Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Paste cu muște moarte, noul MENIU de la Mega Image Platinia

Publicat


paste 1 bun

Magazinul Mega Imagine Platinia din Cluj-Napoca a scos un nou meniu la autoservire, paste cu muște moarte.

O cititoare a Cluj24 a fost surprinsă neplăcut să găsească o astfel de zburătoare în caserolă, dar mai ales de reacția unei vânzătoare plictisite, care a ridicat doar din umeri când i-a fost semnalat acest caz.

”Am fost luni seara la Mega Image Platinia și mi-am pus o porție de paste într-o caserolă, la autoservire.

Doar ”ok” de la vânzătoare când a văzut pastele

paste 2 bun

Am găsit o muscă moartă în paste, poate o fi fost noul meniu. Am chemat o angajată care a zis doar <<ok>>,  după care a luat pastele din caserolă și a plecat, iar pe restul de unde mi le-am pus le-a lăsat acolo.

Erau o tipă și un tip voiau să își pună și ei și le-am recomandat să nu se servească”, a spus clujeanca.

Aceasta s-a arătat nemulțumită de atitudinea vânzătoare care nu s-a obosit să ia și restul pastelor.

”Poate mai erau muște, le-or fi găsit alții. Ce mai pot să spun?”, a completat cititoarea.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Filmul Moromeții 3, proiectat în premieră la TIFF la Cluj-Napoca. Anunțul lui Tudor Giurgiu

Publicat

De

TIFF

Filmul Moromeții 3, scenariul și regia Stere Gulea, va fi proiectat în premieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca în ziua de vineri, 21 iunie.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, joi, că este vorba despre ultimul film din trilogia lui Stere Gulea, bazată pe romanele lui Marin Preda.

În centrul acțiunii se află Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tânăr scriitor chemat să susțină linia PCR și să participe la colectivizare.

Noul film are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea, care este și regizorul filmului.

Din distribuție fac parte Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugariu, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Răzvan Vasilescu.

Alte premiere, chiar mondiale

Ediția din acest an a TIFF marchează și alte premiere, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, unde vor fi proiectate 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje.

Printre filmele în premieră  în România se numără ”Trei kilometri până la capătul lumii”, al treilea lungmetraj al lui Emanuel Pârvu, proiectat în Piața Unirii după Competiția Oficială de la Cannes.

De asemenea, în premieră mondială va fi proiectat ”Ext. Mașină. Noapte”, regizat de Andrei Crețulescu. Tot în premieră mondială va putea fi văzute ”Fluturi de noapte”, regizat de Andrei Răuțu, și ”Filmări de familie”, un documentar regizat de clujeanul Dan Curean.

Giurgiu a precizat că, în total, vor fi prezentate 196 de filme, din care 159 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade din seriale TV.

Cea de-a 23-a ediție a TIFF va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie.

TIFF

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se joacă BARAJUL dintre Oțelul Galați și „U” Cluj

Publicat

u cluj

Joi, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat data și ora disputării partidei Oțelul Galați – „U” Cluj, primul baraj pentru calificarea în preliminariile Conference League după ce Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României Betano.

Gălățenii au trăit miercuri seara o deziluzie. Au pierdut la loviturile de departajare finala Cupei României Betano și au ratat calificarea în preliminariile Europa League. Cum trupa lui Dorinel Munteanu a terminat sezonul pe locul 8, al doilea din play-out, va juca barajul pentru calificarea în Conference League cu „U” Cluj. În cazul în care va trece de trupa lui Sabău, Oțelul va juca cu locul 3 din play-off, ocupat de CFR Cluj sau Universitatea Craiova, scrie GSP.

Când se joacă BARAJUL dintre Oțelul Galați și „U” Cluj

Meciul de baraj dintre Oțelul Galați și U Cluj se va disputa duminică, 19 mai, de la ora 14:30.

„Câștigătoare va înfrunta echipa de pe locul al treilea din play-off, pe terenul acesteia, la o dată și oră care vor fi comunicate ulterior”, notează LPF.

Această decizie a fost luată în contextul în care seara, de la ora 21:00, este programat Rapid – FCSB, în ultima etapă din play-off-ul Superligii. După-amiaza este programată și ultima etapă din Premier League.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Trei primari PNL de comune din județul Cluj candidează singuri la alegerile locale din 9 iunie

Publicat

primari

Alegerile locale din 9 iunie înregistrează o situație inedită în mai multe comune din județul Cluj, unde sunt primari PNL în funcție care candidează singuri pentru un nou mandat, neavând contracandidați, sau sunt doar candidați – primarul în funcție și un contracandidat.

Trei aleși fără emoții

Astfel, în Pălatca, primarul în funcție, Ioan Huldușan (PNL), candidează singur, în condițiile în care nu s-a înscris niciun alt candidat pentru scrutin.

Potrivit Biroului Electoral de Circumscripție Comunală Pălatca, în afara singurei candidaturi a lui Huldușan au mai fost înregistrate liste pentru Consiliul Local depuse de PNL, PSD, UDMR și Partida Romilor ”Pro Europa”.

În comuna Recea Cristur candidează doar Laurian Alexandru Rus, actualul primar din partea PNL, iar liste pentru Consiliul Local au depus doar PNL și PSD.

Și la Ciucea este un singur candidat, actualul edil Radu Abrudan (PNL), iar pentru Consiliul Local au depus liste PNL și PSD.

 Comune cu doi candidați

De asemenea, sunt și 17 comune în care sunt înscriși în bătălia electorală câte doi candidați, primarul în funcție și un contracandidat.

La Aghireșu, candidează primarul în funcție, Sorin Lehene (PNL) și Traian Giurgiu (PSD), la Feleacu – Gabriel Costea (PNL)  și  Andreea Florea (USR), la Chiuiești – Gavril Mihuț (PNL) și Mihaela Hango (PSD), la Aiton – Nicolae Făgădar (PNL) și Cristina Ungureanu (PSD), la Borșa – Mariana Secară (PNL) și Marius Pop (PSD), la Călărași – Ioan Racolța (PNL) și Vasile Miron (AUR), la Cămărașu – Iancu Mocean (PNL) și Iosif Uțiu (AUR), Cornești – Cornel Chifor (PNL) și Mihai Roșca (PSD), la Dăbâca – Emil Cioban (PNL) și Viorel Olosutean (PSD), Iclod – Emil Pîrțoc (independent) și Ionel Hurducaș (PUSL), Izvorul Crișului – Vasile Bodiș (UDMR) și Mihai Andriescu (PNL), Mociu – Vasile Focșa (PNL) și Horvath Marton (PNCR), Panticeu – Adrian Butuza (PNL) și Similian Tite (PSD), Săcuieu – Gheorghe Cuc (PNL) și Daniel Creț (AUR), Sâncraiu – Poka Andrei (UDMR) și Cosmin Bara (PSD), Sic – Sallai Ioan (independent) și Csorba Szilard (PPMT),  Tureni – Daniela Mănăilă (PNL) și Andrei Iozon (PSD),

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Sat de vacanță, centru de vizitatori și noi copaci în Parcul Etnografic. Accesul mașinilor pe alee va fi INTERZIS

Publicat

Un amplu proiect de revitalizare va schimba complet fața Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Consiliul Județean Cluj a cerut părerea sectorului cultural clujean cu privire la investițiile propuse în zonă.

Noi zone și clădiri vor apărea în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în urma unui amplu proiect de revitalizare a zonei. Văzut ca un punct cheie de pe traseul Cetățuie – Cheile Baciului, Parcul Etnografic se va transforma într-un complex multifuncțional pentru evenimente și activități culturale, educaționale și de agrement.

Proiectul a fost prezentat miercuri, în cadrul unei consultări publice, de arhitecta Alice Oprică, în prezența arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță, a directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean și a operatorilor culturali interesați de organizarea de evenimente în Parcul Etnografic.

Va „concura” cu Dumbrava Sibiului și Pădurea Verde din Timișoara

Proiectul de revitalizare a zonei a fost selectat printr-un concurs de soluții. Astfel, se propune crearea de noi zone interactive în incinta și în proximitatea parcului, care vor da o nouă viață acestei zone, cu potențial turistic foarte mare.

În urma reamenajării, zona ar urma să devină o atracție de tipul parcurilor etnografice din Timișoara – Pădurea Verde și din Sibiu – Parcul Dumbrava Sibiului.

Finanțare din bani europeni, însă doar parțial

Întâlnirea a fost prilejuită de deschiderea unei axe de finanțare din fonduri europene prin care se poate acoperi parțial costurile investițiilor propuse, a explicat Diana Coman, șeful serviciului de fonduri europene al CJ Cluj.

„De câțiva ani ne chinuim să identificăm o sursă de finanțare pentru realizarea proiectului. Proiectul nostru este destul de ambițios, pentru că discutăm de câteva zeci de hectare acolo, care în mare parte sunt pădure. Am făcut o inventariere a tuturor copacilor, tot proiectul s-a bazat pe ideea de a păstra cât mai mult natural în zonă.

Acum, ne aflăm în faza de a încerca, având în vedere că avem o finanțare disponibilă, să realizăm o parte din acest proiect, o primă etapă. Sperăm ca pe viitor să mai identificăm și alte oportunități, astfel încât la sfârșit să avem toată partea aceasta refăcută”, a explicat Claudiu Salanță, arhitect șef la Consiliul Județean Cluj.

Ideile lui Romulus Vuia, puse în aplicare la un secol distanță

Proiectul constituie a treia etapă de dezvoltare a zonei și ține cont îndeaproape de ideile conturate de Romulus Vuia, care a înființat Parcul Etnografic cu aproape un secol în urmă.

„În planul lui Romulus Vuia, Aleea Muzeului Etnografic este pivotul central, axa pe care și cumulează cele mai multe exponate: cele mai importante biserici, cele mai importante puncte de interes ale parcului său. Este foarte importantă această organizare liniară pe Aleea Muzeului Etnografic.

A doua idee este că planul lui Vuia este unul central, în care toate parcursurile longitudinale se întâlnesc la Poiana Mica, adică la accesul secundar, nucleu format din trei funcțiuni – centrul parcului, muzeul etnografic – o clădire foarte mare, Restaurantul Gaudeamus și arena de jocuri populare la mijloc.

A treia idee este faptul că capătul vestic, cel dinspre USAMV, este un capăt deschis în planul lui Vuia și acolo își amenajează toate dotările zootehnice, stâna. Ne-am pus întrebarea dacă nu cumva, în schema lui Vuia, parcul etnografic merge mai departe și nu creează un binom cu următoarea parcelă”, a afirmat Alice Oprică.

Astfel, ținând cont de viziunea avută de Romulus Vuia în 1929, când a înființat Parcul, proiectantul propune revitalizarea spațiului prin trei mari obiective.

Accesul auto pe Aleea Muzeului Etnografic, interzis

Primul obiectiv vizează reamenajarea spațiilor din aer liber: transformarea Aleii Muzeului Etnografic pentru acces exclusiv pietonal și velo, plantări de copaci și bariere vegetale și accesibilizarea zonei de pădure.

„Principala misiune ar fi transformarea Aleii Muzeului Etnografic într-o cale de acces pietonală, velo, refacerea aliniamentului, reabilitări naturale și accesibilizare. Pajiștea principală am propus să fie menținută ca scenă pentru diverse evenimente și de amfiteatru natural”, a arătat arhitecta Alice Oprică.

Potrivit arhitectului șef al județului, o variantă alternativă de acces în zona Pădurii Hoia o constituie strada Nicolae Pătrașcu, aflată de asemenea în proprietatea județului Cluj. Aici vor putea fi amenajate și locuri de parcare pentru vizitatori, alături de cele disponibile deja în cadrul parcului industrial Tetarom.

Centru de vizitatori, cafenea și spațiu expozițional

Un alt obiectiv este crearea unui centru de vizitatori, care va cuprinde, pe lângă centrul de informare turistică, o cafenea, un magazin de suveniruri și un spațiu pentru expoziții.

„Ne-am gândit să edificăm un centru de vizitatori, o clădire lungă, subțire cu inspirație etnografică. Este o clădire cu parter și subsol, parterul fiind o zonă cu centru de informare pentru turiști, spațiu expozițional, cafenea. La subsol sunt spații multifuncționale și de depozitare”, a mai arătat arhitecta.

Sat de vacanță cu ateliere și activități tradiționale

Al treilea și poate cel mai inedit element îl constituie crearea unui așa-zis sat de vacanță, un sector amenajat pentru practicarea activităților tradiționale sub forma unor ateliere de pictură, ceramică, țesut sau de copt al pâinii.

„Se propune un cluster de clădiri pentru activități tradiționale, care să ofere posibilitatea de a organiza activități și a face mai interactiv ce se întâmplă în Parcul Etnografic. E vorba de un hectar de teren, împărțit în două curți, o curte pentru meșteșuguri și cultură, artă culinară tradițională și cealaltă curte pentru evenimente și tradiții. E vorba și aici de structuri demisol-parter, ateliere de ceramică, de pictură, de țesut, de ceramică. Avem un corp de bucătărie, cu pavilion cu cuptor de pâine pentru experimente tradiționale, iar pe cealaltă parte, corpul principal este o sală multifuncțională și încă un pavilion”.

Ce probleme au semnalat participanții la consultare?

Participanții la dezbatere au semnalat o serie de probeleme și au adus mai multe propuneri pentru dezvoltările viitoare ce ar urma să aibă loc în incinta Parcului Etnografic. Printre acestea se numără:

  • asigurarea continuității activităților din cadrul satului de vacanță
  • digitalizarea experienței din cadrul parcului
  • extinderea programului de funcționare a parcului
  • asigurarea accesului la apă, canalizare și electricitate pentru organizatorii de evenimente
  • asigurarea transportului în comun până la intrarea în parc
  • asigurarea punctelor de alimentație publică

Întrucât fondurile disponibile în cadrul acestui apel nu pot acoperi întreaga investiție, reprezentanții s-au consultat cu publicul pentru a afla care dintre aceste componente ar trebui susținută în această primă etapă. Participanții la dezbatere au fost de părere că satul de vacanță și reamenajarea parcului ar trebui să fie prioritare, variantă susținută și de reprezentanții CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax