Connect with us

CLUJ24 TV

Părintele ortodox Călin Popovici: De sărbători, să ne întoarcem spre rădăcinile spirituale. Poporul român s-a născut creștin

Publicat


YouTube video

”Am crezut de cuviință că un dialog cu un preot ortodox este benefic în aceste vremuri tulburi și, mai cu seamă, în perioada Crăciunului când, poate, oamenii sînt mai deschiși și spre alte subiecte decât cele care ne învrăjbesc în viața de zi cu zi. Călin Popovici este inginer, a absolvit Facultatea de Mecanică a Politehnicii Cluj la începutul anilor ‘90, după care s-a dedicat teologiei, devenind preot. A înfiintat prima parohie ortodoxă din Irlanda, ca trimis al Bisericii Ortodoxe Române. A locuit acolo aproape patru ani, ca preot ortodox în Dublin, după care s-a întors la Cluj-Napoca. Acum este preot al parohiei ‘Sfântul Apostol și Evaghelist Ioan” din cartierul Mănăștut. Mai jos am selectat câteva dintre părerile și opiniile acestui preot dăruit, invitat la podcastul Constraste de pe Cluj24”. (Florin Danciu)

 

“Mie, în loc să mi se zică preotul parohiei “Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, îmi ziceau Popa de la Cora, iată o formă de secularizare.”

“Este o rivalitate și o competiție între două aspecte firești ale vieții omului. Cum am zis, noi suntem și suflet, dar suntem și trup. Acest consumerism care caută să mulțumească aspectul trupesc, material, al vieții se află tot timpul în competiție cu nevoile sufletești”

“Poate și noi, preoții, avem vina noastră, pentru că primii care cad în privința asta suntem noi, clericii, cei care reprezentăm pe Dumnezeu și noi, dacă coborâm un standard al activității și preocupările noastre în zona lumescului, a imediatului, a materialului, atunci și oamenii, decad odată, cu noi. Adică, dacă preotul cade, coboară și credincioșii.”

Accentul trebuie să-l punem pe schimbarea noastră personală în bine

”Acum există tendințe extreme și în biserică. Sunt unii care nu se preocupă de latura filantropică, de latura socială, de a veni în întâmpinarea semenilor în nevoie. Și ei zic că trebuie să ne axăm mai mult pe rugăciune, pe liturghie, pe practica personală, pe îmbunătățirea noastră spiritual.

Sigur că accentul trebuie să-l punem pe schimbarea noastră personală în bine. Mântuiește-te pe tine și vei mântui și pe alții în jurul tău!”

”Dar, spunea foarte bine mitropolitul Plămădeală, Maria, cea morală, religioasă și spirituală, este contrabalansată de Marta, cea filantropică, cea care vine în plan social, cu bunurile exterioare, care țin de lumea aceasta. Și lumea aceasta este tot creația lumii, este cosmosul, cosmosul frumuseților. Ne bucurăm de așa cea cum ne bucurăm, sincer, de o masă bună, de un pahar de vin și cu prietenii cu care nu vorbim numai despre Dumnezeu”.

”Suntem în lumea asta. Deci sunt două lumi, una pe verticală și una pe orizontală, care nu se exclud reciproc, doar că există o prioritate. Și atunci, spunea mitropolitul Plămădeală foarte frumos, Maria și Marta înseamnă înțelegerea priorităților”.

”Chiar am reținut din predica lui expresia acestui lucru foarte bine. Înțelegerea priorităților. Deci e bine în primul rând, mai ales în preajma sărbătorilor, să ne întoarcem puțin așa spre rădăcinile noastre spirituale, pentru că poporul român s-a născut, practic, creștin odată cu etnogeneza lui și a fost profund creștin”.

Papa Ioan Paul al II-lea, un om extraordinar

“Biserica Romano-Catolică a avut un merit extraordinar în înfrângerea comunismului. Se știe limpede Papa Ioan Paul al II-a a fost un om extraordinar, un om prezent peste tot. Și la altar, și în societate, chiar și în zona politicului pe care nu trebuie să-l respingem. Zona politicului este de fapt societatea. Suntem tot noi. Zona socială cu zona politică interferează.”

“Marele avantaj al Bisericii Romano-Catolice a fost centralizarea puterii, spre deosebire de modul descentralizat de existență a Bisericilor Ortodoxe, faptul că a avut șansa să aibă centrul de biserică în Occident, într-o zonă liberă. Datorita acestui fapt Biserica Ortodoxă poate ajunge și a ajuns într-adevăr zic eu, parțial colaboraționistă, dar a fost o prigoană puternică. Ei, prin această colaborare a dat Cezarului comunist, uneori prea mult!”

“Nu putem să-i suspectăm pe acest oameni care au pus bazele acestui partid (AUR), care practic a ieșit din popor, de pe stradă, din casele oamenilor sau din biserici. Pentru că există o mare frustrare la nivelul oamenilor credincioși, nu numai ortodocsi, de toate denominațiunile prin faptul ca nu se simt reprezentati!”

“În momentul în care statul vine și începe să bată cu pumnul în masă, că tu trebuie să numești pe cutare acolo și tu trebuie să faci asta și lucrurile astea nu concordă cu idealurile noastre morale și religioase și cu dreptul noastră liberă opinie și la libertate, atunci trebuie sa te opui cu vehemență!”

Mulți aderenți ai USR sunt creștini

“Foarte mulți din aderenții la un partid de factură neomarxistă cum este USR, foarte mulți sunt creștini. Ei admiră anumite persoane din USR, pentru că sunt oameni respectabili și oameni buni peste tot. Sigur, doar că n-au înțeles care este programul și dezideratul și politic al acestei partid, care, din păcate, vine în contradicție cu valorile noastre religioase.”

“Mă laud că am șase prieteni homosexuali. Șase prieteni care mi-s dragi!”

“Biserica Ortodoxă nu va milita niciodată pentru interzicerea homosexualității, pentru interzicerea avortului. Asta e important, nu? Nu este în spiritul ortodoxiei să interzică.”

“Ortodoxia și, în general, teologii ortodocși avertizează foarte clar și bazat pe ceea ce spuneam Mântuitorul, să nu forțăm pe nimeni la nimic. Nu există dragoste cu forța. Dacă oamenii vor aleg o cale, cum este homosexualitatea, sau vor să facă avort noi nu-i putem opri.”

“Sunt opt locuri în Sfânta Scriptură unde homosexualitatea este respinsă și chiar așa, la mod foarte categoric, in cuvinte foarte aspre. Deci este o realitate pe care nu dorim s-o negam, nu dorim  s-o oprimăm, asa cum era articolul 200 din Codul Penal comunist  deci noi credem ca așa ceva este contra libertății omului. Dar nu dorim nici să se prolifereze, să se cultive! Vă spun cu toată sinceritatea, din experiența mea pastorala, ca mă laud ca am șase prieteni homosexuali. Șase prieteni care mi-s dragi!”

Orice lucru care se radicalizează și merge în extremă, devine nociv

“Un mare teolog Olivier Clément, un teolog ortodox francez, spune într-o carte, neomarxismul este un marxism ezoteric, adică ascuns. Nu se vede la prima vedere.”

“În momentul în care orice lucru se radicalizează și merge în extremă, devine nociv, devine toxic, chiar criminal. Și atunci, noile forme de feminism radical ajung la un fel de război declarat și de segregaționism. Noi, femeile, voi, bărbații. Asta nu e în duhul iubirii creștine. O adversitate în care femeia vrea neapărat să conducă. E o luptă pentru putere. O luptă pentru putere în stil marxist, care pe care!”

“Pur și simplu femeile sunt transformate într-o armată. Homosexualii sunt transformați într-o armată, se spune LGBT. Negrii sunt transformați într-o armată, se spune Black Lives Matter. Deci aceste forme mai agresive de luptă nu sunt în duhul iubirii creștine. Și o spun ca unul care am prieteni negri și-i iubesc, am prieteni arabi și-i iubesc, am prieteni musulmani și-i iubesc…”

“Când văd abuzul unui bărbat asupra unei femei, care face exces de putere, nu zic că n-aș fi și eu tentat. Și eu ca bărbat sunt tentat. Ispita puterii o are oricine. Dar întotdeauna duhovnicii sunt de partea victimei.”

“Cel ce vrea să conducă, să cucerească, trebuie să divizeze. Dezbină și condu. Și atunci se sparg unitățile astea puternice, religioase, cum este sinagoga, cum este moscheea, cum sunt bisericile conservatoare.”

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Dan Petrescu, după înfrângerea cu FCSB: Totul a fost împotriva noastră. Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu

Publicat

De

CFR Cluj a pierdut derby-ul cu FCSB, scor 2-3, în ziua de Paști, pe Arena Națională. La final, antrenorul Dan Petrescu s-a arătat extrem de dezamăgit de rezultat, dar spune că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.

La finalul unui derby spectaculos, încheiat cu înfrângerea CFR-ului pe terenul rivalei FCSB, Dan Petrescu nu și-a ascuns dezamăgirea. Tehnicianul clujenilor a declarat că echipa sa a controlat prima parte a jocului, dar a fost pedepsită de adversari la prima ocazie.

„Suntem foarte supărați, eu mai ales sunt foarte dezamăgit. În primele 40 de minute, practic, a fost doar o echipă pe teren, care a încercat să joace și să dea gol, am avut ceva ocazii. Prima oară când adversarul a ajuns, pe lângă careu, nu prin careu, am primit gol, nici eu nu am înțeles cum am primit golul ăla, trebuie să îl revăd de mai multe ori, a fost, parcă, prea ușor și de nicăieri, pentru că numai noi am jucat”, a declarat Petrescu.

„Experiența și-a spus cuvântul”

Antrenorul a vorbit și despre greșelile individuale care au adus al doilea și al treilea gol încasat de echipa sa.

„Repriza a doua am început-o cu un corner, am dat pe lângă și am primit un gol incredibil. E greu să ai pretenții la 2-0, și apoi să mai dai și al treilea gol cadou, pasă la adversar. Experiența și-a spus cuvântul, jucătorii lui FCSB au o experiență mai mare. Sunt și unii jucători ai noștri, dar nu mai sunt așa mulți, care au jucat la nivel și cred că am avut greșeli prea mari pentru un meci în play-off, dacă vrei să te bați la titlu”, a mai arătat tehnicianul clujenilor.

„Reacția a fost pozitivă, dar a fost cam târziu pentru noi”

Chiar dacă a lăudat reacția echipei după ce scorul devenise 0-3, Petrescu a recunoscut că revenirea a venit prea târziu.

„După aceea am încercat, reacția a fost pozitivă, nu pot să spui, dar din păcate a fost cam târziu pentru noi. De la început până la final, parcă totul a fost împotrivă, nici eu de dimineață nu am putut să fac antrenament, nu m-am simțit deloc bine, nici acum nu sunt foarte bine. A fost un meci în care nu a vrut să iasă nimic și e posibil acum să avem șanse mai mici la titlu”, a mai spus antrenorul CFR Cluj.

Deși CFR Cluj are unul dintre cele mai bune atacuri din play-off, acest lucru nu îl mulțumește pe antrenor: „Rămânem cu golurile marcate, sigur vom fi echipa cu cele mai multe goluri marcate la finalul sezonului, dar pe mine mă interesează trofeul, nu să avem goluri marcate și e păcat”.

CFR Cluj o întâlnește joi pe Farul Constanța

Petrescu a tras un semnal de alarmă în privința programului încărcat. Săptămâna aceasta, CFR Cluj o va întâlni pe Farul Constanța acasă, joi seară, în semifinalele Cupei României.

„Avem un meci de cupă foarte important, avem un drum până la Cluj, cei de la Farul au o zi în plus. E o semifinală de Cupă foarte importantă pentru noi și sper să reușim la moral să lucrăm și să îi și refacem pe foarte mulți jucători. Suntem pe final de sezon, sunt mulți jucători care au jucat multe meciuri, dar va fi un meci foarte important pentru noi”, a mai spus Dan Petrescu.

Tehnicianul a subliniat că nu va da vina pe un singur jucător pentru eșec: „Când pierdem, pierde toată lumea, toți au greșit, nu numai un jucător. La primul gol a fost un lanț de greșeli, dar nu am luat niciodată decizii împotriva jucătorilor, nu fac așa ceva”.

„Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu”

În final, Dan Petrescu a transmis că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.

„Trebuie să sperăm în continuare la titlu, matematic se mai poate, de ce nu, etapa următoare e foarte importantă, dar noi, până la etapa următoare, avem Cupa, care iar ne va lua foarte multă energie. Nu aruncăm prosopul, asta-i sigur, 100% nu aruncăm, dar va fi foarte greu”, a concluzionat acesta.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj pierde derby-ul cu FCSB pe Arena Națională, scor 3-2. Dubla lui Munteanu, insuficientă pentru ardeleni

Publicat

CFR Cluj a cedat în derby-ul etapei a 5-a din play-off, chiar în ziua de Paști, într-un meci spectaculos disputat pe Arena Națională. FCSB s-a impus cu 3-2 în fața ardelenilor, după o partidă plină de tensiune și răsturnări de situație.

Primul gol al meciului a fost marcat de Juri Cisotti pentru FCSB, în minutul 41, după o pasă foarte bună de la Șut.

În minutul 56, FCSB a reușit al doilea gol al partidei. Vlad Chiricheș a înscris după o fază fixă executată perfect de echipa roș-albastră, mărind avantajul campioanei.

În minutul 63, FCSB a marcat din nou, ducând scorul la 3-0. Juri Cisotti a reușit dubla, profitând de o greșeală gravă a lui Abeid, care a pasat direct la adversar în propriul careu.

Louis Munteanu, două goluri pentru CFR Cluj

În minutul 66, CFR Cluj a marcat primul său gol. Louis Munteanu a ratat inițial un penalty, însă a reluat în plasă din acțiune, după ce mingea a fost respinsă de Târnovanu, scorul devenind 3-1 pentru FCSB.

În minutul 65, FCSB rămâne în zece oameni. Mihai Popescu joacă mingea cu mâna în careu, iar arbitrul dictează penalty pentru CFR Cluj. Deși fundașul protestează, decizia rămâne neschimbată, iar Popescu este eliminat.

Louis Munteanu a marcat și cel de-al doilea gol pentru CFR Cluj în ultimele secunde ale confruntării, însă golul său din minutul 97 nu mai schimbă soarta meciului.

În urma meciului, FCSB a făcut un pas important spre titlu, rămânând pe prima poziție în clasament, cu 39 de puncte. CFR Cluj se clasează pe locul al doilea, cu 34 de puncte.

FCSB – CFR Cluj, echipele de start

FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Șut, Chiricheș – Miculescu, Fl. Tănase, Cisotti – Gheorghiță

Rezerve: Zima, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Lixandru, Edjouma, Toma, Băluță, Pantea, Musi, Gele, Alhassan

Absenți: Dawa, Pantea, Olaru (accidentați), Bîrligea (fără drept de joc)

Antrenor: Elias Charalambous

CFR Cluj: Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara

Rezerve: Popa, Gal, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Emerllahu, Tachtsidis. A. Păun, Gligor, Deac, Postolachi, Juric

Absenți: –

Antrenor: Dan Petrescu

Stadion: Arena Națională

Arbitru: Isvan Kovacs // Asistenți: Ferencz Tunyogi, Alexandru Corb

Arbitru VAR: Andrei Chivulete // Asistent VAR: – Viorel Flueran

Citește mai departe

CULTURA

„Brișcălitul feciorilor” în ziua de Paști, în satul clujean Bobâlna

Publicat

În satul Bobâlna din județul Cluj, ziua de Paști nu însemna doar sărbătoare religioasă și mese îmbelșugate, ci și obiceiuri străbune. Un astfel de obicei, astăzi aproape uitat, este „Brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult.

După-amiaza din prima zi de Paști aduna sătenii în curtea bisericii, unde atmosfera festivă era completată de o „judecată a tinerilor”. Un localnic ales special pentru acest rol pregătea un „mai” de lemn, unealtă folosită în mod obișnuit de femei pentru spălatul rufelor la râu.

În satele din județul Cluj, ziua de Paști era marcată și de momente comunitare pline de umor și coeziune socială. Un asemenea obicei, astăzi aproape uitat, este cel numit „brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult în satul Bobâlna.

„După-amiaza zilei de Paști aducea localnicii în curtea bisericii, unde atmosfera se transforma într-una de judecată simbolică și veselie colectivă. Un sătean ales dinainte pregătea un „mai” de lemn – unealtă folosită de obicei de femei pentru spălatul rufelor la râu. Alți trei sau patru bărbați prindeau feciorul „vinovat” – adesea un tânăr care greșise în timpul postului sau făcuse vreo poznă cunoscută de comunitate”, arată Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Tin erii găsiți „vinovați”, mustrați de comunitate

Cel cu „maiul” îl lovea ușor la tălpi, acompaniind gestul cu versuri satirice rostite în graiul local:

„Tânărul era ridicat pe orizontală, iar cel cu maiul îl lovea ușor la tălpi, însoțind gestul de versuri comice și mustrătoare, rostite în graiul local:

«Una mie, una ție,

Una șî lu’ Vasalie,

C-o-nburdat caru’ cu fân

Cu tătu’ că nu-i bătrân,

Uitându-să, cu ochii cât cepele,

După tăte fetele».”

Sărbătoarea se continua în curtea bisericii

Fiecare „brișcălire” era adaptată situației, iar comunitatea râdea, comentând, dar mai ales înțelegând mesajul: o formă de corecție ludică și socială, prin care valorile morale și normele satului erau întărite cu blândețe și umor.

„Important este că nimeni nu se supăra. Dimpotrivă, întreaga comunitate privea aceste gesturi drept formă de corecție ludică, de reamintire a normelor prin râs și bunăvoință.

În jurul bisericii, femeile așezau ouă roșii, prăjituri, vin și alte bunătăți, contribuind la atmosfera de sărbătoare. „Toatoă lumea aștepta cu nerăbdare brișcălitul”, povestește Felicia Maria Coroi din Bobâlna, mărturie consemnată în volumul Monografia etnografică a județului Cluj I – Zona Dealurile Gilăului, Clujului și Dejului, semnat de Zamfir Dejeu.

Citește mai departe

ECONOMIE

OPINIE. Dragoș Damian: În următoarele două săptămâni, de sărbători și vacanțe, cumpărați ceva fabricat în România

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

În cei 15 ani de când am lansat campania „Cumpără Fabricat în România”, pe cont propriu, pe banii mei, pe riscurile mele, fără nici un fel de ajutor de la autorități, s-a pornit o furtună de observații, critici și înjurături.   

La început, cel mai dureros de altfel, predominau observațiile, criticile și înjurăturile că ceea ce se fabrică în România este de slabă calitate.

15 ani de „Cumpără Fabricat în România”

Apoi, după ce am inervat pe cineva, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile că fabricile, uzinele și combinatele din România trebuiau oricum închise pentru că nu erau competitive. Fabricile, uzinele și combinatele din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia nu au fost închise, deși erau contemporane cu ale noastre.

Apoi, între timp, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile care, nu contest, sunt într-o măsură adevărate, anume că nu se mai fabrică mai nimic în România. Internaționalizarea a făcut ca fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată să se mute în Asia iar lanțurile de aprovizionare cu materii prime și materiale pentru fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată rămase pe bătrânul continent să devină lungi, costisitoare și primejdioase.

Deși s-a amplificat naționalismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România

Și, în cele din urmă, în ultimii 5 ani cu pandemie, inflație, război și, mai nou, tarife vamale, chiar că observațiile, criticile și înjurăturile că nu se mai fabrică nimic în România sunt adevărate. Și, paradoxal, deși în aceștia ultimi 5 ani s-au amplificat suveranismul, naționalismul și patriotismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România.

O țară industrializată este o țară puternică și respectată.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă a rămas fără fabrici, uzine și combinate, oricâte IMM-uri și MÎ ar avea.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea creste din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment.

O țară nu poate fi puternică și respectată atunci când se afla în top 10 țări cu cel mai mare deficit de balanță comercială.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă nu investește în educație, în cercetare, în inovație, în tehnologie, în resursă umana calificată și specializată.

Să cumpăram ceva fabricat în România

Noua ordine mondială economică care a început în aprilie 2025 va arăta dacă merita sau nu să fi o țară industrializată, cu fabrici, uzine și combinate.

Până una-alta, până ce mai-marii planetei se hotărăsc ce vor să facă, românii intră în două săptămâni de sărbători și vacanțe. Și, dacă avem încredere în România, s-o demonstram. În cele două săptămâni care vor urma, de sărbători și vacanțe, să cumpăram ceva fabricat în România.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate