Connect with us

EVENIMENT

România intră deplin în Schengen când tot mai multe state au impus CONTROALE la granițe. Care sunt acestea

Publicat


Schengen

La 1 ianuarie 2025, România, alături de Bulgaria, va fi parte a spațiului Schengen și cu frontierele terestre.

Timp de 6 luni de la data intrării oficiale în spațiul Schengen, autovehiculele românești vor mai putea fi controlate aleatoriu la granițe, dar altfel, românii ar trebui să poată să circule “ca prin brânză” cu mașina prin Europa. Ar trebui, pentru că, în ultimul timp, tot mai multe state au reintrodus controale la granițe.

România intră deplin în Schengen când tot mai multe state au impus CONTROALE la granițe. Care sunt acestea

Spațiul Schengen este unul “fără frontiere” între statele membre, însă multe dintre acestea au decis, pe parcursul anului 2024, să impună controale la granițe pentru a combate migrația ilegală, dar și contrabanda, care a cunoscut o creștere pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și a situației din Orientul Mijlociu.

Printre aceste state sunt Germania, Austria, Italia sau Franța, care au impus controale la granițe, valabile cel puțin până la jumătatea anului 2025.

“Codul Schengen” permite statelor membre să reintroducă, tempor, controale la toate frontierele, inclusiv terestre, în cazul în care consideră că le este amenințată securitatea internă.

Care sunt statele care au impus controale la frontieră

În următoarele state vor fi în vogoare controale la granițele interne la 1 inauarie 2025, potrivit Comisiei Europene:

  • Germania – va impune controale între 16.12.2024 – 15.03.2025 la granița cu Polonia, Elveția și Cehia. Este ultima cerere făcută din cauza unor „amenințări serioase la adresa securității și ordinii publice, reprezentate de nivelurile ridicate continue de migrație neregulată și de contrabandă de migranți, precum și de presiunea asupra sistemului de primire a azilului. De asemenea, este indicat și impactul situației globale de securitate (inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu) asupra securității și migrației”.
    Tot până la acea dată, 15.03.2025, și tot pe aceleași considerente, sunt impuse deja controale la granițele Germaniei cu Austria, dar și cu Franța, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Danemarca.
  • Slovenia – din 22.12.2024 până în 21.06.2025 – impune controale la granițele cu Croația și Ungaria. Este o prelungire a unei decizii luate deja în acest an, care expiră la 21.12.2024.
  • Italia – din 19.12.2024 până la 18.06.2025 va impune controale la granița cu Slovenia. Aceasta este o prelungire a unei decizii luate deja în acest an, care expiră la 18.12.2024.
  • Austria – 12.11.2024 –11.05.2025 – controale la granițele cu Ungaria și Slovenia. Din 16.10.2024 și până în 15.04.2025 Austria are impuse controale la frontierele terestre și maritime cu Slovacia și la toate granițele interne cu Cehia.
  • Țările de Jos – 09.12.2024 – 08.06.2025. Controale la granițele cu Belgia și Germania.
  • Norvegia (stat Schengen, dar non-EU) – 12.11.2024 – 11.05.2025 – “Din cauza unei amenințări generale care vizează sectorul energetic, amenințările de sabotaj reprezentate de serviciul rus de informații, precum și creșterea protecției infrastructurii”, a impus controale la porturi cu legături cu feribotul către spațiul Schengen și toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime).
  • Danemarca – 12.11. 2024 – 11.05. 2025 –a impus controale la toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime) și granițele terestre și maritime cu Germania.
  • Franța – 1.11.2024 – 30.04.2025 – controale la granițele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania – terestre, aeriene și maritime.
  • Suedia – 12.11.2024 – 11.05.2025 – din cauza unor „amenințări grave la adresa politicii publice și a securității interne, reprezentate de evenimente recente legate de terorism și de infracțiuni grave asociate cu un conflict armat în desfășurare în mediul criminalității organizate și legate de bande”, a impus controale la toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

Publicat

benzina motorina carburant pompa statie

Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2025, va crește acciza la carburanți. Acest lucru va genera o majorare a prețului benzinei cu 17 bani și al motorinei cu 16 bani pe litru.

Concret, la un plin de 50 de litri, un șofer va plăti mai mult cu 8,5 lei, scrie Alba24.

Pentru a atenua impactul asupra transportatorilor, proiectul prevede prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, până la 30 iulie 2025.

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor explică faptul că măsura este necesară pentru a evita creșterea prețurilor la transportul de mărfuri și persoane și, implicit, a altor produse și servicii.

Totodată, se urmărește menținerea competitivității transportatorilor români și prevenirea alimentării cu carburant în alte state.

În acest an, acciza s-a majorat în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie. Cumulat, acciza a crescut cu 72 bani la benzină și 65 bani la motorină.

Ce este acciza la carburanți

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Care este valoarea accizei în România (2024):

Benzina fără plumb: aproximativ 2,6 lei pe litru.
Motorina: aproximativ 2,4 lei pe litru.
GPL: aproximativ 1,2 lei pe litru.

Pe lângă acciză, la prețul final al carburanților se adaugă și TVA-ul (19%), care se aplică la suma totală, inclusiv acciza.

Astfel, prețul final al carburantului pentru consumatorii finali este influențat de acciză și TVA, dar și de alți factori de piață (precum prețul internațional al petrolului și costurile de distribuție).

Acciza este percepută de autoritățile fiscale și este inclusă în prețul carburanților vânduți de stațiile de alimentare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul

Publicat

De

Incendiu depozit fân Cătina

50 de baloți de fân au ars într-un incendiu care a cuprins un depozit din localitatea clujeană Cătina.

Din fericire nu au fost victime.

Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit pentru a stinge un incendiu care a cuprins un depozit cu fân situat în localitatea Cătina.

Flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, iar prima intervenție a fost asigurată de către echipajul de la Punctul de Lucru Mociu.

În sprijin au fost trimise două autospeciale de la Dej, respectiv Punctul de Lucru Gherla. Nu au sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Pompierii au reușit să localizeze incendiul

Intervenția este încă în desfășurare și a început ân urmă cu aproape 3 ore. Potrivit ISU Cluj, flăcările au cuprins aproximativ 50 de baloți de fân, dar incendiul a fost localizat.

 

De asemenea, pompierii, ajutați de către persoanele aflate la fața locului, au reușit să evite propagarea focului la alți 100 de baloți de fân.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei scântei produse de către o drujbă, în timpul utilizării, au transmis pompierii clujeni.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu cererile de locuri de parcare depuse de clujeni, care au rămas în atenția Primăriei. Anunțul lui Emil Boc

Publicat

De

Abonamente parcare Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc anunță că toți clujenii vor avea acces simplu și rapid la locurile de parcare.

Regulamentul pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine a fost modificat pentru a simplifica procesul și pentru a elimina cozile de la ghișee.

Ce se întâmplă cu cererile de locuri de parcare depuse de clujeni, care au rămas în atenția Primăriei. Anunțul lui Emil Boc

Regulamentul a fost simplificat de Primărie atât pentru locurile de parcare cu abonamente anuale cât și pentru cele lunare.

“Prin aceaste schimbări urmărim să eliminăm cozile de la început de an de la registratura Primăriei și să facem procesul cât mai ușor și eficient. Cererile depuse în 2024 pentru care clujenii au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei Cluj-Napoca rămân valabile în continuare. Așadar, cetățenii nu mai trebuie să depună o nouă solicitare pentru anul 2025 – cererea existentă rămâne valabilă până la soluționare”, a transmis Emil Boc.

Clujenii care nu au depus în acest an o cerere pentru un loc de parcare pot să o depună încă de acum, online, pe website-ul Primăriei sau fizic, la Centrul de Informare pentru Cetățeni de pe strada Moților sau primăriile de cartier.

Cum vor fi emise abonamentele pentru zona centrală

De asemenea, începând cu data de 12 decembrie 2024, abonamentele pentru zona centrală vor fi emise exclusiv lunar pentru anul 2025, urmând ca din ianuarie să poată fi achiziționate și celelalte tipuri de abonamente.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean reținut de polițiști. A vandalizat, într-o noapte, 25 de mașini parcate pe mai multe străzi din Cluj-Napoca

Publicat

De

Mașini vandalizate la Cluj

Polițiștii din cadrul Secției 7 Cluj-Napoca au reținut joi un bărbat de 40 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere în formă continuată.

Bărbatul, care este din Cluj-Napoca, a vandalizat în noaptea de 1 spre 2 decembrie mai multe autovehicule parcate.

Clujean reținut de polițiști. A vandalizat, într-o noapte, 25 de mașini parcate pe mai multe străzi din Cluj-Napoca

Cercetările au fost inițiate în urma sesizării primite la data de 2 decembrie 2024, privind distrugerea mai multor autoturisme parcate pe diferite străzi din Cluj-Napoca.

În urma verificărilor și administrării probelor, polițiștii au constatat că un număr de 25 de autoturisme au fost vandalizate în aceleași împrejurări, având elemente de caroserie deteriorate.

Percheziții la domiciliul clujeanului

Joi, 12 decembrie, în baza unui mandat emis de instanță, polițiștii au efectuat o percheziție la locuința bărbatului, context în care au fost ridicate mijloace de probă relevante cauzei.

Bărbatul a fost condus la sediul poliției, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței pentru luarea altor măsuri preventive.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 7, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax