Connect with us

ACTUALITATE

Marea RELAXARE în SPITALE. Unitățile medicale din Cluj se pregătesc să preia tot mai mulți pacienți NON-Covid

Publicat


Spitalele Covid sau suport-Covid din Cluj se pregătesc să păreia în număr tot mai mare pacienții cu diferite patologii care nu au avut acces la serviciile medicale necesare la fel ca înainte de izbucnirea pandemiei. Acestea vor reveni la „normalitate” cel mai târziu începând de luni, 7 iunie.

La Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase rămâne principala unitate medicală unde vor fi internați pacienții cu Covid-19 care, de câteva săptămâni, sunt în număr tot mai mic.

Celelalte spitale Covid din județ, între care unități medicale specializate, cum ar fi Spitalul Clinic de Recuperare și cel de Pneumftiziologie, pregătesc trecerea la activitatea de dinainte de pandemie.

Fiecare dintre aceste spitale vor avea paturi pentru pacienții cu Covid-19, a explicat dr. Dorina Duma, medic șef la Direcția de Sănătate Publică Cluj, care vor fi multiplicate sau micșorate în funcție de numărul de cazuri, într-un timp foarte scurt.

„Am evacuat de mult terapia intensivă”

Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, care a fost spital Covid, se transformă încet și va deschide din nou secția de Chirurgie Toracică.

„Am făcut modificarea de structură. Vom avea o structură mică pentru Covid, și zonă de triaj. Practic 15% din numărul de parturi vor fi pentru cei cu Covid. Dar acum sunt tot mai puțini pacienți cu această boală, iar terapia intensivă am evacut-o de mult”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj, care a tratat doar pacienți cu Covid-19.

„E grea transformarea”

În aceste zile, a spus dr. Mureșan, a început și mutarea, înapoi în spital, a secției de Chirurgie Toracică. Aceasta a funcționat la Spitalul Clinic Județean.

„De câteva săptămâni nu am mai avut niciun pacient pozitiv. Au fost suspecți, dar nu s-au confirmat. Și sperăm să scăpăm până în toamnă”, a spus dr. Vasile Mureșan.

Acesta a mai precizat că e destul de grea această transformare pentru personal.

„S-a obișnuit lumea să trateze pacienți cu Covid-19, tocmai când intrăm în normalitate. Lumea s-a obișnuit cu o anumită structură, cu un anumit ritm de muncă”, a mai spus managerul Spitalului TBC

Secții speciale pentru bolnavii Covid în spitale. Cei cu forme grave vor fi transferați la Infecțioase

Dr. Dorina Duma, medic șef la DSP Cluj a declarat pentru Cluj24.ro că la nivelul județului Cluj, transformarea unităților sanitare a început direct cu etapa a II-a, sărind peste prima etapă prevăzută în ordinul Ministerului Sănătății.

Acest lucru a fost posibil, având în vedere rata mică de pozitivare de la nivelul județului, care este, calculată la 14 zile, de sub 0,5 cazuri la mia de locuitori.

15% din paturile din spitale rămân pentru patologia Covid

Dr. Duma a precizat că 15% din numărul de paturi din spitalele Covid sau suport-Covid din județ vor rămâne pentru pacienții cu această boală.

„Toate spitalele vor putea asigura atât asistență medicală Covid, dar în același timp să asigure asistența medicală pentru pacienții internați pentru o patologie specifică spitalului”, a precizat dr. Dorina Duma.

Acesta a mai arătat că, deocamdată, Spitalul de Clinic de Boli Infecțioase, spital de primă linie în lupta cu această boală, va rămâne unitatea medicală unde vor fi internați doar pacienți cu Covid-19, în special cei cu forme grave, severe și cei care au nevoie de îngrijiri la ATI.

Ceilalți pacienți cu Covid-19, pozitivați în spitale, care sunt tratați pentru o anumită afecțiune, dar nu au o formă gravă, vor rămâne în spitalele respective.

Dr. Dorina Duma spune că în fiecare săptămână se va urmări rata de ocupare a paturilor față de cele care vor fi aprobate acum, în acord cu inicența cazurilor în județ.

Reorganizarea de acum se face în așa fel încât, foarte repede, să se poată adăuga paturi pentru pacienții cu Covid-19.

Spitalele Covid și suport Covid care revin la „normalitate”

  • Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca (foto)
  • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca
  • Spitalul Municipal – „Clujana” – va păstra și structură pentru pacienții Covid, inclusiv la ATI
  • Clinica Medicala I de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca rămâne unitate Covid – „un refugiu” unde vor fi tranferați pacienții când se depășește capacitatea de 15% a celorlalte spitale, dar și unde vor fi transferate cazurile grave care nu pot fi tratate în alte spitale.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate