Connect with us

EDUCATIE

Ministrul Educaţiei propune scurtarea semestrului al doilea cu o săptămână

Publicat


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune scurtarea semestrului al doilea cu o săptămână. Școala s-ar termina pe 25 iunie, iar examenele ar avea loc la datele stabilite. Vacanța din 2 aprilie până pe 4 mai rămâne printre propuneri.

Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri seara, la Digi24, că Ministerul Sănătății a cerut vacanța prelungită pentru a reduce mobilitatea. De altfel, situația în școli a fost, marți, îngrijorătoare, spune Cîmpeanu, în condițiile în care numărul școlarilor și al angajaților infectați a fost mult mai mare decât media, însă miercuri s-a infirmat acest trend.

Miercuri au fost 30 de copii infectați și 22 de angajați din învățământ.

„Văzând nemulțumirea iscată, pe bună dreptate, cu privire la lipsa de predictibilitate, propunerea pe care o vom prezenta mâine dimineață în Comitetul de Dialog Social, în discuția cu reprezentanții elevilor, ai profesorilor și ai părinților, este: se păstrează propunerea de vacanță între 2 aprilie și 4 mai, iar dacă vom accepta cu toții că putem renunța la o săptămână din cel de-al doilea semestru am putea să păstrăm Evaluarea Națională exact la aceleași date, Bacalaureatul exact la aceleași date. Față de propunerea anterioară, în loc să se încheie pe 18 iunie, școala s-ar încheia pe 25 iunie”, a declarat ministrul.

Întrebat ce argumente a avut Ministerul Sănătății când a cerut ca școlile să se închidă imediat, Cîmpeanu a spus „micșorarea mobilității”.

Întrebat, de asemenea, dacă s-a gândit că pe durata celor două Sărbători Pascale românii vor merge la munte, ministrul a spus: „poate fi”.

În ce privește posibilitatea ca elevii să învețe online în loc să stea o lună în vacanță, Sorin Cîmpeanu a precizat că „au mai rămas foarte mulți care au dificultăți la predarea online și ar fi generat o inechitate” pe care a considerat-o inacceptabilă.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Cum vor învăța ELEVII din județul Cluj, începând de luni. Lista ȘCOLILOR, în funcție de rata incideneței

Publicat

De

Comitetul Județean pentru pentru Situații de Urgență a aprobat, vineri, modificarea scenariilor de funcționare pentru o parte din școlile din județ.

În fiecare vineri, în funcție de rata incidenței cazurilor de Covid-19, se decide scenariul după care elevii merg la școală în săptămâna următoare.

Astfel, în scenariul 1, în care rata incidenței cazurior de Covid-19 este mai mică de 1, toți elevii merg la cursuri față în față.

În scenariul 2, respectiv în localitățile unde se înregistrează mai mult de un caz de Coid-19 la mia de locuitori, copiii merg la grădiniță, iar la cursuri față în față participă elevii din clasele 0-IV și cei din ani terminali.

La Cluj-Napoca elevii vor învăța la fel ca până acum, având în vedere că rata incidenței este de peste un caz de Covid-19 la mia de locuitori.

Astfel, sunt deschise creșele și grădinițele, iar la cursuri față în față participă elevii din casele 0-IV și cei din ani terminal. Restul învașă, în continuare, în sistemonline.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EDUCATIE

Ziua Interacțiunii Om-Animal, din nou în aer liber la USAMV Cluj-Napoca

Publicat

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) anunță că, după doi ani de la ultima ediție în aer liber a unui eveniment iubit de întreg orașul, Ziua Interacțiunii Om-Animal (ZIOA), acesta revine în circuitul de organizare chiar de Ziua Internațională a Copilului – 1 Iunie.

„Va fi ediția a 21-a, outdoor, și se va desfășura, între orele 10.00 – 16.00, în campusul USAMV Cluj-Napoca, iar organizarea aparține, ca de fiecare dată, inimoșilor profesori și studenți voluntari de la Facultatea de Medicină Veterinară, respectiv Facultatea de Psihologie și Științele Educației (UBB).

„USAMV vine și cu posibilitatea vizitării a două muzee inedite: cel de Parazitologie și cel de Anatomie Comparată”

ZIOA este un eveniment orientat spre comunitate, având ca scop implicarea studenților în promovarea cunoștintelor și atitudinilor optime față de animale, cum ar fi: valorile terapeutice ale prezenței animalelor, deținerea responsabilă a animalelor de companie, managementul riscului zoonotic, prevenția abandonului și cruzimii față de animale și respectul față natură în general, prin interacțiuni directe cu organizații de profil și specialiști din mediul academic.

”Din 2013, ZIOA oferă posibilitatea tuturor celor interesați să interacționeze cu diverse animale și mai ales să înțeleagă ce înseamnă o interacțiune responsabilă și benefică bilateral omului și animalelor. Cea mai mare bucurie este, evident, de partea copiilor care au posibilitatea, poate pentru prima oară în viața lor, să atingă un șarpe, să cunoască diversitatea păsărilor ce trăiesc în mediul urban, să asiste la o demonstrație de dresaj sau să călărească. Sau, de ce nu?, să adopte un cățel.

Pentru cei mai curioși copii, USAMV vine și cu posibilitatea vizitării a două muzee inedite: cel de Parazitologie și cel de Anatomie Comparată. Iar în completare, câte o vizită la Acvariul universității și la Grădina Agro-Botanică”, a explicat Prof. dr. Andrei Mihalca, din partea USAMV Cluj-Napoca.

Și de această dată vor participa instituții și ONG-uri din domeniul interacțiunilor pozitive om-animal, în mod particular cele deschise spre oferire de voluntariat, oportunități de practică și angajare a viitorilor absolvenți.

„Intrarea la ZIOA este liberă, inclusiv pentru persoane însoțite de animale de companie”

”Această ediție a ZIOA este inedită prin dubla bucurie pe care o aduce: prima este revederea în aer liber, în campusul USAMV, nu online, cu participanții care susțin prin activitățile lor interacțiunile pozitive și responsabile om-animal, iar a doua este promovarea în premieră a programului de masterat Ethology & Human-Animal Interactions, din cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii (USAMV Cluj-Napoca), care va avea prima sesiune de admitere în 2021”, a precizat și Conf. dr. Alina Rusu, din partea Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (UBB).

După perioada pandemică în care evenimentul nu a putut fi organizat decât în mediul online, organizatorii aduc în atenție o distribuire generoasă și sigură a standurilor și activităților, care pot fi consultate pe această hartă: https://flowcode.com/p/ZzgcYBmI). De asemenea, vizitatorii vor fi informați permanent de către studenții voluntari despre nevoia evitării aglomerării la standuri și activități, oferind de asemenea ghidare privind locațiile standurilor.

Intrarea la ZIOA este liberă, inclusiv pentru persoane însoțite de animale de companie, iar în cazul acestora cerința este ca animalele de companie să aibă vaccinările la zi și să nu manifeste comportamente agresive. De asemenea, intră în responsabilitatea deținătorilor de animale de companie să asigure pentru acestea lesă, apă, hrană și elemente de igienizare.

Programul evenimentului:

10:00 Deschidere oficială ZIOA21; 10:00-16:00 Exerciții demonstrative cu câini (agilitate, puppy class, elemente de dresaj pozitiv), interacțiuni cu câini de terapie; 10:00-16:00 Standuri informaționale, târgușoare de casă, ateliere demonstrative asistate de animale (câini, cal), promovarea adopției și deținerii responsabile a animalelor, Colțurile Cunoașterii (Vivariu UBB, Muzeul Zoo al UBB, WWF), observare de păsări în campus (SOR Cluj); 10:30-15:30 Vizite ghidate la Acvariul USAMV, Muzeul de Anatomie și spațiul muzeal educațional din cadrul Departamentului de Parazitologie USAMV – număr maxim de 20 vizitatori/ tur (orele pentru tururi – 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30).

Participanți cu standuri, ateliere și activități: USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Vivariul UBB, Muzeul de Zoologie al UBB, asociații care promovează protecția animalelor și activitățile pozitive cu animalele – Organizația Studenților pentru Natură (OspN), Pet Joy Sports Cluj-Napoca, Descoperă Natura, Animal Society București, WWF România, iCare, Nuca, Arca lui Noe Cluj, Societatea Ornitologică Română (SOR Cluj), TAC.social și Clinica Psy Plus (terapie asistată de animale), Paracord for Pets și Animalgus-Art&Design.

Pagina evenimentului ZIOA21: https://www.facebook.com/events/261261205740465”, comunică USAMV Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EDUCATIE

JCI Cluj ajută elevii din zone defavorizate. Hub-uri educaționale în mai multe școli din zona rurală

Publicat

JCI Cluj și-a propus să ajute elevii din zonele defavorizate. Astfel, se vor amenaja hub-uri educaționale în mai multe școli din zona rurală a județului.

„După ce în ultimul an am reușit să distribuim peste 100 de echipamente IT unor elevi din comunități defavorizate, în 2021 ne-am propus să dezvoltăm proiectul Tech It Out cu o componentă specială. Astfel, ne bucurăm să anunțăm startul unei noi inițiative marca JCI Cluj.

Mai exact, ne-am propus să amenajăm “hub-uri” educaționale în mai multe școli din zona rurală a județului Cluj, în care elevii să poată testa diferite tehnologii utile în procesul educativ, dar la care nu au avut acces până acum. Acestea vor fi dotate cu PC-uri și laptopuri, dispozitive VR sau imprimante 3D, zone de lucru și colțuri dedicate lecturii.

„Ne place să credem că nu există vreo limită”

Prima astfel de sală ar urma să fie inaugurată în data de 1 Iunie – de Ziua Copilului și, totodată, ziua în care sărbătorim un an de Tech It Out. Vom merge la școala din Băișoara.

Ne place să credem că nu există vreo limită și că atâta vreme cât există dorință de implicare activă, orice proiect poate prinde contur. Însă pentru a transforma aceste visuri în realitate avem nevoie, implicit, de sprijin.

În prezent am lansat o campanie de colectare de device-uri (PC-uri, laptop-uri, tablete) pentru a dota aceste săli, precum și o strângere de fonduri pentru a putea achiziționa și alte materiale necesare. Astfel, invităm comunitatea să ni se alăture! Doar împreună putem contribui la un viitor mai bun al copiilor din comunitățile mai puțin norocoase.

“Invităm întreaga comunitate să ni se alăture în acest demers pe care l-am pornit fiind convinși că putem produce o schimbare pozitivă. Aceste echipamente îi vor ajuta pe elevii din mediul rural să aibă parte de lecții interactive și să își dezvolte diferite competențe. Având în vedere că aceste școli nu beneficiază de dotări de ultimă generație, credem că o astfel de inițiativă le va aduce noi perspective și oportunități.

Educația stă la baza unei societăți sănătoase și reprezintă una dintre pricipalele direcții pe care noi le susținem prin acțiunile pe care le desfășurăm în cadrul organizației”, spune Izabella Szakacs, project manager Tech It Out.

Cum vă puteți implica? Donați:

· prin Revolut sau BT Pay la 0723476830

· sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania

· pentru device-uri, vă rugăm să ne lăsați un mesaj privat pe Facebook sau la adresa office@jcicluj.ro”, se arată în comunicatul JCI Cluj.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

IMAGINI vechi. 440 de ANI. Cea mai VECHE şi mai MARE universitate din ŢARĂ e la Cluj

Publicat

Universitatea clujeană împlineşte 440 de ani. E cea mai mare şi mai veche universitate de pe teritoriul actual al României. Pe 12 mai 1581, Ştefan Báthory a emis diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu), precorsorul actualei universităţi.

 1578, primii paşi

Începuturile vieții universitare din Cluj, 1578. Principele Transilvaniei Ştefan Báthory a solicitat acordul Papei Grigore al XIII-lea în vederea înfiinţării unui colegiu iezuit la Cluj. Diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu) a fost emisă de Ştefan Báthory în 12 mai 1581, potrivit site-ului UBB.

Carte poştală din 1929 (arhiva Cluj24)

Dorinţa întemeietorului era ca acest Colegiu Major (Academie) să fie o instituţie similară universităţilor consacrate ale epocii. Adică, să aibă cursuri de gramatică, umaniste, retorică, filosofie și teologie. În acest colegiu urmau să fie studiate limbile latină, ebraică şi greacă. Iar titlurile universitare obţinute puteau fi de baccalaureus, magister şi doctor.

În anul 1583, alături de Colegiul Major Iezuit, a început să funcţioneze şi Seminarul Pontifical şi Regal (Seminarium Pontificium ac Regium) pentru preoţii catolici.

Din toamna lui 1698, activitatea didactică iezuită a fost reluată de Academia Iezuită (cunoscută în documentele epocii drept Collegium Claudiopolitanum  sau Academia Claudiopolitana sau „Universitas Catholică”), instituție considerată continuatoarea/moştenitoarea de drept a Colegiului Major Iezuit/Academiei.

Carte poştală din 1913 (arhiva Cluj24)

În anul 1753, împărăteasa Maria Terezia a reorganizat Academia/Universitas Claudiopolitana într-o universitate imperială.

În 1784/1786, ca urmare a deciziei împăratului Iosif al II-lea, Universitas Claudiopolitana a devenit Liceu Academic Regal (Lyceum Regium Academicum), cu statut semiuniversitar (ex. se făcea legătura între învățământul secundar și cel universitar, pregătirea fiind la nivel de baccalaureus/magister, dar nu doctor).

Două instituţii

După reorganizarea liceului în 1850, se separă două instituții de învățământ semiuniversitar – Institutul Medico-Chirurgical și Academia de Drept (fondată în 1863) -, care vor fi apoi înglobate în noua universitate maghiară fondată în 1872.

Carte poştală din 1959 (arhiva Cluj24)

În perioada 1872-1918 e cu predare în limba maghiară (Universitatea din Cluj, apoi din 1881 Universitatea Regală Maghiară Francisc Iosif).

Clădirea centrală a universității a fost edificată în trei etape, în perioada 1893-1902.

Carte poştală din 1957 (arhiva Cluj24)

Clădirea Bibliotecii Universitare, construită între 1906-1909, după modelul bibliotecii Universităţii din Basel (Elveția).

Complexul de clădiri al clinicilor universitare, care a însumat un total de 10 049 m2 de construcții, finalizate în anul 1903.

Carte poştală din anii 1990 (arhiva Cluj24)

Universitatea după Unirea din 1918

La sfârșitul Primului Război Mondial, după unirea Transilvaniei cu România și crearea României Mari, prin decretul nr. 4 090 din 12 septembrie 1919, semnat de regele Ferdinand I, s-a consfinţit  „transformarea Universității Regale Maghiare Francisc Iosif, din 1 octombrie 1919, în universitate românească”. Noua instituţie academică avea în componenţă patru facultăţi: Drept, Medicină, Ştiinţe, Litere şi Filozofie. Proaspăta comunitate academică a ales şi profesorii care urmau să o conducă în primul an: Sextil Pușcariu – rector , Nicolae Drăganu – prorector, Gheorghe Bogdan-Duică – decan la Litere, Dimitrie Călugăreanu – decan la Ştiinţe, Iuliu Hațieganu – decan la Medicină şi Vasile Dimitriu – decan la Drept.

Refugiul din 1940

La 30 august 1940, partea de nord a Transilvaniei, care includea şi oraşul Cluj, a fost cedată statului maghiar, în urma Arbitrajului-dictat de la Viena. În septembrie 1940, profesorii și studenții au fost siliți să părăsească Clujul, căutându-şi un loc de refugiu în care să-şi continue activitatea didactică şi de cercetare.

După discutarea mai multor variante, s-a hotărât scindarea universităţii clujene: Facultăţile de Litere şi Filosofie, de Medicină şi de Drept s-au mutat la Sibiu, iar Facultatea de Ştiinţe s-a refugiat la Timişoara.

Cât timp Universitatea ,,Regele Ferdinand I” s-a refugiat la Sibiu și la Timișoara, în Cluj a reînceput să funcționeze Universitatea „Francisc Iosif”, cu predare în limba maghiară, revenită de la Seghedin.

Reîntoarcerea la România

În primăvara lui 1945, după restabilirea administraţiei românești asupra Transilvaniei, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” s-a reîntors la Cluj.

Anii 1946-1947 au fost marcaţi de epurarea masivă a corpului profesoral al universităţii, motivată de raţiuni politico-ideologice.

În paralel, prin decretul regal nr. 407 din 29 mai 1945, s-a înființat oficial „Universitatea cu limba de predare maghiară” din Cluj.

În decembrie 1945, universitatea maghiară din Cluj a primit numele de ,,Universitatea Bolyai”, drept omagiu adus celor doi matematicieni ardeleni, tată şi fiu, Farkas şi János Bolyai.

Două universităţi paralele

Perioada 1948-1959 – universităţi paralele: Universitatea ,,Victor Babeş” şi Universitatea ,,Bolyai”.

Începând din luna mai 1948, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” din Cluj şi-a schimbat oficial numele în ,,Universitatea Victor Babeş”.

UBB din 1959

Ca urmare a deciziilor conducerii de stat şi de partid a României, în perioada martie-iulie 1959 are loc procesul de creare a unei singure universităţi de stat la Cluj, prin unificarea universităţii româneşti cu cea maghiară.

Noua instituţie, care şi-a început activitatea în septembrie 1959, va purta numele de Universitatea „Babeş-Bolyai”. Şi avea la momentul creării ei şase facultăţi: Facultatea de Matematică şi Fizică; Facultatea de Chimie; Facultatea de Ştiinţe Naturale-Geografie; Facultatea de Filologie; Facultatea de Ştiinţe Juridice; Facultatea de Istorie şi Filozofie. Primul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” a fost profesorul Constantin Daicoviciu.

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate