Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Incendiu la o HALĂ de produse alimentare din Turda

Publicat


Incendiu Gara Cluj-Napoca

Un incendiu a izbucnit pe strada Putna nr. 5 din Turda, la o hală de produse alimentare. 

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin la incendiu cu trei autospeciale și o autoscară.

Din primele informații, incendiul se manifestă pe o suprafață de 50 de metri pătrați.

Până acum nu sunt victime sau persoane care să solicite sprijin medical. Intervenția este în dinamică.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, pompierii au lichidat focarele exterioare și urmează să pătrundă în interiorul halei pentru a verifica dacă există și alte focare.

Vom reveni cu amănunte.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cine are NOROC, are! Cum arată GRUPA României în calificările pentru MONDIALE

Publicat

tragere la sorti

Vineri, la Zurich, a avut loc ceremonia de tragere la sorți a grupelor preliminare pentru CM 2026 la fotbal. România a avut noroc, grupa ei fiind una dintre cele mai accesibile. În grupa H, Austria este favorită, celelalte echipe sunt Bosnia-Herțegovina, Cipru și San Marino.

Ariane Hingst, Fernando Llorente, Gianluca Zambrotta, Rachel Yankey și Robert Pires sunt cele 5 legende ale fotbalului internațional care au ajutat la efectuarea tragerii la sorți.

Cine are NOROC, are! Cum arată GRUPA României în calificările pentru MONDIALE

Grupele pentru preliminariile CM 2026

Grupa A:

Câștigătoare Italia – Germania
Slovacia
Irlanda de Nord
Luxemburg

Grupa B:

Elveția
Suedia
Slovenia
Kosovo

Grupa C:

Învinsă Portugalia – Danemarca
Grecia
Scoția
Belarus

Grupa D:

Câștigătoare Franța – Croația
Ucraina
Islanda
Azerbaidjan

Grupa E:

Câștigătoare Spania – Olanda
Turcia
Georgia
Bulgaria

Grupa F:

Câștigătoare Danemarca – Portugalia
Ungaria
Irlanda
Armenia

Grupa G:

Învinsă Spania – Olanda
Polonia
Finlanda
Lituania
Malta

Grupa H: 

Austria
România
Bosnia Herțegovina
Cipru
San Marino

Grupa I:

Învinsă Germania – Italia
Norvegia
Israel
Estonia
Moldova

Grupa J:

Belgia
Țara Galilor
Macedonia de Nord
Kazahstan
Liechtenstein

Grupa K:

Anglia
Serbia
Albania
Letonia
Andorra

Grupa L:

Învinsă Franța – Croația
Cehia
Muntenegru
Insulele Feroe
Gibraltar

Cine se califică la turneul final

Echipele de pe locul 1 din grupe se vor califica direct la Campionatul Mondial din 2026.
Ocupantele locurilor 2 și patru câștigătoare de Liga Națiunilor care nu s-au clasat în preliminarii pe unul dintre primele două locuri vor merge la baraj.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Un autoturism și un scuter implicate. Tânăr dus la SPITAL

Publicat

accident

Vineri, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier între un autoturism și un scuter.

„Un tânăr de 18 ani, conștient și cooperant, a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, a comunicat ISU Cluj.

accident

FOTO. ACCIDENT în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Un autoturism și un scuter implicate. Tânăr dus la SPITAL

accident

accident

accident

accident

accident

„La data de 13 decembrie, în jurul orei 12.40, a fost înregistrat un accident rutier în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că, un tânăr de 19 ani, care circula cu trotineta pe banda destinată mijloacelor de transport în comun, a fost acroșat de un autoturism care ieșea dintr-o parcare, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 37 de ani, din județul Timiș.

În urma impactului, tanarul a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat de urgență la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 55 de ani din Florești, prins BEAT la volan. Avea 1,26mg/l alcoolemie

Publicat

politie

Un bărbat de 55 de ani din Florești a fost prins de polițiști conducând sub influența băuturilor alcoolice. Avea 1,26mg/l alcoolemie. Acesta a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost amendat cu 3.000 de lei.

„La data de 12 decembrie a.c., în jurul orei 19:50, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul Rutier au depistat un bărbat, de 55 de ani, din comuna Florești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Cetății din localitatea Florești, sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbat de 55 de ani din Florești, prins BEAT la volan. Avea 1,26mg/l alcoolemie

În urma testării cu aparatul etilotest, a fost indicată o valoare de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală din Cluj-Napoca, unde a refuzat recoltarea de mostre biologice, devenind recalcitrant.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la recoltarea probelor biologice și pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.

Totodată, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei, conform Legii nr. 61/1991, pentru proferarea de injurii în incinta unității medicale.

Ulterior, acesta a fost internat într-o unitate de specialitate pentru investigații suplimentare”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Împreună HRĂNIM speranța celor aflați în dificultate – Colecta Națională de Alimente, între 13-15 decembrie, la Cluj-Napoca

Publicat

colecta

În perioada 13-15 decembrie, Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați organizează tradiționala Colectă Națională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate din România, menită să aducă alinare persoanelor vulnerabile. Campania reunește parteneri, voluntari, organizații și comunități din întreaga țară sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.

Ediția de Crăciun a Colectei Naționale de Alimente face un apel la solidaritate, invitând clienții magazinelor partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România – să sprijine concret persoanele aflate în dificultate. Oamenii sunt încurajați să achiziționeze produse alimentare neperisabile, precum conserve, paste, orez, zahăr, ulei, făină, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii, să le așeze în punga portocalie, simbol al speranței, și să le depună în spațiile special amenajate, amplasate după casele de marcat.

Împreună HRĂNIM speranța celor aflați în dificultate – Colecta Națională de Alimente, între 13-15 decembrie, la Cluj-Napoca

Campania se derulează în 985 magazine ale retailerilor parteneri, astfel:

●        la nivel național, în oricare dintre cele 363 magazine Lidl România;

●        la nivel național, în oricare dintre cele 403 magazine PENNY | REWE România;

●        în 42 magazine Auchan România din toată țara;

●        în 177 magazine Kaufland România din toată țara.

Toate alimentele donate vor fi distribuite în scurt timp după colectare, prin prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și organizațiile partenere, către cei mai vulnerabili. Fiecare donație contează și va aduce de sărbători alinare și speranță pentru cei care trec prin momente dificile: familii nevoiașe care abia reușesc să pună ceva pe masă; mame singure care se străduiesc să ofere un viitor copiilor lor; copii din centre de plasament, de zi sau de recuperare; vârstnici care își duc zilele în singurătate; persoane fără adăpost și mulți alți oameni în mare nevoie din toată țara.

„Suntem făcuți să dăruim!”

Mii de voluntari, de toate vârstele și din diverse medii, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazinele participante pentru a încuraja donațiile și a colecta produsele, oferind sprijin și informații celor care doresc să contribuie. În toată țara, ei vor fi vocea solidarității, conectând generozitatea oamenilor cu cei care au nevoie.

Ioana, unul dintre voluntarii din ediția anterioară, mărturisește: „Am trăit o emoție aproape permanentă, cu fiecare întâlnire pe care am avut-o. Atât în fața celor care refuzau invitația noastră, precum și în fața celor care păreau a fi mai vulnerabili decât noi, dar de fapt erau mai puternici, pentru că dăruiau. Suntem făcuți să dăruim!”

Într-un context economic și social tot mai dificil, numărul persoanelor afectate de sărăcie și lipsa hranei crește constant. Potrivit INS, 32% dintre români sunt la risc de sărăcie sau excluziune socială, cel mai mare procent din UE (media fiind 22%). Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar un studiu World Vision din 2024 arată că 22% dintre copiii din mediul rural merg la culcare flămânzi. În acest cadru, Colecta Națională de Alimente devine un exemplu al puterii solidarității și colaborării.

„Peste 747 de tone de alimente au fost colectate și distribuite”

„Colecta Națională de Alimente este mai mult decât o inițiativă caritabilă; este o ocazie de a împărtăși din ceea ce avem cu cei care au mai puțin. În doar trei zile, putem transforma cumpărăturile zilnice într-un gest de solidaritate care schimbă vieți. Împreună, generozitatea devine speranță.” Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Colecta de Alimente, o campanie de tradiție desfășurată la nivel european, a ajuns în România la cea de XI-a ediție. În cele zece ediții anterioare, peste 747 de tone de alimente au fost colectate și distribuite către zeci de mii de persoane vulnerabile datorită generozității donatorilor, partenerilor și voluntarilor.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax