Connect with us

CULTURA

FOTO. Arta de a arunca bani

Publicat


belu 1 horz

„Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”, spunea Tudor Arghezi. Dacă ar fi să-l parafrazăm stângaci, am spune: „Din neanturi, neînceputuri şi nimic/ Iscat-am întrebări şi încă-un pic”. Poate că mai cu seamă de aceste întrebări s-ar lega inedita expoziţie a artistului israeliano-român Belu Simion Făinaru, pe care a realizat-o la Cluj, la galeria White Cuib. Foarte sintetic şi pentru ochiul comun, expoziţia a constat în aruncarea de monede pe podea, gest al artistului, dar şi al participanţilor.

belu f 1

Dar, dincolo de simţul comun şi de primă mână, expoziţia te invită într-un univers al întrebărilor, în primul rând în universul tău interior.
Primul gând care te poate pătrunde privind şi participând la expoziţia lui Belu Simion Făinaru este legat de Geneza biblică, când nu exista nimic -creaţia din nimic- şi când Întunericul era peste tot. Atunci, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.

Tot cu trimitere la creaţie ar putea fi şi gestul artistului şi al participanţilor de a arunca monedele pe jos, într-o „desenare” la picioare a cerului şi a stelelor de pe el, aşa cum Dumnezeu a „aruncat” stelele pe cerul nopţii. Iar în acest caz monedele (stelele) şi cerul care îl desenează e jos, pe podea (pământ), această uniune, contopire a lumilor de sus şi de jos capătă o semnificaţie şi mai adâncă.

beluf2

Gestul de a arunca banii (care sunt consideraţi şi „Ochiul Dracului) poate fi interpretat şi ca o debarasare de ceea ce înseamnă material, pentru a face loc spiritualului din noi. De altfel, în filosofia masonică, de exemplu, „fraţii” trebuie să-şi lase metalele la porţile Templului, ceea ce simbolizează debarasarea, detaşarea de tot ceea ce înseamnă interes profan de ordin material. Dar între aceste „metale” nu sunt doar aspectele materiale, cum ar fi banii, bunurile, averile, ci şi „greutăţile” de ordin psihic, spiritual, care ne trag în jos, cum este cazul viciilor, furiei, invidiei, geloziei, lăcomiei, aroganţei, mândriei, minciunii, superiorităţii, egoismului etc. Poate fi până la urmă şi un gest de regenerare, de a arunca răul, vechiul, consumatul şi a lăsa loc noului.

Însuşi gestul aruncării banilor pe jos poate fi interpretat ca unul creator, roditor, aşa cum, într-un gest similar, ţăranul, cultivatorul aruncă sămânţa în ogor, pentru a rodi.
Iar faptul că monedele aruncate sunt din diferite ţări poate să însemne şi un apel la intercomunicare şi multiculturalitate.

beluf3

În demersul său artistico-filosofic, Belu Simion Făinaru oferă spectatorului, dar mai ales participantului o serie de răspunsuri la întrebări esenţiale, şi mai cu seamă ocazia de a-şi pune şi mai multe întrebări.

Întrebări. Răspunsuri

În câteva rânduri, l-am abordat şi pe Belu Simion Făinaru în ceea ce priveşte demersul său artistico-filosofic:

beluf 4

Rep: Explicaţi-ne un pic, vă rog, ce a vrut să spună autorul în această expoziţie?

Belu Simion Făinaru: Am fost invitat de galeria White Cuib şi m-am gândit ce să expun. M-am gândit la instalaţia asta de bănuţi ca strategie. 1: să cunosc puţin structura Clujului, să fac ceva care poate să aducă întrebări, să irite chiar, să atragă atenţia. Am văzut publicul pe stradă, se uită, vede un spaţiu gol -poate că nu se prea vedeau nici bănuţii pe jos- şi pleacă. Dar la ceea ce nu dai atenţie şi nu vezi, pierzi. De aceea, trebuie văzut totul. Chiar într-o expoziţie, strategia mea uneori e să ascund lucrări, care, fiind mai greu de accesat, ţine de public; adică dacă vede sau omite parte din realitate.

Expoziţia asta, instlalaţia asta simplă, care e banală, monede aruncate pe jos – un grup de monede împrăştiate pe podea, care e ceva neobişnuit şi cauţi sensul. Ideea asta de a arunca, de a te elibera, fiindcă aceste monede le ai la tine. E o lucrate participativă, publicul este rugat să arunce monede, să participe şi metaforic, ca să dea o dimensiune de gândire, am spus că o monedă e pentru foame, o monedă pentru sete şi una pentru nimic. Ideea nimicului, care să te pună în gândire – ce înseamnă asta? Eu am în cap o idee, dar fiecare se confruntă cu el însuşi, ce înseamnă pentru el acel nimic. Dacă e filosofic, e neant, dar e şi tensiunea între această monedă care are o valoare materială, care te ajută să obţii alte lucruri materiale şi partea spitiruală, dimensiunea ta interioară, în acest proces de a descoperi sensul acestui nimic. E şi în filosofia ebraică, în cabala, concepţia creerii lumii, a genezei, care se crează din neant.. E ca creaţia universală. Şi fiecare trebuie să se confrunte singur cu întrebările, problemele astea. Al doilea: e dimensiunea ta, creaţia ta, să creezi un spaţiu de vid şi de neant. Toate astea le vorbesc în cuvinte, dar normal e prin simţire. E vorba şi de un fel de ritual, care e cumva legat de credinţă, dar e laic, nu e ceva religios. E legat şi de dorinţa de a exprima o dorinţă, un gând şi de a crea un gest în spaţiu. Şi e sunetul, care e parte. Şi e şi partea socială; adică e moneda ta, dar e un grup de monede şi un grup de dorinţe, un grup de lucruri care sunt invizibile.

beluf 5

Rep: Până la urmă, ce ar fi arta? Nu vreau o definiţie. Ce e artă şi ce nu e artă?

BSF: Asta nu ştiu să spun. Dar pot să spun că arta, mai ales azi, când limitele se schimbă, înseamnă posibiltatea de a-ţi da un spaţiu, de a simţi şi a gândi, de e vedea realitatea, chiar de zi cu zi în alt fel, dintr-o lucrare de artă, dintr-o pictură, o sculptură, un video, dintr-o carte, de a-ţi crea acest spaţiu care îţi oferă sensul de libertate, de a simţi această libertate, de a gândi, de a reacţiona. Şi libertatea în sensul ei adevărat, nu numai ca un cuvânt, în sensul că treci o anumită graniţă.

Rep: Asta ţine de subiectiv sau (şi) de obiectiv?
BSF: De subiectiv, fiindcă e trăirea ta. Uneori, dacă e o anumită lucrare, care dă un anumit sens şi care atinge mai mulţi oameni, din mai multe culturi, s-ar putea atinge şi un sentiment obiectiv. Dar, da, sunt şi lucruri universale, pe care le înţelegem şi personal, dar pe care le descoperi şi în alte culturi. Dar, iarăşi spun, caut să explic în cuvinte, dar normal e fără cuvinte.

beluf 6

Scurt CV Belu Simion Făinaru:

Belu-Simion Făinaru (n. 1959, România) locuieşte şi lucrează în Haifa, Israel şi Anvers, Belgia.
Lucrările lui Făinaru au fost expuse la Documenta IX din Kassel din 1992, Bienala de la Veneția din 1993. Bienala Sonsbeek 9 din Olanda, Bienala din 2006 de la Havana, Cuba, Bienala de la Viena, Trienala din Kathmandu Nepal, ArtBasel la expoziția Unlimited. Făinaru a reprezentat România la a 58-a Bienala de la Veneția, 2019. Artistul este reprezentat de Galeria Plan B Cluj, Berlin.

A expus la Muzeul Israel din lerusalim, S.M.A.K. Muzeul din Gent, M HKA din Anvers, Muzeul Lehmbruck din Germania, Muzeul Saitama din Japonia şi la Muzeul Național de Artă Timişoara, ca parte a proiectului Timişoara Capitală culturală a Europei 2023.

Belu-Simion Făinaru lucrează şi ca curator. Din 2010 este fondatorul, directorul şi curatorul Bienalei Mediteraneene de Artă Contemporană din Israel, 2010 Haifa; 2013 Sakhnin; 2017 Valea Sakhnin; 2021 Haifa. În 2015 a fondat AMOCA Muzeul de Artă Contemporană din Sakhnin, primul tip de acest gen din Israel, bazat pe comunități care trăiesc în conflict, promovând coexistenţa dintre comunitățile arabe şi evreieşti, deschizând porți pentru artă incluzivă şi colaborativă.
Belu Simion Făinaru, artist şi curator, născut în România este iniţiatorul şi directorul Bienalei de Artă Contemporană Mediteraneană din Israel. Este profesor de artă la Universitatea Haifa, Israel. În 2019 a reprezentat România la Bienala de la Veneţia ca artist român israelian. „E ceva deosebit, fiind de două naţionalităţi, a fost şi o recunoaştere a comunităţii evreieşti ca parte din România, cu ocazia a 100 de ani a României ca stat” (Belu Simion Făinaru).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Nouă români REȚINUȚI în urma evenimentelor de la Leeds. Ulterior, 8 au fost ELIBERAȚI

Publicat

leeds

Duminică, autorităţile britanice au informat cu privire la reţinerea a nouă cetăţeni români implicaţi în incidentele din seara de 18 iulie din Leeds, ulterior opt dintre aceştia fiind eliberaţi, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin misiunile diplomatice, a continuat comunicarea cu familia cetăţenilor români vizată de măsurile de preluare a minorilor şi cu reprezentanţii comunităţii şi ai cultelor religioase, precum şi demersurile pe lângă autorităţile locale britanice, scrie Agerpres.

Nouă români REȚINUȚI în urma evenimentelor de la Leeds. Ulterior, 8 au fost ELIBERAȚI

MAE menţionează că, la acest moment, este în desfăşurare o anchetă a autorităţilor locale de poliţie, fiind esenţială clarificarea tuturor aspectelor cu privire la incident.

Consulatul General din Manchester menţine situaţia din Leeds în atenţie prioritară şi este pregătit să continue acordarea asistenţei consulare, conform competenţelor deţinute, cu respectarea legislaţiei britanice în vigoare, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

„Ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, a cerut aplicarea forţei depline a legii”

Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

Vineri, ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, a cerut aplicarea „forţei depline a legii” asupra celor responsabili pentru incidentele violente care au avut loc pe străzile oraşul Leeds în urma unei acţiuni a autorităţilor de protecţie a copilului, în timp ce Consiliul Local al acestui oraş a anunţat că este „de acord să realizeze o examinarea urgentă a cazului şi să colaboreze cu organizaţiile conduse de români şi de romi, cu bisericile şi consulatul onorific al României şi cu alţi reprezentanţi ai familiei, în interesul familiei şi al comunităţii mai largi de romi”, relatează BBC.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mega concert de manele la Gilău. Vedete care au urcat pe scenă

Publicat

manele

Mare concert de manele, duminică, la târgul de la Gilău, unde au urcat pe scenă, printre alții, Florin Salam sau Tony de la Brașov.

Concertul ”S-au unit legendele” i-a adus alături și pe Monik de la trupa Angels, puștiul minune Jammar, Julia de la trupa Sexxy și Axinte de la Vacanța Mare.

Evenimentul a fost organizat de Partida Romilor ”Pro Europa”.

La eveniment au fost prezenți și deputatul romilor, Cătălin Manea, subprefectul Florentin Burz și primarul din Gilău, Gelu Țopan.

romi

romi

Pe scenă au urcat și dansatori romi în costume tradiționale.

salam

salam

salam

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Hermannstadt, 3-1. Revanșa sibienilor trebuie să mai aștepte

Publicat

galerie u

Universitatea Cluj a întâlnit, duminică seara pe Cluj Arena, pe Hermannstadt, într-un meci din etapa a 2-a a Superligii de fotbal. Clujenii veneau după un egal e terenul campioanei în timp ce sibienii au remizat acasă cu CSU Craiova. După o primă repriză excelentă, „U” învinge cu 3-1, goluri marcate de Blănuță (min.7 și 37), Nistor (min.20 – pen.), respectiv Bejan (min.41).

Echipele de start:

U Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Ov.Popescu, Bic – Rață, Nistor, Tchassem – Blănuță
Rezerve: Gorcea, Oancea, Ștefan, Mitrea, Simion, Codrea, Moraru, Silaghi, Șfaiț, Suciu, Thiam, Kis
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

u

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Hermannstadt, 3-1. Revanșa sibienilor trebuie să mai aștepte

Hermannstadt (4-4-2): Căbuz – Căpușă, V. Găman, Bejan (cpt.), Goncalves – Balaure, Murgia, Biceanu, I.Stoica – R.Deaconu, Neguț
Rezerve: I.Pop, V.Muțiu – P.Iancu, I.Gandila, Oroian, Jipa, Ciubotaru, Luca, Ivanov, Chițu, Markovic
Absent: Selimovic (accidentat)
Antrenor: Marius Măldărășanu

Stadion Cluj Arena
Arbitru Horia Mladinovici. Asistenți Adrian Ghinguleac, Cosmin Vatamanu (toți din București)
Arbitru VAR Marcel Bîrsan (București). Asistent VAR George Roman (Timișoara)

u

u

Clujenii încep foarte bine meciul și în min.7 era deja 1-0, prin golul marcat cu capul de Blănuță, după un corner executat bine de Nistor.

Al doilea gol vine în min. 20, după un penalty acordat pentru un henț în careu și executat perfect de Nistor.

În min.37, Blănuță face dubla, împingând în poartă o minge respinsă de Căbuz la un șut al lui Bic. „U” – Hermannstadt, 3-0.

În min.41, Bejan reduce din handicap, înscriind cu capul pentru 3-1.

Practic, povestea acestei partide s-a spus în prima repriză, pentru că în cea de-a doua, clujenii au redus turația, neavând nicio ocazie clară iar lui Hermannstadt nu i-a ieșit mai nimic.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mii de români din toată țara la Hungaroring, Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei. Cine a CÂȘTIGAT

Publicat

f1

Hungaroring, Marele Premiu de F1 este cel mai accesibil circuit românilor, în special celor din vestul țării. Mii de clujeni, bihoreni, arădeni ori timișoreni iau cu asalt circuitul în fiecare vară.

f1

Hungaroring este o pistă de curse de 4,381 km aflată la Mogyoród, în Pest. În 1986 a devenit locul primului Grand Prix de Formula 1 din spatele Cortinei de Fier. Bernie Ecclestone, patronul F1, dorea o cursă în URSS, dar un prieten ungur i-a recomandat Budapesta. Ei doreau ca un circuit stradal similar cu Circuitul de Monaco să fie construit în Népliget – cel mai mare parc din Budapesta – dar guvernul a decis să construiască un nou circuit chiar în afara orașului, lângă o autostradă importantă.

f1

VIDEO FOTO. Mii de români din toată țara la Hungaroring, Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei. Cine a CÂȘTIGAT

Lucrările de construcție au început la 1 octombrie 1985. A fost construit în opt luni, mai puțin timp decât orice alt circuit de Formula 1. Prima cursă a avut loc pe 24 martie 1986, în memoria lui János Drapál, primul maghiar care a câștigat cursele de Grand Prix de motociclete. Potrivit unui sondaj realizat de biroul național de turism al Ungariei, Mogyoród ocupă locul trei în rândul destinațiilor maghiare vizitate de turiști, după Cotul Dunării și Lacul Balaton, dar înaintea Budapestei. Circuitul are licență FIA grad 1.

f1

Anul acesta, Hungaroring s-a desfășurat în weekendul 19-21 iulie. Max Verstappen a fost considerat favorit din start, deși pilotul britanic Lando Norris (McLaren) a plecat din pole position. Verstappen a fost al treilea pe grila de start, în timp ce locul 2 a fost ocupat de Oscar Piastri.

f1

f1

fi

f1

Cursa a fost câștigată de Oscar Piastri (McLaren), pe locul 2 s-a situat Lando Norris, plecat din pole-position iar pe 3 Lewis Hamilton. Favoritul Verstappen a terminat pe 5.

Sursă: Wikipedia

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax