EVENIMENT
FOTO. Cuțite și pistoale, descoperite asupra unui clujean de polițiștii din Dâmbovița
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au descoperit mai multe arme, inclusiv cuțite și pistoale, într-un autoturism cu mai multe persoane din Mediaș și Cluj la bord.
În noaptea de 7 spre 8 decembrie, polițiștii IPJ Dâmbovița au oprit un autoturism pe drumul național 1A, în comuna Cornești. Vehiculul era condus de un bărbat de 30 de ani, din Mediaș, având alături trei pasageri, cu vârste între 21 și 30 de ani, din Mediaș și Cluj. În urma controlului efectuat asupra autoturismului și a persoanelor, polițiștii au descoperit mai multe arme albe, inclusiv cuțite, și pistoale.
„În cursul nopții de 7 spre 8 decembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au oprit, pe drumul național 1A, în comuna Cornești, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani, din Mediaș.
În autoturismul respectiv se mai aflau alte trei persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, din Mediaș și Cluj”, a transmis IPJ Dâmbovița.
Patru bărbați din Cluj și Mediaș, duși la secție
Cei patru ocupanți ai autoturismului au fost conduși la sediul secției de poliție pentru audieri, în vederea clarificării circumstanțelor deplasării acestora. Ancheta este în desfășurare, iar polițiștii continuă cercetările pentru a stabili detaliile.
„În urma controlului efectuat, nu au fost identificate bunuri interzise de lege pentru deținere sau bani. În prezent, cei patru se află la sediul secției de poliție, pentru audieri”, mai transmit polițiștii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Rareș Bogdan: „Am intrat într-o nouă eră. Cine nu înțelege, dispare”. Apel la unitate UE-SUA în fața provocărilor globale
Europarlamentarul PPE/PNL Rareș Bogdan a atras atenția asupra nevoii urgente de reformare a priorităților Uniunii Europene, într-un discurs în plenul Parlamentului European.
Europarlamentarul PPE/PNL Rareș Bogdan a transmis un mesaj ferm în plenul Parlamentului European, la scurt timp după investirea președintelui Donald Trump la Casa Albă, subliniind importanța unei relații consolidate între Uniunea Europeană și Statele Unite pentru a face față provocărilor globale.
„Am uitat prea mult de locurile de muncă și problemele fermierilor”
Într-un discurs tranșant, Rareș Bogdan a acuzat UE că acordă prioritate unui Green Deal „plin de absurdități” și unui „politically correctness dus la chestiuni inimaginabile”, în detrimentul nevoilor reale ale cetățenilor europeni, precum locurile de muncă și sprijinul fermierilor.
„Am intrat într o nouă eră. Cine nu înțelege dispare. Trump a anunțat direct că susține în primul rând economia americană și că îi pasă de cheltuielile militare și că problema migrației, a climei sau a politicilor de gen rămân preocuparea sa.
Noi, europenii am uitat prea mult de locurile de muncă și problemele fermierilor în favoarea unui Green Deal plin de absurdități și a unui politically correctness dus la chestiuni inimaginabile. Am deschis granițele și dăm ajutoare sociale fără să ne mai uităm la competitivitate, performanță și mai ales necesități europene”, a declarat Rareș Bogdan.
„Să nu părăsim masa negocierilor”
Rareș Bogdan a făcut apel la liderii europeni să colaboreze strâns cu administrația americană pentru a construi un plan strategic comun care să ofere o alternativă puternică în fața influenței economice, militare și politice a Chinei și Rusiei.
„Aș fi dorit să aud părți din discursul de ieri din Capitoliu la Bruxelles și Strasbourg unde fermierii protestează sub spectrul falimentului și unde industria auto se teme că dependența de gazul rusesc devine dependența de litiu chinezesc.
Să discutăm cu noua administrație un plan și să nu părăsim masa negocierilor decât atunci când UE și SUA vor pricepe că doar unite fac față rușilor și chinezilor. Binomul China-Rusia funcționează pe toate planurile: economic, militar, război hibrid”, a mai spus europarlamentarul.
România, o țară care poate juca strategic
Rareș Bogdan a subliniat rolul strategic pe care România îl poate juca în acest parteneriat, încheindu-și discursul cu un apel simbolic: „God bless America, Europa and ROMÂNIA!”.
„Ce are în plus binomul UE-SUA? Buget mai mare, resurse umane, tehnologie și nu în ultimul rând, cultură și educație europeană.
Și încă ceva: o țară care poate juca strategic: România! Profund creștină, cu rezerve naturale enorme și foarte multă minte”, a mai arătat Bogdan.
EVENIMENT
FOTO. Mașină cu roțile în sus pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. Șoferii se plâng că e gheață pe drumuri
Un accident de circulație a avut loc marți noapte pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. Un șofer s-a răsturnat cu mașina, pe marginea drumului, pe sensul de coborâre.
Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Mașină răsturnată pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca
Imaginile au apărut pe pagina de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca. La locul accidentului a fost trimis un echipaj al ISU Cluj, care a asigurat zona. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, nu au fost victime, doar pagube materiale.
Carosabilul era alunecos, spun șoferii care au trecutprin zonă, iar mulți dau vina pe soluția antiderapantă folosită de drumari.
De altfel, în ultimele zile, mai mulți clujeni au tras un semnal de alarmă privind starea drumurilor din municipiu, semnalând că soluțiile antiderapante folosite fac carosabilul extrem de alunecos, punând în pericol nu doar șoferii, ci și pietonii. Astfel, mai mulți șoferi au transmis Primăriei să facă ceva în privința drumurilor, pentru că, spun ei, mașinile patinează mai rău ca pe gheață.
Foto: Info Trafic Cluj-Napoca
ECONOMIE
Euro a sărit de 5 lei la unele case de schimb valutar din Cluj-Napoca atât la cumpărare, cât și la vânzare
Moneda euro a sărit, miercuri, de pragul psihologic de 5 lei la unele case de schimb valutar din Cluj-Napoca, atât la cumpărare, cât și la vânzare, în timp ce mai sunt alte case în care cursul la cumpărare se menține sub 5 lei.
Astfel, în timp de la casele Shaker și Macro euro se cumpără la 4,985 lei, la casa Transilvania cursul la cumpărare este 5,00090 lei, iar la vânzare de 5,04210 lei.
Analiștii economici interpretează acest curs trecut cu totul de 5 lei și ca o speculație ca urmare a investirii noului președinte american, Donald Trump.
Nici la bănci cursul nu a trecut de 5 lei la cumpărare.
În ceea ce privește BNR, cursul oficial al euro este, miercuri, de 4,9764 lei, în scădere chiar cu 0.0001 lei față de ziua de marți.
ECONOMIE
Angajat la stat. Peste 1,3 milioane de posturi erau ocupate în instituții și autorități publice în noiembrie 2024
În luna noiembrie a anului trecut, înainte ca Guvernul să emită Ordonanța austerității, la stat erau angajate peste 1,3 milioane de persoane.
Față de luna precedentă, octombrie, angajările au cunoscut o creștere semnificativă.
Angajat la stat. Aproape 6.000 de persoane recrutate într-o lună
Potrivit Ministerului Finanțelor, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, arată Agerpres.
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administrația publică centrală, respectiv 838.316 șu cu un plus de 4.862 față de octombrie 2024. De asemenea, dintre acestea, 618.052 erau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat, cu un plus de 1.928 de angajați față de luna precedentă.
Ministerul educației, cei mai mulți angajați
Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educației, respectiv 306.924, cu un plus de 1.040 față de octombrie 2024, la Ministerul Afacerilor Interne – 123.893, cu un plus de 867, Ministerul Apărării Naționale – 79.097, cu un minus de minus 245, Ministerul Finanțelor – 24.523, cu un plus de 42 și Ministerul Sănătății – 18.154, cu 260 în plus 260 față de octombrie.
Unde au fost angajate aproape 3.000 de persoane
În instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.215 de posturi (minus 23 față de octombrie 2024), în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 44.575 (minus 50), în timp ce în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 166.474 de posturi ocupate (plus 2.907).
Conform datelor Ministerului de Finanțe, în administrația publică locală lucrau, în noiembrie anul trecut, 467.881 de persoane (plus 1.038 comparativ cu luna anterioară), dintre care 286.715 în instituții finanțate integral din bugetele locale (plus 704) și 181.166 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii (plus 334).
Acum, potrivit Ordonanței trenuleț, aprobată de Guvern la finalul lunii decembrie, ministerele, dar și alte instituții publice trebuie să reducă numărul de angajați.