Connect with us

EVENIMENT

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, cere Guvernului să clarifice situația Centrului Integrat de Transplant

Publicat


Proiect Centru Integrat Transplant Cluj

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a cerut, printr-o solicitare scrisă, clarificarea de către Guvern a situației Centrului Integrat de Transplant, pentru care a finalizat și licitația pentru construcție.

CJ Cluj a cheltuit deja milioane de lei pentru proiectare și asistență tehnică, dar nu a primit de la Guvern și Ministerul Sănătății un răspuns clar în ceea ce privește finanțarea construcției, respectiv includerea acestuia în PNRR, unde este „rezervă”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, cere Guvernului să clarifice situația Centrului Integrat de Transplant

Consiliul Județean Cluj a transmis, în data de 19 matie, o adresă în atenția Guvernului României, a prim-ministrului Marcel Ciolacu și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care solicită modificarea statusului de rezervă al proiectului referitor la realizarea Centrului Integrat de Transplant Cluj, fie în admis, fie în respins, astfel încât autoritatea județeană să poată acționa în consecință.

Autoritatea județeană, împreună cu Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, și-a asumat sarcina realizării infrastructurii medicale care să găzduiască un centru de transplant multi-organ, respectiv plămâni, inimă, rinichi și ficat la Cluj-Napoca.

A fost finalizată iclusiv procedura de atribuire a lucrărilor

Necesitatea unui astfel de centru este evidențiată și în cadrul documentelor strategice realizate la nivel național, acesta regăsindu-se în Planul General Regional de Servicii Sanitare 2021-2027 Regiunea Nord-Vest, aprobat prin Ordinul ministrului sănătății în 1 octombrie 2020.

Potrivit CJ Cluj, proiectul se află într-un moment crucial:

  • Județul Cluj a cheltuit 15,6 milioane de lei plus TVA pentru Servicii de Proiectare și Asistență Tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor;
  • a fost finalizată procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări;
  • de peste un an de zile proiectul depus spre finanțare prin PNRR se află pe lista de rezervă.

Proceduri medicale delicate și pretențioase sunt realizate „într-un pod”

„Proiectul construirii noului Centru pentru Transplant Multi-organ reprezintă o nevoie imediată nu doar pentru Cluj, ci pentru întreaga zonă a Transilvaniei deservită de către acesta. În momentul de față se realizează proceduri delicate și pretențioase în spații improprii, practic într-un pod.

Am văzut, zilele acestea, cu ocazia anunțării finanțării pentru noul sediu al Institutului Fundeni din Capitală, că domnul Ciolacu spunea că nu se mai poate realiza un act medical de calitate în clădiri care au peste 60 de ani vechime.

Sunt întru totul de acord cu această afirmație, cu atât mai mult cu cât la Cluj avem unități medicale prestigioase care funcționează în spații care au peste 150 de ani. Ceea ce ne dorim este să găsim calea pentru a realiza acest proiect absolut necesar pentru bolnavii din această parte a țării.

Cu atât mai mult cu cât avem proiectul cel mai matur, cu toate etapele parcurse, în acest moment lipsind doar sursa de finanțare. Ne dorim o soluționare, sperăm noi prin includerea la finanțare, pentru a ști ce avem de făcut în continuare în vederea demarării efective a lucrărilor la acest important proiect”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ce pași a parcurs deja CJ Cluj pentru construirea centrului

Până acum s-a încheiat cu asocierea S.C. DICO şi ŢIGĂNAŞ birou de proiectare S.R.L – PINEARQ S.L.P. contractul de servicii având ca obiect Servicii de Proiectare și Asistență Tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj.

Valoarea contractului de servicii de proiectare este de 15,6 milioane de lei plus TVA.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj din 25 noiembrie 2021 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții. Astfel, valoarea totală a investiției este de peste 950,7 milioane de lei, inclusiv TVA , din care valoarea construcției este de peste 445 de milioane de lei, TVA inclus.

De asemenea, în data de 18 februarie 2022 UAT Județul Cluj obține autorizația de construire a Centrului Integrat de Transplant.

În 9 septembrie 2022 a fost publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1046948.

Risc de a anula licitația

„Autoritatea contractantă, Consiliul Județean Cluj, a adus la cunoștința tuturor operatorilor economici interesați, faptul că procedura de atribuire a fost inițiată sub incidența unei clauze suspensive, semnarea contractului urmând a se realiza doar cu respectarea dispozițiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidența legislației privind finanțele publice.

Asta înseamnă că semnarea contractului se face doar în situația în care se obțin/aprobă fondurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții. În cazul în care, indiferent de motive, aceste fonduri nu sunt obținute/aprobate, autoritatea contractantă va proceda la anularea procedurii”, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

În acest sens, pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractului de execuție lucrări, Județul Cluj s-a adresat în nenumărate rânduri Ministerului Sănătății, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Guvernului României, pentru sprijin în finanțarea acestui obiectiv de investiții.

În paralel s-a încercat accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru realizarea investiției, depunând proiectul spre finanțare.

În data de 18.03.2024 a fost publicat Raportul Procedurii în SEAP, fiind transmise totodată comunicările privind rezultatul procedurii către participanți.

Consiliul Județean se află, în momentul de față, în situația de a clarifica dacă există/nu există sursă de finanțare pentru acest obiectiv, existând riscul de anulare a procedurii.

Cum arată proiectul Centrului Integrat de Transplant de la Cluj

Centrul se propune a fi realizat pe un teren în suprafaţă de 17.318 de metri pătrați, are o suprafață totală desfășurată de 41.868,40 de metri pătrați și un număr de 280 de paturi după cum urmează:

  • Departament Transplant Renal și Urologie – 104 paturi
  • Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică – 80 paturi
  • Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică – 40 paturi
  • Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic – 40 paturi
  • Anestezie – Terapie intensivă – 45 paturi
  • Spitalizare de zi – 16 paturi, din care 6 paturi pentru dializă.

Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator – cel mai complex ca și structură – care grupează 12 săli de operație, în circuit închis.

De asemenea va fi prevăzut cu heliport care să deservească atât centrul cât și toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Paradă MOTO la Cluj-Napoca în cadrul evenimentului ATENȚIE LA MOTOCICLIȘTI, campanie de prevenire a incidentelor rutiere

Publicat

parada moto

Sâmbătă, 20 aprilie, a avut loc la Cluj-Napoca o paradă moto în cadrul evenimentului ATENȚIE LA MOTOCICLIȘTI, o campanie de prevenire a incidentelor rutiere.

„La acest eveniment nu turăm excesiv motoarele, nu bravăm, nu ne dăm pe o roată, nu ieșim din coloana încercând să ieșim în evidență ci ne vom comporat așa cum dorim să fim cunoscuți și respectați în trafic, respectând minimul bun simț si regulamentul evenimentului”, scrie pe pagina de Facebook a Comunității Moto Cluj.

VIDEO. Paradă MOTO la Cluj-Napoca în cadrul evenimentului ATENȚIE LA MOTOCICLIȘTI, campanie de prevenire a incidentelor rutiere

Participanții au avut deschiderea asigurată de către departamentul rutier al Poliției.

parada moto

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Imagini din Parcul Natural Apuseni. ROTITUL cocoșului de munte

Publicat

cocos de munte

Imagini spectaculoase surprinse de camerele de supraveghere în Parcul Natural Apuseni prezintă rotitul cocoșului de munte. Aceste imagini au fost postate pe contul de Facebook al administrației parcului. 

”Rotitul cocoșului de munte (tetrao urogallus) și musafirii nepoftiți la dans”, au scris cei de la Parcul Natural Apuseni în descrierea imaginilor, conform Alba24.ro.

VIDEO. Imagini din Parcul Natural Apuseni. ROTITUL cocoșului de munte

„Rotitul” cocoșilor de munte este un ritual de împerechere care are loc primăvara. Masculul defilează în fața femelei și luptă pentru a o impresiona.

Cocoșul de munte, Tetrao urogallus, este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri.

Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 de centimetri. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.

În România ar mai exista aproximativ 5.000 de exemplare, dar în Europa de Vest sunt extrem de rari.

Video: Ghiță Floca

Citește mai departe

EVENIMENT

Bucură-te de „Easter Joyride”, la Iulius Mall Cluj! Poţi câştiga sesiuni de SHOPPING sau chiar un SCUTER full electric

Publicat

easter joyride

Ai luat vopsea colorată? Dar ouă de ciocolată? Sigur nu ai uitat de decorațiunile festive? Ştii că trebuie să porți ceva nou de Paște? Anul acesta, Iulius Mall Cluj te ajută ca, de sărbătorile pascale, să ajungi mai repede dintr-un loc în altul și să fii prezent la timp pentru masa în familie. Ți-am pregătit „Easter Joyride”, o super campanie în care poți câștiga, pe lângă vouchere pentru cumpărături la magazinele din Iulius Mall, un scuter full electric – CFMOTO ZEEHO. Vino în Iulius Mall, pregătește-te pentru Paște și înscrie-te la tombolă!

Ce îți dorești să primești de la Iepurașul de Paște? Dacă și tu faci parte din echipa celor care îl ajută pe simpaticul urecheat să ajungă la toată lumea cu daruri, te așteptăm în Iulius Mall cu un cadou doar pentru tine!

Bucură-te de „Easter Joyride”, la Iulius Mall Cluj! Poţi câştiga sesiuni de SHOPPING sau chiar un SCUTER full electric

În perioada 20 aprilie – 3 mai 2024, toate ajutoarele Iepurașului care fac shopping la magazinele din Iulius Mall, sunt premiate pe loc. Dacă ai două bonuri, din aceeași zi, a căror valoare cumulată trece de 400 de lei și vii la Centrul de Premiere aflat în zona magazinului Sephora, Iulius Mall îți oferă un cadou instant. Poți câștiga vouchere la magazinele Sabrini, Il Passo, Altex, Nobila Casa, Cupio, U-MAN, Obsentum, Marty, Millefiori, Empire Salon, Wonderland, My Geisha, Magnolia, dar și un totebag realizat din materiale reciclate.

În același timp, te înscrii automat în marea tombolă, unde un norocos va câștiga un premiu inedit: un scuter full electric CFMOTO ZEEHO AE6+ Liquid Black ’23. Mai multe detalii despre campanie, dar și regulamentul pot fi citite pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Vino la Iulius Mall Cluj și pregătește-te pentru una dintre cele mai așteptate sărbători din an!

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE VIDEO. Copil de 2 ani, CĂZUT de la etajul 2 al unui bloc din Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL. Cum se simte acesta

Publicat

smurd

Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, sâmbătă, de la etajul 2 al unui bloc de pe str. Mureșului din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital conștient și cooperant.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, alături de un echipaj SMURD, pentru a acorda asistență medicală de urgență unui copil în vârstă de doi ani, căzut de la etajul doi al unui bloc de locuințe, situat pe strada Mureșului din municipiul Cluj-Napoca.

UPDATE VIDEO. Copil de 2 ani, CĂZUT de la etajul 2 al unui bloc din Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL. Cum se simte acesta

Copilul a fost preluat de către echipajul SMURD, de tip terapie intensivă mobilă, iar apoi a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primei evaluări acesta este în stare de conștiență și este cooperant”, a transmis ISU Cluj.

Update:

„Copilul este conștient însă a suferit traumatisme cranio-cerebrale și multiple contuzii toraco-abdominale”, a declarat pentru Cluj24 Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Din informațiile Cluj24, mama surdo-mută era în bucătărie, copiii (băiatul de doi ani și sora sa mai mare) se jucau în camera lor și ar fi deschis geamul, iar cel mic a căzut. Căderea ar fi fost atenuată de un parasolar de la intrarea în bloc.

Update 2:

„Copilul este în continuare conștient dar cu un traumatism cranian cu risc crescut, cu o contuzie toraco-abdominală, stabil hemodinamic și respirator, este sub supraveghere la secția de terapie intensivă”, a revenit cu informații Daniela Dreghiciu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax