Editorial Opinii
OPINIE. Petru Romoșan: Mai poate fi oprit Călin Georgescu?

Cu „lovitura de stat” din 6 decembrie 2024, cu lanțul de propagandă, de intoxicări, minciuni, decizii politice aberante și contraproductive pentru cei care le-au luat, România a intrat într-o fundătură, o fundătură care se poate dovedi istorică. Klaus Iohannis și-a prelungit stupid cele două mandate de zece ani. Nu a fost probabil o decizie personală, la fel cum plasarea lui în rolul de președinte al României nu i-a aparținut. Românii nu au fost prea multă vreme înșelați și l-au numit „dulap”, „ficus”, „cuier” și în multe alte feluri care nu pot fi puse pe hârtie.
Anterior, începând din vară și de-a lungul întregii toamne 2024, Sistemul neocomunist, securist, neo-marxist, „progresist” din România a așteptat cu înfrigurare arestarea lui Donald Trump în America, de ce nu asasinarea, o minune, mă rog, care să-l salveze de „căpcăun”!
În 6 decembrie 2024, cu invalidarea întregului proces electoral pentru prezidențialele din România (nu și pentru Parlament în 1 decembrie 2024) – Donald Trump fusese deja ales în 5 noiembrie 2024 de o manieră categorică președinte – dar Sistemul din România, cu Joe Biden încă la Casa Albă, mai aștepta minunea invalidării lui Trump. La fel așteptau și majoritatea liderilor și guvernelor europene, la rândul lor „progresiști”, „woke”, „neoliberali”, „neoconservatori” etc. Establishmentul de la București se simțea încă protejat.
OPINIE. Petru Romoșan: Mai poate fi oprit Călin Georgescu?
Dar n-a fost să fie. Pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump, nearestat, neasasinat, și-a preluat al doilea mandat la Casa Albă. În nici o lună, cu o viteză uimitoare, pregătit, anticipând, Donald Trump și Administrația sa au întors istoria. O istorie care începuse de fapt cu Bill Clinton (democrat, între 1993-2001), George W. Bush (republican, între 2001-2009), Barack Obama (democrat, între 2009-2017), istorie care a continuat și în primul mandat al lui Donald Trump (2017-2021), și care cu Joe Biden (democrat, între 2021-2025), cu enorma farsă tragică a pandemiei covid, cu vaccinurile ARN, cu războiul din Ucraina, cu tragedia din Gaza, cu asasinatele, cu hoțiile și malversațiunile colosale a atins un sinistru apogeu.
Călin Georgescu (independent), un outsider, a câștigat primul tur al prezidențialelor cu doar 2 120 401 (22,94 %). Pe locul al doilea a ieșit un alt outsider, Elena Lasconi (USR), cu 1 772 500 de voturi (19,18 %). Dar cei 9 judecători de la Curtea Constituțională au anulat, într-o ședință, peste 9 milioane de voturi. De când un judecător, proptit de altfel dubios la CCR, poate anula un milion de voturi liber exprimate? O demență nemaivăzută. Cel puțin în Europa. În acelați timp, candidații Sistemului, Marcel Ciolacu (PSD) prim ministru, Nicolae Ciucă (PNL), general cu patru stele, fost prim ministru, Mircea Geoană (fals independent), fost ministru de externe, fost director general adjunct NATO, s-au făcut catastrofal de râs.
„România a devenit un caz de școală al decăderii democrației în UE”
România a devenit prin vocile lui Donald Trump Jr., Elon Musk, J.D. Vance, Richard Grenell, un caz de școală al decăderii democrației în UE, partea secundară a Imperiului American, al cărei religie principală e chiar democrația.
La aproape trei luni de la „lovitura de stat”, e clar pentru majoritatea românilor dar și pentru o bună parte a planetei că rapoartele Serviciilor secrete din România, deciziile CSAT, CCR, menținerea lui Klaus Iohannis la Cotroceni (care l-a și reconfirmat prim ministru pe Marcel Ciolacu pentru un guvern Ciolacu 2), au fost o serie catastrofală de hotărâri absurde, antidemocratice, bazate doar pe alegații nefondate, minciuni (mai ales presupusul amestec al Rusiei în procesul electoral), într-un vădit scop de fraudă, de „lovitură de stat”. O fraudă bună la rândul ei, pentru cărțile de istorie.
„Dacă turul 2 al prezidențialelor ar fi avut loc, poate Georgescu câștiga, poate nu”
Dacă turul 2 al prezidențialelor ar fi avut loc, poate Georgescu câștiga, poate nu. Sistemul era încă în stare să se organizeze și să-l blocheze. Dacă procesul electoral era invalidat de CCR după încheierea întregului ciclu electoral cel puțin se respecta formal legea. Iar dacă totuși Călin Georgescu câștiga președinția, Sistemul de la București care durează din 1948, ocupația sovietică, dacă nu cumva de la lovitura de stat regală, 10 februarie 1938 (Carol al II-lea), cu dictaturile succesive ale lui Carol al II-lea, Ion Antonescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu, cu „liberalizatul” Ion Iliescu și până azi, Sistemul ar fi putut foarte bine să-l izoleze pe neprevăzutul președinte Călin Georgescu, să-l discrediteze, să-l controleze.
Dar Sistemul a înnebunit. Nu a putut renunța la dictatura „funcțională” cu care a păcălit atâta vreme UE, NATO, SUA și mai toată planeta. Pentru că în România nu a fost de prea multă vreme (din 1938?) vorba de democrație, de stat de drept, de alegeri libere. Doar niște vorbe de dânșii inventate.
Ce se va întâmpla în continuare?
Ce se va întâmpla în continuare după ce (încă) președintele CCR a anunțat hotărât că nu vom avea în nici un caz un tur 2? Cu un Călin Georgescu care nu mai are, după gafele repetate ale Sistemului îmbătrânit, doar ceva peste 2 milioane de susținători ci probabil 6-7 milioane, dacă nu cumva mai mult, dintre cei 9-10 milioane de români care se vor prezenta la o nouă votare? Dacă Georgescu va fi împiedicat să candideze, există deja un precedent cu candidata Diana Șoșoacă, disoluția Sistemului, o dictatură, se va duce până la capăt. Pentru că Sistemul se va întâlni direct cu poporul care este mult mai periculos decât Călin Georgescu.
Dacă totuși lui Călin Georgescu i se va permite să candideze din nou, Georgescu va câștiga alegerile. Dar debandada statului român va continua. Sistemul, încă intact, nu se va da bătut doar prin farmecul alegerilor libere. Iar Călin Georgescu va avea și el o parte din responsabilitatea pentru haosul care va urma.
Efectul Trump începe să se facă simțit și în România
Desigur, efectul Trump începe să se facă simțit și în România, la fel în întreaga UE. Anchetele pentru dolarii contribuabililor americani din pandemia Covid, pentru vaccinuri dubioase, pentru războiul din Ucraina (care de fapt nu trebuia să se termine niciodată – vezi TRU, Antimaterie), aceste anchete sunt abia la început. F.B.I. (Kash Patel a fost confirmat!), anchetatorii militari au început să se miște în toată Europa, nu numai în Ucraina.
Revoluția conservatoare declanșată de Administrația Trump în America este abia la început. O mai poate opri cineva?
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apa Someș va întrerupe furnizarea apei potabile, astfel:
Data efectuării lucrării: 26 Martie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Se ÎNTRERUPE furnizarea apei potabile în Cluj. Vezi când și unde
Strada/lista strazilor afectate: Str. George Bacovia; str. Pablo Picasso; str. Sergiu Celibidache; str. Teo Peter; str. Victor Papilian; Aleea Muzicii; str. Vasile Stoica; str. G. V. Bibescu; str. Panait Istrati; str. Iuliu Merca; str. Aurel Gurghianu; str. Nichita Stanescu; str. Mircea Eliade; str. Grigore Moisil; str. Miko Imre; str. Stefan Augustin Doinas; str. C-tin Noica; Calea Turzii intre str. C-tin Noica si str. Grigore Moisil – nr. pare; str. Lunii intre nr. 1 si nr. 16; str. Rapsodiei nr. 14; str. Observatorului nr. 119 si nr. 121; str. Eugen Ionesco intre str. Lunii si str. George Bacovia; str. Buna Ziua intre str. Pompiliu Teodor si Calea Turzii; str. Pompiliu Teodor; str. Marin Sorescu; str. Augustin Buzura; Aleea Marin Preda; Aleea Zaharia Stancu; Str. Kelemen Lajos; str. Erkel Ferenc; str. Buna Ziua nr. 25 A, B, C, D, E, F; Calea Turzii intre str. Buna Ziua si str. Wolfgang Amadeus Mozart;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 12:00
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Proteză de mână la preț de telefon mobil și o mănușă inteligentă. Soluții medicale dezvoltate de studenții UTCN

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au prezentat două proiecte revoluționare în cadrul competiției Internet of Things Student Challenge 2025. Este vorba despre o proteză de mână și o mănușă inteligentă.
Arthromech și SmartGlove sunt două dispozitive inovatoare care vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a celor care necesită recuperare motorie.
Arthromech, proteza la preț de telefon mobil
Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc fără o mână funcțională din cauza accidentelor, malformațiilor congenitale sau altor afecțiuni medicale. Costurile ridicate ale protezelor avansate fac ca acestea să fie inaccesibile pentru multe persoane.
Echipa UTCN propune Arthromech, o proteză inteligentă, accesibilă și ușor de utilizat.
„Este vorba despre o proteză pentru persoanele care au pierdut o mână sau s-au născut cu un handicap. Un astfel de dispozitiv, în momentul actual, este extrem de scump, iar oamenii nu își permit, în general, să folosească un asemenea dispozitiv ca să își îmbunăîtățească viața de zi cu zi. Proiectul nostrum promite să fie accesibil ca și preț și ușor de utilizat. Nu folosește sisteme complexe, ci se bazează pe mișcările de bază ale mâinii umane, încercând să îi ajute pe cei care au nevoie”, au explicat cei din echipa ProsthetiX.
Dispozitivul oferă trei moduri de control:
- Automat – proteza detectează un obiect și îl apucă, menținând prinderea până când utilizatorul decide să îl lase.
- Prin aplicație mobilă – utilizatorii pot controla mișcările protezei direct de pe telefon, prin Bluetooth.
- Prin comenzi vocale – proteza poate fi operată prin comenzi simple, precum „open” și „close”.
Cum funcționează proteza smart?
„Mișcările mâinii pot fi controlate în trei moduri. În primul rând, ne-am dorit să implementăm un mod automat, pornind de la observația că rareori luăm un obiect în mână cu intenția de a îl ține nemișcat. Astfel, ne-am gândit să implementăm un mod în care, dacă mâna detectează un obiect, aceasta să îl apuce, iar cât timp mișcăm obiectul dintr-o parte în alta, de exemplu dacă dăm cu mătura, aceasta rămâne în mână, iar dacă vrem să îi dăm drumul, trebuie doar să ținem brațul nemișcat pentru câteva momente.
Ne-am gândit să îmbunătățim mâna folosind ceva ce potențialii utilizatori au deja – telefonul mobil. Am creat o aplicație mobilă, conectată la mână prin Bluetooth, care poate fi folosită în modul manual sau voice control. Prin modul voice control putem utiliza mâna prin comenzi vocale, spre exemplu spunând open sau close. De asemenea, putem implementa gesturi, tot prin aplicația de pe telefonul mobil”, au mai explicat studenții.
Proteza are potențialul de a transforma viețile celor care au nevoie de o astfel de soluție, oferind tehnologie de ultimă generație la prețul unui telefon mobil.
SmartGlove, mănușă inteligentă pentru recuperare medicală
Un alt proiect prezentat, SmartGlove, este o mănușă inteligentă destinată pacienților cu deficiențe motorii ale mâinii, cauzate de accidente sau boli neuronale. Dispozitivul permite un plan de tratament personalizat, care poate fi urmat atât la domiciliu, cât și într-un cabinet medical.
Mănușa este echipată cu senzori de flexiune, care detectează mișcările degetelor și oferă feedback vizual prin aprinderea unor LED-uri, dar și asistență motorizată, printr-un motor stepper ajută degetele afectate să se miște corect, accelerând recuperarea.
„Foarte mulți oameni suferă de deficiențe motorii ale mâinii, fie cauzate de un accident sau de anumite boli neuronale. Noi venim cu un plan de tratament care poate fi implementat și la domiciliu, sub supravegherea unui terapeut de la distanță, și la cabinet, astfel încât să poată fi făcut un antrenament special și personalizat în timp, în urma evoluției pacientului.
Avem pe mănușă senzori de flexiune, care transmit feedback vizual în funcție de poziția mâinii. Astfel, dacă pacientul reușește să își strângă complet toate degetele, se aprinde becul albastru, semnalizând acest lucru. În momentul în care avem un deget mai afectat, care nu are mobilitatea celorlalte, am implementat un mic motor care îl va trage, astfel încât să ajute degetul să ajungă în poziția celorlalte și să grăbească vindecarea”, au explicat studenții din echipa NeuroFlex.
Tratament la cabinet sau la domiciliu
Totodată, prin conectivitatea online, medicii pot monitoriza progresul pacienților în timp real printr-o interfață web.
„Sperăm să implementăm mult mai ușor tratamentul acasă și doctorul să aibă acces în timp real, datorită interfeței web la care este conectată mănușa, la evoluția pacientului”, au mai arătat aceștia.
Ambele proiecte demonstrează că tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viața celor care au nevoie de soluții accesibile și eficiente. Studenții UTCN au reușit să aducă în prim-plan două idei cu un impact major, dovedind că viitorul inovației trebuie să fie incluziv și accesibil pentru toți.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
CULTURA
VIDEO FOTO. Scrisori, iubire și literatură – O seară de dialog cu Radu Paraschivescu și Ioana Bot la Cluj

Iubitorii de literatură au avut plăcerea de a participa, la Librăria ”Humanitas” din Cluj – Napoca, la un dialog literar între Radu Paraschivescu și Ioana Bot pe baza bestsellerului ,,Brățară pe glezna ta”, eveniment urmat de o sesiune de autografe. Seara s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și interactivă, oferindu-le participanților prilejul de a adresa întrebări și de a descoperi detalii inedite despre procesul de creație al autorului.
Iubire în cuvinte și versuri: despre ,,Brățară pe glezna ta”
Într-o lume dominată de mesaje rapide și rețele sociale, mai pot scrisorile să își mențină farmecul aparte pe care îl aveau cândva? Mai pot ele comunica trăirile, introspecțiile cele mai profunde așa cum o făceau altădată?
Romanul, scris sub formă epistolară, urmărește o relație de dragoste inedită, atipică, construită în mare parte pe fundamentul scrisorilor dintre el și ea. Pe de o parte, el ( Filip – om de televiziune) își începe fiecare scrisoare cu câte un vers dintr-o melodie. Pe cealaltă parte, ea ( Sonia – scriitoare) așterne câte un citat dintr-o carte în fiecare scrisoare trimisă.
El călătorește în toată Europa și umple pagini întregi cu experiențele sale fascinante. Ea, campioană a solitudinii nocturne, preferă să își scrie romanul în intimitatea apartamentului cu vedere la lac. Amândoi trăiesc în lumea cuvintelor – el mai mult le rostește, ea mai mult le scrie. Ea prea distantă, el prea expansiv.
Pe baza acestei antiteze, Radu Paraschivescu construiește un roman de dragoste care explorează teme precum iubirea, singurătatea și complexitatea relațiilor moderne.
Radu Paraschivescu în dialog cu Ioana Bot: între realitate și ficțiune, între pagini și viață
Cartea a fost publicată în noiembrie la Editura Humanitas, asemenea altor lucrări semnate de Paraschivescu. Astfel, datorită colaborării cu Humanitas, scriitorul a avut ocazia de a veni la Cluj-Napoca unde a împărtășit detalii despre cea mai recentă operă a sa, într-un dialog cu Ioana Bot.
Prezență cunoscută în peisajul cultural din Cluj – Napoca, Ioana este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității ”Babeș-Bolyai”, unde predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală. Pe lângă activitatea didactică și de cercetare, aceasta mai este activă în comunitatea literară, fiind membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj-Napoca și președinte de onoare al Târgului „Gaudeamus”.
Ioana Bot și Radu Paraschivescu, amândoi profesioniști în domeniul literaturii, au menținut publicul captiv într-un dialog care a îmbinat armonios creația cu analiza și teoria literară cu practica. De-a lungul conversației, cei doi au abordat subiecte diverse, de la procesul de creație și interpretările textului, până la experiențe personale și preferințe culturale, toate într-o atmosferă veselă şi cu umor.
Astfel, am aflat de la Paraschivescu cum preferințele sale personale i-au influențat alegerile creative, pasiunea pentru mitologie fiind substratul antropologic al operei sale: ,,încă din copilărie m-a atras foarte mult mitologia…iar întâmplarea, ciudățenia și ineditul vieții împreună au făcut ca eu să traduc între timp trei cărți de acest gen”. Iar acum, el însuși a integrat mitologia în al său roman: ,,Fascinat de mitul labirintului, în mine s-a trezit întrebarea: Nu cumva ar fi cazul unui scenariu contra-mitologic? Un scenariu în care Icar al meu să trăiască? Cum ar fi să supraviețuiască?”
Trăiește clipa
Un alt moment de influență culturală s-a regăsit în alegerea titlului pentru ultima parte a romanului: ,,Nu poți grăbi durerea”, citat preluat dintr-o creație semnată de Julian Barnes. În calitate de traducător a peste 130 de cărți, Paraschivescu a avut ocazia să lucreze cu 10 din operele lui Barnes, scriitor a cărui muncă nu doar că o apreciază, dar în care se și regăsește.
În concluzie, romanul lui Radu Paraschivescu se conturează ca o lucrare profundă, în care influențele culturale contribuie la dezvoltarea mesajului principal: ,,Trăiește-ți clipa”.
”Nu se știe ce poate să apară ori să se întâmple, așa că trăiește înfruptându-te din viață cât poți de mult”, a arătat autorul pentru Cluj24.
Universul literar al lui Radu Paraschivescu
Radu Paraschivescu este un autor, jurnalist și traducător român, cu o carieră îndelungată în domeniul literar și jurnalistic. Născut pe 22 februarie 1960, în București, el a devenit un nume cunoscut în literatura română contemporană, datorită stilului său unic și versatil.
Cariera sa literară a început în anii ’90, iar de atunci a publicat mai multe volume, dintre care ,,Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani si trei premieri”, ,,Fluturele negru” și ,,Podul diavolului”.
Cărțile sale explorează teme variate, de la analiza psihologică a comportamentului uman până la reflecții asupra societății și a condiției individului într-o lume modernă aflată în continuă schimbare.
Bianca Matei
EVENIMENT
FOTO. Incendiu de proporții la Țaga. A ars o casă. Pompierii au reușit să scoată din interior două butelii

O casă a ars ieri noapte în localitatea Sântejude din comuna Țaga, Cluj.
Din fericire nu au fost victime.
Incendiu de proporții la Țaga. A ars o casă.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervenit pentru stingerea incendiului care a produs pagube însemnate la o casă din comuna Țaga.
Apelul de urgență a venit în jurul orei 03.20. La fața locului a fost trimis echipajul de la Punctul de Lucru Gherla cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. În paralel, forțele au fost suplimentate cu o autospecială de mare capacitate de la Detașamentul Dej.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul s-a manifestat generalizat la întreaga casă de locuit, care era construită pe un singur nivel, având o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică.
Pe parcursul intervenției, pompierii au evacuat două butelii din interiorul casei.
Foto: ISU Cluj