Connect with us

EVENIMENT

Primul TRANSPLANT hepatic realizat la Cluj, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Intervenție de 8 ore

Publicat


transplant

Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj a avut loc, sâmbătă, pacientul fiind o tânără de 24 de ani care suferea de ciroză hepatică. Intervenția a durat 8 ore și s-a încheiat în cursul serii.

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a primit recent acreditarea pentru a efectua acest tip de transplant.

Primul TRANSPLANT hepatic realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj. Pacienta are 24 de ani

Pentru a face acest pas, institutul a realizat lucrări de reamenajare a unor spații și a achiziționat echipamentele necesare.

Potrivit managerului institutului, Mihai Mleșnițe, investiția pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de 2 milioane de lei. Toată investiția a fost făcută din resursele proprii ale institutului.

Premieră pentru institutul clujean

Dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul echipei de medici care a efectuat operația, a declarat pentru Cluj24 că intervenția a avut un grad ridicat de dificultate.

”Este o premieră pentru institutul nostru. Pacientul a fost o tânără de 24 de ani care suferea de ciroză hepatică. Ficatul transplantat i-a aparținut unui bărbat, l-am primit de la București.

Intervenția a durat peste 8 ore și acum monitorizăm starea postoperatorie a pacientei.

Reușita transplantului depinde de mai mulți factori așa că nu ne antepronunțăm vis-a-vis de succesul intervenției până nu suntem siguri că organismul a acceptat organul”, a spus Al Hajjar.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani

Publicat

De

Răzvan Oaidă

Răzvan Oaidă, este noul jucător al U Cluj, anunță clubul de fotbal.

Mijlocașul de 26 de ani și-a reziliat contractul cu Rapid București în data de 10 septemebrie.

U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani

”Răzvan Oaidă, 26 de ani, este noul jucător al Universității Cluj. Mijlocașul, care are Cupa României în palmares și peste 180 de meciuri în Superliga, a semnat un contract valabil pe doi ani”, au anunțat reprezentanții clubului de fotbal.

Răzvan a început fotbalul la Atletico Arad, însă la vârsta de 16 ani calitățile sale au atras atenția clubului englez Wolverhampton. El a evoluat în academia formației de Premiere League timp de doi ani, după care a ajuns în Italia, la juniorii celor de la Brescia, se arată pe site-ul oficial al liderul Superligii de fotbal, U Cluj.

Oaidă a revenit în România în anul 2017

Răzvan Oaidă a revenit în România la FC Botoșani, în 2017 și tot acolo a făcut pasul spre seniori. A debutat în Superliga împotriva celor de la Viitorul Constanța pe 25 noiembrie 2017.

În total, a bifat 51 de partide pentru formația din nordul Moldovei în toate competițiile, în două sezoane.

Patru ani la FCSB, apoi Rapid

Tot pe site-ul U Cluj se arată că, începând cu sezonul 2019/2020, Oaidă a evoluat în tricoul celor de la FCSB. În primul la campioana en-titre a câștigat Cupa României, cel dintâi trofeu al carierei.

Ultimul sezon la FCSB, 2022/2023, a consemnat și debutul în grupele unei competiții europene pentru Răzvan, care a evoluat în Conference League. În total, a jucat pentru FCSB în 122 de partide, marcând șapte goluri și oferind opt pase decisive.

”La începutul sezonului 2023/2024, mijlocașul a ajuns la Rapid, acolo unde a fost o piesă de bază utilizat în 44 de meciuri (un gol și trei pase decisive). Pentru echipa de sub podul Grant are șase prezențe în acest sezon de Superliga”, au precizat reprezentanții clubului clujean de fotbal.

Experiență în Cupele Europene

Răzvan Oaidă are 19 meciuri în cupele europene, toate în tricoul FCSB: 7 partide în calificările Europa League, 6 în grupele Conference League și 6 în calificările Conference League.

Răzvan Oaidă a făcut parte lotul naționalei U21 la Campionatul European de tineret din 2021. Mijlocașul a evoluat împotriva Olandei (1-1) și împotriva Germaniei (0-0) la acel turneu final.

În total, mijlocașul  de 1,82 metri, are 29 de meciuri sub tricolor, de la U17 la U21.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua de Curățenie Națională la Cluj. Sunt așteptați 4000 de voluntari. Care sunt zonele unde se va interveni

Publicat

curățenie

Consiliul Județean Cluj sprijină și în acest an Asociația Nature O’clock, reprezentanta ”Let’s Do It, Romania!” în județul Cluj, în vederea derulării în condiții optime a celei mai ample acțiuni de curățenie generală – Ziua de Curățenie Națională, care va avea loc sâmbătă, 21 septembrie.

Evenimentul implică 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari care se mobilizează pentru o curățenie globală.
”Astfel, clujenii și toți cei interesați sunt așteptați în data de 21 septembrie, începând cu ora 09.00, să strângă deșeurile din natură și să petreacă o zi împreună cu oameni dornici să facă fapte bune. Sunt așteptați aproximativ 4000 de voluntari”, a anunțat Consiliul Județean Cluj.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat că ”succesul înregistrat de-a lungul timpului de acest proiect, derulat la nivel mondial, se reflectă și în conduita cetățenilor față de mediul înconjurător”.

”Prin intermediul acestuia au fost promovate comportamente responsabile și bune practici în ceea ce privește protejarea și conservarea naturii. Îndemn clujenii să dea dovadă, și de această dată, de implicare și spirit civic pentru a putea avea parte de un mediu curat și sănătos”, a spus Tișe.

Unde are loc curățenia în județul Cluj

În județul Cluj manifestarea va avea loc în următoarele puncte principale: Cluj-Napoca – Parc Est, Lacul Tarnița
De asemenea, acțiunea de ecologizare se va desfășura și în alte locații, precum: Cluj-Napoca – Hoia și Făget, Câmpia Turzii, zona Obor, Dej, dar și mai multe sate de pe raza județului.
Totodată, în municipiul Turda și în Florești – Malul Someșului, cu acces de pe strada Tineretului, activitatea se organizează vineri, 20 septembrie.

Mai mult, cu suportul instituțiilor de învățământ, parcurile din zonele proxime unităților școlare vor fi ecologizate tot în data de 20 septembrie.

În anul 2024 a fost lansată aplicația „Let’s Do It, România!”, disponibilă pe iOS și Android care permite utilizatorilor să semnaleze în mod gratuit prezența deșeurilor sau a ambroziei, iar notificările vor fi transmise autorităților competente pentru a asigura curățarea acestor zone.

Această soluție digitală reprezintă un element esențial în eforturile de protejare a mediului, facilitând implicarea cetățenilor în mod direct și rapid.

Citește mai departe

ACTUALITATE

5 lucruri esențiale la care e bine să fii atent când activezi un bonus la cazino online (P)

Publicat

cazino

În momentul în care accepți un bonus pentru cazinoul online, este important să citești cu atenție secțiunea de Termeni și Condiții pentru a fi la curent cu eventualele condiții de rulaj și alte criterii pe care trebuie să le îndeplinești.

Scenariul cel mai fericit este acela în care primești un bonus fără rulaj, dar astfel de situații sunt ceva mai rare. De cele mai multe ori, bonusul respectiv va avea și condiții de rulaj. Acestea diferă de la un cazinou online la altul, motiv pentru care este indicat să te informezi înainte să îl accepți.

Spre exemplu, dacă un bonus are un rulaj de 10X, atunci va trebui să mizezi suma primită (ori câștigul în unele situații) de 10 ori înainte ca banii respectivi să poată fi transferați în balanța ta.

Află care sunt jocurile eligibile

De cele mai multe ori, bonusurile nu sunt oferite pentru toate jocurile pe care cazinoul respectiv le are. Dacă vorbim despre un bonus de tipul rotiri gratuite, există posibilitatea ca acestea să fie valabile doar pentru un joc sau câteva ale unui singur provider. Cazinoul respectiv te va informa însă transparent care sunt jocurile în care poți folosi respectivul bonus.

Verifică și contribuția jocurilor la cerințele de rulaj

Dincolo de acest aspect, e important de menționat că nu toate jocurile contribuie în aceeași măsură la îndeplinirea cerințelor de rulaj. În general, sloturile contribuie cu 100%, iar acest lucru înseamnă că fiecare pariu pe care îl vei face va fi luat în considerare integral. În schimb, la jocurile de masă precum blackjack sau ruletă, procentul este considerabil mai mic. Ține cont că acestea ar putea chiar să nu fie eligibile pentru rulaj. Ba chiar s-ar putea să fii nevoit să efectuezi rulajul doar la jocurile pentru care bonusul a fost eligibil.

Bonusurile au o valabilitate limitată

De cele mai multe ori, bonusurile fac parte din anumite campanii promoționale care au o durată fixă. Din acest motiv, e indicat să îți verifici mesageria constant, pentru a vedea dacă ești eligibil pentru un bonus. De obicei, cazinourile online te informează și prin e-mail și SMS, în cazul în care ai optat să primești astfel de comunicări din partea lor.

Ca un alt exemplu, multe din cazinourile online oferă bonusuri cu ocazia aniversării utilizatorilor. Unele dintre ele sunt valabile doar în ziua respectivă ori timp de o săptămână sau o altă perioadă de timp limitată, după care expiră și nu mai pot fi folosite. Astfel, dacă vrei să nu ratezi niciun bonus de ziua ta, ar fi bine să te loghezi la fiecare cazino la care ai cont și să verifici mesajele și secțiunea de bonusuri active.

Află care sunt câștigurile maxime permise

Din secțiunea de Termeni și Condiții vei afla că, în cazul multor bonusuri, vor exista anumite limite maxime ale câștigurilor. Ținând cont că este o recompensă pe care cazinoul respectiv ți-o oferă, acesta și-a luat o măsură de precauție, în așa fel încât să nu „spargi banca” și să îi dai o lovitură importantă.

Din acest motiv sunt introduse uneori limite maxime ale câștigurilor din bonusuri. E bine să verifici care este limita maximă pentru a-ți da seama dacă merită să joci bonusul sau nu. Ține cont că bonusurile nu au riscuri financiare, motiv pentru care sunt o alegere bună în cea mai mare parte a timpului, dacă nu au condiții de rulaj absurde.

Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!

Sursa foto: canva.com

Citește mai departe

EDUCATIE

Noutăți la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, anunțate de Ministerul Educației. Calendarul testărilor

Publicat

De

Evaluare elevi

Evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vine cu noutăți în anul școlar 2024-2025.

Ministerul Educației a publicat și calendarul acestor evaluări, care a apărut în Monitorul Oficial, iar un lucru important este că durata testului a fost extinsă pentru elevii mai mici.

Noutăți la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, anunțate de Ministerul Educației. Calendarul testărilor

Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, evaluarea la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 13-16 mai, pentru clasa a IV-a în perioada 20-22 mai, iar pentru clasa a VI-a în perioada 27-29 mai 2025.

”Pentru o mai bună înțelegere a nivelului de competență al copiilor, de anul acesta, rezultatele la aceste evaluări vor fi consemnate sub formă de punctaje”, a anunțat Ligia Deca.

Se extinde durata testului pentru elevii din clasa a II-a

Elementele de noutate privind administrarea, la nivel de sistem, a celor trei evaluări naționale în anul 2025, aliniate la prevederile legii privesc, în special, elevii din clasele a II-a și a IV-a

Astfel, o noutate este extinderea duratei testului la evaluarea națională la clsa a II-a de la 30 de minute la 45 de minute.

Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți.

Cum vor fi structurate testele pentru clasa a VI-a

La evaluarea națională la clasa a VI-a, denumirea probelor de evaluare a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii astfel: „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Astfel, testele elaborate pentru evaluarea națională la clsa a VI-a vor fi structurate după cum urmează:

  • primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română;
  • al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” – Limba maternă;
  • al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Elevii vor fi evaluați prin punctaje

Ministrul Educației a mai precizat că rezultatele elevilor la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a din anul școlar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje.

De asemenea, încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la evaluări se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut.

Rezultatele individuale obținute la teste nu se afișează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.

Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative sau note și pot fi trecute în catalog.

Calendarul detaliat evaluărilor la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax