EVENIMENT
FOTO. E nevoie de un nou Centru de TRANSPLANT la Cluj. Medici: Se vor face mai multe operații în condiții mult mai bune
Medici clujeni. de la Institutul de Urologie și Transplant Renal și de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, susțin construirea la Cluj-Napoca a unui nou Centru Transplant.
Alături de pacienți operați și persoane care așteaptă un transplant de organe, aceștia au vorbit, la Cluj, despre neajunsurile cu care se confruntă, în special în cazul transplantului renal.
E nevoie de un nou Centru de TRANSPLANT la Cluj. Medici: Se vor face mai multe operații în condiții mult mai bune
Transplanturile de rinichi se fac în condiții foarte dificile la Cluj, spune dr. Gheorghiță Iacob, medic la Institutul Clinic de de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj.
Este vorba, în principal, de spațiul impropriu în care își desfășoară activitatea personalul institutului.
Chiar dacă există un proiect la Cluj privind construirea unui Centru de Transplant Multiorgan, la această oră sunt încă probleme pentru a găsi finanțarea necesară.
“Avem nevoie de o structură adecvată. Există un proiect care este matur. Dacă ne uităm, numărul de transplanturi, în general, în România, este foarte scăzut și pe trend descendent în ultimii 10 ani.
S-ar putea face de trei ori mai multe transplanturi renale în România, 400-450 pe an. La ICUTR putem face peste 200 de transplanturi pe an”, a spus dr. Gheorghiță Iacob.
“Vrem un Centru de Transplant nou”
Conf. dr. Florin Elec medic chirurg la ICUTR Cluj susție și el că este nevoie de o colaborare între instituții care să conlucreze pentru toate transplanturile care acum se fac la Cluj, cel renal și cel hepatic.
“Vrem un Centru de Transplant nou. Este esențial să ne relocăm, să avem un spațiu decent. Volumul nostru de muncă este foarte mare, cel mai mare din România, și avem nevoie imperioasă de un spital” a declarat conf. dr. Florin Elec, care este și peședintele ROMTRANSPLANT.
Acesta a spus că la ICUTR Cluj s-au făcut 2.541 de transplanturi renale în 30 de ani. Acum sunt 2.500 de pacienți pe lista de așteptare și 1.400 de pacienți care au primit un rinichi și o nouă șansă la viață, care sunt sub supravegherea medicilor.
“Au fost făcute 168 de transplanturi renale în 2013, acum vrem să ajungem la 100. Avem capacitate, sunt 6 medici care pot face transplant la ICUTR, dar ne dorim un centru nou pentru a putea face și mai multe transplanturi, inclusiv mai multe transplanturi de rinichi pediatrice la Cluj”, a mai spus cof. dr. Florin Elec.
Probleme inclusiv în legislație
Dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul echipei de medici care a efectuat recent prima operație de transplant hepatic de la Cluj-Napoca a spus la rândul său că este loc de mai bine în ceea ce privește o altă problemă și anume donarea de organe.
“Primul transplant hepatic s-a făcut cu mari sacrificii. Dar transplantul, în general, reprezintă o problemă foarte mare, inclusiv din punct de vedere legislativ.
Sunt probleme cu prelevarea de organe de la pacienți aflați în moarte cardiacă, de exemplu”, a spus dr. Nadim Al Hajjar, medic la Institutul de Gastreoenterologie și Hepatologie Cluj.
“Spune DA! Susține donarea de organe”
Aceste probleme au fost ridicare la Cluj-Napoca unde a fost lansată, luni, o nouă etapă a campaniei “Spune DA! Susține donarea de organe”, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR).
Asta pentru că, sigur, activitatea de transplant nu poate exista fără donatori.
Este o campanie prin care se promovează donarea de organe, o altă problemă din activitatea de transplant din țara noastră.
“Trebuie să informăm populația în așa fel încât oamenii să ia o decizie corectă în ceea ce privește transplantul și donarea de organe. Este o a doua șansă la viață.
În România sunt 4.317 pacienți care așteaptă un organ salvator”, a declarat Ghiță Tache, președintele ATR.
“Transplantul înseamnă viață”
Adriana Vulcu, beneficiară a unui transplant de rinichi din anul 2022, spune simplu că transplantul înseamnă viață.
Este clujeancă și a fost opereată chiar la ICUTR.
“Nu cunosc donatorul. Eram pe listă și am primit un rinichi prin gestul suprem al unei familii care a spus DA într-un moment critic.
Eu am primit o șansă la viață, trăiesc astăzi, sunt bine. Transplantul înseamnă viață”, a spus Adriana, care i-a îndemnat pe cei care au nevoie de un transplant să se înscrie pe liste.
Ea suferea de o boală genetică, polichistoză ranală, moștenită de la mama ei. Altă șansă, în afară de dializă sau transplant renal nu avea și de aceea spune că va fi recunoscătoare toată viața familiei donatorului.
Se consideră foarte norocoasă pentru faptul că a primit un rinichi înainte să înceapă sa facă dializă, iar acest lucru i-a grăbit și recuperarea post transplant.
Mii de pacienți așteaptă o șansă la o nouă viață
Campania “Spune DA! Susține donarea de organe” va cuprinde distribuirea de materiale informative pe Bulevardul Eroilor și în Piața Unirii din Cluj-Napoca, luni, 21 octombrie. Sunt mii de oameni care așteaptă un transplant de organe sunt mii care nici măcar nu se înscriu pe liste pentru că nu cred că vor ajunge să beneficieze de un transplant.
De asemenea, marți, 22 octombrie vor avea loc întâlniri cu studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Comunicării.
O slujbă de pomenire, în memoria Donatorilor Îngeri va avea loc la Catedrala “Sfinții Petru și Pavel” din Mănăștur, marți, de la ora 18.00.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025
De la 1 ianuarie 2025, după intrarea în Schengen, se vor închide mai multe puncte de frontieră cu Ungaria și Bulgaria. Lista acestora cuprinde peste 30 de nume, arată un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne.
Astfel, potrivit MAI, se închid definitiv următoarele puncte de trecere a frontierei de stat a României:
Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025
I. La frontiera româno-ungară:
1. Petea, judeţul Satu Mare – rutier;
2. Carei, judeţul Satu Mare – feroviar;
3. Urziceni, judeţul Satu Mare – rutier;
4. Valea lui Mihai, judeţul Bihor – feroviar şi rutier;
5. Săcuieni, judeţul Bihor – rutier;
6. Episcopia Bihor, judeţul Bihor – feroviar;
7. Borş, judeţul Bihor – rutier;
8. Salonta, judeţul Bihor – rutier şi feroviar;
9. Vărşand, judeţul Arad – rutier;
10. Curtici, judeţul Arad – feroviar;
11. Tudor Vladimirescu, judeţul Arad – rutier RO-LA;
12. Turnu, judeţul Arad – rutier;
13. Nădlac, judeţul Arad – rutier:
14. Nădlac II, judeţul Arad – rutier;
15. Cenad, judeţul Timiş – rutier;
16. Borş II, judeţul Bihor – rutier;
17. Beba Veche, judeţul Timiş – rutier;
II. Lista punctelor de frontieră care se închid de la 1 ianuarie, la granița româno-bulgară:
1. Calafat, judeţul Dolj – rutier, feroviar;
2. Bechet, judeţul Dolj – rutier (bac) şi portuar;
3. Corabia, judeţul Olt – portuar;
4. Turnu Măgurele, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;
5. Zimnicea, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;
6. Giurgiu, judeţul Giurgiu – rutier, feroviar şi portuar;
7. Olteniţa, judeţul Călăraşi – portuar;
8. Călăraşi (Chiciu), judeţul Călăraşi – rutier (bac) şi portuar;
9. Ostrov, judeţul Constanţa – rutier;
10. Lipniţa, judeţul Constanţa – rutier;
11. Dobromir, judeţul Constanţa – rutier;
12. Negru Vodă, judeţul Constanţa – rutier şi feroviar;
13. Vama Veche, judeţul Constanţa – rutier;
14. Giurgiu II, judeţul Giurgiu – rutier (bac).
III. Puncte de trecere a frontierei situate la Marea Neagră şi Dunărea maritimă:
1. Brăila, judeţul Brăila – portuar;
2. Cernavodă, judeţul Constanţa – portuar;
Aberații de România
VIDEO FOTO. Se schiază la Mărișel, în Cluj. Patru pârtii își așteaptă vizitatorii
Vești bune pentru amatorii de ski! Pe pârtiile de la Mărișel, în jud. Cluj, se schiază. La doar 50 km de Cluj-Napoca sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, precum și o stație de încărcare mașini electrice.
Cu o priveliște deosebită direct către lacul de acumulare Beliș Fântânele, dar și cu un peisaj ce-ți taie respirația către piscurile culmilor munților Apuseni, Pârtiile Mărișel vă așteaptă pregătite de distracție la un ski sau snowboard de calitate.
VIDEO FOTO. Se schiază la Mărișel, în Cluj. Patru pârtii își așteaptă vizitatorii
Pentru a ajunge, există două rute: drumul județean DJ 107P Mărișel (Gilău-Someșul Rece-Mărișel), sau drumul județean DN 1R Beliș-Fântânele(Căpușu Mare-Beliș-Mărișel).
Program:
Miercuri 25 Decembrie—13:00 – 17:00
Joi 26 Decembrie ——–10:00 – 17:00
Vineri 27 Decembrie——10:00 – 17:00
Sambata 28 Decembrie–10:00 – 17:00
Duminica 29 Decembrie–10:00 – 17:00
Luni 30 Decembrie——-10:00 – 17:00
EVENIMENT
Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania
Președintele Moldovei, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania, și Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct Legal și fost director general al Victoriabank. Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, deține pachetul majoritar de acțiuni al Victoriabank, a doua cea mai mare bancă din Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a subliniat importanța Victoriabank în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin oferirea accesului la finanțare, un factor esențial pentru creșterea acestora și pentru crearea de locuri de muncă sigure și bine plătite.
Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania
Totodată, șefa statului a reafirmat angajamentul guvernării de a îmbunătăți climatul investițional și de a avansa reformele în justiție, necesare pentru garantarea unui mediu economic stabil și previzibil.
Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe drumul Sf. Ion din Cluj-Napoca. O mașină a ieșit de pe carosabil și a ajuns într-un pârâu.
Din primele informații, nimeni nu a fost rănit. În urma evenimentului s-a rupt un indicator rutier.