ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cum arată FLOTA noului operator de salubritate din Cluj. Toate cele 294 de mașini și utilaje sunt NOI

Începând de vineri, 27 ianuarie, un nou operator de salubritate va ridica gunoiul la Cluj. Acesta și-a prezentat flota de mașini și utilaje.
Noul operator de salubritate, Supercom, a câștigat licitația pentru gestionarea deșeurilor pe raza județului Cluj, Lotul I. În acesta sunt incluse municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și alte 43 de comune arondate.
FOTO. Cum arată flota noului operator de salubritate din Cluj. Toate cele 294 de mașini și utilaje sunt noi
Principalele activități pe care operatorul Supercom le va realiza vizează colectarea și transportul, la stațiile de transfer, a deșeurilor menajere reciclabile, pe 3 fracții, și a deșeurilor menajere reziduale.
Separat, vor fi colectate și alte categorii de deșeuri, precum deșeurile verzi din grădini și cele biodegradabile, deșeurile periculoase, deșeurile voluminoase sau deșeurile provenite din construcții și demolări.
Citește și: Viceprimarul Dan Tarcea: De vineri, Supercom se ocupă de colectarea deșeurilor în Cluj-Napoca. 85% din program a rămas la fel
Flota cuprinde 294 de mașini și utilaje care sunt noi, cu 0 kilometri la bord, și care sunt înmatriculate la Cluj. Flota cuprinde mașini pentru spălarea și întreținerea tomberoanelor, microbuze pentru transportul angajaților, utilaje speciale pentru încărcarea în tiruri a deșeurilor selective, mașini pentru acordarea asistenței tehnice și mașini de capacitate redusă pentru colectarea deșeurilor în localitățile mai mici.
Fiecare autoutilitară este dotată cu cântar electronic.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat joi că așteaptă seriozitate și profesionalism din partea operatorului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj Napoca au intervenit în această după-amiază pentru a stinge un incendu care a izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe strada Ialomiței.
Potrivit pompierilor nu au existat persoane rănite.
Panică într-un bloc de pe strada Ialomiței din Cluj-Napoca. O mașină de spălat a luat foc
Pompierii au intervenit într-un un apartament situat la etajul 3 al unui bloc de locuințe, unde o mașină de spălat rufe a luat foc.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar flăcările au fost stinse imediat de către echipajul de pompieri care a intervenit la fața locului.
Focul nu s-a extins mai departe de echipamentul respectiv și nu au fost necesare măsuri de evacuare din apartament sau blocul respectiv.
Incendiu într-o baracă de pe Cantonului
De asemenea, pompierii clujeni au intervenit pe strada Cantonului. Acolo, au precizat reprezentanții ISU, a ars un pat dintr-o baracă.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
FOTO. Garsonieră de 11 metri pătrați, scoasă la vânzare cu 30.000 de euro la Cluj-Napoca. „Ofer 10 k”

O garsonieră din cartierul clujean Mănăștur este scoasă la vânzare cu 30.000 de euro. Nemobilată, garsoniera are cameră și o baie cu WC și chiuvetă.
Astfel de anunțuri nu mai miră pe nimeni la Cluj-Napoca. 30.000 de euro pentru o garsonieră de 11 metri pătrați. Proprietarul, care a pus anunțul pe Facebook, spune că e deschis și la negociere, dar „în măsura bunului simț”!?
Garsonieră de 11 metri pătrați, scoasă la vânzare cu 30.000 de euro la Cluj-Napoca. „Ofer 10 k”
Garsoniera este pe strada Aleea Gârbău, la parter, cu expunere est, arată anunțul. Este nemobilată, are o baie proprie, parchet laminat și gratii la geam. De asemenea, spune anunțul de pe o pagină de imobiliare.
Cine o vrea trebuie să pună banii jos, pentru că nu se poate plăti în rate.
Cei care au văzut anunțul au râs, însă a fost înaintată și o ofertă. Cineva a oferit „10 k” adică 10.000 de euro.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Linia 30 va circula DEVIAT în 24 septembrie, cu ocazia desfășurării Crosului Companiilor

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, în data de 24.09.2023, între orele 8:00 – 11:00, cu ocazia desfășurării Crosului Companiilor, linia 30 (cart. Grigorescu – str. A. Vlaicu) va circula deviat, pe traseul str. Octavian Goga – Pod Napoca – Spl. Independenței – str. George Coșbuc, pe ambele sensuri de mers.
În intervalul orar menționat se suspendă stațiile P-ța 14 Iulie Vest (înlocuită de P-ța 14 Iulie Sud), Sigismund Toduță (înlocuită de P-ța 14 Iulie Nord), Cluj Arena și Splaiul Independenței.
EVENIMENT
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, ARESTAT după ce a fost denunțat de un om de afaceri din Cluj. A cerut MITĂ 1,25 de miloane

Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui, a fost reținut sâmbătă dimineața de procurorii DNA, în urma unui flagrant delict. Buzatu a cerut unui om de afaceri din Cluj, cel care l-a și denunțat, 1.250.000 de lei pentru un contract de reabilitare a unor drumuri din Vaslui.
Sâmbătă, Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, iar Gabriela Creţu, fosta soţie acestuia, a fost suspendată din partid.
Mai mult, Tudor Buzatu, fiul preşedintelui CJ Vaslui, şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, conform reprezentanților PSD.
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, ARESTAT după ce a fost denunțat de un om de afaceri din Cluj. A cerut MITĂ 1,25 de miloane
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, au anunțat procutorii anticorupție.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarele:
„În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în referatul procurorilor DNA.
Inculpatului Dumitru Buzatu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Sâmbătă, 23 septembrie 2023, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Numele omului de afaceri din Cluj nu a fost făcut public de DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Foto: Arhivă