ACTUALITATE
Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. Clujenii, așteptați la filme de la Cannes în Cinema Victoria, Arta și Dacia
Festivalul Les Films de Cannes revine între 27 și 29 octombrie la Cluj cu o selecție de 14 filme de la Cannes, cel mai prestigios festival de film din lume. Cea de-a 7-a ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se desfășoară la Cinema Victoria, Arta și, în premieră, la Cinema Dacia.
La doar câteva luni de la premiera mondială de la Cannes, publicul clujean are acum ocazia să vizioneze cele mai importante filme de autor ale anului, apreciate deopotrivă de critici și de public.
Câștigătorul Palme d’Or 2023, Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023, Pe Adamant/Sur l’Adamant, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert și Jeanne du Barry, filmulul care a deschis anul acesta Cannes-ul, sunt doar trei titluri care vor fi proiectate în premieră în Cluj-Napoca.
Li se alătură filmele laureate cu Premiul Juriului, Premiul FIPRESCI, premiile de interpretare feminină și masculină, premiul pentru cel mai bun documentar L’Oeil d’Or. Dintre cele 19 filme din competiția de la Cannes din acest an (selecționate din peste 2000 ), vor fi proiectate 8, la care se adaugă filme din secțiunile oficiale Un Certain Regard și Quinzaine de Cineastes.
Regizorul Cristian Mungiu, inițiatorul proiectului Les Films de Cannes, în urmă cu 14 ani, va fi la Cluj joi, 26 octombrie, pentru lansarea cărții sale Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană. Evenimentul va avea loc la Libraria Humanitas, de la ora 18.30.
Filmele de la Les Films de Cannes à Cluj-Napoca.7:
Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, câștigătorul Palme d’Or 2023, trofeul suprem la Cannes, va fi proiectat pe 29 octombrie, de la ora 19.30, simultan la Cinema Victoria și Cinema Arta. Filmul îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă izolată din Alpi. Când Samuel este găsit mort în fața casei, Sandra este pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: a fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește a fi o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.
Actrița Sandra Hülle este memorabilă în rolul principal, după ce a cucerit Croazeta în 2016 cu Toni Erdman. Justine Triet este a treia regizoare laureată cu Palme d’Or la Cannes , după Jane Campion (The Piano, 1993) și Julia Ducournau (Titane,2021).
Pe Adamant/Sur l’Adamant a câștigat în februarie Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru Cel mai bun film. Va fi văzut vineri, pe 27 octombrie, de la 18.30, la Cinema Dacia și sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 15.00, la Cinema Arta.
Adamant este un azil unic. O structură plutitoare pe Sena, în inima Parisului, care găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice. Centrul oferă o îngrijire care îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze și să nu ajungă în derivă.
Motivat de un interes autentic și contagios pentru tot ceea ce mișcă în cadrul unei comunități, Nicolas Philibert, unul dintre marii regizori de filme documentare, ne invită să ne alăturăm microcosmosului primitor al Adamantului prin acest film blând și onest.
Frunze căzătoare / Fallen Leaves, laureat cu Premiul Juriului și FIPRESCI Grand Prix al criticii internaționale, este un clasic în regia regizorului Aki Kaurismäki ce va fi proiectat pentru publicul clujean la Cinema Victoria, pe 29 octombrie, de la ora 17.30. Cineastul finlandez al L’homme sans passé (Grand Prix în 2002 la Cannes), supranumit maestrul melancoliei, revine în festival cu al 19-lea film al său. Este o tragi-comedie despre întâlnirea dintre doi singuratici, într-o noapte la Helsinki. Ansa și Holappa se intersectează întâmplător la o seară de karaoke în oraș și amândoi speră să-și găsească marea dragoste.
About Dry Grasses de Nuri Bilge Ceylan – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a lui Merve Dizdar, prima actriță turcă care câștigă această distincție la Cannes. Filmul scris și regizat de Ceylan, laureat în 2014 cu Palme d’Or pentru memorabilul Winter Sleep, este o dramă contemporană plasată într-o regiune izolată din Anatolia. Un tânăr profesor stagiar se confruntă cu o situatie limită și își pierde speranța că va scăpa din viața sumbră în care este blocat… Proiecții sâmbătătă, 28 octombrie, la Cinema Victoria, de la 17.15 și la Cinema Arta, de la 19.30.
Zile perfecte/Perfect Days de Wim Wenders – Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Kōji Yakusho și Premiul Ecumenic la Cannes 2023, este la Cinema Victoria, vineri, 28 octombrie, de la 20.45.
Unul dintre cei mai importanți regizori ai lumii, Wim Wenders, revine la Cannes și surprinde cu un film foarte original si inclasabil, alcătuit din patru scurte povestiri despre Japonia zilelor noastre. Rolul principal, Hirayama, este interpretat de Kōji Yakusho, unul dintre cei mai buni actori din ţara sa, cunoscut din filmele lui Imamura şi Kurosawa.
The Old Oak de Ken Loach, în competiție la Cannes 2023, este o dramă filmată în nord-estul Angliei.
Filmul povesteşte întâlnirea unui proprietar de cârciumă TJ Ballantyne (Dave Turner), şi a unei refugiate siriene, o tânără cu un aparat de fotografiat, Yara (Ebla Mari). Old Oak este numele pub-ului britanicului, singurul loc de întâlnire al locuitorilor dintr-un fost oraș minier. În comunitate există ură latentă, resentimente și lipsă de speranță, iar sosirea refugiaților sirieni le va accentua… Loach este unul dintre cei 9 regizori dublu laureati cu trofeul suprem la Cannes. Două dintre peliculele sale, Le vent se leve (2006)și Eu, Daniel Blake (2016) au câștigat Palme d’Or.
A Brighter Tomorrow (Sol Dell’ Avenire) de Nanni Moretti – în competiție la Cannes 2023. Filmat în studiourile Cinecitta din Roma, noul film al italianului vorbește despre cinema și despre anii ‘50. Este o comedie dramatică scrisă, regizată și interpretată de Moretti, după Tre piani (Cannes 2021). Filmul este o coproducție Italia-Franța, cu actriţa sa preferată Margherita Buy şi francezul Mathieu Amalric în distribuție.
Giovanni, un regizor italian renumit, pregătește filmările pentru un film politic despre ecourile Revolutiei Maghiare în Italia, țn timp ce căsnicia lui în criză și schimbarile din industria cinematografică sunt obstacole care-l împing spre limite. El va trebui să-și regândească viața dacă vrea ca… soarele să strălucească în mica sa lume, după cum sugerează titlul original al filmului (Soarele viitorului). Proiecție vineri, 28 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Victoria.
Jeanne Du Barry, filmul care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes. 76, va fi proiectat sâmbătă, 28 octombrie, de la 17.00, la Cinema Arta. Filmul este inspirat din povestea reală a unei curtezane, interpretată de regizoarea și coscenarista filmului, Maïwenn, care a fost ultima favorită a lui Ludovic al XV-lea (Johnny Depp, în rolul care ii marchează revenirea pe Croazetă).
Only the river flows, scris si regizat de Wei Shujun, face parte din selecția Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023. Regizorul spune că este un film noir clasic, pe care a ales să-l filmeze pe peliculă. În China anilor ’90 au fost comise trei crime în micul oraș Banpo. Ma Zhe (interpretat de Zhu Yilong) este șeful poliției și conduce investigația. Pe măsură ce cazul se blochează, inspectorul se confruntă cu întunericul sufletului uman și se scufundă în îndoială…
Cele trei filme anterioare ale lui Wei au fost toate selecționate la Festivalul de la Cannes: On the Border (scurtmetraj, mențiunea specială a Juriului la Cannes 2018), Courir au Gré du Vent (în competiție la Cannes 2020) și Ripples of Life (Quinzaine des réalisateurs, Cannes 2021).
Proiecții pe 28 octombrie, de la 18.30, la Dacia, și pe 29 octombrie, de la 15.30, la Cinema Arta.
Les Filles d’Olfa de Kaouther Ben Hania – premiul L’ Oeil d’Or pentru cel mai bun documentar la Cannes Este povestea dramatică a unei tunisience confruntată cu dispariţia a două dintre cele patru fiice.
În 2016, cazul devine public după ce Olfa critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a-i opri fetele să se alăture ISIS. Regizoarea invită actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică, ridicând vălul de pe poveștile de viață ale Olfei și ale fiicelor ei. O călătorie intimă despre rebeliune, violență, traume, feminitate, familie și iubire, care pune la îndoială însăși fundamentele societăților noastre. Proiecție pe 29 octombrie, de la ora 15.00, la Cinema Victoria.
Club Zero de Jessica Hausner, în competiție la Cannes 2023. Remarcată în 2019 cu Little Joe, cineasta austriacă revine în competiție la Cannes cu un film despre tinereţe și alegeri.
O profesoară își manipulează elevii să se alăture obsesiei sale pentru nutriția extremă. Domnișoara Novak (Mia Wasikowska) predă un curs de de alimentație conștientă la un internat internațional si, pas cu pas, popularizează ideea că a mânca mai puțin este sănătos. Ceilalți profesori întârzie să observe ce se întâmplă, iar când părinții, distrași si ei, încep să își dea seama, Club Zero este deja o realitate.
Le livre des solutions de Michel Gondry, în selecția Quinzaine de Cineastes Cannes 2023. Regizorul francez propune o comedie dramatică despre egocentrism și „demonii creației”.
Marc, interpretat de Pierre Niney, este un regizor bipolar și paranoic, care fuge cu materialul filmat și cu echipa de producție într-o casă de la țară pentru a-și termina filmul așa cum dorește. Doar ca membrii echipei devin ostatici ai schimbărilor de dispoziție maniacale ale regizorului, care creează diversiuni și impasuri nesfârșite, la granița dintre comic și psihoză.
Filmul se vede la ARTA, duminică, 29 octombrie, de la 17.30.
La Civil de Teodora Ana Mihai – Prix de l’Audace în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2021
Lungmetrajul de debut al regizoarei spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Scenariul filmului se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări la care a colaborat și scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario. “La Civil este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și este motivată de o forță primordială să-și găsească fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune regizoarea Teodora Ana Mihai.
Filmul este o coproducție Belgia, prin Menuetto Film, România și Mexic, cu sprijinul Eurimages. Cei patru coproducători sunt cineaști multipremiați la Cannes: Cristian Mungiu (Mobra Films, România), Michel Franco (Teorema, Mexic) si frații Dardenne (Les Films du Fleuve, Belgia).
Proiecție la Cinema Dacia, duminică, 29 octombrie, de la 18.30.
R.M.N. de Cristian Mungiu – în competiție la Cannes 2022. “Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”, spune regizorul și scenaristul filmului.
În preajma Crăciunului, Matthias (Marin Grigore) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el, de tatăl lui rămas singur și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Judith State). Când la fabrica de pâine sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
După Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, New York, San Sebastian, Hamburg (laureat cuThe Critics’ Choice Award la Filmfest Hamburg) și a fost vândut în peste 55 de țări. Proiecție la Cinema Dacia, joi, 26 octombrie, de la 18.30, urmată de un masterclass susținut de regizor.
Programul poate fi consultat pe paginile Cinema Victoria, Cinema Arta și Cinema Dacia. Detalii despre fiecare film în parte sunt și pe filmedefestival.ro.
Pentru Cinema Arta, biletele sunt disponibile aici și la caseria cinematografului. Pentru Cinema Victoria, biletele pot fi cumpărate de aici și de la caserie.
La Cinema Dacia intrarea este liberă la toate proiecțiile.
Festivalul Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Proiectul este oferit de Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca
Finanțat de IULIUS Parte din Cluj
Cu sprijinul: Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Pepsi, Catena, Groupama Asigurări, McDonald’s
Inspirat de UniCredit Bank
Parteneri: Cinema Victoria, Cinema Arta, Cinema Dacia, Daisler Print House, Bookstory, Leonidas, Demmer, Green Room.
Ediția a 7-a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizată de Asociația Cinemascop și de Voodoo Films.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
RECLAMAȚII de la utilizatori legate de nefuncționarea platformei ANRE de schimbare a furnizorului de curent și gaze
Într-un articol publicat de curând, Cluj24 a preluat de la ANRE modul în care consumatorii de energie electrică și gaze naturale își pot schimba furnizorul în 24 de ore, pe platforma găzduită de site-ul autorității de reglementare. Mai mulți utilizatori au semnalat însă că au încercat să utilizeze platforma, însă aceasta nu este funcțională.
O notificare primită de un utilizator de la Hidroelectrica se precizează:
„În urma verificării situației dumneavoastră contractuale, vă transmitem că dintr-o eroare a platformei de contractare ANRE POSF, contractul nu a fost finalizat și nu s-a notificat la Operatorul de Distribuție. În acest sens dacă doriți să deveniți în continuare clientul nostru va trebui reluată procedura de schimbare a furnizorului și implicit încheierea unui nou contract”.
RECLAMAȚII de la utilizatori legate de nefuncționarea platformei ANRE de schimbare a furnizorului de curent și gaze
Vineri, ANRE a precizat pentru Hotnews că platforma POSF este pe deplin funcțională, dar că pot apărea dificultăți punctuale.
„Vă mulțumim pentru interesul acordat procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale și pentru semnalarea aspectelor menționate.
Platforma Online pentru Schimbarea Furnizorului (POSF) este un instrument digital esențial, care asigură un proces simplu, transparent și eficient pentru clienții casnici și non-casnici. POSF este pe deplin funcțional, fiind utilizat atât de furnizori și operatori de rețea, cât și de consumatori, facilitând accesul acestora la o piață concurențială.
„ANRE a pus la dispoziție un asistent virtual”
Întrucât orice sistem informatic poate întâmpina dificultăți punctuale, ne asigurăm că orice eroare este tratată cu prioritate de echipa de specialiști IT ai ANRE, astfel încât impactul asupra utilizatorilor să fie minim. De asemenea, clienții care au întâmpinat probleme au beneficiat deja de asistență pentru remedierea acestora.
Pentru a sprijini consumatorii în utilizarea platformei, ANRE a pus la dispoziție un asistent virtual, menit să ofere îndrumare pas cu pas, și să mențină un dialog permanent cu furnizorii și operatorii de rețea pentru a asigura actualizarea constantă a datelor. În acest sens, operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și gaze naturale își îndeplinesc obligațiile de încărcare și actualizare a metadatelor privind locurile de consum și contractele de furnizare, conform Regulamentului POSF.
Pentru o experiență optimă, recomandăm consumatorilor să consulte manualul de utilizare și tutorialul, disponibile pe www.posf.ro, unde găsesc informații detaliate despre navigarea pe platformă și pașii necesari pentru schimbarea furnizorului.
ANRE rămâne deschisă și disponibilă pentru a oferi suport tuturor utilizatorilor și pentru a asigura funcționarea optimă a platformei, în beneficiul consumatorilor și pieței de energie”.
ADMINISTRAȚIE
Ce bani primesc de la Guvern marile proiecte ale Clujului, în 2025. Alocări pentru metrou, spitalul regional sau centură
Bugetul național pentru anul 2025 include finanțare pentru mai multe proiecte importante din județul Cluj, inclusiv Spitalul Regional de Urgență sau proiectul metroului și al centurii metropolitane.
Bugetul național pentru 2025 aduce finanțări substanțiale pentru proiecte esențiale în sănătate, infrastructură, transport, educație și cultură din județul Cluj. Printre cele mai mari investiții se numără Spitalul Regional de Urgență din Florești, continuarea lucrărilor la metroul din Cluj-Napoca, dezvoltarea rețelei de drumuri expres și autostrăzi, precum și modernizarea unor instituții universitare și culturale.
Finanțare pentru metrou, drumuri expres și autostrăzi
Bugetul prevede finanțare pentru proiecte majore de infrastructură rutieră și transport public în Cluj: 310.000.000 lei pentru Magistrala I de metrou Cluj, fonduri pentru drumul expres Cluj-Napoca – Dej și pentru continuarea lucrărilor la autostrada A3, secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului.
De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru finalizarea drumului expres de la Tureni, pentru pasajul de legătură dintre DN 1C și Tetarom III și pentru centura metropolitană.
Lucrări la Spitalul Regional de Urgență
Una dintre cele mai importante alocări bugetare vizează Spitalul Regional de Urgență Florești, considerat o prioritate națională, alături de unitățile similare din Iași și Craiova. Pentru construcția acestuia, în 2025, sunt prevăzute 2.404.786.000 lei.
Tot în domeniul sănătății, bugetul prevede 4.528.000 lei pentru extinderea și etajarea clădirii Corp Anexa C4 de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Cluj-Napoca.
Bani pentru un nou muzeu la Cluj
În perioada 2025-2027, printr-un program de finanțare externă (BDCE), se vor finaliza proiectele tehnice și lucrările de restaurare pentru mai multe obiective culturale, inclusiv Opera Națională Română Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Un alt proiect cultural important este Galeria Istorică a Transilvaniei – Muzeul conflictelor interetnice din Florești, pentru care s-au alocat 145.849.000 lei.
În domeniul educației, vor fi finanțate mai multe investiții de la Facultatea de Matematică-Informatică a UBB, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.
De asemenea, sunt alocate 717.000 de lei pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a clădirilor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și Direcției Județene pentru Jandarmi (DJJ) Cluj.
Guvernul a aprobat vineri proiectul bugetului de stat și al asigurărilor sociale pentru 2025, iar sâmbătă urmează să fie dezbătut în Parlament.
Lista investițiilor finanțate de Guvern în județul Cluj:
Ministerul Afacerilor Interne
- Reabilitare, cresterea eficientei energetice, gestionarea eficienta la imobile existente, modificari interioare, amenajari spatii de lucru in pod existent (C2), amenajare incinta si refacere imprejmuire – POR- IPJ si DJJ Cluj – 717.000 lei
Ministerul Agriculturii
- Colegiul „Emil Negruțiu” Turda CLUJ – 192.000 lei
Ministerul Culturii
- Complex Muzeal – Galeria Istorica a Transilvaniei, Cetatea Fetei, Florești – 145.849.000 lei
- Restaurarea si amenajarea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, prin proiectul „Temelii culturale”
- Restaurarea Teatrului Național „Lucian Blaga” și Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în cadrul programului cu finantare externa rambursabila BDCE, în intervalul 2025-2027
Ministerul Justiției
- Palatul de Justiție Cluj – reparații capitale și modernizare – se numără printre prioritățile investiționale pentru perioada 2025-2028;
Ministerul Transporturilor
- Consolidarea transportului public urban de călători Cluj (Cod 2395) – Construirea metroului din Cluj Napoca – 310.000.000 lei
- Modernizarea/reabilitarea a 47 de stații de cale ferata din Romania – SRCF Cluj, statiile: CF Dej Calatori si Beclean pe Somes – 29.884.000 lei
- Elaborare SF pentru Drum expres Cluj – Dej – 6.628.000 lei credite de angajament
- Autostrada Cluj Vest (Gilău) – Nădășelu și finalizarea lucrărilor la nodul Gilau și conexiunea dintre secțiunea 2B cu subsecțiunea 3A1 – 15.202.000 lei
- Elaborare Studiu de fezabilitate și întocmire Proiect Autorizare Lucrări la obiectivul Drum Expres pentru realizarea conexiunii dintre autostrada A3 (Turda) și Varianta de ocolire Cluj Est (V.O.C.E) – 466.000 lei
- Pasaj de legatură între DN 1C si parcul industrial TETAROM III – 81.422.000 lei
- Drum Transregio Feleac TR35, Centura Metropolitana TR35 si drumuri de legatura – Etapa I – 748.000 lei
Ministerul Educației și Cercetării
- Sală sport multifunctionala, bazin de înot si parking subteran, bransamente, racorduri si amenajari exterioare pentru CSS Viitorul din Cluj-Napoca, strada Argeș -3.000.000 lei
- Corp nou de depozit cu acces liber la raft Strada Clinicilor nr 2 – Biblioteca Centrală Universitară – 5.000.000 lei
- Construire imobil Facultatea de Matematica-Informatica, imprejmuire, bransamente si racorduri la utilitati str. Donath – 2.800.000 lei
- Cladire laboratoare de cercetare in inteligenta artificiala, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Str. Observatorului nr.2 – 5.000.000 lei
- Modificare de tema la proiect autorizat cu A.C. 1059 din 30.09.2021: centrul Cultural Studentesc-Amfiteatru, amenajare spatii verzi, imprejmuire, retele, bazin de retentie ape pluviale, post trafo, organizare de santier, pentru Academia Nationala de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – 5.000.000 lei
- Modernizarea infrastructurii educationale universitare de nutritie si patologie animala a USAMV Cluj-Napoca la Jucu, Strada Dejului, comuna Jucu – 50.000 lei
- Centru de Transfer Tehnologic – CTT Biotech Calea Florești – 50.000 lei
- Construire centru de transfer tehnologic in nutritie si patologie comparata ”COMPAC” JUCU, Jucu-Herghelie – 50.000 lei
- Extindere si reabilitare cladire baza de practica Blajoaia, modificare structura sarpanta pod si refacere invelitoare, imprejmuire si acces auto, modificare instalatii din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Comuna Maguri Racatau – 12.991.000 lei
Ministerul Sănătății
- SRU CLUJ – Construire Spital Regional de Urgenta Cluj, cod SMIS 312959 – ANDIS – 2.404.786.000 lei
- Extindere si etajare cladire Corp Anexa C4 – Clinica de Chirurgie Cardiovasculara, Calea Motilor nr. 19-21 -4.528.000 lei
ACTUALITATE
Vremea se răcește și sunt așteptate ploi în weekend, la Cluj. Prognoza meteo pe localități
Temperaturile vor scădea în județul Cluj, în acest weekend, iar duminică sunt așteptate ploi și burniță în mai multe localități.
Sâmbătă, vremea va fi mai stabilă, cu perioade însorite și temperaturi de până la 8 grade Celsius, însă duminică cerul se va acoperi de nori, iar precipitațiile își vor face apariția.
Prognoza meteo pentru sâmbătă, 1 februarie
Cluj-Napoca: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Turda: minime de -2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori
Dej: minime de -4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant noros
Câmpia Turzii: minime de -4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori
Gherla: minime de -4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori
Huedin: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Prognoza meteo pentru duminică, 2 februarie
Cluj-Napoca: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros
Turda: minime de -1 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; averse (ploaie)
Dej: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ploaie și burniță
Câmpia Turzii: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; averse (ploaie)
Gherla: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ploaie și burniță
Huedin: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros
EVENIMENT
FOTO. Bariera ILEGALĂ de pe strada Urușagului din Florești a reapărut. A fost desființată de poliție în urmă cu o lună
În Florești, regulile par să fie opționale pentru unii locuitori. Bariera ilegală de pe strada Urușagului nr. 107, care a fost desființată de poliție în urmă cu o lună, a reapărut peste noapte.
La doar o lună după ce Poliția a desființat bariera ilegală de pe strada Urușagului nr. 107, aceasta a fost reinstalată, stârnind din nou nemulțumirea floreștenilor.
Revenirea acesteia a fost semnalată de un locuitor pe un grup de Facebook din Florești: „Deci, legală sau ilegală, bariera de pe Urușagului s-a montat înapoi”, arată un floreștean.
Un nou episod al „legii junglei” în Florești
Locatarii din zonă sunt revoltați de această situație, mai ales că strada Urușagului face parte dintr-un drum de acces public, iar amplasarea unei bariere care blochează circulația este considerată abuzivă și ilegală.
Reacțiile oamenilor nu au întârziat să apară:
- „Ideea este că locatarii acelui bloc trec prin fața altor blocuri zilnic și se bucură de bunăvoința locatarilor care și-au lăsat deschise străzile din fața blocului, dar ei nu acceptă așa ceva prin fața proprietății lor… Pot spune doar că dau dovadă de un egoism imens!”.
- „Presimt că o să dispară din nou”.
- „Ilegal să închizi un drum. Orice drum este pentru acces public, acel drum nu este plătit de locatari”.
- „Foarte multe ilegalități se fac în România, dar dacă ai relații, se poate transforma din ilegal în legal”.
Amintim că, în decembrie 2024, mai mulți locatari au decis să închidă drumul public cu o barieră, fapt care a stârnit revolta vecinilor și a determinat intervenția autorităților.
În urma sesizărilor, Poliția s-a deplasat la fața locului, a constatat ilegalitatea și a dispus desființarea barierei. Totuși, situația pare să se repete.