Connect with us

ACTUALITATE

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. Clujenii, așteptați la filme de la Cannes în Cinema Victoria, Arta și Dacia

Publicat


les films de cannes a cluj napoca lansdscape

Festivalul Les Films de Cannes revine între 27 și 29 octombrie la Cluj cu o selecție de 14 filme de la Cannes, cel mai prestigios festival de film din lume. Cea de-a 7-a ediție  Les Films de Cannes à Cluj-Napoca  se desfășoară  la Cinema Victoria, Arta și, în premieră, la Cinema Dacia.

La doar câteva luni de la premiera mondială de la Cannes, publicul clujean are acum ocazia să vizioneze cele mai importante filme de autor ale anului, apreciate deopotrivă de critici și de public.

Câștigătorul Palme d’Or 2023, Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023, Pe Adamant/Sur l’Adamant, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert și Jeanne du Barry, filmulul care a deschis anul acesta Cannes-ul,  sunt doar trei titluri care vor fi proiectate în premieră în Cluj-Napoca.

Li se alătură filmele laureate cu Premiul Juriului, Premiul FIPRESCI, premiile de interpretare feminină și masculină, premiul pentru cel mai bun documentar  L’Oeil d’Or. Dintre cele 19 filme din competiția de la Cannes din acest an (selecționate din peste 2000 ), vor fi proiectate 8, la care se adaugă filme din secțiunile oficiale Un Certain Regard și Quinzaine de Cineastes.

Regizorul Cristian Mungiu, inițiatorul proiectului Les Films de Cannes,  în urmă cu 14 ani,  va fi la Cluj joi, 26 octombrie, pentru lansarea cărții sale Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană. Evenimentul va avea loc la Libraria Humanitas, de la ora 18.30.

Filmele de la Les Films de Cannes à Cluj-Napoca.7:

lfc23cj fb profile

Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, câștigătorul Palme d’Or 2023, trofeul suprem la Cannes, va fi proiectat pe 29 octombrie, de la ora 19.30, simultan la Cinema Victoria și Cinema Arta. Filmul îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă izolată din Alpi. Când Samuel este găsit mort în fața casei, Sandra este pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: a fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește a fi o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.

Actrița Sandra Hülle este memorabilă în rolul principal, după ce a cucerit Croazeta în 2016 cu Toni Erdman. Justine Triet este a treia regizoare laureată cu Palme d’Or la Cannes , după  Jane Campion (The Piano, 1993) și Julia Ducournau  (Titane,2021).

Pe Adamant/Sur l’Adamant a câștigat în februarie Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru Cel mai bun film. Va fi văzut vineri, pe 27 octombrie, de la 18.30, la Cinema Dacia și sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 15.00, la Cinema Arta.

Adamant este un azil unic. O structură plutitoare pe Sena, în inima Parisului, care găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice. Centrul oferă o îngrijire care îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze și să nu ajungă în derivă.

Motivat de un interes autentic și contagios pentru tot ceea ce mișcă în cadrul unei comunități, Nicolas Philibert, unul dintre marii regizori de filme documentare, ne invită să ne alăturăm microcosmosului primitor al Adamantului prin acest film blând și onest.

Frunze căzătoare / Fallen Leaves, laureat cu Premiul Juriului și FIPRESCI Grand Prix al criticii internaționale, este un clasic în regia regizorului Aki Kaurismäki ce va fi proiectat pentru  publicul clujean la Cinema Victoria, pe 29 octombrie, de la ora 17.30. Cineastul finlandez al L’homme sans passé (Grand Prix în 2002 la Cannes), supranumit maestrul melancoliei, revine în festival cu al 19-lea film al său.  Este o tragi-comedie despre întâlnirea dintre doi singuratici, într-o noapte la Helsinki. Ansa și Holappa se intersectează întâmplător la o seară de karaoke în oraș și amândoi speră să-și găsească marea dragoste.

 

About Dry Grasses de Nuri Bilge Ceylan – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a lui  Merve Dizdar, prima actriță turcă care câștigă această distincție la Cannes.  Filmul scris și regizat de Ceylan, laureat în 2014 cu Palme d’Or pentru memorabilul Winter Sleep, este o dramă contemporană plasată într-o regiune izolată din Anatolia. Un tânăr profesor stagiar se confruntă cu o situatie limită și își pierde speranța că va scăpa din viața sumbră în care este blocat… Proiecții sâmbătătă, 28 octombrie,  la Cinema Victoria, de la 17.15 și la Cinema Arta, de la 19.30.

 

Zile perfecte/Perfect Days de Wim Wenders – Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Kōji Yakusho și Premiul Ecumenic la Cannes 2023, este la Cinema Victoria, vineri, 28 octombrie, de la 20.45.

Unul dintre cei mai importanți regizori ai lumii, Wim Wenders, revine la Cannes și surprinde cu un film foarte original si inclasabil, alcătuit din patru scurte povestiri despre Japonia zilelor noastre. Rolul principal, Hirayama, este interpretat de Kōji Yakusho, unul dintre cei mai buni actori din ţara sa, cunoscut din filmele lui Imamura şi Kurosawa.

 

The Old Oak de Ken Loach, în competiție la Cannes 2023, este o dramă filmată în nord-estul Angliei.

Filmul povesteşte întâlnirea unui proprietar de cârciumă TJ Ballantyne (Dave Turner), şi a unei refugiate siriene, o tânără cu un aparat de fotografiat, Yara (Ebla Mari). Old Oak este numele pub-ului britanicului, singurul loc de întâlnire al locuitorilor dintr-un fost oraș minier. În comunitate există  ură latentă,  resentimente și  lipsă de speranță, iar sosirea refugiaților sirieni le va accentua… Loach este unul dintre cei 9 regizori dublu laureati cu trofeul suprem la Cannes. Două dintre peliculele  sale, Le vent se leve (2006)și Eu, Daniel Blake (2016) au câștigat Palme d’Or.

 

A Brighter Tomorrow (Sol Dell’ Avenire) de Nanni Moretti – în competiție la Cannes 2023. Filmat în studiourile Cinecitta din Roma, noul film al italianului vorbește despre cinema și despre anii ‘50. Este o comedie dramatică scrisă, regizată și interpretată de Moretti, după Tre piani (Cannes 2021). Filmul este o coproducție Italia-Franța, cu actriţa sa preferată Margherita Buy şi francezul Mathieu Amalric în distribuție.

Giovanni, un regizor italian renumit, pregătește filmările pentru un film politic despre ecourile Revolutiei Maghiare în Italia, țn timp ce căsnicia lui în criză și schimbarile din industria cinematografică sunt obstacole care-l împing spre limite. El va trebui să-și regândească viața dacă vrea ca… soarele să strălucească în mica sa lume, după cum sugerează titlul original al filmului (Soarele viitorului). Proiecție vineri, 28 octombrie, de la ora 20.00, la  Cinema Victoria.

 

Jeanne Du Barry, filmul care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes. 76, va fi proiectat sâmbătă, 28 octombrie, de la 17.00, la Cinema Arta. Filmul este inspirat din povestea reală a unei curtezane, interpretată  de regizoarea și coscenarista filmului, Maïwenn,  care a fost ultima favorită a lui Ludovic al XV-lea (Johnny Depp, în rolul care ii marchează revenirea pe Croazetă).

 

Only the river flows, scris si regizat de Wei Shujun, face parte din selecția Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023. Regizorul  spune că este un film noir clasic, pe care a ales să-l filmeze pe peliculă. În China anilor ’90 au fost comise trei crime în micul oraș Banpo. Ma Zhe (interpretat de Zhu Yilong) este șeful poliției și conduce investigația. Pe măsură ce cazul se blochează, inspectorul  se confruntă cu întunericul sufletului uman și se scufundă în îndoială…

Cele trei filme anterioare ale lui Wei au fost toate selecționate la Festivalul de la Cannes: On the Border (scurtmetraj, mențiunea specială a Juriului la Cannes 2018), Courir au Gré du Vent (în competiție la Cannes 2020) și Ripples of Life (Quinzaine des réalisateurs, Cannes 2021).

Proiecții pe 28 octombrie, de la 18.30, la Dacia, și pe 29 octombrie, de la 15.30, la Cinema Arta.

Les Filles d’Olfa de Kaouther Ben Hania – premiul L’ Oeil d’Or pentru cel mai bun documentar la Cannes  Este povestea dramatică a unei tunisience confruntată cu dispariţia a două dintre cele patru fiice.

În 2016, cazul devine public după ce Olfa critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a-i opri fetele să se alăture ISIS. Regizoarea  invită actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică, ridicând vălul de pe poveștile de viață ale Olfei și ale fiicelor ei. O călătorie intimă despre  rebeliune, violență, traume, feminitate, familie și iubire, care pune la îndoială însăși fundamentele societăților noastre. Proiecție pe 29 octombrie, de la ora 15.00, la Cinema Victoria.

 

Club Zero  de Jessica Hausner,  în competiție la Cannes 2023. Remarcată în 2019 cu Little Joe, cineasta austriacă revine în competiție la Cannes cu un film despre tinereţe și alegeri.

O profesoară își manipulează elevii să se alăture obsesiei sale pentru nutriția extremă. Domnișoara Novak (Mia Wasikowska) predă un curs de de alimentație conștientă  la un internat internațional si, pas cu pas, popularizează ideea că a mânca mai puțin este sănătos. Ceilalți profesori întârzie să observe ce se întâmplă, iar când părinții, distrași si ei,  încep să își dea seama, Club Zero este deja o realitate.

 

Le livre des solutions de Michel Gondry,  în selecția Quinzaine de Cineastes Cannes 2023. Regizorul francez propune o comedie dramatică despre egocentrism și „demonii creației”.

Marc, interpretat de Pierre Niney, este un regizor bipolar și paranoic, care fuge cu materialul filmat și cu echipa de producție într-o casă de la țară pentru a-și termina filmul așa cum dorește. Doar ca membrii echipei devin ostatici ai schimbărilor de dispoziție maniacale ale regizorului, care creează diversiuni și impasuri nesfârșite, la granița dintre comic și psihoză.

Filmul se vede la ARTA, duminică, 29 octombrie, de la 17.30.

 

La Civil de Teodora Ana Mihai – Prix de l’Audace în secțiunea  Un Certain Regard la Cannes 2021

Lungmetrajul de debut al regizoarei spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Scenariul filmului se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări la care a colaborat și scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario. “La Civil este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și este motivată de o forță primordială să-și găsească fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune regizoarea Teodora Ana Mihai.

Filmul este o coproducție Belgia, prin Menuetto Film, România și Mexic, cu sprijinul Eurimages. Cei patru coproducători sunt cineaști multipremiați la Cannes: Cristian Mungiu (Mobra Films, România), Michel Franco (Teorema, Mexic) si frații Dardenne (Les Films du Fleuve, Belgia).

Proiecție la Cinema Dacia, duminică, 29 octombrie, de la 18.30.

R.M.N. de Cristian Mungiu – în competiție la Cannes 2022. “Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”, spune regizorul și scenaristul filmului.

În preajma Crăciunului, Matthias (Marin Grigore) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el, de tatăl lui rămas singur și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Judith State). Când la fabrica de pâine  sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

După  Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, New York, San Sebastian, Hamburg (laureat cuThe Critics’ Choice Award la Filmfest Hamburg) și a fost vândut în peste 55 de țări. Proiecție la Cinema Dacia, joi, 26 octombrie, de la 18.30, urmată de un masterclass susținut de regizor.

Programul poate fi consultat pe paginile Cinema Victoria, Cinema Arta și Cinema Dacia.  Detalii despre fiecare film în parte sunt și pe filmedefestival.ro.

Pentru Cinema Arta, biletele sunt disponibile aici și la caseria cinematografului. Pentru Cinema Victoria, biletele pot fi cumpărate de aici și de la caserie.

La Cinema Dacia intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Festivalul Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Proiectul este oferit de Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca

Finanțat de IULIUS Parte din Cluj

Cu sprijinul: Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Pepsi, Catena, Groupama Asigurări, McDonald’s

Inspirat de UniCredit Bank

Parteneri: Cinema Victoria, Cinema Arta, Cinema Dacia, Daisler Print House, Bookstory, Leonidas, Demmer, Green Room.

Ediția a 7-a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizată de Asociația Cinemascop și de Voodoo Films.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șansa lui Otto. Popa s-a accidentat și va LIPSI o perioadă din poarta CFR-ului

Publicat

otto hindrich cfr cluj 1

Otto Hindrich, eterna rezervă de portar de la CFR Cluj, s-ar putea să primească o șansă. Mihai Popa, portarul titular, a suferit o accidentare serioasă la antrenament și nu va putea apăra cel puțin o lună.

Dan Petrescu e nevoit să se bazeze pe termen mediu pe Otto Hindrich (22 de ani). În acest sezon, portarul a prins doar un meci pentru CFR Cluj, cel din Cupă cu FC Argeș, scor 2-2.

Mihai Popa va lipsi cel puțin o lună, după primele detalii oferite de medici. Acesta a suferit o fractură la degetul mare de la mâna stângă.

Șansa lui Otto. Popa s-a accidentat și va LIPSI o perioadă din poarta CFR-ului

„Informațiile nu sunt deloc bune în ceea ce-l privește pe Mihai! Accidentarea pare destul de gravă, fractură. Totul s-a întâmplat la antrenament. La un șut mai puternic l-a prins prost de tot. Din primele detalii de la medici, are nevoie de ghips și cel puțin o lună de zile nu are nicio șansă să apere.

Mergem pe mâna lui Otto, nu avem altă soluție în acest moment. Avem mai mulți portari în lot, trebuie să tragem tare pentru că n-avem timp de pierdut. Profităm cât de cât și de pauza echipei naționale și sperăm ca Mihai să-și revină mai repede.

Nu putem să forțăm lucrurile când vorbim de fractură. A fost ghinion mare, din păcate”, au precizat surse din cadrul echipei clujene pentru GSP.ro.

CFR Cluj îi mai are pe postul de portar pe Rareș Gal (23 de ani), Mihai Pînzariu (20 de ani) și Mihai Răcășan (17 ani).

În acest sezon, Mihai Popa a fost cel care a apărat în toate partidele din Superliga (8 meciuri) și din Conference League (2 meciuri).

Următorul meci pentru CFR Cluj este în campionat împotriva celor de la Gloria Buzău, pe data de 1 noiembrie.

În afară de meciul cu Gloria, până la pauza competițională, CFR Cluj mai trebuie să joace alte două partide, cu Dinamo, pe 8 noiembrie, și cu Oțelul, pe 11 noiembrie.

Mihai Popa joacă la CFR Cluj sub formă de împrumut. Acesta a fost adus de la Torino până în iunie 2025.

Citește mai departe

CULTURA

A murit starețul Mănăstirii Nicula, Arhimadritul Nicolae Moldovan

Publicat

Arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula a trecut la cele veșnice, la vârsta de 64 de ani. Sub îndrumarea sa, mănăstirea a rămas un important loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși.

Arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula din județul Cluj, a trecut la cele veșnice. Vestea a fost anunțată joi dimineață de părintele protosinghel Calinic Stupinean, care a transmis mesajul „Dumnezeu să-l ierte!” pentru cei care l-au cunoscut și i-au apreciat viața de rugăciune și dăruire.

Starețul Mănăstirii Nicula din 2012

Nicolae Moldovan a fost starețul Mănăstirii Nicula timp de peste un deceniu, preluând această ascultare în august 2012. În această perioadă, sub îndrumarea sa, mănăstirea a rămas un important loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii din toată țara, fiind renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru tradiția pelerinajelor care atrag mii de oameni în fiecare an, în special cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii, învățați să nu arunce medicamente la gunoi. Cum se face colectarea medicamentelor expirate sau neutilizate în spital

Publicat

De

medicamente

Colegiul Farmaciștilor Cluj a lansat, joi, un proiect de informare a populaţiei cu privire la colectarea medicamentelor expirate sau neutilizate în spitale, scopul fiind educarea populației pentru a nu arunca medicamentele la coșul de gunoi de acasă.

Iniţiativa este susținută de autoritățile județene și locale, care au și semnat un protocol, şi se desfășoară în farmaciile comunitare din județul Cluj.

Proiectul vizează creşterea accesului populației la informații esențiale despre colectarea responsabilă a medicamentelor nedorite şi a altor produse destinate sănătății.

Informații unde se colectează medicamentele

medicamente

Reprezentanții Colegiului Medicilor Cluj au precizat că, prin acest demers, farmaciile comunitare din Cluj vor furniza informații despre spitalele publice și private care asigură colectarea acestor medicamente, programul de colectare, precum şi detalii privind modalitatea corectă de eliminare a medicamentelor.

Contextul legislativ actual din România reglementează procesul de colectare a medicamentelor expirate, după ce s-a constatat că, anual, aproximativ 1500 de tone de medicamente expirate sau neutilizate erau aruncate la gunoi.

”Considerăm că este responsabilitatea noastră, a Colegiului Farmaciştilor, să contribuim activ la promovarea acestei campanii de informare, sprijinită de autoritățile locale. Scopul nostru comun este de a educa populația pentru a nu arunca medicamentele la coșul de gunoi de acasă. De acum înainte există soluții sigure”, a declarat Elena Dinte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Afișe cu cod QR

Potrivit acesteia, colectarea acestor medicamente este o problemă, astfel că cetățenii trebuie să se știe cum se colectează, unde sunt locațiile de colectare și cum vor fi distruse.

”Spitalele au amenajat spații de colectare, problema fiind accesul la informație.

Farmaciștii vor afișa pe ușa farmaciei un afiș cu cod QR unde se oferă informații despre colectarea acestor medicamente și o listă a spitalelor unde se colectează medicamente nefolosite și expirate, cu orarul aferent. Cetățenii vor fi și consiliați cu privire la aceste aspecte”, a explicat Dinte.

Alte detalii AICI.

Educarea populației

Prefectul Irina Munteanu a declarat că proiectul este foarte important la nivelul județului Cluj.

”Ultimii ani au fost de o complexitate deosebită, cei mai grei din perioada recentă, și mă refer la pandemia COVID, apoi criza refugiaților. Colegiul Farmaciștilor Cluj este inițiatorul demersului privind educarea populației cu privire la colectarea medicamentelor neutilizate sau expirate. Mulți avem medicamente expirate acasă sau pe care nu le-am folosit și pe care nu trebuie să le aruncăm la gunoi”, a precizat Munteanu.

Aceasta a propus la nivelul județului Cluj organizarea de caravane de colectare a medicamentelor expirate și neutilizate din mediul rural.

26 de contracte ale CJAS cu spitale din județ

Președintele CJAS Cluj, Luminița Chirilă, a spus la rândul său că în acest an se pune mare accent pe prevenție, astfel că se vine în sprijinul populației cu un astfel de proiect

”CJAS Cluj a încheiat 26 de contracte cu unități sanitare pentru colectarea acestor medicamente. Noi oferim și informații populației și un cadru sigur pentru acest proces. Proiectul va avea un impact și în privința reducerii efectelor nocive ale aruncării medicamentelor în locuri neautorizate, pentru că astfel că acestea se pot absorbi în pământ sau apa unor râuri”, a spus Chirilă.

Unii caută medicamentele în gunoi și le revând

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a arătat că dacă medicamentele expirate sau nefolosite nu se colectează, există riscul că unele persoane să le caută în pubelele de gunoi, să le curețe și le reambaleze, pentru a le revinde pentru a face profit.

Apel la medicii de familie

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a afirmat că proiectul are și o parte practică importantă, fiind vorba de prevenție, și a recomandat ca această campanie de informare să fie extinsă și la nivelul medicilor de familie din județ.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Cârtițele au plecat din China. Între timp, noi nu stăm, pregătim stațiile

Publicat

De

cartita

Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metroul din Cluj-Napoca au plecat din China și se îndreaptă spre Portul Constanța, a anunțat primarul Emil Boc.

Primarul Emil Boc a dezvăluit că TBM-urile (tunnel boring machine sau „cârtițele”) care vor săpa tunelurile pentru metorul din Cluj au plecat din China și se îndreaptă spre Portul Constanța.

Antreprenorul, așteptat să ofere detalii privind transportul

Edilul nu a oferit mai multe detalii despre parcursul acestora, arătând că este datoria antreprenorului, de acum, să comunice publicului noi informații despre acestea.

„Cârtițele au plecat din China, asta ne-a spus antreprenorul. Antreprenorul este acum cel care trebuie să ne prezinte timpul în care ele sosesc. Evident, va fi făcută cunoscută aceasta traiectorie și când vor ajunge în portul Constanța. Sper ca antreprenorul să iasă cât mai repede să ne spună, pentru că este atributul lui să ne precizeze exact unde sunt. Cert este că ele au plecat din China, acolo unde au fost construite pentru a putea realiza metroul de la Cluj”, a declarat primarul Emil Boc, joi dimineață, la Napoca Live.

Se lucrează la pregătirea stațiilor

Emil Boc a mai spus că, între timp, lucrările continuă în teren pentru pregătirea stațiilor unde cele două cârtițe vor trebui să intre sub pământ, odată ansamblate.

„Între timp, noi nu stăm, pentru că ele când ajung trebuie să și intre în pământ, după asamblare. Pentru asta, trebuie să ai stațiile pregătite să intre, să ai pereții aceia mulați care trebuie să fie efectuați și se lucrează acum la pregătirea stațiilor acolo unde trebuie să intre. Este o treabă în lucru”, a mai arătat edilul.

„Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metroul de la Cluj au, fiecare, un diametru de 6,35 metri și un preț de circa 15 milioane de dolari. Testele au fost realizate între 26 august și 2 septembrie.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor la metrou a fost semnat în 25 mai 2023 cu Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax