Connect with us

ECONOMIE

O firmă din Cluj a câștigat la un ban diferență licitația pentru 13 trenuri electrice. CFR Călători face contestație

Publicat


Licitație trenuri electrice

Interregional Călători, o firmă din Cluj administrată de Iulian Gaga, a câștigat licitația pentru achiziționarea a 13 trenuri electrice, la un ban diferență față de oferta depusă de CFR Călători.

Oferta firmei clujene a fost de 24,88 de lei pe tren – kilometru, în timp cea cea CFR Călători a fost de 24,99 de lei.

CFR Călători va contesta licitația și motivează că a depus, înainte de termenul final, o ofertă cu câțiva bani mai bună decât firma din Cluj.

O Firmă din Cluj a câștigat la un ban diferență licitația pentru 13 trenuri electrice

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat recent finalizarea procedurii de evaluare tehnică și economico-financiară a ofertelor înaintate de cei doi operatori feroviari: CFR Călători și Interregional Călători, în cadrul procedurii de achiziție „Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători.

A câștigat oferta cea mai bună

“Astfel, în urma încheierii etapei a II-a alocată pentru tranzacționare, Comisia de analiză si evaluare a ARF a acceptat valoarea cea mai bună obținută electronic și a hotărât adjudecarea și acordarea dreptului de a semna contractul, operatorului economic INTERREGIONAL CĂLĂTORI, la valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 24,98 lei.

Totodată, ARF a acceptat și nominalizat cu statut de rezervă, oferta societății CFR Călători, la valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 24,99 lei”, arată un comunicat al AFR.

Pentru acest pachet vor fi alocate 13 rame electrice (12+1 rezervă), materialul rulant nou achiziționat de către ARF prin fonduri europene nerambursabile, ce vor fi folosite pentru prestarea serviciului de transport feroviar public de călători, distribuite pe cele 4 rute ale pachetului.

Ramele vor deservi și ruta Cluj-Napoca – București

Anual, aceste rame vor efectua 14.600 de rute, dus-întors, cu un total de 4.028.408.64 tren-km, arată ARF.

Serviciile din acest al doilea contract vor acoperi, astfel, rute magistrale electrificate din nord-vestul și centrul țării, contribuind la îmbunătățirea serviciilor feroviare ce deservesc municipiile București, Cluj-Napoca, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Deva.

“Aceste contracte au prevăzută o valabilitate de maximum 48 luni și, respectiv, 50 de luni, și vizează 4 rute de serviciu public, respectiv: București Nord – Brașov – Cluj Napoca, București Nord – Brașov, Brașov – Deda – Cluj Napoca, Cluj Napoca – Deva – Timișoara Nord”, au precizat reprezentanții ARF, care au precizat că licitația a fost derulată prin intermediul platformei electronice independente de licitații a Bursei Române de Mărfuri, iar procedura de achiziție al celui de al treilea lot (CSP-L3) va continua la începutul anului viitor.

CFR Călători face contestație și arată că a avut o oferă cu câțiva bani mai bună ca firma clujeană

“Referitor la licitația organizată de către Bursa Română de Mărfuri (B.R.M) pentru atribuirea de către Autoritatea de Reformă Feroviara (ARF) a contractului de achiziție ‘Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători, aferente Contractului de servicii publice lot 2, CSP -L2, pachet prin care vor fi alocate un număr de 13 rame electrice pentru operarea pe 4 rute, CFR Călători precizează că, în termenul legal, va înainta contestație la Hotărârea comisiei de achizitie prin care a fost declarat câștigător operatorul privat de călători INTERREGIONAL CALATORI SRL”, au transmis reprezentanții CFR Călători, după anunțarea câștigătorului.

Contestația, au arătat aceștia, are în vedere faptul că în conformitate cu ultima oferta acceptată de către sistemul organizat de către  B.R.M, oferta CFR Călători a fost de 24.84 lei/km și nu 24.99 lei/km așa cum reține Hotărârea mai sus invocată, preț la care operatorul INTERREGIONAL CALATORI SRL nu putea fi declarat, sub nici o forma, câștigător în dauna CFR Călători.

“CFR Călători, care reprezintă peste 80% din piata de transport feroviar de călători este și singurul operator care a început deja operarea primei rame electrice din primul lot de 12 rame, cu toate problemele inerente începutului de drum, probleme care NU s-au datorat CFR Călători dar pe care compania le-a considerat ca fiind obligatoriu de a fi depășite în vederea creșterii calității serviciului de transport prin operarea materialului rulant nou care este achiziționat prin diferite programe, de către statul Român”, au mai arătat reprezentanții companiei CFR Călători.

“Nu s-au solicitat dovezi clare ale capacității de exploatare”

CFR Călători a mai anunțat că va participa la toate procedurile organizate pentru atribuirea spre exploatare a acestui material rulant nou, și va uza de toate căile legale pentru ca acest material rulant nou să fie alocat pentru operare către CFR Călători.

“Cu atât mai mult cu cât se estimează că exploatarea acestuia și condițiile care trebuie a fi îndeplinite, în fapt logistica necesară precum și calificarea personalului, nu pot fi asigurate în acest moment și nici chiar în viitorul apropiat, de nimeni altcineva în afara de CFR Călători.

Din păcate prin criteriile de calificare pentru participarea la licitație nu se solicită dovezi clare ale capacității de exploatare, remizare, certificare a personalului din punct de vedere al siguranței feroviare pe secțiile ce urmează a fi deservite ci simple declarații că ele vor putea fi îndeplinite după eventuala livrare.

CFR Călători este o companie responsabilă a cărei prioritate este transportul călătorilor pe calea ferată în siguranță și în condiții decente, cu toată subfinanțarea cronică la care a fost supusă în ultimii ani”, au mai transmis reeprezentanții companiei.

Interregional Călători a raportat o cifră de afaceri de 114,8 milioane de lei în 2023

Firma Interregional Călători SRL din Cluj-Napoca a fost înființată în 13 iunie 2013 și are ca obiect principal de activitate transporturi interurbane de călători pe calea ferată.

Potrivit termene.ro, în anul 2023, cifra de afaceri a frimei clujene a fost de peste 114,8 milioane de lei, cu un profit de peste 1,64 de milioane de lei. Comparativ cu anul 2022 compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 11.89%. Interregional Călători a raportat în 2023, 199 de angajați.

Foto: AFR



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Publicat

Târg de obiecte handmade copii dizabilitati la Vivo

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.

Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.

Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.

Este vorba despre copii de la  casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.

Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.

Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.

Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.

Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Timp al iertării și al împăcării. Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană

Publicat

De

Tradiții clujene ân Sâptâmâna Mare

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.

Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană

În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.

Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.

Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii

Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.

“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.

Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei

În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.

Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.

Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au deschis ANCHETĂ în cazul femeii care a fost atacată de trei câini în Florești

Publicat

De

Anchetă ân Florești unde o femeie a fost mișcată de câini

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu în cazul femeii care, duminică, a fost atacată de trei câini de talie mare în Florești.

Femeia este internată în spital.

Anchetă în cazul femeii care a fost atacată de câini în Florești

Polițiștii Secției 6 Rurală Florești au fost sesizați, prin apel la 112, duminică, în jurul orei 17.10, cu privire la faptul că o femeie a fost atacată de trei câini de talie mare, în apropierea unei zone împădurite, situate în apropierea străzii Cetății.

Din primele verificări a rezultat că femeia, aflată la plimbare în zonă, ar fi fost surprinsă de cei trei câini, care ar fi devenit agresivi și ar fi atacat-o. În sprijinul victimei au intervenit mai mulți oameni aflați în apropiere, care au anunțat imediat incidentul la 112.

Persoana vătămată a fost transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.

Poliția încearcă să afle tot ce s-a întâmplat

În cauză, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul ori deținătorul temporar al câinelui asupra unei persoane, în vederea stabilirii întregii situații de fapt, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii recomandăm cetățenilor ca, în cazul în care intenționează să desfășoare plimbări sau drumeții în aer liber, să se asigure că nu pătrund în zone private sau în apropierea stânelor de animale.

Este important să aveți asupra dumneavoastră mijloace de protecție și avertizare și să evitați deplasările în locuri necunoscute sau izolate, mai ales dacă sunteți neînsoțiți.

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeile și bărbații din România vor ieși la PENSIE la aceeași vârstă. Când se va întâmpla asta

Publicat

cupon pensie 768x433

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță că se apropie anul în care, în România, femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.

În prezent, conform legii, femeile și bărbații din România nu intră în pensie la aceeași vârstă. La prima categorie de persoane, vârsta de pensionare este de 65 de ani, scrie Fanatik.

Femeile și bărbații din România vor ieși la PENSIE la aceeași vârstă. Când se va întâmpla asta

În ceea ce le privește pe femei, vârsta de pensionare este de minim 62 de ani, maxim 65. În cazul lor, vârsta de pensionare se stabilește în funcție de luna și anul nașterii. Această diferență se va păstra încă cinci ani.

Noua Lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede faptul că în România se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor. Se va întâmpla asta până în 2030, anunţă preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

”Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade. Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere.

Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de ţările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, iar în ceea ce priveşte doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni. Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaţilor. Eu aş zice să ne oprim aici”, spune Baciu, conform DCNews.

Cine poate ieși mai repede la pensie fără penalizare

Conform CNPP, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați. Cât privește stagiul complet de cotizare, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării.

În prezent, noua Lege a pensiilor le permite românilor să iasă mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Pot profita de schimbare cei care au lucrat cel puțin 5 ani peste vechimea completă și mai au tot atâția până la vârsta de pensionare.

”Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în lege.

Ce penalizări sunt la pensionarea anticipată

E important de spus că, în România, legea permite angajaților să iasă mai devreme la pensie. Acest lucru atrage și penalizări calculate după mai multe criterii. Astfel, în cazul pensionării anticipate, aceasta se poate acorda persoanelor care:

– au cu 5 ani mai puțin de vârsta standard de pensionare
– au până în 5 ani peste vechimea completă de 35 de ani. De exemplu, au 37 de ani de cotizare, din care 35 de ani vechime completă, plus încă 2 ani peste stagiu prevăzut de lege.

”Penalizările sunt aplicate și calculate în funcție de numărul lunilor de anticipare și numărul lunilor pentru care s-a depăști stagiul complet de cotizare. Mai exact, cu cât o persoană a muncit mai mult peste perioada de 35 de de ani de cotizare, cu atât penalizarea va fi mai mică”, arată legea.

De exemplu, luăm cazul unui bărbat care vrea să se pensioneze anticipat la 61 de ani. El mai are 4 ani până când îndeplinește vârsta de pensionare. În același timp, persoana în cauză are o vechime de 36 de ani în muncă (35 de ani stagiu complet + 1 an suplimentar).

În cazul său, penalizarea va fi următoarea: 0,4% (procent de penalizare acordat pana la un an) X 48 luni de anticipare (4 ani X 12 luni) = -19,2% din pensie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate