Connect with us

EDUCATIE

Registratură electronică și arhivă digitalizată la UBB Cluj. Contract de peste 11 milioane de lei de reducere a birocrației

Publicat


ubb

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va digitaliza arhiva și va transforma registratura într-una electronică, astfel încât documentele care intră și ies din instituție, vor fi transmise online. Alinierea la noile tehnologii face parte din unui proiect de peste 11 milioane de lei semnat, electronic, cu compania clujeană AROBS Transylvania Software și care va fi finalizat anul viitor.

Rectorul interimar Adrian Petrușel a declarat, joi, că momentul este unul  important din viața universității, digitalizarea fiind esențială în activitatea UBB.

”Contractul semnat cu AROBS sprijină comunitatea academică, începând de la studenți, cadre didactice și cercetători, până la administrația UBB, prin digitalizarea unor procese administrative. Vom avea registratură electronică, vom digitaliza arhiva, ceea ce înseamnă reducerea birocrației”, a spus Petrușel.

Potrivit acestuia, sistemul va contribui la eforturile universității de reducere a birocrației, eficientizare a activităţii şi simplificare a procedurilor prin digitalizarea a 250 de procese administrative interne în beneficiul studenților şi prin crearea unei registraturi electronice şi a unei arhive digitale.

”Studenții și angajaţii UBB vor putea iniția online multiple documente și solicitări, precum cereri de eliberare de adeverințe, cereri pentru întreruperea studiilor, de echivalare a unor discipline, de glisare taxå-buget, de returnare a unor taxe, cereri de cazare, dar și multe altele, fără a trebui să se mai deplaseze fizic la UBB sau să stea la coadă pentru a le depune și fără a mai folosi documente pe hârtie.

De asemenea, atât parcursul, cât și soluționarea acestor cereri vor putea fi urmărite online. Documentele încărcate în aceste fluxuri administrative vor fi avizate online și semnate electronic. Toate aceste fluxuri și documente nu vor mai trebui tipărite, ele putând fi arhivate electronic, respectând toate normele legale in acest sens”, a afirmat Adrian Petrusel.

Se mai păstrează și hârtia

Prorectorul Dan Lazăr a explicat că, în urma semnării noului contract, se va trece la simplificarea procedurilor registraturii și se vor arhiva digital documentele din UBB prin dezvoltarea unui sistem informatic.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește documentele pe hârtie, acestea vor putea fi folosite, în continuare, dar acestea se vor digitiza și vor fi trimise online.

”Se va simplifica mult activitatea secretariatului cu studenții”, a spus Lazăr.

CEO AROBS, Voicu Oprean, a precizat la rândul său că proiectul va fi unul greu, fiind vorba de multe facultăți, dar a promis că anul viitor proiectulul va fi implementat.

Registratura electronică și arhiva digitală a UBB face parte din cel mai mare proiect de digitalizare dintre universitățile din România, finanțat prin PNRR, și care are o valoare de aproape 65 de milioane de lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cursă de alergare montană prin Cheile Turzii. Peste 200 de participanți, așteptați la prima ediție

Publicat

Duminică, 27 aprilie 2025, alergătorii pasionați de munte sunt așteptați la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, un eveniment sportiv dedicat mișcării în aer liber și descoperirii spectaculoaselor peisaje ale Trascăului.

Organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project și cu sprijinul și asistența de specialitate a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, evenimentul propune două curse de alergare montană:

  • Cros 9 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 700 m
  • Semimaraton 23 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 1400 m.

Curse pentru toate nivelurile de experiență

Traseele sunt tehnice, cu un grad de dificultate de la mediu la avansat, fiind o provocare atât pentru alergătorii experimentați, cât și pentru cei aflați la început de drum. Cursele se desfășoară pe poteci turistice marcate, drumuri forestiere și drumuri publice, semnalizate corespunzător. De-a lungul acestora,  alergătorii se vor putea bucura de frumusețea defileului Cheile Turzii, de zona Cascadei Ciucaș, de valea Hășdate și de pădurile care îmbracă spectaculoasele calcare ale Trascăului.

Alergare printr-un peisaj de poveste

Evenimentul are ca obiective principale promovarea Rezervației Naturale Cheile Turzii, încurajarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, educația pentru protejarea mediului, respectiv descoperirea și promovarea peisajelor naturale din zonă.

La această competiție sunt așteptați peste 210 alergători, iar organizatorii pun un accent deosebit pe protejarea mediului, urmând ca întreaga zonă să fie curățată după eveniment, lăsată exact așa cum a fost găsită.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Civilizație la Sâncraiu. Cablurile de curent electric și de internet vor fi introduse în subteran, nu mai atârnă pe stâlpi

Publicat

De

sâncraiu

Comuna clujeană Sâncraiu continuă să inoveze și să calce pe urmele localităților urbane. Ultimul proiect edilitar al primăriei vizează introducerea în subteran a cablurilor de curent electric și a celor de internet, astfel că acestea nu vor mai atârna pe stâlpi.

Primarul Poka Andras susține că proiectul prevede și înlocuirea stâlpilor Electrica, urmând ca în locul lor să fie puși stâlpi ornamentali.

”Avem în derulare un proiect ambițios, vrem să introducem în subteran cablurile de curent electric și cele de internet. Speră să dispară poluarea vizuală, să nu mai atârne aceste cabluri pe stâlpi, iar comuna va avea un aspect mult mai frumos, mai civilizat.

Sperăm că în maximum într-un an și jumătate vom termina această investiție în cadrul căreia vom schimba și stâlpii de Electrica, pe care îi vom înlocui cu stâlpi ornamentali, mai aspectuoși.

Jumătate din investiție este suportată de Electrica. Proiectul total se ridică la o sumă de aproximativ 4 milioane de euro, din care 50% va fi acoperită de Primăria Sâncraiu”, a spus Poka.

Citește mai departe

EVENIMENT

Înalta Curte desființează decizia Curții de Apel Ploiești privind anularea hotărârii CCR de anulare a alegerilor din 6 decembrie

Publicat

De

Ploiești

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, vineri, recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal care a anulat hotărârea CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024.

”Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANAF: Informații despre DEPUNEREA declarației privind impozitul pe profit. Care este data LIMITĂ

Publicat

Mesaje false în numele ANAF

ANAF anunță modificări în ceea ce privește data limită pentru depunerea declarației anuale D101, privind impozitul pe profit. Modificările s-au operat prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 153/2020 ce va fi aplicată și pentru anul 2025. Aceste prevederi au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie 2021.

Mai mult, ele se aplică pe perioada 2021-2025. Așadar, termenul pentru depunerea declarației anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal este până la data de 25 iunie, scrie Fanatik.

ANAF: Informații despre DEPUNEREA declarației privind impozitul pe profit. Care este data LIMITĂ

„Pe perioada aplicării art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, prin derogare de la prevederile art. 41 și art. 42 din Codul fiscal (anterior menționate) termenul pentru depunerea declarației anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal de raportare, este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor, iar pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal până la data de 25 a celei de-a șasea luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.

Prevederile ordonanței anterior menționate nu se aplică contribuabililor pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Pentru acești contribuabili termenul de depunere a declarației anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal de raportare este cel prevăzut de art. 42 alin. (1) și alin. (2) din Codul fiscal respectiv până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, iar pentru contribuabilii care intră sub incidența art. 16 alin. (5) din Codul fiscal până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat”, a transmis ANAF.

Cine poate depune Formularul 230

ANAF a informat și cu privire la Formularul 230, care vizează persoanele ce doresc redirecționarea impozitului anual pe venit de 3,5%. Acesta poate fi depus de persoanele fizice care au obținut, în anul 2024, venituri din salarii sau asimilate acestora.

Aceste sume de bani pot ajunge la ONG-uri legal înființate și funcționale sau biserici. Banii pot fi redirecționați doar către organizații, lăcașe de cult, sau pentru burse private.

Acest lucru este posibil doar pentru organizațiile sau bisericile care figurează, la data plății sumelor, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Pentru anul 2025, Formularul 230 trebuie depus la ANAF până cel târziu la data de 26 mai 2025.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate