Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?  

Publicat


”U”

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.

S-a  întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani de puscărie cu executare sau suspendare. De atunci au ieșit toți. Fractura craniană a jandarmului rămâne pe restul vieții.

Șefului Jandarmeriei din vremea aceea care a încercat să se implice direct și să fie responsabil, generalului Aurel Litan, i-au spart fața tot cu o cărămidă. De atunci, șefii Jandarmeriei, Poliției Naționale și Poliției Locale au avut grijă să nu se mai expună la așa pericole.

Umila noastră părere că acești șefi se expun totuși la un pericol. La pericolul schimbării din funcții și eliberarea posturilor grase și călduțe pentru a fi ocupate de alți oameni care sunt dispuși să facă ordine în orașul de cinci stele, municipiul Cluj-Napoca.

Scandalurile continuă

Pentru că scandalurile și evenimentele grave, uneori tragice, continuă la Cluj-Napoca la meciurile ”U” -CFR Cluj provocate de câteva primate (maimuțe, pentru că oameni sunt greu de numit) care se dau drept suporteri ai Universității Cluj. Incidente grave sunt la toate meciurile și îl mai amintim doar pe cel din 2019, când un jandarm a fost dus cu Ambulanța de la stadion lovit în scaun tot de un așa zis suporter (neidentificat).

Conducerile Jandarmeriei, Politiei Nationale, Poliției Locale, a SIIPI, a SRI, a Inspectoratului General al Politiei Române, a Ministerului de Interne, a Primăriei Cluj Napoca se fac că nu își dau seama că cea mai periculoasă zi a orașului este aceea în care joacă fotbal U Cluj cu CFR Cluj!

Cea mai riscantă zi pentru care trebuiau luate măsuri de siguranță nu este aceea în care are loc mitingul pentru Crin Antonescu, nici aceea mai de demult când Bombonel Năstase a venit la Sala Sporturilor să îl sprijine pe Ioan Rus pentru Primărie, dar în realitate a cauzat un val de antipatie care a provocat pierderea alegerilor, cea mai riscantă zi nu este ziua maghiarimii (care se vede că a putut fi sărbătoare pentru toată lumea), cea mai de protejat zi nu este aceea a vreunei alegeri, vreo manifestație stridentă LGTB, pentru Roșia Montană, sau Ziua Națională.

Cea mai importantă zi, a meciului

În Cluj cea mai importantă zi pentru toate instituțiile care ar trebui să aibă grijă de ordinea și siguranța publică este ziua acestui meci ”U”Cluj – CFR Cluj. Este un fapt cunoscut de toată lumea mai puțin de nepoțeii, finuții și ”pretenii” puși șefi în fruntea unor instituții (i)responsabile. Ar mai trebui numiti și descriși cu arborele geanealogic cu tot?

Nu contează că au fost puși și sunt susținuți pe baza relațiilor clientelare, problema este că de ce murdăresc prin indolența lor obrazul unui oraș, a unor echipe și manifestări sportive care se doresc a avea vocație și prestanță europeană. Nu știau că ziua meciului este riscantă și importantă? Care dintre acești șefi simte nevoia să își dea demisia de onoare? Am spus doar să simtă, nu să și-o dea, efortul pentru obținerea postului credem că a fost mare.

Primarul Emil Boc și toți cei care au construit acest fenomen frumos și îndrăgit ”U” Cluj este oare fericit când se asociază numele echipei , al celor care o finanțează și activează cu profesionalism aici, cu asemenea gesturi de huliganism? Imposibil.

Ce este de făcut

Dar totuși ce este de făcut?

Pentru că aceste nenorociri nu încetează! Acum trei zile, când ”U” Cluj, suporterii ei frumoși și cei care au contribuit la renașterea ”U” Cluj ar fi trebuit să sărbătorească victoria cu 1-0 împotriva rivalei CFR Cluj din oraș, doi tineri clujeni au fost bătuți cu sălbăticie. Motivul ar fi fost că aveau asupra sa însemne ale echipei CFR Cluj! Li s-ar fi dat cu bâtele în cap sau cu o sticlă, iar unul a trebuit urgent spitalizat.

Oare la câte evenimente pe an trebuie să fie mobilizați sutele de jandarmi din Cluj? Lunar sunt plătiți sau doar la evenimente, precum maneliștii? Se putea cere sprijin inclusiv de la alte unități teritoriale. Dar cei peste 1500 de polițiști clujeni?

Dar sutele de polițiști locali clujeni sunt făcuți doar să terorizeze populația cu amenzile de parcare, când nu ai unde parca în Cluj pentru că nu sunt destule parcări? De ce nu au fost mobilizați suficienți de mulți astfel încât să te poți duce în siguranță la stadion, culmea tupeului, chiar cu soția și copiii ?

De când în Cluj-Napoca trebuie să fii în pericol de moarte dacă porți însemnele clubului CFR Cluj sau dacă tineri au vorbit ungurește ? Oare nu datorită CFR-ului am văzut la Cluj, Bayern, Chelsea, Manchester United,  A.C. Roma și ne-am mândrit cu vreo 9 cupe și campionate? De când le dăm cu bâta în cap copiilor maghiari?

Cine răspunde?

Câți șefi și care șefi din instituții trebuie să răspundă pentru aceasta? Jandarmeria are oameni care parazitează, zicând că sunt specializați în informații și nu puteau neutraliza acești răufăcători care aruncă cu noroi în obrazul orașului?

Dar Poliția? Există un Serviciu Independent de Informații și Protecție Internă și alte servicii de informații? Pentru ce își iau banii? Pentru mizerii și jocuri politice și nu pentru a proteja cetățenii?

Investiția orașului și Primăriei în ”U” Cluj este pusă în pericol de această indolență pentru că incompetenți nu sunt. Se pricep la multe, dar nu se obosesc. Știu că nu vor fi sancționați sau destituiți.

În Cluj-Napoca sunt sute de mașini modificate pentru a produce gălăgie cât mai mare, iar în fiecare noapte sub nasul Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale golanii se distrează turându-și mașinile și bătându-și joc de acest oraș.

Câte amenzi și certificate de înmatriculare au fost ridicate pentru mașinile modificate și cei care fac gălăgie și drifturi în plin centrul orașului? Noapte de noapte. Zi de zi. De aici începe. Îți face drifturi și îți turează la poarta instituției, apoi te scuipă în obraz și mai încolo, la stadion, îți dă cu scaunul în cap, domnilor șefi din Jandarmerie și Poliție, sau cu cărămida în gură precum generalului Litan. Iar Poliția Locală a fost înființată nu doar pentru a rentabiliza unele parcări și a produce bani din ridicarea mașinilor, ci mai ales pentru a contribui la liniștea și ordinea publică.

Prima echipă a lui ”U” Cluj

Cât de nedrept este să asociezi numele de ”U” Cluj cu acești nenorociți care au bătut tineri care vorbeau ungurește și poate erau suporteri ai lui CFR ne face să afișăm doar prima echipă de fotbal din istoria ”U” Cluj:

–  portar: Mihai Tripa (student la Politehnica din Praga)
– fundas dreapta: Aurel Guga (student Academia Comerciala)
– fundas stânga: Eugen Metainu (student la Drept)
– mijlocas dreapta: Brutus Ratiu (student la Drept)
– mijlocas central: Ioan Nichin (student la Drept)
– mijlocas stânga: Petrila Petica (student la Drept)
– marginas dreapta: Arcadie Crâsnic I (student la Medicina)
– inter dreapta: Sabin Vatianu (student la Medicina)
– centru atacant: Eugen Crâsnic II (student la Drept)
– inter stânga: Sabin Târla (student la Drept)
– marginas stânga: Nicolae Gruescu (student la Medicina) (sursa: „Agora < U > „, Gheorghe I. Bodea)

Acum cine poate asocia pe golanii care se dau suporteri cu personalitățile lui Mircea Luca, Zoli Ivansuc, Viorel Mateianu, Remus și Tim Câmpeanu, Mihai Adam, Petre Emil, Dan Anca și atâția universitari și generații de studenți care au iubit acest simbol al ”unor inimi românești” care este ”U” Cluj ?

Se poate. Tineri clujeni au fost bătuți cu sălbăticie la Cluj poate pentru că erau suporteri ai CFR-ului și vorbeau ungurește. Trebuie să răspundă nu doar cei care au dat cu bâta, ci și aceia care au stat cu spatele știind că cea mai riscantă și periculoasă zi în Cluj este a acestui meci.

Până când vor mai putea dura actele de sălbăticie din acest oraș care se vrea precum echipele de fotbal de vocație și valoare europeană?

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. andrei

    aprilie 3, 2025 la 8:53 am

    Ingrozitor si foarte bine surprinsă realitatea. Grozăviile se tot repetă dar nu se iau masuri de prevenire din partea unor instituții.

  2. Mircea V

    aprilie 3, 2025 la 9:22 am

    Știați ca Mircea Cenan cunoscut ca Erji și lider al peluzei u Cluj este plătit din partea clubului cu un salariu de peste 4000 de lei ? Știați ca acest așa zis lider este anchetat în multe scandaluri ultimul fiind cu mai multe persoane ajungându-se chiar la înjunghiere și este liber ? Știați ca acest Erji este cel care ordona aceste atacuri și pune copii din fracțiuni să se afirme prin instigarea la violență ? De ce poliția nu face nimic ? De ce acest stimabil domn după ce tot Clujul știe ca vinde droguri și mai mult participă frecvent la bătăi cu arme albe este încă liber ? Poliția se pare ca doarme …. El își ia salariul de lider din bani publici și mai mult și face un ciubuc din vânzarea de droguri ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri

Publicat

primavara

Joia Verde sau Joia Rea este o zi de reflecție asupra legăturii dintre om și natură. Respectarea tradițiilor din această zi este considerată esențială pentru armonia dintre comunitate și mediul înconjurător, scrie Alba24.

Joia Verde, cunoscută și sub denumirea de Joia Rea, este a patra zi din Săptămâna Luminată, perioada de sărbătoare care urmează Paștelui în calendarul ortodox 2025. Această zi este asociată cu fertilitatea pământului, protecția culturilor și cinstirea naturii renăscute.​

Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri populare

Cinstirea grădinilor și a holdelor: În această zi, oamenii aduc ofrande naturii pentru a asigura recolte bogate.​
Interdicția muncii: Se crede că munca în această zi atrage nenorociri asupra gospodăriei, precum seceta sau dăunătorii.​
Ritualuri cu apă: În unele regiuni, se practică ritualuri de sfințire a apei, care este apoi folosită pentru protejarea gospodăriei și a culturilor.​

Superstiții în Joia Verde

Joia Verde este o zi în care  se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Conform superstiției populare, cei care muncesc în această zi atrag ghinionul, seceta și dăunătorii asupra gospodăriei lor.

Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie. De asemenea, este interzis spălatul sau albitul rufelor.

În această zi, nu ar trebui să se călătorească deoarece se crede că cei care pleacă la drum ar putea întâmpina dificultăți, iar cei care muncesc ar putea suferi consecințe financiare grave, inclusiv calamități naturale.

În Joia Verde, se desfășoară și un ritual al morților, care implică purtarea a 44 de găleți cu apă și aprinderea a două lumânări la cele patru colțuri ale curții. Apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântâna din curte.

De asemenea, rromii respectă o tradiție veche de șapte decenii, care le oferă ocazia să se întâlnească cu rudele din țară și din străinătate.

În această zi, este obiceiul să se „fure” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar eventualele conflicte familiale sunt adesea soluționate în această zi.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

Publicat

louis

Conform obiceiului, în mărinimia lui, patronul de la FCSB a declarat marți că e dispus să plătească 4 milioane de euro pentru transferul lui Louis Munteanu. Nelu Varga, într-o reacție pentru GSP, a declarat că „e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro”.

Louis Munteanu a fost întrebat, la conferința de presă premergătoare partidei cu Farul, despre declarația lui Nelu Varga, apoi a oferit un răspuns clasic, spunând că nu se gândește la un transfer în acest moment.

Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

„Sincer, sunt focusat pe ce avem de făcut acum, mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la transfer”, a declarat Louis Munteanu.

Despre acest subiect a vorbit și Dan Petrescu, antrenorul de la CFR Cluj: „Dar pot eu să evaluez? Nu pot. Patronii pot. Ei știu cât cer pe un jucător. Eu doar mi-aș da cu părerea aiurea dacă aș spune o sumă”.

„Prefer să mă abțin decât să vorbesc urât. O iau ca pe o glumă și atât. Louis nu este de vânzare pentru niciun club din România, așa că să-și calculeze domnul respectiv bugetul, să nu își facă griji pentru noi.

Suntem prieteni, iar eu mă rezum doar la prietenie. Louis nu pleacă în România! Şi e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro plus procente”, a răspuns ofertei Nelu Varga, patronul CFR Cluj.

Despre meciul de Cupă, Louis Munteanu a spus: „Pentru mine e un meci special, acolo m-am format ca jucător, ca om. Sunt profesionist și vreau să dau 100% pentru echipa mea și să ne calificăm. Mereu Mister Hagi a avut încredere în mine. Am avut evoluții foarte bune până acum și sper ca și mâine să marchez dacă am ocazia. Nu știu ce le cere, pentru mine e important ce facem noi. Nu mă interesează ce fac cei de la Farul”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului. Furtuni, averse torențiale și căderi de grindină

Publicat

De

Vreme rea în zona de munte a Clujului

Zona de munte a județului Cluj rămâne și joi sub avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică.

Tot județul a fost „măturat” miercuri de ploi, iar vremea rămâne instabilă la munte, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului

Codul Galben emis de meteorologi este valabil joi, 24 aprilie, până la ora 21.00.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, care va bate cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 l/mpde litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Zi de doliu naţional în România, în memoria Papei Francisc. Sâmbătă, drapelele vor fi coborâte în bernă

Publicat

De

Papa Francisc

Guvernul adoptă joi o Hotărâre privind declararea zilei de sâmbătă, 26 aprilie 2025, zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc.

În aceeși zi, Papa Francisc va fi înmormântat la Vatican.

Zi de doliu naţional în România, în memoria Papei Francisc

„Anunțul decesului Sanctității Sale Papa Francisc a stârnit o profundă întristare atât în rândul credincioșilor Bisericii Catolice, cea mai numeroasă comunitate creștină din lume, precum și pentru credincioșii și liderii spirituali de pretutindeni, generând reacții puternice la nivel global.

Un lider spiritual de o înaltă ținută morală, Papa Francisc s-a remarcat mai ales prin implicarea activă în viața societății contemporane, adoptând poziții ferme față de principalele provocări geo-politice ale ultimului deceniu. Sanctitatea Sa Papa Francisc a fost o personalitate profund apreciată de poporul român, prețuire evidențiată în mod deosebit cu ocazia vizitei apostolice în România, desfășurată în anul 2019”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Vizita Papei Francisc în România „a fost una cu totul specială, remarcându-se atât prin deschiderea și căldura cu care Pontiful Roman s-a adresat credincioșilor, cât și prin durata și anvergura sa”, se mai arată în document.

Papa Francisc, legătură puternică cu România

„Legătura profundă dintre Papa Francisc și poporul român a fost reafirmată de-a lungul timpului prin repetatele vizite oficiale ale reprezentanților statului român la Vatican, precum și prin numirea unui preot român, pentru prima dată în istorie, în funcția de episcop auxiliar al Diecezei Romei.

Sanctitatea Sa a fost, cu adevărat, un simbol al dialogului interreligios și intercultural, o personalitate de renume mondial, ale cărei cuvinte și acțiuni au reușit să construiască punți de înțelegere și să promoveze idealurile păcii în întreaga lume. Prin învățăturile sale, el a inspirat nu doar prezentul, ci și viitoarele generații.

Cu o modestie rar întâlnită și o dedicare neabătută față de valorile umanității, Papa Francisc a oferit lumii un exemplu de compasiune și demnitate, rămânând un reper moral pentru întreaga umanitate. Prin angajamentul său neclintit față de apărarea drepturilor omului, protecția mediului și respectul pentru persoanele vulnerabile și marginalizate, Papa Francisc a oferit o viziune a unei lumi mai pline de empatie și solidaritate. Nu a fost doar un lider spiritual, ci și un apărător fervent al valorilor universale care transcend orice graniță religioasă, națională sau culturală”, se mai arată în document, potrivit Mediafax

Doliu pe întreg teritoriul României

Astfel, în memoria personalității celui care a fost Sanctitatea Sa Papa Francisc se propune declararea zilei de 26 aprilie ca zi de doliu național pe întregul teritoriu al României. În zilele de doliu național toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.

De asemenea, drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Funeraliile Papei au loc sâmbătă, 26 aprilie

Sfânta Liturghie de înmormântare a papei Francisc are loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10.00 (ora 11 – ora României), pe esplanada bazilicii Sfântul Petru: a anunțat Sala de Presă a Sfântului Scaun. Sfânta Liturghie este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului cardinalilor. Pot concelebra patriarhii și cardinalii, arhiepiscopii, episcopii și preoții, purtând veșmântul liturgic de culoarea roșie.

La finalul Sfintei Liturghii are loc Ultima recomandare și Ceremonia de rămas bun, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc este dus în bazilica Sfântul Petru, iar de acolo, în bazilica „Santa Maria Maggiore”, unde va fi depus în mormânt. Sicriul cu trupul neînsuflețit al papei Francisc se află în capela Casei Santa Marta, loc de pelerinaj pentru credincioși.

Sute de personalități, șefi de stat și de guvern ș-au anunțat participarea la funeraliile papei francisc. Și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat că va fi prezent la înmormântarea Suveranului Pontif.

Foto: Vatican News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate