EVENIMENT
Odiseea politică a SUPERCOM SA. Cât de POLITICE sunt contractele încheiate în județele Cluj și Bistrița-Năsăud

Supercom SA București reprezintă la această dată una din firmele de salubritate cu greutate la nivel național. Compania Supercom a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de aproape 220 milioane lei, un profit de 8,5 milioane lei și 1.907 angajați. Compania are contracte de salubrizare în București, Cluj, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud , Hunedoara, Caraș-Severin, Ilfov, Ialomița și Gorj.
În ceea ce privește activitatea de salubritate, subiectul materialului nostru vizează Regiunea de Nord-Vest, mai precis județele Bistrița-Năsăud și Cluj.
Cum a ajuns SUPERCOM SA în Bistrița-Năsăud?
Contractul de colectare a deșeurilor din întreg județul a fost atribuit prin încredințare directă, în regim de urgență. Firma SUPERCOM a fost selectată, după ce primarul Ovidiu Crețu, 3 mandate ca primar PSD, fost senator și coleg de bancă cu Ionel Ilie Ciuclea, patronul Supercom SA, a fost senator PSD în mandatul 2004-2008 şi evident coleg de partid şi de Senat cu fostul primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu.
În acest context, Ovidiu Crețu va face lobby public pentru această companie, invocând situația de urgență creată după plecarea Vitaliei. Totul s-a întîmplat în 2016, atunci cînd prin Hotărârea nr. 92/17.08.2016 a ADI Deșeuri BN, Ovidiu Crețu l-a înlocuit pe Radu Moldovan, președintele CJ BN, la conducerea asociației. Astfel, cât a fost la conducerea ADI, primarul Crețu, prin hotărârile 93-96 din 18.08.2016, hotărârile 97 – 98 din 22.08.2016, 99-102 din 25.08.2016, respectiv 103-104 din 26.08.2016, a introdus Supercom ca operator intermediar pe perioada de criză de 3 luni perioadă care s-a finalizat la 05.03.2019, odată cu intrarea în vigoare a contractului cu același Supercom, câștigător a licitației pentru concesionarea serviciului.
„Tarifele maxime conform documentației întocmite de către ADI Deșeuri în 2016, au fost de 9,92 lei/persoană/lună fără TVA în mediul urban, respectiv 2,92 lei/persoană/lună în mediul rural. Supercom a fost declarat câștigător cu tariful de 9,90 lei cu tva/persoană/lună, ulterior prin HCL nr. 148/01.09.2016 a fost instituită taxa de salubrizare la 9,90 lei/persoană/lună, pentru care Primăria Bistrița a înființat întreaga infrastructură, cu cheltuielile aferente ( personal, aparatură,alte cheltuieli operaționale ), suportând astfel o sumă importantă din tariful vechiului operator Vitalia. Cu toate că pe perioada septembrie 2016- martie 2019, indicele național de creștere al prețurilor de consum, a fost de peste 11%, contractul cu Supercom urmare a licitației, a fost semnat în martie 2019 ( după 3 luni de probă ), pentru la 8,12 lei/persoană cu tva/în mediul urban, deci a scăzut cu 1,78 lei.
Reamintim că: În 2016, Vitalia SA a câștigat licitația de colectare la 3.5 lei/persoană/lună, dar au reziliat contractul și pe situația de urgență creată, primăriile din județul Bistrița-Năsăud au încheiat contracte cu Supercom. ADI Deșeuri a încheiat acest contract pe perioadă determinată și timp de 2 ani de zile au prelungit din 3 în 3 luni acest contract. Situația a fot convenabilă, deoarece tariful a fost aproape triplu față de cel al Vitaliei 9.9 lei/pers/lună și colectarea s-a realizat ne-selectiv (adică la grămadă cu costuri mai mici pentru firma SUPERCOM, care a venit cu o soluție tehnică proprie: pubele la suprafață). Spre deosebire de VITALIA, compania Supercom a avut parte de un avantaj major și NU are bătăi de cap pe partea colectării banilor de la populație. Primăria Bistrița le-a acordat sprijin prin instalarea unei noi taxe de salubrizare și a decontat din bugetul local facturile emise de SUPERCOM.
Situația de criză a favorizat celebrul tarif triplu pe care îl dorea VITALIA pentru a opera la parametrii normali (aprox. 9-10 lei/persoană)! Într-un final, SUPERCOM a câștigat licitația cu 17 MILIOANE de euro și va gestiona colectarea selectivă pe următorii 5 ani!
PNL, Ioan Turc și Supercom-ul
Evident că, în ultimii ani, tarifele au tot crescut dar povestea nu e gata. Pe 27 septembrie, candidatul PSD la primăria Bistrița, Cristian Niculae va pierde alegerile în fața liberalului Ioan Turc. Printre promisiunile făcute în campania electorală a existat și una care făcera referire la contractual cu Supercom, la o renegociere a acestuia, la prețuri mai mici, mai amabile cu buzunarul bistrițeanului. La o lună de zile de la preluarea mandatului, Ioan Turc ieșea public și critica în termeni duri activitatea Supercom:
„Voi avea o întâlnire cu Supercom. În urma unei discuții pe care am avut-o cu directorul Direcției de Servicii Publice din Primărie, Ioan Crețiu, am convenit că vom invita reprezentanții Supercom la Primăria municipiului Bistrița pentru o discuție cu privire la modul în care se face curățenia, la modul în care gândim sau cu privire la modul cum se văd ei ca parte a contractului cu Primăria. Dar nu avem multe soluții. Fie se reevaluează și își revizuiesc comportamentul din punct de vedere tehnic, revizuind totodată și metodologia, fie ne despărțim.
Atâta timp cât nu se face curățenie așa cum trebuie, atâta timp cât rampele pentru colectarea gunoiului menajer arată cum arată, atâta timp cât nu se face colectare selectivă, eu nu văd cum aș putea să merg pe aceeași linie. Avem cele două componente – ridicarea gunoiului menajer pentru persoane fizice și juridice și partea de curățenie a orașului. Ambele trebuie să le revizuim.
Nu suntem un oraș mare, dar suntem un oraș frumos, cu potențial. Nu putem gândi o îmbunătățire a calității vieții din municipiul Bistrița fără ca acest indicator al curățeniei, pe care toată lumea pune preț astăzi, fără ca indicatorul legat de ecologie – respectiv colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor, să devină realitate”, a mai spus Ioan Turc. Era data de 6 noiembrie 2020.
Cronologic, faptele arată în felul următor: În luna martie a anului 2021, primarul Ioan Turc se întâlnea cu mai -marele Supercom, Ilie Ciuclea. Rezultatele oficiale ale întâlnirii s-au materializat printr-un ton mai scăzut la adresa Supercom și chiar cuvinte de lăudă asupra modului cum firma își face treaba.
Pe 21 decembrie 2021, Consiliu Local Bistrița a adoptat un proiect de hotărâre prin care se revenea la tariful de salubrizare votat de administrația Crețu. Practic, tariful prin care SUPERCOM a câștigat licitația era 11.5 lei/pers/lună, dar pe final de mandat, administrația Crețu a lansat o electorală prin care tariful era subvenționat din bani publici. Astfel, persoanele din municipiu achitau 6.6lei/pers/lună în loc de 11.5 lei/pers/lună. Practic, primarul liberal Ioan Turc renunță la „electorală”, deși în primul an de mandat a păstrat tariful subvenționat!
2023- Februarie: Taxa de salubritate crește din nou în Bistrița-Năsăud
S-au aprobat noi majorări ale tarifelor pentru gunoi printr-un plan anual de evoluție a tarifelor și taxelor de salubritate pe următorii zece ani- (a se vedea imaginea atașată)

Deși a trecut neobservat, proiectul aprobat în aceste zile în Consiliul Local al Municipiului Bistrița aprobă mărirea din nou a taxei de salubritate!
Nicolae Pavelean (consilier municipal USR) : La acest proiect am fost din nou singurul consilier local care nu a votat pentru.
Sub acoperirea unui proiect prin care urmează să se acceseze fonduri europene, PSD prin asociația comunitară de dezvoltare ADI Deșeuri condusă de fostul viceprimar PSD al Bistriței, Cristian Marius Nicolae, susținuți de PNL și celelalte partide, a trimis către mașinăriile de vot PSD și PNL spre aprobare pe repede înainte un nou act adițional.
Prin acest act, pe lângă acoperirea că prin respectivul proiect urmează să fie achiziționate pubele pentru fracțiile sticlă și carton, se face și mărirea taxei de salubrizare, deși mărirea nu se justifică.
ADI Deșeuri, are deja venituri suficiente pentru coparticiparea la un asemenea proiect, pe infrastructură mare, ca urmare a colectării selective din ultimii doi ani.
Consilierii locali au aprobat totuși cu o largă majoritate scumpirea taxelor.
Creșterea tarifelor e valabilă și pentru celelalte trei orașe: Beclean, Năsăud și Sg. Băi, repectiv în cele 58 de commune ale județului Bistrița-Năsăud.
După Bistrița-Năsăud, a venit rândul județului Cluj
Compania Supercom a câştigat, în 2022, un contract de 409,3 milioane lei (aproximativ 84 milioane euro) pentru salubrizarea municipiului Cluj-Napoca, a oraşului Huedin şi a altor 43 de comune limitrofe pentru o perioadă de 10 ani, după ce, anterior, își adjdudecase restul localităților din județul Cluj.
Licitația a fost organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan, instituție al cărei președinte este vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat (PNL).
’’După o perioada dificilă, cu multe probleme, am reuşit să rezolvăm pe termen lung problema deşeurilor din întreg judeţul. Fiecare primărie de oraş sau comună va fi ajutată prin rezolvarea acestei probleme soluţionate de Consiliul Judeţean, deşi nu îi aparţinea în urmă cu câţiva ani. Ne dorim ca implementarea acestui proiect să fie un model de bune practici pentru întreaga ţară.
Ca etape următoare, după semnarea acestui contract, operatorul de salubrizare are la dispoziţie o perioadă de mobilizare de şase luni, perioadă în care acesta îşi va aduce flota de maşini şi utilaje, îşi va angaja personalul calificat necesar şi va întocmi contractele de salubrizare’’, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, într-un comunicat de presă.
Principalele activităţi pe care operatorul desemnat câştigător de către Consiliul Judeţean Cluj le va realiza vizează colectarea şi transportul, la staţiile de transfer, a deşeurilor menajere reciclabile, pe 3 fracţii şi a deşeurilor menajere reziduale. De asemenea, separat, vor fi colectate şi alte categorii de deşeuri, precum deşeurile verzi din grădini şi cele biodegradabile, deşeurile periculoase, deşeurile voluminoase, deşeurile provenite din construcţii şi demolări, potrivit unui comunicat de presă al CJ Cluj.
„După încheierea perioadei de mobilizare, UAT-urile vizate îşi vor înceta contractele de prestări servicii încheiate cu alţi operatori de profil, astfel încât colectarea deşeurilor să se poată realiza în mod uniform, iar clujenii să poată simţi din plin beneficiile Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, în cel mai scurt timp’’, a spus Marius Mânzat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
În loc de epilog: Lunile care vor urma de vor arăta dacă tarifele decise pentru județul Cluj vor crește așa cum au crescut cele din Bistrița-Năsăud. Retrospectiva făcută de noi ne spune că o primă modificare de tarife va fi făcută chiar în acest an, 2023, unul foarte complicat din punct de vedere politic…
Alin Cordoș
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Insecte, produse expirate și vitrine murdare, în Piața Mihai Viteazu. 35 de amenzi și activitate oprită temporar de ANPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a desfășurat joi o amplă acțiune de control în Piața Mihai Viteazu, în urma căreia a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.
Pe data de 03.04.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 22 de operatori economici care își desfășoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazu.
Verificările au fost efectuate ca urmare a primirii unor informaţii referitoare la anumite neconformităţi, deficiențe la produsele comercializate, precum şi la condiţiile de depozitare aferente produselor.
ANPC a dat 35 de amenzi
Astfel, conform competențelor instituţiei, ţinând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni:
- 35 amenzi contravenţionale, în cuantum de 280.000 lei
- 16 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de 15.000 lei
- oprirea temporară de la comercializare a produselor alimentare în valoare de 14.500 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor pentru întreaga Piață Mihai Viteazu – Multiplex Leul.
Principalele nereguli constatate
Totodată, s-a convenit întocmirea unui grafic aferent remedierii deficiențelor constatate. Principalele abateri de la legislația în vigoare depistate în incinta complexului, la operatorii economici ce aveau spații închiriate, au fost:
- prezența insectelor vii în incinta spaţiilor de comercializare, precum şi la agregatele frigorifice, în zona compresoarelor
- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine
- comercializarea unor produse cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită comercializarea unor produse cu modificări organoleptice depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare, apelor minerale, legumelor, fructelor comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate
- folosirea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor pentru depozitarea produselor alimentare
- lipsa menționării alergenilor, a declarației nutriționale la unele produse expuse spre comercializare
- nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor.
Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare

De 6 ani, Maternitatea REGINA MARIA Cluj este alături de mamele care aleg să nască într-un mediu sigur, modern și performant.
Întreaga echipă – medici, personal medical de îngrijire, colegii din secțiile de Neonatologie și Anestezie-Terapie Intensivă – sprijină fiecare mamă pe parcursul întregii experiențe, de la primele consultații din sarcină până la naștere și îngrijirea post-partum. Fiecare bebeluș este o bucurie pentru întreaga echipă și o dovadă a angajamentului de a oferi îngrijiri la cele mai înalte standarde, siguranță și confort pentru mame și nou-născuți.
Luca, nașterea cu numărul 6.000
Nașterea cu numărul 6.000 este cea a micuțului Luca, primul copil al Arianei, o tânără mamă de 25 de ani din Cluj. Pe 20 martie, Luca a venit pe lume printr-o naștere prin cezariană, fiind un bebeluș sănătos, cu greutatea de 4,1 kg. Mama sa a fost îngrijită pe parcursul sarcinii și la naștere de Dr. Daniela Rotar, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Regina Maria Cluj.
„Ariana a avut o sarcină atent monitorizată, cu multiple investigații care au permis identificarea tuturor factorilor de risc. Datorită colaborării între specialiștii noștri – de la obstetricieni la anesteziști și specialiști în medicină materno-fetală – nașterea a decurs fără complicații, iar mama și bebelușul s-au recuperat foarte bine”, explică Dr. Rotar.
Monitorizare specială pentru mamă și copil
Nașterea a fost asistată de o echipă multidisciplinară, iar fiecare etapă a fost gestionată cu atenție maximă pentru siguranța mamei și a copilului. În cazul Arianei, s-au utilizat toate metodele de investigare disponibile – anamneza, examenul clinic, ecografia, analizele de laborator și consulturile interdisciplinare.
„Deoarece viitoarea mamă prezenta un risc crescut din cauza trombofiliei ereditare, a fost necesară o monitorizare specială și o pregătire atentă înainte de intervenția chirurgicală. Alegerea nașterii prin cezariană a fost determinată de o disproporție feto-pelvină, iar echipa medicală a luat toate măsurile pentru ca intervenția să fie realizată în siguranță”, a mai precizat Dr. Rotar.
După naștere, evoluția post-partum a fost favorabilă, iar mama și bebelușul s-au putut bucura de primele momente împreună, cu sprijinul consilierilor în alăptare care au ajutat la stabilirea unei rutine optime pentru hrănirea nou-născutului.
Cel mai mic bebeluș născut avea doar 1.300 de grame
Spitalul REGINA MARIA Cluj continuă să ofere viitoarelor mame servicii de top, prin departamentele sale integrate, asigurând îngrijire multidisciplinară atât pentru mame, cât și pentru nou-născuți. De la diagnosticarea ecografică a malformațiilor, îngrijirea în secția neonatală de terapie intensivă, până la intervenții chirurgicale în primele zile de viață, spitalul este pregătit să gestioneze și cele mai delicate cazuri.
Medicii supraspecializați în sarcini cu risc și aparatura ultraperformantă oferă mamelor siguranță în situații complicate, inclusiv în cazul nașterilor premature. Cel mai mic bebeluș născut aici a cântărit doar 1.300 de grame și avea 32 de săptămâni, însă a beneficiat de îngrijiri optime pentru a se dezvolta sănătos și a pleca sănătos acasă.
Șase ani de la deschiderea maternității
Maternitatea REGINA MARIA Cluj este pregătită să gestioneze cazuri complexe, oferind suport atât viitoarelor mame, cât și nou-născuților care au nevoie de îngrijire specializată imediat după naștere. Printre cele mai remarcabile realizări ale spitalului se numără deschiderea, în urmă cu 4 ani a Centrul de Fertilitate și FIV, care poate ține pasul cu orice laborator internațional performant.
În cei 6 ani de la deschiderea maternității, echipa medicală a fost martoră la nenumărate povești de curaj, emoție și bucurie, fiecare naștere fiind un nou început.
Pentru familiile care au ales să înceapă călătoria maternității la Regina Maria Cluj, nașterea a fost un moment unic, plin de emoție. Pentru echipa medicală, fiecare nou-născut reprezintă o celebrare a vieții și a progresului medical, o dovadă că, prin pasiune, dedicare și inovație, venirea pe lume a unui copil poate fi o experiență sigură, plină de bucurie și liniște.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO. Livrator de mâncare pe moped, acroșat de o mașină, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca

Un accident rutier a avut loc joi la prânz pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Un livrator de mâncare, aflat pe un moped, a fost lovit de un autoturism.
Incidentul a fost surprins într-o filmare postată pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca. La fața locului a intervenit de urgență un echipaj al Ambulanței Cluj-Napoca, care a acordat îngrijiri medicale victimei.
Deocamdată, nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a livratorului. Revenim cu detalii pe măsură ce acestea devin disponibile.
UPDATE
„În data de 3 aprilie, în jurul orei 12.30, polițiștii au fost sesizați despre un eveniment rutier produs pe strada Corneliu Coposu, din municipiul Cluj-Napoca.
Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat faptul că un tânăr, de 20 de ani, din Sri Lanka, ar fi condus un moped și nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de autovehiculul care îl preceda, la volanul căruia se afla un tânăr de 28 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, intrând în coliziune față-spate cu acesta.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea tânărului de 20 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.
UPDATE 2
Potrivit informațiilor oferite Cluj24 de managerul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, Dr. Horia Simu, tânărul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Cluj, cu politraumatisme minore – contuzii la nivelul toracelui.
EDUCATIE
Registratură electronică și arhivă digitalizată la UBB Cluj. Contract de peste 11 milioane de lei de reducere a birocrației

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va digitaliza arhiva și va transforma registratura într-una electronică, astfel încât documentele care intră și ies din instituție, vor fi transmise online. Alinierea la noile tehnologii face parte din unui proiect de peste 11 milioane de lei semnat, electronic, cu compania clujeană AROBS Transylvania Software și care va fi finalizat anul viitor.
Rectorul interimar Adrian Petrușel a declarat, joi, că momentul este unul important din viața universității, digitalizarea fiind esențială în activitatea UBB.
”Contractul semnat cu AROBS sprijină comunitatea academică, începând de la studenți, cadre didactice și cercetători, până la administrația UBB, prin digitalizarea unor procese administrative. Vom avea registratură electronică, vom digitaliza arhiva, ceea ce înseamnă reducerea birocrației”, a spus Petrușel.
Potrivit acestuia, sistemul va contribui la eforturile universității de reducere a birocrației, eficientizare a activităţii şi simplificare a procedurilor prin digitalizarea a 250 de procese administrative interne în beneficiul studenților şi prin crearea unei registraturi electronice şi a unei arhive digitale.
”Studenții și angajaţii UBB vor putea iniția online multiple documente și solicitări, precum cereri de eliberare de adeverințe, cereri pentru întreruperea studiilor, de echivalare a unor discipline, de glisare taxå-buget, de returnare a unor taxe, cereri de cazare, dar și multe altele, fără a trebui să se mai deplaseze fizic la UBB sau să stea la coadă pentru a le depune și fără a mai folosi documente pe hârtie.
De asemenea, atât parcursul, cât și soluționarea acestor cereri vor putea fi urmărite online. Documentele încărcate în aceste fluxuri administrative vor fi avizate online și semnate electronic. Toate aceste fluxuri și documente nu vor mai trebui tipărite, ele putând fi arhivate electronic, respectând toate normele legale in acest sens”, a afirmat Adrian Petrusel.
Se mai păstrează și hârtia
Prorectorul Dan Lazăr a explicat că, în urma semnării noului contract, se va trece la simplificarea procedurilor registraturii și se vor arhiva digital documentele din UBB prin dezvoltarea unui sistem informatic.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește documentele pe hârtie, acestea vor putea fi folosite, în continuare, dar acestea se vor digitiza și vor fi trimise online.
”Se va simplifica mult activitatea secretariatului cu studenții”, a spus Lazăr.
CEO AROBS, Voicu Oprean, a precizat la rândul său că proiectul va fi unul greu, fiind vorba de multe facultăți, dar a promis că anul viitor proiectulul va fi implementat.
Registratura electronică și arhiva digitală a UBB face parte din cel mai mare proiect de digitalizare dintre universitățile din România, finanțat prin PNRR, și care are o valoare de aproape 65 de milioane de lei.