Connect with us

CULTURA

FOTO. Arta de a arunca bani

Publicat


belu 1 horz

„Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”, spunea Tudor Arghezi. Dacă ar fi să-l parafrazăm stângaci, am spune: „Din neanturi, neînceputuri şi nimic/ Iscat-am întrebări şi încă-un pic”. Poate că mai cu seamă de aceste întrebări s-ar lega inedita expoziţie a artistului israeliano-român Belu Simion Făinaru, pe care a realizat-o la Cluj, la galeria White Cuib. Foarte sintetic şi pentru ochiul comun, expoziţia a constat în aruncarea de monede pe podea, gest al artistului, dar şi al participanţilor.

belu f 1

Dar, dincolo de simţul comun şi de primă mână, expoziţia te invită într-un univers al întrebărilor, în primul rând în universul tău interior.
Primul gând care te poate pătrunde privind şi participând la expoziţia lui Belu Simion Făinaru este legat de Geneza biblică, când nu exista nimic -creaţia din nimic- şi când Întunericul era peste tot. Atunci, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.

Tot cu trimitere la creaţie ar putea fi şi gestul artistului şi al participanţilor de a arunca monedele pe jos, într-o „desenare” la picioare a cerului şi a stelelor de pe el, aşa cum Dumnezeu a „aruncat” stelele pe cerul nopţii. Iar în acest caz monedele (stelele) şi cerul care îl desenează e jos, pe podea (pământ), această uniune, contopire a lumilor de sus şi de jos capătă o semnificaţie şi mai adâncă.

beluf2

Gestul de a arunca banii (care sunt consideraţi şi „Ochiul Dracului) poate fi interpretat şi ca o debarasare de ceea ce înseamnă material, pentru a face loc spiritualului din noi. De altfel, în filosofia masonică, de exemplu, „fraţii” trebuie să-şi lase metalele la porţile Templului, ceea ce simbolizează debarasarea, detaşarea de tot ceea ce înseamnă interes profan de ordin material. Dar între aceste „metale” nu sunt doar aspectele materiale, cum ar fi banii, bunurile, averile, ci şi „greutăţile” de ordin psihic, spiritual, care ne trag în jos, cum este cazul viciilor, furiei, invidiei, geloziei, lăcomiei, aroganţei, mândriei, minciunii, superiorităţii, egoismului etc. Poate fi până la urmă şi un gest de regenerare, de a arunca răul, vechiul, consumatul şi a lăsa loc noului.

Însuşi gestul aruncării banilor pe jos poate fi interpretat ca unul creator, roditor, aşa cum, într-un gest similar, ţăranul, cultivatorul aruncă sămânţa în ogor, pentru a rodi.
Iar faptul că monedele aruncate sunt din diferite ţări poate să însemne şi un apel la intercomunicare şi multiculturalitate.

beluf3

În demersul său artistico-filosofic, Belu Simion Făinaru oferă spectatorului, dar mai ales participantului o serie de răspunsuri la întrebări esenţiale, şi mai cu seamă ocazia de a-şi pune şi mai multe întrebări.

Întrebări. Răspunsuri

În câteva rânduri, l-am abordat şi pe Belu Simion Făinaru în ceea ce priveşte demersul său artistico-filosofic:

beluf 4

Rep: Explicaţi-ne un pic, vă rog, ce a vrut să spună autorul în această expoziţie?

Belu Simion Făinaru: Am fost invitat de galeria White Cuib şi m-am gândit ce să expun. M-am gândit la instalaţia asta de bănuţi ca strategie. 1: să cunosc puţin structura Clujului, să fac ceva care poate să aducă întrebări, să irite chiar, să atragă atenţia. Am văzut publicul pe stradă, se uită, vede un spaţiu gol -poate că nu se prea vedeau nici bănuţii pe jos- şi pleacă. Dar la ceea ce nu dai atenţie şi nu vezi, pierzi. De aceea, trebuie văzut totul. Chiar într-o expoziţie, strategia mea uneori e să ascund lucrări, care, fiind mai greu de accesat, ţine de public; adică dacă vede sau omite parte din realitate.

Expoziţia asta, instlalaţia asta simplă, care e banală, monede aruncate pe jos – un grup de monede împrăştiate pe podea, care e ceva neobişnuit şi cauţi sensul. Ideea asta de a arunca, de a te elibera, fiindcă aceste monede le ai la tine. E o lucrate participativă, publicul este rugat să arunce monede, să participe şi metaforic, ca să dea o dimensiune de gândire, am spus că o monedă e pentru foame, o monedă pentru sete şi una pentru nimic. Ideea nimicului, care să te pună în gândire – ce înseamnă asta? Eu am în cap o idee, dar fiecare se confruntă cu el însuşi, ce înseamnă pentru el acel nimic. Dacă e filosofic, e neant, dar e şi tensiunea între această monedă care are o valoare materială, care te ajută să obţii alte lucruri materiale şi partea spitiruală, dimensiunea ta interioară, în acest proces de a descoperi sensul acestui nimic. E şi în filosofia ebraică, în cabala, concepţia creerii lumii, a genezei, care se crează din neant.. E ca creaţia universală. Şi fiecare trebuie să se confrunte singur cu întrebările, problemele astea. Al doilea: e dimensiunea ta, creaţia ta, să creezi un spaţiu de vid şi de neant. Toate astea le vorbesc în cuvinte, dar normal e prin simţire. E vorba şi de un fel de ritual, care e cumva legat de credinţă, dar e laic, nu e ceva religios. E legat şi de dorinţa de a exprima o dorinţă, un gând şi de a crea un gest în spaţiu. Şi e sunetul, care e parte. Şi e şi partea socială; adică e moneda ta, dar e un grup de monede şi un grup de dorinţe, un grup de lucruri care sunt invizibile.

beluf 5

Rep: Până la urmă, ce ar fi arta? Nu vreau o definiţie. Ce e artă şi ce nu e artă?

BSF: Asta nu ştiu să spun. Dar pot să spun că arta, mai ales azi, când limitele se schimbă, înseamnă posibiltatea de a-ţi da un spaţiu, de a simţi şi a gândi, de e vedea realitatea, chiar de zi cu zi în alt fel, dintr-o lucrare de artă, dintr-o pictură, o sculptură, un video, dintr-o carte, de a-ţi crea acest spaţiu care îţi oferă sensul de libertate, de a simţi această libertate, de a gândi, de a reacţiona. Şi libertatea în sensul ei adevărat, nu numai ca un cuvânt, în sensul că treci o anumită graniţă.

Rep: Asta ţine de subiectiv sau (şi) de obiectiv?
BSF: De subiectiv, fiindcă e trăirea ta. Uneori, dacă e o anumită lucrare, care dă un anumit sens şi care atinge mai mulţi oameni, din mai multe culturi, s-ar putea atinge şi un sentiment obiectiv. Dar, da, sunt şi lucruri universale, pe care le înţelegem şi personal, dar pe care le descoperi şi în alte culturi. Dar, iarăşi spun, caut să explic în cuvinte, dar normal e fără cuvinte.

beluf 6

Scurt CV Belu Simion Făinaru:

Belu-Simion Făinaru (n. 1959, România) locuieşte şi lucrează în Haifa, Israel şi Anvers, Belgia.
Lucrările lui Făinaru au fost expuse la Documenta IX din Kassel din 1992, Bienala de la Veneția din 1993. Bienala Sonsbeek 9 din Olanda, Bienala din 2006 de la Havana, Cuba, Bienala de la Viena, Trienala din Kathmandu Nepal, ArtBasel la expoziția Unlimited. Făinaru a reprezentat România la a 58-a Bienala de la Veneția, 2019. Artistul este reprezentat de Galeria Plan B Cluj, Berlin.

A expus la Muzeul Israel din lerusalim, S.M.A.K. Muzeul din Gent, M HKA din Anvers, Muzeul Lehmbruck din Germania, Muzeul Saitama din Japonia şi la Muzeul Național de Artă Timişoara, ca parte a proiectului Timişoara Capitală culturală a Europei 2023.

Belu-Simion Făinaru lucrează şi ca curator. Din 2010 este fondatorul, directorul şi curatorul Bienalei Mediteraneene de Artă Contemporană din Israel, 2010 Haifa; 2013 Sakhnin; 2017 Valea Sakhnin; 2021 Haifa. În 2015 a fondat AMOCA Muzeul de Artă Contemporană din Sakhnin, primul tip de acest gen din Israel, bazat pe comunități care trăiesc în conflict, promovând coexistenţa dintre comunitățile arabe şi evreieşti, deschizând porți pentru artă incluzivă şi colaborativă.
Belu Simion Făinaru, artist şi curator, născut în România este iniţiatorul şi directorul Bienalei de Artă Contemporană Mediteraneană din Israel. Este profesor de artă la Universitatea Haifa, Israel. În 2019 a reprezentat România la Bienala de la Veneţia ca artist român israelian. „E ceva deosebit, fiind de două naţionalităţi, a fost şi o recunoaştere a comunităţii evreieşti ca parte din România, cu ocazia a 100 de ani a României ca stat” (Belu Simion Făinaru).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Daniel David: Nu sunt împotriva cadourilor simbolice de 1 și 8 martie. Dar nu sunt de acord să se strângă mulți bani

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării

Daniel David, ministrul Educației, spune că i s-a reproșat faptul că nu înțelege zilele de sărbătoare, fiind vorba de 1 și 8 martie, când, de obicei, în școli se fac cadouri.

El a primit o reproșuri online, pentru că este împotriva cadourilor costisitoare pentru care părinții elevilor strâng bani.

Daniel David: Nu sunt împortiva cadourilor simbolice de 1 și 8 martie

”Mi s-a reproșat faptul că nu înțeleg zilele de sărbtoare de 1 și 8 martie. Înțeleg sărbătoarea foarte bine și eu, ca ministru, niciodată nu am spus că anumite cadouri simbolice, date individual, cum ar fi o floare, un mărțișor, nu pot fi date … nimeni nu comentează. Însă, sunt clar împotriva practicii de aduna bani și a începe să facem tot felul de cadouri, de la an tot mai costisitoare. Nimeni nu este absurd să blocheze cadouri simbolice”, a spus Daniel David la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Membru fondator din Cluj al Pro România, despre Victor Ponta: „A făcut praf partidul la scurt timp”

Publicat

Sorin Platon, unul dintre membrii fondatori din Cluj ai partidului Pro România, lansează acuzații dure la adresa lui Victor Ponta, susținând că fostul premier a distrus partidul într-un timp foarte scurt.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Sorin Platon afirmă că Victor Ponta a fost adus în partid de Daniel Constantin, însă ulterior „ghidonat de deep state”, și-a eliminat toți colegii fondatori, inclusiv pe Constantin.

Membru fondator Pro România, acuzații la adresa lui Victor Ponta

Platon susține că Pro România a fost conceput ca un partid cu o ideologie neo-conservatoare, având la bază principii tradiționaliste și suveraniste. Potrivit acestuia, Victor Ponta ar fi preluat controlul și ar fi transformat formațiunea politică într-un eșec.

„Datorită tupeului nesimțit al omului ăsta (Victor Ponta) sunt nevoit să vă readuc aminte o etapa revelatoare din «faptele sale de arme».

Împreună cu foști membri și simpatizanți ai conservatorismului, împreună cu membri ai societății civile autentice, am decis la un moment dat să ne unim forțele într-un nou proiect politic (la vremea aceea), creând Partidul Pro România. Vizam o ideologie neo-conservatoare cu valențe tradiționaliste și suveraniste. Membri fondatori ai acestui partid am fost eu (Sorin Platon), apoi fostul ministru Daniel Constantin, corporatista Raluca Halit, fostul secretar de stat Cristian Cosmin, corporatistul Răzvan Mitu.

„A fost adus la gata și ne-a eliminat pe toți”

El îl acuză pe Ponta de oportunism și de distrugerea unui proiect politic în care fondatorii au investit timp, efort și bani, doar pentru ca acesta să fie abandonat ulterior.

„Ei bine Victor Ponta a fost adus în ProRO la gata de către Daniel Constantin, iar apoi ghidonat de către deep state, ne-a eliminat rând pe rând pe toți, inclusiv pe Daniel Constantin, noi alegându-ne până la final doar cu efortul, cu alergătura, cu banii pierduți și… cu principiile…

Evident că VP a făcut praf partidul la scurt timp, pe tipologia și fiziologia organismelor parazite. Iar acum probabil ca îi urmează suveranismul la rând…

Nu că are un tupeu grozav omul ăsta, ca și toti giranții săi socialistoizi de altfel.

Vai de noi țară cu lideri de carton expandat ce sunt ei..”

Sorin Platon a avut un parcurs politic divers, fiind anterior membru PSD, Partidul Republican, ALDE, Pro România, iar în prezent activează în AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Apel la parlamentarii de Cluj, care e stadiul unui proiect de lege privind imobiliarele

Publicat

salanta

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al Clujului, solicită urgent o reglementare a pieței imobiliare, în urma apariției unor anunțuri de vânzare a unor boxe de depozitare ca apartamente locuibile. El a cerut implicarea ANPC și face apel la parlamentarii de Cluj să verifice stadiul unui proiect de lege referitor la piața imobiliară, care zace de 2 ani în Camera Deputaților.

„Ieri spuneam că activitatea agenților imobiliari trebuie reglementată legal și este o necesitate urgentă.

Așa că, am căutat să vedem ce demersuri legislative au fost sau sunt pe rolul Parlamentului. Am găsit prima inițiațiativă în anul 2003 (retrasă de inițiator), încă una în 2009 (respinsă), alta din 2019 (care a rămas rătăcită la comisii), alta din 2020 (rămasă blocată pe undeva) și ultima din 2023 (care așteaptă avizele de la comisii).

Propunerea PL-x nr. 310/2023 Proiect de Lege privind organizarea activităţii de intermediere imobiliară se află la Parlamentul Romaniei – Camera Deputaților și cred că un imbold poate să o urnească încât să fie adoptată.

Stimați Domni Deputați Ovidiu Cimpean, Csoma Botond, Remus Lapusan, Radu Moisin,
Stimată Doamnă Deputat Oana Murariu,

Vă adresez public rugămintea de a întreba, în calitatea dumneavoastră de reprezentați aleși în circumscripţia electorală nr.13 – CLUJ, despre stadiul proiectului de Lege PL-x nr. 310/2023 aflat la Camera Deputaților. Am convingerea ca implicarea dumneavoastră ajută la deblocarea acestui proces legislativ și vom avea curând o reglementare clară a activității agențiilor imobiliari”, a postat pe Facebook Claudiu Salanță.

Legea a fost adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, fiind trimisă la Camera Deputaților, care este Cameră decizională. Legea, așa cum a trecut la Senat, poate fi citită AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, menționat în scandalul lobby-ului Huawei. Neagă orice implicare

Publicat

Numele a trei europarlamentari români, între care și președintele PNL Cluj Daniel Buda, apar în investigația presei belgiene despre lobby-ul Huawei. Liderul PNL neagă orice legătură cu China.

Numele a trei europarlamentari români apar în investigația presei belgiene despre lobby-ul Huawei. E vorba despre Cristian Bușoi (PNL), Daniel Buda (PNL) și Tudor Ciuhodaru (AUR), care ar fi semnat în 2021 o scrisoare de susținere pentru compania chineză, potrivit publicației Follow the Money, scrie G4Media.

Este vorba despre o scrisoare prin care opt europarlamentari, inclusiv cei trei români, cereau Comisiei Europene să modifice legislația extrem de restrictivă care îngreuna accesul Huawei la rețelele de telecomunicații 5G din UE.

Europarlamentarul Daniel Buda neagă orice implicare

Daniel Buda neagă orice legătură cu Huawei sau cu lobby-ul chinez, susținând că nu a avut contact cu persoane asociate subiectului. El afirmă că scrisoarea în cauză i-a fost transmisă de un coleg europarlamentar, fără vreo mențiune directă la Huawei sau China. Buda explică că a susținut documentul strict din perspectiva dezvoltării infrastructurii digitale în zonele rurale, o prioritate pentru fermieri. El subliniază că nu are expertiză tehnică în domeniu și că acțiunile sale au fost motivate exclusiv de interesul public.

„Nu am avut niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect.

Scrisoarea a fost primită de la europarlamentarul Martusciello pentru a fi semnată, ceea ce reprezintă o practică obișnuită în Parlamentul European. Menționez ca nicăieri nu apare în cuprinsul scrisorii vreo referire la Huawei sau China.

„Scrisoarea mi-a fost adusă în atenție printr-un rezumat”

În ceea ce privește acordul meu asupra scrisorii, trebuie să subliniez că mi-a fost adusă în atenție printr-un rezumat “summa summarum” pregătit de echipa mea, care m-a informat că și alți membri ai Comisiei AGRI au semnat-o.

În mod cert, acordul meu față de această scrisoare a fost dat având în vedere referințele la necesitatea accesului la internet de bandă largă în zonele rurale. Fermierii se confruntă cu dificultăți majore în procesul de digitalizare din cauza lipsei conectivității la internet. De fapt, în timpul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultură pe tema revitalizării zonelor rurale, principala condiție evidențiată a fost accesul la internet.

Chiar și astăzi, în timpul discuțiilor despre transportul animalelor, s-a subliniat faptul că lipsa accesului la internet împiedică utilizarea unor mecanisme esențiale de trasabilitate, precum sistemul TRACES.

„Am acționat pentru a sprijini activitatea fermierilor”

Cu toate acestea, trebuie să precizez că mecanismele tehnice și metodele de implementare ale acestei dezvoltări depășesc aria mea de expertiză. Singurul aspect pe care îl cunosc este că Comisia Europeană a alocat fonduri pentru dezvoltarea internetului în toate regiunile sale, iar instituțiile europene își manifestă și astăzi o preocupare continuă legată de internet, deoarece nu poți vorbi nici de zone rurale, nici de medicina de calitate, nici învățământ de calitate în lipsa accesului la internet.

Ceea ce este cert este că orice acord din partea mea s-a referit strict la dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele rurale, fără nicio influență externă sau internă.

În toate demersurile mele, am acționat întotdeauna – și voi continua să acționez – cu bună-credință, pentru a sprijini activitatea fermierilor, respectând cu strictețe toate obligațiile legale și morale”, arată europarlamentarul Daniel Buda, pentru publicația citată.

Cristian Bușoi respinge acuzațiile

Cristian Bușoi a declarat, la rândul său, că nu a avut nicio corespondență cu Matrusciello, inițiatorul acestui demers, sau cu altcineva pe tema acestei scrisori: „Cu siguranță, nu am semnat nici electronic, nici olograf această scrisoare și nu îmi aduc aminte ca fostul coleg Matrusciello să îmi fi cerut un acord verbal pentru această scrisoare”.

Tudor Ciuhodaru nu a răspuns la întrebările G4Media până la publicarea articolului. Vom reveni cu poziția sa imediat ce o va transmite

Parchetul federal belgian a anunţat joi că peste douăzeci de percheziţii au fost efectuate în Belgia şi una în Portugalia în cadrul unei anchete pentru corupţie ce implică Parlamentul European şi practicile de lobby comercial. Mai multe persoane au fost reţinute de poliţia belgiană pentru a fi interogate. Potrivit cotidianului belgian Le Soir, ancheta vizează practicile lobbyiştilor de la Bruxelles ai grupul chinez de telecomunicaţii Huawei începând din 2021, relatează AFP şi POLITICO.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate