Connect with us

ACTUALITATE

FOTO Comorile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Sute de tipare pentru producerea vaselor ceramice de lux, pentru servit masa, descoperite în Dacia

Publicat


Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.

Sute de tipare pentru realizarea vaselor ceramice de lux, așa numitele „terra sigillata”, produse după cucerirea Daciei de către romani într-un atelier din Micăsasa, județul Sibiu, au fost descoperite de arheologi și fac parte din patrimoniul MNIT.

Matrițele/tiparele erau folosite pentru confecționarea vaselor utilizate la servirea mesei, de foarte bună calitate, care au fost produse în centrul ceramic de la Micăsasa din a doua jumătate a secolului al II-lea până începutul secolului al III-lea d.H.

”Este interesantă tehnica prin care s-au realizat aceste vase din lut cu figuri în relief, denumite terra sigillata.

Aceasta presupune realizarea unui tipar/a unei matrițe, confecționate tot din lut, care imita forma vasului ce urma să fie confecționat. În interiorul tiparului se imprimau în negativ decoruri diverse cu ajutorul unor ștampile ( denumite “sigilla” în limba latină – de aici și numele categorie ceramice – “terra sigillata”).

Apoi vasul era realizat din lut, corpul lui fiind presat în tipar cu atenție, pentru a se imprima foarte bine motivele decorative și a realiza astfel forma exterioară a vasului, decorată în relief.

Tehnica de producere este complicată, ea însemna o specializare a olarilor în cadrul atelierelor ceramice”, a explicat muzeograful Viorica Rusu- Bolindeț de la MNIT.

Olarii, specializați pe anumite procedee

Potrivit acesteia, producerea ceramicii de lux terra sigillata însemna existența unui lanț operator, în care existau olari care realizau tiparele, alții care finisau și dădeau forma finală a vaselor produse.

După obținerea decorurilor în relief, ele se scufundau într-o soluție fină de lut, un fel de emulsie numită firnis, menită să le asigure impermeabilitatea și un luciu strălucitor, care imita astfel vasele din metal.

Vasele trebuiau apoi arse în cuptoare speciale, unde, pentru a se obține produse de calitate, trebuia să se ajungă la o temperatură de 1.100° C.

Motive decorative diverse

Motivele decorative care au fost realizate pe vasele terra sigillata, implicit pe tiparele în care au fost confecționate, sunt foarte variate, de la reprezentări de scene religioase și mitologice, la scene de vânătoare, erotice, curse de care etc.

”La Micăsasa s-au descoperit cele mai multe tipare pentru producerea sigillatelor pe care le cunoaștem din provincia Dacia.

Ele reprezintă un obiect de studiu pentru această producție de foarte bună calitate. Fiecare atelier avea particularități în ceea ce privește formele ceramice, dar mai ales modul în care erau combinate motivele decorative de pe ceramica de lux, care îl deosebeau de altele.

La Micăsasa, meșterii olari au preferat-o pe zeița Minerva, protectoarea meșteșugurilor, astfel că pe unele dintre aceste tipare – matrițe, au realizat, în forme diferite, un bust al Minervei, care poartă un coif cu panaș, încadrat de motive vegetale”, a menționat muzeograful clujean.

25 de tipare găsite întregi

Arheologii au descoperit la Micăsasa peste 400 de tipare și fragmente de tipare pentru confecționarea vaselor terra sigillata, cu decoruri variate, în care apar și reprezentări antropomorfe, dar îndeosebi scene de vânătoare – iepuri, cerbi, mistreți, cai, vânați de câini, pantere și lei, în combinație cu motive vegetale și geometrice.

Dintre tiparele menționate, 25 sunt întregi, ceea ce, pentru producția atelierelor ceramice din provincia Dacia, reprezintă un număr mare, fiecare dintre ele fiind unicate prin modul de combinare al motivelor decorative.

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate