Connect with us

EVENIMENT

STUDIU. O mașină rulată cu un ISTORIC curat – o misiune IMPOSIBILĂ?

Publicat


sofer

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.

Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric curat și care au înregistrări care le compromit valoarea.

Modelele Lexus, Renault și Peugeot au șanse mai mari să aibă un istoric curat

În studiul companiei, o mașină cu un istoric curat este considerată a fi un model care nu a fost niciodată avariat, nu a suferit modificări de kilometraj, nu a fost folosit pentru servicii de taxi, ride-sharing sau car-sharing și nu a fost declarat daună totală.

Dintre toate mărcile de vehicule verificate în România prin carVertical, se remarcă Lexus – 60,5% dintre mașinile acestui producător au avut un istoric curat, urmat de Renault (53,8%) și Peugeot (52,7%). Vehiculele Lexus, Renault și Peugeot tind să aibă un istoric curat, deoarece sunt deținute în principal de șoferi care acordă mai multă importanță întreținerii și longevității decât modificărilor pentru a obține o înaltă performanță sau condusului agresiv. În plus aceste mărci sunt rareori utilizate în scopuri comerciale cum ar fi pe post de taxi sau pentru ride-sharing, reducând probabilitatea de uzură excesivă, fraudare a kilometrajului sau un istoric stufos de accidente.

STUDIU. O mașină rulată cu un ISTORIC curat – o misiune IMPOSIBILĂ?

„Vânzătorii necinstiți încearcă să ascundă înregistrările istorice ale unor vehicule pentru a-și spori artificial marjele de profit. Este o practică în special atunci când vând mașini care au fost grav avariate în trecut și care ar fi mai puțin atractive pe piața secundară, dacă s-ar știi adevărul. O mașină cu un istoric curat este mult mai ușor de vândut la un preț bun”, explică Matas Buzelis, expert în domeniul comunicațiilor din cadrul carVertical Automotive.

Găsirea unei mașini din clasa premium fără defecte poate fi dificilă

masini curate

Găsirea unei mașini cu un istoric curat necesită timp și efort, iar unele mărci sunt deosebit de riscant de cumpărat. Dintre toate vehiculele verificate de carVertical în România, modelele BMW au avut cele mai proaste rezultate – doar 8% au avut un istoric curat. Următoarele pe listă au fost Porsche (9,3%) și Volvo (27,4%).

În majoritatea țărilor incluse în studiu, mașinile premium au avut șanse semnificativ mai mici să aibă un istoric curat, ceea ce înseamnă că cei care apreciază aceste mărci ar trebui să fie deosebit de precauți atunci când cumpără un model la mâna a doua.

„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică cumpărarea unei astfel de mașini. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele,” spune Buzelis.

„Noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute”

În încercarea de a cumpăra o mașină de clasă premium la cel mai mic preț posibil, cumpărătorii trec adesea cu vederea peste istoricul vehiculelor sau nu reușesc să verifice ce fel de daune ar fi putut suferi în trecut. Mai târziu, pe măsură ce încep să apară diferite probleme, noii proprietari se pot confrunta cu surprize neplăcute. Mai mult, costurile mari de reparație pot crește puternic costurile totale de proprietate.

Pentru a se asigura că își vor putea folosi mașina ani la rând fără a se confrunta cu probleme neașteptate, cumpărătorii ar trebui să verifice raportul istoric al vehiculului, să scoată mașina la un drive test și să o ducă să fie inspectată la un service autorizat. În caz contrar, entuziasmul de a cumpăra o mașină nouă poate dispărea rapid din cauza defecțiunilor mecanice sau electrice persistente.

Metodologie

Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei din ianuarie 2024 până în decembrie 2024. Mașinile cu rapoarte de istoric curate au fost numărate în funcție de marcă și ulterior convertite în procente și clasate.

O mașină cu un raport de istoric curat trebuie să aibă cel puțin cinci înregistrări de kilometraj de-a lungul anilor, fără să existe intervale mai mari de trei ani între două înregistrări consecutive.

Un vehicul cu un raport istoric curat trebuie să:

●       Nu aibă kilometrajul modificat

●       Nu fi fost implicat într-un accident

●       Nu fi fost furat

●       Nu fi fost folosit în regim de taxi, car-sharing sau ride-sharing

●       Nu aibă restricții financiare

●       Nu aibă asociat un titlu de junk, salvage, flood, fire, sau lemon

●       Nu fi fost expus dezastrelor naturale



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESURSCITEAZĂ „câinii”

Publicat

galerie u

Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).

u

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESURSCITEAZĂ „câinii”

Echipele de start:

„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)

u

Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.

Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.

u

În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.

„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.

u

În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.

u

Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.

Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.

Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.

Notele Cluj24:

Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Publicat

Ceaikovski

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.

Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.

Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice  răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.

Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.

Cine sunt organizatorii?

Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.

Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

ISU Cluj: Un bărbat și o femeie în vârstă, cu arsuri, transportați la spital în urma incendiului din Someșeni

Publicat

ISU

Pompierii de la ISU Cluj au anunțat, sâmbătă seara, că în cadrul intervenției pentru stingerea incendiului din cartierul Someșeni, proprietarii casei au fost duși la spital.

”Un bărbat și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 de ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au fost consultați de către echipajul SMURD și au constatat că prezintă arsuri la nivelul feței și a mâinilor”, arată ISU Cluj.

Pompierii au lichidat incendiul după aproape 4 ore și vor stabili și cauza izbucnirii flăcărilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un suporter al echipei Dinamo București și-a cerut iubita în căsătorie la Cluj, înaintea meciului cu ”U”

Publicat

Dinamo

Surpriză înaintea meciului de sâmbătă de la Cluj-Napoca de pe Cluj Arena dintre echipele ”U” Cluj și Dinamo București. Un suporter dinamovist și-a surprins iubita pe strada Piezișă cu o cerere în căsătorie.

Acesta a îngenucheat în fata fetei și i-a dăruit un inel, iar aceasta a izbucnit în lacrimi și l-a îmbrățișat.

Momentul a avut loc în fața celorlalți suporteri care au și afișat cu banner cu mesajul ”Vrei să fii soția mea?” și le-au cântat celor doi ”Casă de piatră”.

La final, fata a primit și un buchet de flori.

Meciul de fotbal ”U” Cluj – Dinamo Bucyrești din play-off a început la ora 20.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate