizia lui Nicolae Ciucă de a rupe coaliția cu PSD: Democrație cu epoleți

Publicat

vasile dincu facebook1

Europarlamentarul social-democrat Vasile Dîncu a reacționat vehement la decizia președintelui PNL, Nicolae Ciucă, de a rupe coaliția de guvernare cu PSD, dar fără a retrage PNL de la guvernare.

Vicepreședintele PSD, europarlamentarul clujean Vasile Dîncu a acuzat PNL de „inginerii politice” menite să manipuleze electoratul și să creeze false tensiuni în prag de alegeri.

„Domnul Ciucă depășește măsura decenței politice”

Fostul ministru PSD a exprimat dezamăgirea față de Nicolae Ciucă, un fost colaborator, acuzându-l de încălcarea normelor de etică și decență politică.

„Textul citit, luni seară, de generalul civil Nicolae Ciucă, detașat de Comandantul Suprem al Armatei la PNL, arată o atitudine disperat-deplorabilă a PNL de a duce candidatul lor în turul al doilea.

Domnul Ciucă este un om cu care am lucrat și pe care l-am respectat, chiar și pentru unele neadecvări ale dumnealui la viața politică, dar acum depășește măsura decenței politice și a unei minime etici care ar trebui, totuși, să ne guverneze acțiunile, indiferent de orientarea noastră politică”, a declarat Dîncu, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Decizia discutabilă a CCR îl avantajează pe Ciucă”

Vasile Dîncu a adus în discuție și controversa din jurul candidaturii Dianei Șoșoacă, sugerând că decizia CCR de a-i bloca candidatura ar fi favorabilă lui Nicolae Ciucă, într-un context electoral tensionat.

„Decizia discutabilă a CCR de blocare a candidaturii Dianei Șoșoacă îl avantajează, în primul rând, pe candidatul Ciucă, cel care se află, în sondaje, «shoulder to shoulder» cu distinsa sancționată. Dar a sări la gâtul PSD-lui care l-a ținut în viață, în această primăvară, întrece măsura decenței minime.

Dincolo de această observație de bun simț, nu pot să nu observ niște ciudate similitudini cu alte momente în care au apărut inginerii politice care, cică, luptau pentru democrație sau, cum auzim acum, împotriva «ADN-ului PSD». Peste noapte, cineva scoate o «lebădă neagră» din tolbă și democrația reapare vie și neviolată după ce oamenii se îmbulzesc la vot conduși de frici și angoase pentru biata fecioară siluită de barbarii cu ADN de abuz de putere”, a mai arătat europarlamentarul clujean.

„Inginerii politice și crearea de spaime colective”

Dîncu a acuzat dreapta politică de a folosi „inginerii politice” pentru a crea spaime colective și a manipula electoratul în preajma alegerilor. El a comparat strategia actuală cu alte momente din istoria recentă, când dreapta a recurs la asemenea tactici pentru a rămâne la putere.

„Era momentul unei noi inginerii politice și propagarea unei noi spaime colective: pericolul intern pentru democrație. Și pentru că  acum  vin alegerile, haideți să ne uităm cu microscopul în ADN-ul pesedist să descoperim gena abuzului de putere, iar Marcel Ciolacu este, în mod sigur, un dictator care abia așteaptă să ne fure libertățile! Chiar așa, dacă Ciolacu e dictatoru, atunci generalul devenit, peste noapte, scriitor, este porumbelul păcii?

Acum este greu de crezut că Marcel Ciolacu sau PSD sunt distrugătorii democrației. Nu va crede nimeni că, în ultimii douăzeci de ani, pesediștii au fost vreodată, cu adevărat, la putere. Da, au fost lăsați de câteva ori să intre în executiv, dar puterea politică a avut manetele și butoanele în cabinetele de dreapta. Acolo, prin metode politice ingenioase s-au fabricat personaje politice, guverne, președinți.

Acolo se încearcă, acum, o nouă inginerie politică de culpabilizare a stângii și de ridicare unui nou val de emoție împotriva PSD”, susține social-democratul.

De la „soluția imorală” la „democrația cu epoleți”

Europarlamentarul a rememorat momente-cheie din politica românească, precum „soluția imorală” din 2004 și alte situații în care, în opinia sa, dreapta a manipulat rezultatele politice pentru a se menține la putere.

„«Soluția imorală» din 2004 a fost un bun început pentru că s-a format atunci un guvern din pierzătorii de alegeri. Mircea Geoană a mers la Sorin Ovidiu Vântu și apoi s-a votat masiv; în unele consulate a fost un vot la câteva secunde. Ponta a siluit democrația pentru că planificatorii lui nu au gândit bine numărul de secții de votare și nu au intuit apetitul democratic al diasporei. Dacă asta nu a fost de-ajuns, el a fost împins afară de la guvern de manifestații (neautorizate) la care a participat însuși Președintele României”, a mai arătat Dîncu.

Dîncu a ironizat și folosirea figurilor militare în politică, sugerând că dreapta recurge la „democrația cu epoleți” pentru a justifica anumite decizii: „Democrația cu epoleți era necesară, probabil, pentru că avem un război pe aproape și biata democrație nu trebuia să se simtă neajutorată sub rămășițele dronelor care cad noaptea din cer.”

Apel la o „democrație reală”

În final, Dîncu a făcut un apel la normalitate politică și la renunțarea la astfel de strategii de manipulare și intimidare.

„De două decenii, dreapta pedisto-liberală a dominat viața politică prin diferite inginerii politice, legitimate ulterior prin vot. Dar, din câte îmi mai amintesc eu, tehnologiile politice ale ultimelor două decenii pe care dreapta noastră le-a folosit pentru a rămâne la putere, chiar și atunci când a pierdut toate alegerile, erau mai subtile. (…)

Schema acestei inginerii politice s-a banalizat, ca și simularea ieșirii de la guvernare. Dar sperietoarea nu îi mai impresionează decât pe cei creduli. Nu mai merge! Nu mai apărați democrația cu ajutorul oamenilor în uniforme și cu epoleți, Domnule Președinte, lăsați democrația să respire și aveți încredere că românii pot alege în liniște, fără frici și spaime induse prin inginerii politice”, a conchis politicianul.

Citește mai departe

CULTURA

Justin Timberlake va cânta la Electric Castle 2025. Primul nume anunțat de organizatori pentru ediția de anul viitor

Publicat

De

Unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii pop, Justin Timberlake, va fi cap de afiș la ediția din 2025 a festivalului Electric Castle, care va avea loc la Bonțida, între 16 și 20 iulie.

Organizatorii festivalului au confirmat marți, 8 octombrie, prezența superstarului american Justin Timberlake la Bonțida, marcând astfel una dintre cele mai așteptate apariții din istoria evenimentului.

Justin Timberlake va susține primul său concert în România pe scena principală a festivalului, programat între 16 și 20 iulie.

Afișe misterioase, apărute în oraș

În ultimele zile, mai multe afișe „misterioase” cu versuri din cântecele artistului au apărut în mai multe colțuri din oraș, însă fără însemne privind festivalul la care va lua parte.

Superstarul american promite un show pe măsura energiei și carismei care îl menține în topul celor mai importanți artiști pop al ultimelor decade, cu un mixt între hit-urile sale memorabile și piese de pe cel mai nou album „Everything I Thought It Was”. Până joi, inclusiv, fanii își pot achiziționa abonamentele de festival, la un preț special.

Justin Timberlake, concert în premieră în România

Producător, compozitor, actor, Justin Timberlake este un artist complet. La fel va fi și show-ul pe care îl propune fanilor săi din România. De la „clasicele” hit-uri „Cry Me a River” și „SexyBack”, care au stat zeci de săptămâni în clasamentele mondiale, la recent lansatele „Selfish” și „No Angels”, concertul lui Justin Timberlake  va fi o călătorie prin toate etapele sale creative importante.

Cariera lui Justin Timberlake este o probă pură de longevitate artistică și succes. De-a lungul timpului, artistul a câștigat 10 premii GRAMMY Awards, la categorii diferite, și 4 premii Emmy. În 2017, hit-ul său „Can’t Stop the Feeling!”, inclus pe coloana sonoră a filmului Trolls, a fost nominalizat la Oscar, la categoria Cea Mai Bună Piesă Originală, o nouă confirmare a statutului său de artist iconic în muzica pop. În paralel, Timberlake și-a construit un parcurs solid și pe marele ecran, cel mai recent împrumutându-și vocea personajelor din Trolls Band Together, lansat în 2023. Succesul albumului Everything I Thought It Was completează palmaresul impresionant, printre cele 18 piese fiind inclus și single-ul „Selfish”.

A 11-a ediție Electric Castle, plină de surprize

Cu Justin Timberlake anunțat ca headliner, Electric Castle promite o a 11-a ediție de top, cu toate ingredientele care l-au transformat în unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa. Între 16 și 20 iulie, zecile de mii de fani se vor bucura de un line-up eclectic, într-o producție de festival spectaculoasă și o atmosferă unică, așa cum doar domeniul Banffy poate oferi.

Până joi, 10 octombrie, inclusiv, abonamentele Electric Castle sunt disponibile la un preț special, începând de la 139 Euro + taxe. Toate detalii pe www.electriccastle.ro.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. „Pantofarul vedetelor”, clujeanul Grigore Lup își închide atelierul de încălțăminte: Vine o vreme când trebuie să ne oprim

Publicat

De

Renumitul pantofar clujean Grigore Lup anunță că își va încheia activitatea, la finalul acestui an. Astfel, începând cu 2025, producția se oprește, dar comenzile continuă în limita stocului disponibil.

Grigore Lup, pantofarul clujean devenit celebru în timpul pandemiei de COVID-19 după ce a inventat „pantofii de distanțare socială”, își închide atelierul de încălțăminte la finalul anului 2024. El anunță retragerea din activitatea profesională și ieșirea la pensie.

O poveste de succes care ajunge la final

Grigore Lup și-a anunțat recent clienții că atelierul său, SC Axa Magnolia SRL, își va închide activitatea de producție la finalul anului 2024. Începând cu 1 ianuarie 2025, noile comenzi vor fi onorate doar în limita stocului disponibil, arată acesta.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00 (3)

Intrarea în magazinul fizic, de pe strada Dâmboviței 50

Stimați clienți! La finalul anului 2024, societatea noastră își va închide activitatea de producție. După 1 ianuarie 2025. noile comenzi vor fi onorate în limita stocului disponibil”, a arătat Grigore Lup, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Lucrez cu carte de munca de la 16 ani”

Cunoscutul cizmar clujean a primit numeroase mesaje de susținere și apreciere din partea prietenilor, colegilor și clienților săi în urma anunțului retragerii, reflectând admirația și respectul câștigate de-a lungul anilor prin priceperea și îndemânarea sa.

„Mult succes în tot ce vă propuneți vă doresc”,

„Felicitări pentru toată activitatea dumneavoastră în acest domeniu… Pensie frumoasă și binecuvântată, cu sănătate și multe bucurii!!!”,

„Să aveți sănătate și să vă folosiți de pensie pe cât ați muncit! Dar este o mare pierdere pentru ansambluri și pentru toți cei care au comandat la dumneavoastră, mie îmi pare rău după asemenea echipă în frunte cu așa om bun la suflet, despre meserie nici nu am cuvinte, așa oameni se nasc mai rar! Doamne ajută!”,

„Mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru ansamblurile de dans popular”, acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise de apropiați și clienți lui Grigore Lup, care arată, într-un răspuns la un comentariu: „Lucrez cu carte de munca de la 16 ani, vine o vreme când trebuie să ne oprim!”.

Creatorul „pantofilor de distanțare socială”

Atelierul lui Grigore Lup, amplasat în Cluj-Napoca, pe strada Dâmboviței 50, a fost un reper important în industria încălțămintei din piele naturală. De peste 20 de ani, Lup a produs manual pantofi, ghete, botine și cizme pentru o clientelă diversificată, care include vedete locale și internaționale, artiști și ansambluri folclorice din întreaga lume.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.58

În timpul pandemiei, când afacerea sa se afla în pragul falimentului, Lup a devenit celebru pentru pantofii de distanțare socială, o inovație care i-a adus recunoaștere globală și comenzi din țări precum Canada, China și Italia.

Grigore Lup nu a găsit un succesor pentru meseria sa

Decizia de a închide atelierul vine după o lungă perioadă de succes, dar și de provocări în găsirea unor tineri dispuși să preia meșteșugul. „Cam aici se termină încălțămintea”, spunea recent Lup, exprimându-și regretul că nu a găsit pe nimeni interesat să continue tradiția cizmăriei, pe care o practică de la vârsta de 16 ani.

Până la sfârșitul anului, atelierul va continua să onoreze comenzile în mod normal. După 1 ianuarie 2025, comenzile noi vor fi acceptate doar în limita stocului disponibil. Pentru detalii suplimentare și comenzi, clienții sunt invitați să viziteze magazinul online incaltamintedinpiele.com sau să sune la numărul 0740.046.732.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: De miercuri, 9 octombrie, se REIA circulația tramvaiului 102L

Publicat

prezentare tramvai bosch cluj (4)

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță publicul călător că circulația tramvaielor pe linia 102L se va relua de mâine, 9 octombrie, ca urmare a finalizării reparațiilor la avaria cablurile subterane de alimentare a rețelei de contact tramvaie de pe B-dul Muncii, respectiv sectorul cuprins între străzile Voroneț și D.G. Kiriac.

Orarul de circulație va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

CTP Cluj: De miercuri, 9 octombrie, se REIA circulația tramvaiului 102L

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax