ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cluj-Napoca începe să fie sufocat de GUNOAIE neridicate. Supercom, depășită de situație. Ce spune primarul Emil Boc

Firma Supercom se ocupă, începând cu 27 ianuarie de colectarea gunoaielor în municipiul Cluj-Napoca și la nivelul județului Cluj, după ce a înlocuit companiile Rosal și Brantner, dar clujenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitatea acesteia.
Mai multe cazuri de gunoaie neridicate zile întregi au fost semnalate de cititorii Cluj24 în cartiere, semn că angajații Supercom nu au trecut deloc pe acolo de la preluarea serviciului.
Cât privește colectarea selectivă a deșeurilor și dotarea asociațiilor de proprietari și a proprietarilor de case cu pubele cu cip, astfel încât să se plătească exact cât gunoi se adună, nici vorbă.
Un locuitor din cartierul Gheorgheni ne-a semnalat situația locului de depozitare a gunoaielor din spatele blocului de pe Aleea Scărișoara nr. 4, vizavi de centrala termică.
”În interior sunt pubelele pentru gunoiul menajer, pline. Nu mai zic ce e pe jos. Gurile de acces sunt blocate, au pus pubele în fața ferestrelor pe unde se introduce gunoiul. Pubelele sunt cele vechi ale fostei firme, care sunt sparte și rupte. Nici vorbă de pubele noi, cu cip, așa cum era obligată compania Supercom să ofere.
Nu a mai fost ridicat gunoiul de 5 zile”, a spus acesta.
Bărbatul locuiește de 10 ani la Cluj și a văzut, până acum, doar la televizor mormane de gunoi, cum erau cele din Napoli, dar a ajuns să trăiască, pe viu, acest coșmar.
Pe Oașului și în Grigorescu
O situație similară este pe strada Oașului unde, la fel, locuitorii au rămas cu gunoaiele în pubele vechi, acestea nefiind ridicate de Supercom.
”Am trimis contractul online la Supercom, în termen, dar nu am primit niciun răspuns de la ei. În plus, Brantner s-a retras în 27 ianuarie, dar facturează luna completă pe ianuarie, fără să mai fi ridicat gunoaiele. Brantner nu le-a dus, Supercom nu le-a dus, noi pe cine mai așteptăm?”, a spus un locuitor al zonei.
Nici în capătul cartierului Grigorescu, în spatele magazinului Profi, nu este o situație mai roză.
”Cică se face colectare selectivă, dar sunt pubele vechi iar la ghena de gunoi scrie ce fel de deșeuri se aruncă. De fapt, totul e alandala, la grămadă, o mizerie de nedescris, pubelele sunt pline”, a precizat, revoltată, o cititoare a Cluj24.
Boc: Supercom va fi sancționată
Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că firma Supercom are o perioadă de grație de 2 săptămâni pentru a aduce orașul „la normalitate” în ceea ce privește salubrizarea.
Primarul spune că în anumite zone, punctuale, gunoiul nu a fost ridicat.
„Lucrurile sunt sub control, dar nu la nivelul la care ne-am așteptat. Dacă nu reușesc să ridice gunoaiele vor fi sancționați”, a declarat Boc la Napoca Live.
Acesta a mai spus că numărul sesizărilor de la clujeni, însă, scade pe zi ce trece.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Ploi TORENȚIALE și vânt puternic de până la 70 de kilometri pe oră

Se schimbă vremea la Cluj. Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, inclusiv pentru județul Cluj.
Avertizarea este valabilă de duminică, 24 septembrie, ora 13.00 și până luni, 25 septembrie, ora 10.00.
Clujul, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Ploi TORENȚIALE și vânt puternic de până la 70 de kilometri pe oră
Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Banat, Crișana, Maramureș și cea mai mare parte a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Aceta va bate în rafale în general de 55 – 70 de kilometri pe oră și pe alocuri se vor semnala grindină și vijelii.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25 – 30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

Un accident soldat cu moartea unei persoane a avut loc duminică dimineața pe DN 15 E60, în localitatea Luna.
Accident s-a înregistrat în jurul orei 05.25, potrivit polițiștilor.
Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR
Potrivit polițiștilor, din verificările preliminare s-a stabilit că un bărbat de 57 de ani, din comuna Luna, care se deplasa pe partea carosabilă a fost accidentat de un ansamblu de vehicule, condus în direcția localității Luduș de un bărbat de 59 de ani, din județul Mureș.
Din nefericire, echipajul medical a declarat în cele din urma decesul pietonului.
Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
FOTO. Accident grav la Ciucea. O mașină s-a răsturnat în șanț, un motociclist a fost lovit. 4 răniți la spital

Un accident rutier în care au fost implicate două mașini și o motocicletă a avut loc pe DN 1 E60, în localitatea Ciucea.
Patru persoane au aajuns la spital.
Din cercetările preliminare efectuate la locul evenimentului rutier s-a constatat că un conducător auto, de 52 de ani, din comuna Luna, care circula cu autoturismul din direcția municipiului Oradea ar fi efectuat o manevră de depășire peste marcajul longitudinal continuu, întrand în coliziune cu autoturismul condus din sensul opus de un bărbat de 50 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.
Accident grav la Ciucea. O mașină s-a răsturnat în șanț, un motociclist a fost lovit. 4 răniți la spital
În urma impactului, autoturismul bărbatului de 50 de ani a fost proiectat în afara părții carosabile, în șanț.
Ulterior, șoferul de 52 de ani a acroșat un motociclist polonez, care circula de asemenea, din sensul opus.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în aceste momente la accident.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două SAJ, unde au găsit o motocicletă și două autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat pe plafon.
Opt persoane au fost consultate de către echipajele SMURD și SAJ, dintre care trei minori.
4 persoane au fost transportate la spital, și anume conducătorul de 50 de ani, pasageri din auto condus de acesta și motociclistul.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Traficul a fost reluat pe un sens, dirijat.
FotoȘ ISU Cluj
EVENIMENT
Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer

Clujenii iubitori de folclor, care vor să facă și un bine, sunt așteptați la un spectacol folcloric de excepție. Îndrăgiți cântăreți sunt „Alături de Sasha” și vor urca pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
Sasha Rotariu are doar doi ani și a fost diagnosticat cu cancer, iar familia are nevoie de bani pentru tratament.
Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer
Pe scena Casei de Cultură a Studenților vor urca miercuri, 25 octombrie, de la ora 18.00, Sava Negrean-Brudașcu, Marius Ciprian Pop, Ioan Dordoi, Ovidiu Purdea Someș, Adriana Irimieș, Paula Hriscu, Romina Nemeș, Suzana și Dacian Vlad, dar și Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”.
La numai doi ani, Sasha Rotariu, un băiețel din Cluj, a fost diagnosticat cu cancer, la nivel retroperitoneal.
Singura sa șansă de tratament se regăsește înafara țarii. Costurile sunt enorme – 500.000 euro, iar familia, alături de omeni de bine, a reușit să adune o mare parte din acești bani.
Mai este nevoie de 43.000 de euro
43.000 de euro este diferența de care are nevoie pentru a completa costurile tratamentului și operației la o clinică din Paris – Franța, acolo unde i s-a dat unica șansă spre vindecare.
Donații se pot face și în urnele amplasate în cadrul spectacolului, dar și în conturile: RO97BTRLRONCRTO622007501-cont de RON RO47BTRLEURCRT0622007501-cont în EURO SWIFT: BTRLR022
Titular cont: Rotariu Andreea Oana, deschise la Banca Transilvania.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Dumitru Farcaș” din Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația „Iulia Bodea”.
Un spectacol caritabil pentru Sasha Rotariu a avut loc și în data de 2 iulie.
Biletele pentru spectacolul de miercuri, 25 octombrie, se pot procura online, pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, dar și fizic, din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca (Iulius Mall, Vivo, Platinia).
Foto principal: Sava Negrean – Brudașcu/Facebook