Connect with us

ACTUALITATE

Farmaciștii de la UMF au preparat dezinfectanți după o rețetă a Organizației Mondiale a Sănătății

Publicat


Rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a anunțat că astăzi a fost preparată în Laboratoarele Facultății de Farmacie prima tranșă de 30 l soluție dezinfectantă, după o rețetă aprobată de Organizația Mondială a Sănătății.

”Colegii noștri farmaciști au făcut-o pentru personalul din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care luptă în prima linie împotriva răspândirii noului virus. Mulțumesc colegilor noștri de la Facultatea de Farmacie, care au răspuns imediat și s-au mobilizat exemplar, găsind resursele disponibile pentru a ajuta și au preparat într-un timp record soluția dezinfectantă. Sunteți extraordinari!”, a spus Buzoianu.

Aceasta a precizat că activitatea continuă iar cei de la UMF ar fi bucuroși dacă ar găsi binevoitori care să îi ajute cu provizii de alcool etilic pentru prepararea soluțiilor.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO. Noi locuințe sociale la Cluj. Au parcări și spații pentru funcțiuni publice

Publicat

Imobilul cu funcțiuni publice și locuințe sociale situat pe str. Ghimeșului a fost finalizat. Urmează faza de recepție a lucrărilor. Suprafața desfășurată este de 1258,40 mp iar suprafața construită este de 293,54 mp. Imobilul de locuințe este structurat în 2 scări, fiecare cu un număr de 6 apartamente.
Parterul construcției va fi destinat unor spații cu funcțiuni publice. Sunt asigurate și locuri de parcare amenajate pentru un număr de 14 autoturisme – câte 1 loc de parcare pentru fiecare apartament și 2 locuri de parcare pentru spațiile cu funcțiuni publice.
Primăria Cluj-Napoca acordă locuințe sociale conform HCL 622/2020. Criteriile de eligibilitate privind accesul la locuințe sociale, cât și cererea privind atribuirea unei locuințe sociale pot fi consultate în următorul link: https://files.primariaclujnapoca.ro/…/2020/08/20/622.pdf
Valoarea investiției este 3.417.546,56 lei fără TVA.
 

Citește mai departe

ACTUALITATE

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Sectorist din prima zi. Primul dosar penal pentru abandon de familie

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”.  

În ianuarie 1995 am terminat Școala de Subofițeri de Poliție „Vasile LASCĂR” Câmpina și în 9 ianuarie, sper că nu greșesc data, ne-am prezentat la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. Pe vremea aceea, comandanții, adică de la șeful inspectoratului la șefii de subunități veneau în sala mare de ședințe pentru a primi și pentru a fi prezentați noilor polițiști.

După îndeplinirea formalităților am fost conduși la sediul subunităților unde am fost fiecare repartizați. Aici aceiași formulă de primire, comandantul, adjuncții și șefii de birouri pentru cunoaștere și repartizare.

În școală am fost informați cu privire la modul de repartizare, adică unii la circulație iar ceilalți la ordine publică, agenți de ordine. Mai știam că cei din orașele mari sunt norocoși pentru că vor lucra în trei schimburi, ceilalți vor lucra mai mult de noapte pentru că sunt tineri și, na, trebuie să acumuleze experiență.

Șoc, la sectoriști

După încheierea formalităților de prezentare, repartizarea. Aici șoc, câțiva dintre noi am fost repartizați la sectoriști. Nu mi-a venit să cred, eu, noi, tinerii absolvenți la sectoriști. Cineva a întrebat cum la sectoriști? În școală ni s-a spus că sectorist ajungi după ani de zile, când ai experiență și e o recompensă a eforturilor depuse ca agent de ordine. Răspunsul a fost că la Cluj este altă viziune.

A doua zi, la ședința de dimineață ne-am prezentat ca scoși din cutie, uniformele miroseau a nou, a ștoc și ne-au fost repartizate sectoarele. Am ajuns sectorist în cartierul Gruia după un schimb cu nea Mureșan, Dumnezeu să-L odihnească în pace, între timp, nea Muri, fiind trecut la cele veșnice.
Pe atunci, nu exista conceptul de tutore, dar în biroul nr. 61, era un plutonier Marinel Beldeanu și el sectorist în cartierul Gruia.

Ne-am cunoscut la o cafea unde am stat de vorbă toți cei din birou. La un moment dat, Marinel îmi spune foarte serios că timp de un an eu voi învăța, el îmi va face lucrările, eu să merg prin sector, să cunosc oamenii, să citez persoanele din dosare și să învăț să scriu la mașina de scris.

Am făcut toate astea, nu chiar un an cum a prezis el dar câteva luni au trecut până când într-o zi, dimineața, mi-a pus în brațe un dosar penal, un abandon de familie, nu am cum să uit asta și mi-a spus: pe ăsta îl faci singur, tu audiezi, tu faci toate actele, tu îl coși. Am făcut tot sub privirile lui iscoditoare, atente, îngăduitoare și critice totodată. Am avut emoții, mari, dar la final a fost totul ok. „De-acum poți lucra și singur în spețe din astea mai simple”, mi-a zis.

Tutore în Poliția Română

Marinel Beldeanu a fost un tutore atunci când nu exista conceptul ăsta în Poliția Română. Și-a transmis învățăturile în mod firesc, natural, simplu și fără aroganță sau superioritate. M-a format ca lucrător și a pus bazele a ceea ce am reușit să realizez în 25 de ani de carieră. Cumva am avut în gând să nu îmi dezamăgesc mentorul și spun eu, am reușit.

Îți mulțumesc Marinel Beldeanu pentru că mi-ai fost tutore, îndrumător, sfătuitor, coleg și prieten.

Citește mai departe

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Asociația Pro Infrastructură dă de pământ cu metroul din Cluj: Emil Boc trăiește într-un univers paralel

Publicat

Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, dă de pământ cu proiectul metroului de la Cluj, în lungime de 20 de kilometri. Potrivit acestuia, primarul Emil Boc trăiește ”într-un univers paralel”, unde deja probabil se circulă pe 50 de stații de metrou.

Ionuț Ciurea a declarat pentru Cluj24, că în ciuda faptului că se prezintă deja cifre legate de finalizarea lucrărilor, nu există efectiv nici minimul de documentație necesară pentru finalizarea studiilor, și nici banii de la Uniunea Europeană. Problema cea mai mare ar fi că ideea de metrou pur și simplu nu e fezabilă încă la nivelul Clujului.

În exemple practice, Asociația Pro Infrastructură a prezentat chiar cazul Bucureștiului, unde s-au început lucrările la magistrala M5, în lungime de circa 7 km, în 2011, și încă nu sunt finalizate (se mai lucrează la 2 puncte de suprafață și partea de finisaje de interior).

Cu toate că Emil Boc înaintează ca soluție de finanțare PNRR, și faptul că metroul de peste 1 miliard de euro a fost cuprins pe lista scurtă a Guvernului, Ionuț Ciurea subliniază că banii de la UE nu sunt garantați încă.

”Aveam o magistrală de la Băneasa la Otopeni și Comisia Europeană a spus NU. Un argument a fost densitatea populației, și Floreștiul este mai puțin dens decât Otopeniul. Dacă tragi de păr cifrele pentru o soluție fantasmagorică – și sunt mulți care au placa asta la gât în Cluj – nu rezolvi nimic. Nu e fezabil acum un metrou greu la Cluj și nici mulți ani de acum înainte. Dacă tragem de păr cifrele, pățim ca la București, unde nu s-a mai aprobat finanțarea. Trebuie să avem mare grijă la modul în care prezentăm proiectul Comisiei Europene. Despre cei 4 ani pentru finalizare nici nu are rost să vorbim pentru cei 20 de kilometri; și dacă ar fi fezabil, tot nu ar fi gata în 4 ani. Magistrala M5 nici acum nu e gata, și sunt doar 10 stații”, a declarat Ionuț Ciurea pentru Cluj24.

Hârtia suportă orice

Ceea ce s-ar putea să fie gata e ceea ce se numește metrou ușor, adică un tramvai mai rapid.

”Tramvaiul poate să aibă și câteva stații subterane. La Florești s-ar putea implementa, dar e nebunie în centrul Clujului să te apuci să sapi pe sub pământ. Chiar dacă fac un tramvai ușor sau metrou ușor, cum s-au mai făcut la Lisabona, acolo nu prea e metrou, iar Lisabona e foarte densă. Trebuie să ținem cont și de faptul că nu totul o să fie făcut de primărie, nu ține totul de Emil Boc.

Metroul trebuie să fie și rentabil, încă din momentul în care îi dai drumul, nu peste 50 de ani. Într-un univers paralel deja la Cluj se circulă pe 50 de stații de metrou. Numai exproprierile câtă bătaie de cap vor aduce. Cine spune că se vor finaliza lucrările în patru ani nu gândește sau e rupt de realitate. Dacă astăzi s-ar apuca de dat cu lopata, nici așa n-ar fi gata.

Și să nu uităm: cine plătește toată nebunia, pentru că din surse locale nu poate fi realizat proiectul, la fel cum se întâmplă cu toate marile proiecte de infrastructură din România. Probabil Emil Boc a fost și indus în eroare, cineva trebuie să îi spună să nu facă asemenea declarații”, a adăugat Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructură.

E nebunia unui om care a pompat chestia asta și acum a început să se sperie

Potrivit lui Ionuț Ciurea o parte foarte complexă a unui asemenea proiect este și partea de material rulant, adică cine va furniza șinele și cine va furniza garniturile de metrou, lucruri care trebuie să fie efectiv produse pentru că nu se găsesc pe orice gard.

Și pentru acestea va trebui să fie organizate licitații.

”La magistrala M5, de exemplu, avem șinele, dar n-avem metrourile noi, le aducem de pe alte magistrale”, a mai spus Ionuț Ciurea.

”Nu facem aici cu bani de la buget, e nevoie de bani de la UE. E nebunia unui om care a pompat chestia asta și acum a început să se sperie”, precizează Ciurea.

Asociația Pro Infrastructură (API) este cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport (infrastructură rutieră, feroviară, metrou și aviație)

Alte proiecte de metrou în orașe europene similiare Clujului

În Bilbao, lucrările la metrou au început oficial în 1988, cu închiderea vechii căi ferate de la Bilbao la Plencia, fiind organizată o licitație internațională pentru proiectarea arhitecturală a viitorului metrou. După şapte ani lucrarea a fost finalizată şi a fost inaugurată linia de metrou în 11 noiembrie 1995 cu 23 de stații între Casco Viejo și Plentzia.

Metroul din Brescia constă într-o linie automată, care leagă districtele nordice ale orașului de sud-vestul centrului acestuia, sistemul având o singură linie și conectează 17 stații pe un traseu cu o lungime de 13,7 km.

Metroul din orașul italian Catania a început în anul 1986 și a fost inaugurat în 1999, cu deschiderea a șase stații.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Re.baladele – instalația audio care aduce povești în Iulius Mall Cluj  

Publicat

De

Încă de când eram mici, poveștile bunicilor ne-au captivat și au reușit să trezească în noi curiozitatea față de trecut. Iulius Mall Cluj devine, preț de câteva zile, locul unde generațiile se întâlnesc prin intermediul poveștilor, în cadrul re.baladele. Vino să asculți „fragmente de trecut”, la Iulius Mall Cluj!

În perioada 7 – 20 mai 2021, Iulius Mall Cluj devine o lume a poveștilor, unde bunicii vor vorbi, iar generațiile mai tinere doar vor asculta. Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, aduce instalația audio re.baladele în Iulius Mall, prin intermediul proiectului re.adapt.

Vei descoperi în Iulius Mall opt „invitații” pe care vor fi scrise titluri ale momentelor audio, fragmente din interviuri și QR coduri care te vor duce către poveștile complete. Fie că alegi să afli ce s-a întâmplat în „Balada sarmalelor fără ceapă” ori în cea a „Locurilor de muncă”, cu siguranță vei fi impresionat.

Invitație la povești

Instalația re.baladele a pornit de la o serie de povești documentate, în procesul de creare al spectacolului „Baladele memoriei” – un spectacol omagiu pentru persoanele de vârsta a treia – și a fost creată de Raul Coldea, Oana Hodade și Doru Taloș, artiști colaboratori ai spațiului Reactor.

Instalația propune o invitație la a ne gândi la poveștile pe care ni le spuneau părinții și bunicii noștri și la cât de prezenți sunt ei în viețile noastre și, totodată, propune o întâlnire între locuitorii Clujului, o încercare de a iniția un dialog extrem de necesar între oameni.

Șase instalații în Cluj

Proiectul re.adapt este reinterpretarea spectacolelor din repertoriul Reactor și MiniREACTOR, sub formă de instalații, care vor putea fi vizitate gratuit.

În total, re.adapt este compus din șase instalații inedite aflate în locuri diferite din Cluj: Iulius Mall, Centrul de Cultură Urbană Casino, Instalația 10×10 de pe Bulevardul Eroilor, Cinema Arta și White Cuib.

Proiectul este realizat de MiniReactor în parteneriat cu Reactor, iar partenerii acestuia sunt: Centrul de Cultură Urbană Casino, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Iulius Mall, Cinema Arta, White Cuib. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Vino la Iulius Mall Cluj să asculți re.baladele!

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate