ACTUALITATE
Migranții romi din Europa, mulți de origine română, intră în SUA cu pluta
Printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic râul Rio Grande pe plute din Mexic spre Texas, câteva zeci s-au remarcat recent, relatează Reuters. În general, erau mai înalți și unii purtau pantofi eleganți și treninguri, în timp ce mulți dintre ceilalți migranți purtau tricouri și blugi.
Ofițerii de poliție de frontieră americani care i-au prins lângă râu au încercat să le vorbească în spaniolă, dar unii au explicat într-o engleză stricată că erau români, spune un fotograf Reuters.
Zeci de români care fac parte din minoritatea romă au trecut granița SUA-Mexic în sudul Texasului în ultimele săptămâni pentru a solicita azil, astfel încât arestările la frontieră au ajuns în ultimele luni la un maxim pe 20 de ani.
Cer azil în SUA
Reuters a asistat, în mai, la trecerea mai multor grupuri mari de migranți peste Rio Grande pe plute. Migranții cu care a vorbit Reuters au spus că fug din România din cauza rasismului și că vor să caute azil în Statele Unite.
Timp de trei săptămâni, un fotograf Reuters a văzut aproape 200 de români traversând frontiera Texasului, multe fiind familii de 10-15 persoane.
Agenții de patrulare de frontieră au reținut până acum 2.217 români în anul fiscal 2021, mai mult decât cei 266 prinși în anul fiscal 2020 și cei 289 în anul fiscal 2019, potrivit datelor furnizate de U.S. Customs and Border Protection.
Din Mexic în SUA
Peste 2.000 de români au trecut granița de sud-vest în anul fiscal 2016. Sosirile actuale sunt pe cale de a deveni cele mai mari din 2007, primul an pentru care sunt disponibile datele legate de cetățenie.
Margareta Matache, directorul Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, a declarat că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuții și circumstanțe economice, alimentate parțial de pandemia COVID-19.
Ministerul de Externe al României nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a constatat într-un sondaj din 2016 efectuat pe aproape 8.000 de romi din nouă țări europene că aproximativ 80% din etnie trăia sub pragul de sărăcie.
Conform rapoartelor mass-media, mulți migranți români zboară de la Paris la Mexico City ca turiști, deoarece nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiștii îi duc cu autobuzul până la granița cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Noutatea târgului ”Nuntă la Palat” Cluj-Napoca: rochii vechi de mireasă, reciclate și transformate cu design modern
Noutatea din acest a târgului ”Nuntă la Palat” care s-a deschis, vineri, la Cluj-Napoca, este conceputul de upcycling, reciclarea rochiilor vechi de mireasă, de 10 sau 20 de ani, și care au rămas nevândute, a declarat pentru Cluj24 organizatorul evenimentului, Anca Gădălean.
”Am încercat să transformăm aceste rochii cu ajutorul unui designer, pentru a le o nouă față, modernă și actuală, astfel încât miresele să le poată folosi în prezent. Rochiile de mireasă nevândute rămâneau prin depozite, iar noi am încercat acum să le dăm o nouă utilizare, să le readucem la viață”, a spus Gădălean.
Designerul Cristina Teleptean, cea care a transformat rochiile, a declarat la rândul său că este vorba despre rochii vechi, unele datând din anii 1990-2000.
Nouă viziune despre rochii
”Upcycling înseamnă a recicla piese care au fost făcute, și am început cu sacourile de bărbați, dar am trecut și la rochiile de mireasă rămase pe dinafară. Am luat rochiile și le-am dat o nouă viziune. Este vorba despre rochii din anii 1990-2000, care sunt demodate, iar ideea era să le modernizez, astfel încât să devină iubite din nou.
Materialul de calitate din aceste rochii, că e vorba de mătase, tafta, voal, se poate refolosi.
Unele rochii au fost desfăcute și din două am făcut una, le-am combinat. Am observat că mireasa modernă preferă o nuntă cu familia, cu apropiații, iar rochia să fie de suflet, nu împopoțonată ca mai demult. Iar eu am păstrat exact esența care putea fi folosită”, a spus aceasta.
Viitoarele mirese pot găsi la târg rochii prietenoase cu bugetul, dar și unele mai scumpe, cu un preț care poate ajunge la 5.000 de euro.
Nuntă la Palat are loc de vineri până duminică la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. DJ Boc, pe urmele lui Alin Tișe. A mixat la Nuntă la Palat: Nu îi fac concurență, că nu mă pricep. Îi sunt discipol
Primarul Emil Boc a mixat, vineri, în prima zi a târgului Nuntă la Palat din Cluj-Napoca și a spus că nu îl poate întrece pe președintele Consiliului Județean Cluj-Napoca, Alin Tișe, care mixează sub numele de DJ Tișe la petrecerile instituției.
Boc a vizitat standurile primului târg de nunți și s-a oprit la cel al unui DJ, fiind invitat să încerce platanele.
”Președintele Consiliului Județean este mult mai avansat, numai așa, vreau să pun mâna pe ele, dar nu mă pricep pentru dl Tișe are deja alte valențe, mult mai avansate”, a spus Boc.
Acesta s-a jucat și cu butonul de volum și a spus că este soluția de a trimite nuntașii acasă, dând muzica mai tare.
”Acuma să nu îi fac concurență dlui Tișe, că nu mă pricep. Vreau să-i fiu discipol care îl urmează”, a precizat Emil Boc.
Ora exactă pentru nunțile anului 2025
Acesta a vizitat standurile târgului, a băut un pahar de suc natural de portocale și s-a întreținut cu expozanții.
”Nicăieri nu este ca la Cluj și dacă vreți să vă pregătiți ziua dvs de neuitat, veniți la târg pentru că aici se dă ora exactă pentru nunțile anului 2025.
Aici creativitatea se întâlnește cu calitatea și cu atmosfera pozitivă ”, a spus Boc.
Edilul a anunțat și faptul că Primăria Cluj-Napoca vine în sprijinul celor care se căsătoresc, astfel că, din acest an, municipalitatea le oferă certificatele de căsătorie și în format online, astfel că acest document nu se va pierde niciodată.
”Urmează să fie procesate și certificate vechi de căsătorie și aduse în sistemul digital. Dacă un clujean are nevoie de certificatul de căsătorie la un dosar nu mai trebuie să îl aducă, deoarece îl avem noi”, a explicat Emil Boc.
Cea de-a 17 –a ediție a târgul de nunți ”Nuntă la Palat” are loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca de vineri până duminică. Sunt prezenți peste 80 de expozanți, cu rochii de mireasă, costume de mire, verighete, catering, dulciuri, invitații, servicii foto&video.
Un nou accident a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida.
Potrivit primelor informații, o femeie este rănită.
Un nou accident pe centura Vâlcele-Apahida. Femeie transportată la spital
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin la accident. Din primele informații, în accidentul rutier a fost implicat un singur autoturism și nu au sunt victime încarcerate.
O femeie este evaluată de către echipajul SMURD. La misiune ia parte o autospecială cu modul de descarcerare.
Este al doilea accident petrecut vineri pe centura Vâlcele-Apahida. În cel care a avut loc dimineață, 6 persoane, între care 2 copii de doar doi ani, au fost răniți.
UPDATE
Potrivit ISU Cluj, femeiea, care are aproximativ 20 de ani, va fi transportată la spital.
UPDATE 1
Accidentul a avut loc în jurul orei 13.00. Din primele verificări făcute de polițiștii clujeni, s-a constatat că o tânără de 20 de ani, din județul Alba, în timp ce conducea un autoturism în direcția localității Vâlcele, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers într-o curbă la stânga, intrând în coliziune cu parapetul metalic situat pe marginea părții carosabile.
În urma evenimentului, conducătoarea auto a fost transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.
Cercetările sunt în desfășurare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
Transilvania IT Cluster: Inovația, amenințată de măsurile anunțate de Guvern. Clujul va deveni neatractiv
Cluj-Napoca riscă să devină neatractiv pentru angajații din IT din cauza Ordonanței trenuleț aprobată de Guvernul României, arată reprezentanții celui mai mare cluster de tehnologie din România, Transilvania IT Cluster.
Reprezentând peste 190 de membri, companii, instituții și organizații din domeniul IT, aceștia își exprimă îngrijorarea față de măsurile anunțate prin Ordonanța de Guvern 156/2024, respectiv eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectorul IT, construcții și agricultură.
Transilvania IT Cluster: Inovația, amenințată de măsurile anunțate de Guvern. Clujul va deveni neatractiv
”Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre de tehnologie din Europa, un oraș care și-a construit succesul economic și reputația internațională prin contribuția directă a profesioniștilor din IT. Acești specialiști nu doar că generează valoare adăugată prin munca lor, ci contribuie activ la dezvoltarea comunității locale, fie prin crearea de locuri de muncă, fie prin susținerea economiei prin consumul local.
Eliminarea scutirilor de impozit pentru angajații din IT riscă să reducă atractivitatea Clujului pentru talente și investiții, afectând un sector vital pentru competitivitatea României pe plan internațional”, arată reprezentanții Transilvania IT Cluster
Lipsa de predictibilitate fiscală, o altă îngrijorare în domeniu
Predictibilitatea fiscală este unul dintre principiile fundamentale ale unei economii stabile. Astfel, deciziile luate fără o analiză de impact pe termen lung sau fără consultarea mediului privat subminează încrederea companiilor și investitorilor în piața locală, arată reprezentanții clusterului de tehnologie.
Citește și: Specialiștii IT din Cluj contestă eliminarea facilităților fiscale pentru acest sector: Vor fi locuri de muncă pierdute
Astfel, spun aceștaia, România are nevoie de măsuri care să sprijine inovarea și competitivitatea, nu de politici care să descurajeze sectorul privat.
„Într-o economie globală definită de inovație și transformare digitală, România nu își poate permite să descurajeze sectorul IT, motorul care ne menține competitivi și relevanți, prin adoptarea unor măsuri nefundamentate, care cu siguranță nu vor rezolva problemele. Este esențial să investim în tehnologii emergente și să construim politici bazate pe dialog și viziune pe termen lung, altfel riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre,” a declarat Bianca Muntean, Manager al Transilvania IT Cluster.
Industria trebuie susținută prin alte măsuri
Reprezentanții Transilvania IT Cluster spun că dacă facilitățile fiscale sunt eliminate, acestea trebuie înlocuite cu măsuri care să susțină industria IT și să asigure continuitatea creșterii economice.
Măsurile propuse sunt:
- Investiții în inovație și tehnologii emergente – România trebuie să sprijine companiile IT, mai ales pe cele autohtone, să rămână competitive pe plan global.
- Programe de sprijin pentru companiile românești – Companiile mici și mijlocii sunt cele mai vulnerabile la aceste schimbări. Este esențial să se creeze mecanisme care să le permită să continue să inoveze și să se dezvolte.
- Dialog și transparență – Este momentul ca Guvernul să demonstreze maturitate și să ia măsuri care să susțină economia pe termen lung, printr-un parteneriat real cu mediul privat.
IT-ul clujean contribuie din plin la economia locală
Reprezentanții clusterului de tehologie spun că există un mit nociv conform căruia angajații din IT nu contribuie suficient la economia locală, ceea ce este complet fals.
”Profesioniștii din acest sector susțin piața locală, de la restaurante și servicii, până la producători locali. De asemenea, mulți și-au construit familiile în Cluj, aducând o contribuție semnificativă la creșterea orașului. Demonizarea acestui sector nu face decât să adâncească prăpastia dintre mediul privat și decidenți”, arată aceștia.
Transilvania IT Cluster face astfel un apel către autorități să regândească măsurile propuse și să implementeze politici care să sprijine dezvoltarea economică a României, bazându-se pe dialog, transparență și sustenabilitate.
”IT-ul este o componentă esențială a viitorului României și trebuie tratat ca atare – un partener strategic, nu un inamic”, au mai precizat reprezentanții Transilvania IT Cluster, care reprezintă companii inovatoare, universități, instituții de cercetare, dar și autorități locale și ONG-uri, cu scopul de a stimula colaborarea, inovarea și dezvoltarea sustenabilă a industriei IT în regiune și în întreaga țară.
De asemenea, Transilvania IT Cluster oferă o platformă de networking și schimb de cunoștințe, facilitând parteneriate strategice și promovând dezvoltarea competențelor și a afacerilor în domeniul IT.