EDUCATIE
FOTO. Lavinia Mureșan (USAMV Cluj), laureată a Danubius Young Scientist Award 2025: Viitorul științei românești este promițător
Șef lucr. dr. Lavinia Călinoiu Mureșan, cercetătoare la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a fost distinsă joi cu premiul Danubius Young Scientist Award 2025, una dintre cele mai prestigioase distincții europene dedicate tinerilor cercetători.
Ceremonia a avut loc la Tuzla, Bosnia și Herțegovina, în cadrul Danube Rectors’ Conference din 13 noiembrie, în prezența unor personalități academice de prim rang, printre care prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și președintele DRC, și prof. univ. dr. Dan C. Vodnar, președintele Senatului USAMV Cluj-Napoca.
Distincția este oferită anual câte unui tânăr cercetător din fiecare stat al regiunii dunărene, în semn de apreciere pentru contribuții științifice remarcabile la nivel internațional.
„A fost o mare onoare și o confirmare că suntem pe drumul cel bun”
Lavinia Mureșan mărturisește că premiul reprezintă o validare importantă a muncii desfășurate în domeniul biotehnologiilor alimentare.
„A fost o mare onoare și un moment de profundă recunoștință să aflu că am fost distinsă cu Danubius Young Scientist Award, fiind o confirmare că inovațiile propuse din domeniul biotehnologiilor alimentare sunt considerate valoroase pe plan internațional”, spune laureata pentru Cluj24.
Fiind aleasă reprezentanta României între cei 14 laureați ai ediției 2025, cercetătoarea spune că distincția îi oferă energie și responsabilitate pentru etapele următoare.
„Faptul că am fost aleasă reprezentantă a României printre cei 14 laureați ai ediției 2025 din regiunea Dunării îmi întărește sentimentul de mândrie și responsabilitate.
În plus, acest premiu mi‑a dat energie și încredere că sunt pe drumul cel bun și că rezultatele muncii noastre ca si grup de cercetare au relevanță reală”, adaugă Lavinia.
Un premiu cu impact pentru cercetarea alimentară din România
Recunoașterea internațională pune în lumină domeniul științei alimentelor din România.
„Este o recunoaștere majoră pentru domeniul științei alimentare din România și pentru abordările inovatoare pe care le promovam, Premiul Danubius Young Scientist Award evidențiază că munca noastră științifică are impact internațional și că suntem parte dintr‑o comunitate științifică europeană largă.
Recunoașterea Danubius din acest an arată că domeniul nostru se conectează la agende strategice europene, de la cooperarea regională la obiective de sustenabilitate și securitate alimentară, și încurajează alte echipe românești să dezvolte proiecte similare.
În plus, premiul întărește colaborările româno‑europene, aducând în atenție excelența cercetării de la USAMV Cluj și din România în general, în contextul revitalizării economiei circulare a alimentelor.
Pentru domeniul științei alimentelor românești, premiul transmite un mesaj clar: cercetătorii tineri din țară pot fi recunoscuți pe plan internațional, ceea ce ne îndeamnă să continuăm să investim în inovație și colaborare în acest sector”, subliniază cercetătoarea.
Ea atrage atenția asupra importanței valorificării sustenabile a produselor secundare agro-industriale.
„Pentru cercetarea noastră, înseamnă o atenționare asupra valorii biotehnologiilor alimentare sustenabile și a inovației în valorificarea produselor secundare agro‑industriale.
Practic, întărește ideea că putem transforma deșeurile alimentare (de exemplu, tărâțele cerealelor) în ingrediente funcționale de înaltă valoare”, explică Mureșan.
Biotehnologii care transformă deșeurile în „superalimente”
O parte importantă a activității Laviniei Mureșan este dedicată valorificării tărâțelor de cereale prin metode sustenabile și inovatoare. Cercetarea pornește de la o provocare esențială: nutrienții valoroși din tărâțe sunt dificil de accesat în forma lor naturală.
„Cercetarea mea se încadrează în domeniul biotehnologiilor alimentare și urmărește valorificarea inovativă a produselor secundare agro-industriale (în special tărâțele de cereale) pentru obținerea de alimente funcționale sustenabile.
Lucrăm după o abordare integrată: tărâțele brute au în compoziție toți nutrienții cheie (fibre, minerale, vitamine, polifenoli), însă sunt „prinși” într‑o matrice greu de digerat.
Așa că le „pregătim” mai întâi printr-o fermentație pe suport solid, folosind microorganisme food grade.
Prin această metodă am reușit să eliberăm compuși antioxidanți din tărâțe, transformându-le din deșeu alimentar într‑un „superaliment” cu beneficii dovedite pentru sănătate și sustenabilitate”, povestește laureata.
„Contribuim la dezvoltarea agriculturii și a alimentelor vegetale”
În cadrul proiectului câștigător „Fortificarea in situ cu vitamina B12 a subproduselor cerealiere”, echipa coordonată de Mureșan a obținut rezultate cu impact major.
În acest proiect am urmărit să fortificam tărâțele de grâu și ovăz cu vitamina B12, utilizând un proces biotehnologic cu ajutorul bacteriilor propionice comestibile, care în condiții specifice (prezența riboflavinei și a altor precursori), sintetizează vitamina B12 în interiorul celulelor lor.
Astfel, am creat un proces „in situ” care transformă subprodusul cerealier chiar într-o sursă de B12, un beneficiu major pentru dietele vegane și vegetariene, unde această vitamină lipsește și poate provoca probleme de sănătate.
Rezultatele experimentale au confirmat că tărâțele fermentate conțin concentrații semnificative de vitamina B12 și compuși bioactivi cu rol antioxidant”, explică Mureșan.
Concluziile studiului au arătat concentrații ridicate de vitamina B12 și compuși antioxidanți în tărâțele fermentate, rezultatele fiind publicate în articolul științific „In situ fortification of cereal by-products with vitamin B12: An eco-sustainable approach for food fortification”.
„În ansamblu, semnificația lucrării este dublă: pe de o parte, demonstrăm că deșeurile agro-industriale pot fi transformate în ingrediente nutritive valoroase prin metode simple și sustenabile; pe de altă parte, contribuim la dezvoltarea agriculturii circulare și a alimentelor vegetale fortificate, domenii de mare interes atât pentru consumatori, cât și pentru industrie”, spune cercetătoarea.
Direcții noi de cercetare: nutrienți esențiali, antioxidanți și tehnologii integrate
Premiul vine într-un moment cheie în dezvoltarea grupului de cercetare, care își propune să extindă procesele de fortificare naturală.
„Vom continua să dezvoltam tehnologii integrate de valorificare a deșeurilor agro-alimentare în alimente funcționale și ingrediente nutritive. Într-un proiect recent, am arătat cum fermentația cu microorganisme alimentare poate îmbogăți/fortifica în mod natural tărâțele de cereale cu vitamina B12 în forma ei activă, fără pași suplimentari de purificare costisitoare.
Pe viitor, ne propunem să extindem acest concept de fortificare in situ la alți nutrienți esențiali și anti-oxidanți, precum și să combinăm fermentația cu alte tehnologii pentru a crește și mai mult randamentul compușilor bioactivi”, explică Mureșan.
Recunoașterea internațională este, spune laureata, un motor puternic pentru noi proiecte și colaborări.
„Recunoașterea internațională obținută prin acest premiu ne motivează să ne aprofundăm proiectele actuale și să inițiem colaborări europene noi în bioeconomia și biotehnologii alimentare.
Energia primită de la acest premiu mă determină să lucrez cu și mai mult entuziasm: fiecare proiect nou poate aduce soluții inovatoare la provocările alimentare ale zilelor noastre”, subliniază cercetătoarea.
„România are nevoie de ideile tinerilor”
Lavinia Mureșan transmite un îndemn generației tinere.
„Cercetarea științifică cere multă muncă și răbdare, dar este o călătorie extrem de satisfăcătoare. România are nevoie de energia și ideile tinerilor cercetători, exemplele recente arată că munca poate fi apreciată pe plan internațional.
Trebuie sa fim deschiși la interdisciplinaritate (biotehnologie, tehnologia alimentelor, mediu etc.) și să căutam să rezolvam probleme reale ale societății. Cele mai ambițioase realizări încep cu un simplu pas: curiozitate și dedicare.
Eu cred că viitorul științei românești este promițător și că prin solidaritate și muncă asiduă puteți obține recunoașterea pe care o merită”, încheie Lavinia Mureșan.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






