Connect with us

ACTUALITATE

Guvernul Cîțu a depus jurământul. Iohannis: „La treabă!”

Publicat


Guvernul Cîțu a fost învestit prin votul Parlamentului. În timpul dezbaterilor, n-au lipsit huiduielile și contrele dintre Opoziție și Putere.

„Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.

La treabă!

Au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis. Acum, la sfârșitul acestui ciclu, vă spun sincer: la treabă!, a mai spus Președintele României.

Guvernul Cîțu a trecut de votul Parlamentului cu 260 de voturi „pentru” și 186 de voturi „împotrivă”.

Avizul comisiilor de specialitate pentru miniștrii Guvernului Cîțu:

 • Nicolae Ciucă, Ministerul Apărării – 18 voturi pentru, 13 împotrivă;
 • Raluca Turcan, Ministerul Muncii – 24 voturi pentru, 16 împotrivă;
 • Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației – 20 voturi pentru, 13 împotrivă, două abțineri;
 • Lucian Bode, Ministerul de Interne – 20 de voturi pentru, 10 împotrivă;
 • Stelian Ion, Ministerul Justiției – 41 de voturi pentru și 26 împotrivă;
 • Virgil Popescu, Ministerul Energiei – 31 de voturi pentru și 18 împotrivă;
 • Cristian Ghinea, Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene – 16 voturi pentru și 5 voturi împotrivă;
 • Adrian Oros, Ministerul Agriculturii – 19 voturi pentru, 12 voturi împotrivă
 • Cseke Attila – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației – 21 voturi pentru, 13 voturi împotrivă
 • Claudiu Năsui –  Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului- 26 voturi pentru, 16 voturi împotrivă
 • Cătălin Drulă, Ministerul Transporturilor – 18 voturi pentru, 13 voturi împotrivă
 • Tancsoz Barna, Ministerul Mediului – 22 voturi pentru, 17 voturi împotrivă
 • Vlad Voiculescu, Ministerul Sănătății – 20 voturi pentru, 5 împotrivă, 5 abțineri
 • Novak, Ministerul Tineretului și Sportului – 17 voturi pentru, 1 împotrivă
 • Bogdan Aurescu, Ministerul de Externe – 23 voturi pentru, 9 împotrivă, 3 abțineri
 • Bogdan Gheorghiu, Ministerul Culturii – 13 voturi pentru, 4 împotrivă
 • Ciprian Teleman, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii – 20 voturi pentru, 10 împotrivă
 • Alexandru Nazare, Ministerul de Finanțe – 20 voturi pentru, 12 împotrivă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO. FOTO. AtruX, soluția ingenioasă a șase elevi clujeni pentru companiile de transport marfă. Identifică hoții și dă alarma

Publicat

De

AtruX este o echipă de elevi clujeni fromată la Academia „Descopetă-ți pasiunea în IT”. Elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, tinerii au gândit un produs esențial destinat firmelor de transport mărfuri, care conectează comunicarea internă și securitatea.

YouTube video

Ioana Gavrilă, Leonardo Moșuțan, Alexandru Mureșan, Darius Nicoară, Sebastian Park şi Diana Perșa, sunt membrii echipei AtruX. Elevi la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, aceștia au fost premiați pentru soluția lor, care vine să ajute firmele de transport marfă care se confruntă cu probleme, furtul din TIR-uri fiind un fenomen.

AtruX, soluția ingenioasă a șase elevi clujeni pentru companiile de transport marfă. Identifică hoții și dă alarma

Tinerii au dezvoltat un produs care, pe lângă faptul că este util, poate fi și un adevărat business.

„Am vorbit cu familia, cu preieni, cu conștințe. Un coleg a aflat de la o cunoștință, care a lucrat în transport, cu șoferi de TIR, că sunt multe probleme legate de securitate. Apoi am început să citim articole, să ne documentăm”, povestește pentru Cluj24.ro Ioana Gavrilă despre cum s-a născut ideea AtruX.

Citește și: VIDEO. FOTO. reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D

Iar aceasta oferă un avantaj competitiv unic. Este vorba de un algoritm de detectare a persoanelor în timp real integrat într-o aplicație și sistemul de securitate, prevenind incidente prin identificarea imediată a persoanelor de lângă vehiculele de mare tonaj sau chiar din interiorul acestora, care sunt potențiali hoți.

„AtruX este format dintr-o aplicație și o parte de hardware, care poate fi aplasată pe un camion. Aceasta detectează mișcarea, detectează o persoană și trimite o alertă, la fel ca în cazul Ro Alert”, eplică Ioana Gavrilă, care a mai precizat că prin ideea lor au tinerii au „împușcat doi iepuri deodată” pentru că prin intermediul aplicației mobile este facilitată și interacțiunea dintre dispeceri și șoferi și este optimizată astfel și getionarea operațiunilor interne.

Tinerii au nevoie de finanțare

Echipa AtruX, care a fost mentorată de Marius Cristian Cristescu de la Fortech, a primit premiul III, în valoare de 2.900 de lei, la Gala „Descopetă-ți pasiunea în IT”, care a avut loc recent la Cluj. Și-ar dori să dezvolte produsul. Deocamdată, însă, spune Ioana, membrii echipei sunt puțin indeciși.

Trei dintre sunt în clasa a XII-a și trebuie să se concentreze pe examenele care urmează, dar după ce această etapă se va sfârși ei își doresc să se concentreze pe produs și să îl pună pe piață.

Citește și: VIDEO. FOTO. Palmsy, aplicația dezvoltată de șase elevi clujeni, oferă mai multă autonomie nevăzătorilor. Cum funcționează

„Nu este ușor din punct de vedere tehnic. Am reușit să trecem de provocări, dar avem nevoie de capital ca să pornim un business pentru că partea de hardware are nevoie de componente scumpe”, a mai spus Ioana Gavrilă.

Când timpul le va permite elevii vor participa și la alte competiții cu ideea lor și vor încerca să găsească finanțare.

Pe tinerii clujeni care au dezvoltat AtruX îi găsiți și pe paginile de Facebook și Instagram.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona, zilnic, în perioada minivacanţei

Publicat

De

Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri vor fi de serviciu zilnic, în minivacanţa 30 noiembrie – 3 decembrie, suplimentar faţă de efectivele obişnuite ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, transmite Agerpres.
În atenţie vor fi locurile unde se preconizează prezenţa unui număr mare de persoane, precum staţiuni montane, târguri, pieţe, baruri, cluburi şi spaţii de organizare a unor evenimente publice.
„În această minivacanţă, vor fi organizate 316 evenimente publice de amploare, cele mai semnificative fiind deschiderea Târgului de Crăciun din municipiul Bucureşti, unde se aşteaptă aproximativ 60.000 de persoane, şi paradele organizate de Ziua Naţională în Capitală şi în municipiul Alba Iulia, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni”, a declarat Dajbog.
Pe 1 decembrie vor fi organizate parade în aproximativ 80 de oraşe, cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanţi, în afară de cele din Bucureşti şi Alba Iulia, fiind cele din Cluj-Napoca, Galaţi şi Timişoara.
La parada din Capitală vor participa aproximativ 400 de studenţi ai Academiei de Poliţie şi angajaţi ai MAI, cu 40 de mijloace tehnice, precum autospeciale, motociclete, maşini de pompieri şi aeronave.
„Având în vedere că, în mod, tradiţional, mulţi cetăţeni aleg să petreacă minivacanţa departe de domiciliu, Poliţia a suplimentat echipajele rutiere pe cele mai solicitate drumuri pentru a asigura fluenţa traficului şi pentru a preveni producerea unor accidente grave de circulaţie. Atât pe timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţii, poliţiştii rutieri vor organiza acţiuni în trafic pentru depistarea şoferilor care nu respectă viteza legală sau se urcă la volan după ce au consumat alcool ori substanţe interzise”, a mai transmis Monica Dajbog.
Echipajele de la sol pot solicita sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie pentru monitorizarea drumurilor şi identificarea situaţiilor de risc astfel încât poliţiştii să poată interveni rapid.
În zonele de munte, cei care întâmpină probleme pot apela la cei aproximativ 200 de jandarmi montani care vor fi zilnic de serviciu.
„Recomandăm turiştilor să aleagă doar trasee marcate şi potrivite cu nivelul lor de experienţă. Nu vă aventuraţi pe munte fără echipament corespunzător sau când condiţiile meteo sunt nefavorabile ori există risc de avalanşă”, a afirmat Dajbog.
Vor fi pregătite să sprijine misiunile de intervenţie 12 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie.
Deoarece în această perioadă valorile de trafic în punctele de trecere a graniţei sunt crescute, se recomandă consultarea aplicaţiei traficonline.ro înainte de a pleca la drum, pentru a putea configura un traseu printr-un punct de frontieră mai puţin aglomerat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Topa Mică, în Cluj. O femeie dusă la SPITAL

Publicat

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza localității Topa Mică. A fost implicată o singură mașină. O femeie a fost dusă la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Topa Mică. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu, iar în accident a fost implicat un singur autoturism. Din fericire, nu au existat victime încarcerate.

FOTO. ACCIDENT la Topa Mică, în Cluj. O femeie dusă la SPITAL

O femeie a primit îngrijiri medicale și a fost transportată la spital cu o ambulanță SAJ, fiind conștientă și cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24: Contraste. Ovidiu Pecican, un om cu minte

Publicat

Cluj24 a lansat podcast-ul ”Contraste”, primul din proiectul Cluj24tv, care lărgește oferta pentru cititorii noștri și le oferă dialoguri incitante cu invitați diverși.

„M-am prins ce face Ovidiu Pecican în ultimii ani. Se refugiază în Cantemir, în documente de acum 500 de ani”. Așa începe podcastul de astăzi. Veți avea ocazia să cunoașteți detalii importante din viața lui Ovidiu Pecican.

VIDEO. Podcast Cluj24: Contraste. Ovidiu Pecican, un om cu minte

Ovidiu Pecican e scriitor, istoric și publicist. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Este unul dintre membrii grupului Provincia, care îi include pe intelectualii ardeleni români și maghiari care militează pentru regionalizarea României.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax