Connect with us

Minutul și scorul

Ovidiu Blag: Simona, de 100 de ori bravo!

Publicat


Simona Halep a ajuns la victoria cu numărul 100 în turneele de Grand Slam, după cea de sâmbătă în fața polonezei Iga Swiatek, la Australian Open. Această bornă au mai atins-o doar 8 jucătoare active în circuit dar ea vine să întregească alte recorduri absolut impresionante pe care românca le-a trecut în dreptul ei.

În pofida unor “sceptici” de serviciu, specialiști sau nu prea, Simona Halep stă, iată, în primele zece jucătoare din lume din anul de grație 2014. De atunci ea nu a terminat nici un sezon mai jos de locul 4 iar de două ori a încheiat anul chiar în postura de lider mondial.

Mai mult, din 2010 încoace Simona este nelipsită din top 100 iar din 2017, de când a reușit să urce pentru prima dată pe primul loc WTA, pare agățată mereu de acest fotoliu căruia când îi dă târcoale, când ia loc pe el.

Cu două titluri de Grand Slam la activ, Roland Garros și Wimbledon, Simona demonstrează tuturor celor care n-au crezut în ea dar mai ales celor care au crezut că da, este o mare jucătoare.

Sportivele care ”au supărat-o”

Victoria cu numărul 100 va rămâne în memoria noastră drept una care dă măsura ambiției și determinării acestei sportive care nu se împacă deloc cu ideea de a nu-și lua revanșa pe teren în fața uneia care a „supărat-o” vreodată.

Așa s-a întâmplat acum cu Iga Swiatek, pe care o ținea minte de la acel 1-6, 2-6 de anul trecut, de la Roland Garros. Iar asta nu putea rămîne „nepedepsit”. Așa cum nu le-a „iertat” pe Muguruza, Kanepi sau Anisimova, care au „supărat-o” la un moment dat.

În meciul de sâmbătă dimineața, cu Swiatek, Simona Halep a fost precum un vulcan după ce a pierdut primul set. S-a concentrat imens, s-a dezlănțuit pe alocuri, a avut mereu mintea limpede, a etalat un tenis încântător și a reușit finalmente să câștige, calificându-se spectaculos în sferturile de finală de la Australian Open.

Simona joacă la victorie

Urmează Serena Williams. O jucătoare pe care n-a mai văzut-o din finala de la Wimbledon 2019, atunci când Simona triumfa cu un dublu 6-2.

Dar după cum e construită campioana noastră, ea nu va uita că Serena are 9-3 în întâlnirile directe, adică încă mai are de luat revanșe. Gândind așa, mereu la victorie, românca îndrăgostită de Paris, de fresh-ul de portocale și de paste va face tot ce îi va sta în puteri pentru a câștiga.

Asta ne și place la Simona Halep, că joacă mereu doar la victorie. Se vede asta prin fiecare gest, prin fiecare respirație, prin fiecare pas din milioanele de pași pe care i-a făcut și-i va mai face pe terenul de tenis, un spațiu cu care s-a identificat.

 

 

 


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Minutul și scorul

Ovidiu Blag: În Zalău s-a produs o minune

Publicat

Prea obișnuiți să cântăm prohodul sportului românesc, se întâmplă să nu ne sară în ochi insulele în care acesta nu doar că supraviețuiește ci chiar se ține tare, cu capul sus.

Un astfel de lucru, miraculos la prima vedere, dar temeinic și cu sinceritate făcut, s-a întâmplat în Zalău, un orășel ce are doar 50.000 de locuitori.

Un om, pentru că întotdeauna în jurul unui om cu minte se pot întâmpla lucrurile mari, a avut o idee năstrușnică: să organizeze la Transilvania Tenis Club din Zalău un masters de tenis la startul căruia să se alinieze cele mai bune jucătoare cu vârsta sub 18 ani din regiune, adică din Ardeal și Banat.

Și-atunci, pentru că omul a avut și banii pe care să-i pună la bătaie, și nu puțini, s-au întâmplat lucrurile: s-a desfășurat ceea ce s-a chemat Transilvania Masters, la start cu Briana Szabo, Cara Meşter, Patricia Goina, Floriana Popovici, Ioana Lung, Anamaria Coroiu şi Mara Geiger.

Jucătoare tinere

Sunt jucătoare foarte tinere, unele mai degrabă apropiate de vârsta de 15 ani decât cea de 18 dar care îi impresionează pe cunoscătorii fenomenului prin talent, abnegație, putere de luptă și prin rezultatele din statistici.

Acolo, în clasamente, Briana Szabo, de exemplu, are deja 3 puncte WTA la doar 15 ani ai săi iar Cara Meșter este probabil printre cele mai titrate junioare din România, câștigând o mulțime de competiții.

În fapt cele două clujence au și jucat finala, după trei zile de jocuri unul mai frumos decât celălalt, finală adjudecată de Cara Meșter.

Arbitru promițător

Pentru ca ansamblul să fie perfect, a oficiat probabil cel mai promițător arbitru din România, un zălăuan, Andrei Brisc, un tânăr de doar 19 ani. Acesta este proaspăt arbitru principal, în urma cursurilor absolvite și a participat deja la turneele ATP Sofia, WTA Swedish Open și WTA Bucharest Open.

Și uite-așa, privind spre acest concurs de tenis ce pare unul ca oricare altul, ne putem da seama că nu-i chiar așa.

E mai degrabă o demonstrație că sportul prețuit cu adevărat, în esența lui, poate crea stări emoționale profunde. Iar grija pentru viitorul lui înnobilează oamenii care înțeleg să sprijine această devenire a unor copii ce pot ajunge adevărate valori ale sportului românesc.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ovidiu Blag: „Cazul” Sorana Cîrstea se poate clasa

Publicat

Am văzut reacții diverse în legătură cu ieșirea nervoasă a Soranei Cîrstea la meciul său cu Ann Li din sferturile turneului Grampians Trophy din Melbourne. Scena a făcut înconjurul lumii prin ineditul situației.

Site-ul tenisite.info a surprins esența, în timp ce foarte multe alte știri apărute pe subiect se legau mai mult de faptul că românca a făcut circ. Ce s-a întâmplat, pe scurt: Sorana Cîrstea i-a cerut arbitrei de scaun, Marijana Veljovic, să îi dea avertisment lui Adrian Cruciat, adică propriului său antrenor. Pentru că acesta îi acorda în permanență indicații din tribună.

Sigur că au fost trecute în revistă episoadele Simona Halep-Darren Cahill sau Simona Halep-Daniel Dobre, care semănau și nu prea cu acesta.

Esența, ca să ne întoarcem, e cea surprinsă de tenisite.info: cerându-i arbitrului sancționarea propriului antrenor, practic, regulamentar, îți atragi ție însăți (vorbim acum de Sorana) penalizarea. Asta îi și spunea de fapt Marijana Veljovic: „A warning for your coach is a warning for you”.

Comunicarea antrenor-jucător, interzisă

Federația Internațională de Tenis interzice comunicarea dintre jucător și antrenor în timpul meciului, alta decât cea oficială, la bancă. Comunicarea auditivă sau vizibilă dintre cei doi este asimilată drept „coaching” și atrage penalizarea jucătorului.

Un caz celebru este cel al Serenei Williams, care la un US Open (în 2018) a fost penalizată pentru că a primit indicații din partea lui Patrick Mouratouglu, într-un meci cu Naomi Osaka. Arbitru era Carlos Ramos.

Ei bine, la acest turneu WTA 500 de la Melbourne nu există „on court coaching”. Dar dacă tocmai Sorana a cerut explicit sancționarea propriului antrenor pentru că el ar fi exagerat, asta e clar că ar fi adus, din punct de vedere regulamentar, avertizarea jucătoarei, nu a tehnicianului. Atâta tot.

Cruciat, un antrenor inteligent

În altă ordine de idei, atunci când un antrenor primește salariul de la jucător, acesta se poate aștepta și la astfel de „tratamente”. Cum Adrian Cruciat face parte din categoria antrenorilor deja rutinați, el având colaborări importante cu Irina Begu sau Mihaela Buzărnescu, știe cu ce se…mănâncă meseria aceasta.

Fiind inteligent, fapt demonstrat atât în teren cât și în spațiul public, cu un discurs bine articulat, cu siguranță că nu a fost mai afectat decât trebuie după un asemenea moment.

Și, să fim serioși, cine a bătut o minge, chiar și la un nivel mult mai mic decât cel la care joacă Sorana Cîrstea, știe: când te enervezi te uiți înspre susținătorii tăi mai mult. Asupra lor (nu e scuzabil, dar așa se întâmplă) îți reverși nervii, frustrările, pentru că ei sunt cei care înțeleg cel mai bine prin ce treci.

Iar Sorana (după o carantină de 14 zile) avea nervii întinși la maximum pentru că dacă ar fi ieșit victorioasă din acea partidă ar fi ajuns pe locul 61 WTA, un obiectiv pe care cu siguranță și l-a propus.

Până la urmă, ceea ce s-a întâmplat la acest sfert de finală poate fi trecut mai ușor la capitolul „necunoașterea regulamentului” și mai puțin la cel al unei mari întâmplări.

 

Citește mai departe

Minutul și scorul

Ovidiu Blag: Simona Halep a fost acolo unde a reapărut viața normală

Publicat

„Prezența spectatorilor m-a emoționat atît de tare încât parcă jucam la primul meci din viața mea”, asta avea să spună Simona Halep după demonstrativul său cu Ashleigh Barty ce s-a disputat în Memorial Drive din Adelaide.

Românca a surprins exact esența evenimentului, unul care a marcat revenirea la normalitate în sport, un domeniu care fără spectatori e lipsit de sare și de piper.

Dincolo de rezultat, care i-a aparținut Simonei în disputa sa cu numărul unu mondial, „A Day at the Drive”, așa cum s-a numit eventul din Adelaide, a adus zâmbetul pe teren, urale din tribune, voie bună la interviuri, marcând simbolic reîntoarcerea la viață cu tot ce are aceasta mai frumos.

Presa internațională a lăudat sesiunea care, în afară de meciul dintre cele două, a mai cuprins și un Nadal-Thiem, partidă la fel de spectaculoasă.

12 zile fără COVID

Autoritățile sanitare din Australia de Sud au aprobat un număr de 5.000 de spectatori care să intre pe Memorial Drive din Adelaide iar Australia a fost, astfel, prima țară din lume care a demonstrat că poate organiza un eveniment de înaltă ținută marcând un succes în lupta cu Covid 19.

S-au împlinit 12 zile de când nicăieri pe teritoriul Australiei nu s-a semnalat nici un caz de Covid, acest lucru fiind lăudat și sintetizat de către Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, care a spus că acest fapt se datorează atât măsurilor bune luate cât și educației excepționale de care au dat dovadă cetățenii țării, care au respectat întocmai toate regulile impus de minister și guvern. Iar acest lucru a fost sărbătorit din plin în aceste zile, ca o binemeritată recompensă.

Bilet de 30 de dolari

Nadal, Thiem, Djokovic, Sinner, Serena Williams, Osaka și ceilalți s-au bucurat ca niște copii la finalul meciurilor lor, lăudând eforturile organizatorilor și înclinându-se în fața numeroasei asistențe, lucruri care au potențat și care au dat un alt sens prestației lor din teren.

Cu o sesiune de prânz, de la ora 13.00 și cu o alta la ora 19.00, cu un bilet care a costat 30 de dolari australieni pentru adulți și 5 dolari pentru copii, organizatorii au reușit să facă un lucru magnific pentru iubitorii tenisului și pentru promovarea sportului cu spectatori în lumea întreagă.

„A Day at the Drive” va rămîne în memoria colectivă drept evenimentul care a marcat întoarcerea la viața normală.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Silvășan, sărbătoare după sărbătoare

Publicat

Antrenorul celor de la U Banca Transilvania a împlinit pe 21 ianuarie 36 de ani și cu siguranță a fost un moment de sărbătorit. Iar felul în care echipa sa domină campionatul, cu 10 victorii din tot atâtea posibile, vine să pună cireașa pe acest tort aniversar.

Mihai Silvășan a fost un jucător emblematic pentru baschetul clujean și românesc, un sportiv care la 21 de ani stătea pe tușă un an din cauza unei hernii de disc L4-S1. Apoi o operație la genunchi l-a ținut din nou în afara terenului.

S-a agravat o a doua hernie de disc, L4-L5 și din nou Mihai Silvășan s-a operat. Și, totuși, acest sportiv de excepție a ajuns căpitan la U, căpitan al echipei naționale (pentru care a evoluat 10 ani), a jucat 4 finale de campionat, pe una câștigând-o în 2011.

Această voință de fier dublată de un mental setat pe o sigură opțiune, victoria, l-au propulsat rapid spre o carieră de excelență în antrenorat.

Calități de antrenor

Puțini or fi fost cei care au crezut că după o carieră la superlativ, ca jucător, acest luptător din teren va reuși să își demonstreze și calitățile de antrenor. Dar poate nici nu trebuia să se întâmple acest lucru, din moment ce el însuși credea, știa, lupta și demonstra că se poate și asta, să fie un antrenor bun.

Deja se poate vorbi despre o certitudine la acest nivel, din moment ce omul s-a obișnuit să câștige campionate, cupe și supercupe ca tehnician, să joace în cupele europene și să considere că aceste reușite nu reprezintă decât un pas spre visul său, acela de a antrena o echipă din Euroligă.

”Trebuie să fii corect”

Mihai Silvășan are și minte și inimă. E educat și știe ce vrea. Mi-a spus, la un moment dat, despre cum se raportează la propria-i echipă, la jucătorii pe care îi are. Așa spunea: “Trebuie să fii corect, asta în primul rând. Și apoi să nu ai breșe în cunoașterea baschetului.

Acest tip de jucători care au evoluat în campionate și ligi importante te simt imediat dacă ești din acest film sau nu. Ei te întreabă lucruri specifice la care tu trebuie să răspunzi argumentat, logic, astfel încât să fie limpede ceea ce le transmiți, nu ambiguu. Iar pentru asta trebuie să te pregătești continuu.

Din fericire eu respir baschet prin toți porii, mă preocupă să mă documentez mereu iar acum, cu afluența aceasta de informații trebuie doar să te preocupi să le găsești pe cele mai bune. Există YouTube, clinici de antrenori (la care nu ezit să aplic), am fost și în SUA, de exemplu, există platforme specifice la care te poți abona, așa că accesul e nelimitat, doar să vrei să te documentezi. Și să folosești corect aceste informații mai apoi”.

La o cafea la Sala Sporturilor

Par simple cuvinte. Dar cei ce s-au intersectat în timpul lor liber cu Silvășan, la o cafea la Sala Sporturilor, de exemplu, l-au putut vedea cu laptopul pornit, urmărind meciuri de baschet și notându-și lucruri poate doar de el știute.

Apoi ridica ochii, ca și cum ar fi întrebat “unde am rămas?” și își continua discuția cu tine fără să îți dea impresia că te-a părăsit pe parcursul ei. Pentru că Silvă are atenție distributivă.

De aceea și poate să se descurce de maniera în care se descurcă de atâția ani în baschet.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate