Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Publicat


Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează, în premieră națională, proiectul pilot METABO MS de screening neonatal, cu finanțare europeană de aproape un milion de euro. Acesta are rolul de a identifica erorile de metabolism la nou-născuții din 11 județe ale Transilvaniei și a trage un semnal de alarmă dacă există vreun pericol pentru bebeluși de a dezvolta, ulterior, o boală. Ulterior, cu tratamente adecvate, micuții pot duce o viață normală.

Directorul proiectului METABO MS este rectorul UMF Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu, care este medic pediatru.

Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Analizele sunt realizate cu un spectometru de masă în tandem ultramodern, care a costat 380.000 de euro, în laboratorul METABO MS din cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată MEDFUTURE al UMF.

Responsabilul cu implementarea proiectului METABO MS prof. dr. Cristina Adela Iuga, și unul dintre beneficiarii proiectului prof.dr. Gabriela Zaharie de la Clinica de Ginecologie 1, Sectia Neonatologie, au explicat pentru Cluj24 care este importanța screeningului neonatal.

Proiect – pilot la Cluj

Rep: De ce a fost nevoie de un astfel de proiect în România?

Cristina Iuga: Noi am identificat nevoia unui asemenea proiect de screening neonatal pentru erori genetice înnăscute la colegii noștri de la Clinica de Pediatrie, departamentul de Genetică medicală, care, inițial, ne-au abordat știind că avem expertiză în spectrometria de masă pentru a ne solicita să facem diferite determinări în situații în care ei făceau diagnostic tardiv la copiii cu tulburări de neurodezvoltare sau cu alte simptome clinice care nu puteau fi explicate prin analizele curente.

La momentul când această competiție a fost lansată în 2020, ne-am gândit că poate este de interes pentru Ministerul Sănătății, care finanța proiectul, să încercăm să dezvoltăm un proiect-pilot în care să facem screening neonatal la copii pentru a identifica erorile înnăscute de metabolism cât de precoce este posibil.

Efecte asupra sănătății unui nou-născut

Rep: Ce înseamnă aceste erori și ce efecte au asupra sănătății unui nou-născut?

C.I: Erorile înnăscute de metabolism, în general, sunt erori genetice. Se datorează unor mutații ale unor gene și, de regulă, se manifestă prin funcționarea insuficientă, incorectă sau deloc a unor procese metabolice care conduc fie la acumularea de metaboliți în organism, fie la lipsa unor metaboliți.

Aceste deficiente pot avea un tablou clinic  extrem de divers de la  tulburări neuromotorii, la retard mental sau tulburări la nivelul organelor, pentru că, de fapt defectul împiedică funcționarea normală a metabolismului celular.

Uneori enzimele implicate există, dar nu în cantitate suficientă sau nu funcționează corect. Și atunci aceste lucruri duc, de regulă, la manifestări clinice mai mult sau mai puțin grave în dezvoltarea ulterioară a copiilor.

Dintr-o picătură de sânge

Rep: Practic, dintr-o picătură de sânge uscat dumneavoastră decelați anumiți metaboliți care pot oferi informații privind modul în care funcționează procesele metabolice celulare la momentul testării

C.I: Da, dintr-o picătură de sânge uscat noi reușim in acest moment, prin spectrometria de masă, să identificăm 26 de metaboliți.

Acești metaboliți, ca să-i numim mai simplu, sunt aminoacizi și acilcarnitine, două categorii de substanțe pe care noi le avem în sânge și în care rapoartele dintre ele ne dau indicii privind funcționarea proceselor metabolice în care sunt implicate.

În momentul în care metaboliții, în sine, un anumit aminoacid sau o combinație de aminoacizi sau o combinație de aminoacizi și acilcarnitină, au valori suspecte, înseamnă că un anume proces metabolic nu funcționează și asta te duce către o anumită patologie.

Practic, e un semnal de alarmă că, pe patologia respectivă, procesul metabolic care implică metaboliții respectivi nu funcționează în parametri normali.

Teste după naștere

Rep: Testele în cazul nou-născuților se fac la cât timp după naștere?

C.I: Recoltarea se face în primele zile de viață deoarece atunci este relevant, fiind patologii în cazul cărora, în timp, se modifică nivelul de metaboliți și nu mai sunt rezultate atât de concludente ca și la momentul nașterii.

Recoltarea se face în maternitate, înainte ca acel copil să fie externat.

Probele se duc la laboratoarele regionale de screening, care prin program național decontează trei patologii, și anume fibroza chistică, fenilcetonurie și hipotiroidismul.

De la laboratoarele regionale de screening, în cazul nostru Laboratorul Regional de Screening Cluj cu șapte județe, Laboratorul Regional Mureș cu două județe și Laboratorul Regional Timiș cu două județe, probele ajung la noi și noi facem acest screening extins pentru aceeași copii pentru care se face screeningul național în acest moment.

Singurul echipament certificat IVD din România pentru screening neonatal

Rep: Acest proiect este în premieră pe țară. Screeningul neonatal extins se face doar la Cluj?

C.I: Da, este un proiect-pilot de screening neonatal extins prin spectrometrie de masa. Nu întotdeauna faptul că ai un echipament care se numește spectrometru de masă este suficient să faci acest screening neonatal.

Acest echipament de screening neonatal este certificat IVD, adică în limbajul de laborator înseamnă că este acreditat de producător să poată fi utilizat pentru In Vitro Diagnostic.

Este o responsabilitate foarte mare pentru analiști și pentru laborator să genereze niște rezultate în care sa avem încredere.

Și atunci începem cu echipamentul, cu kiturile pe care le folosim, pentru că trebuie să avem certitudinea că dacă avem rezultate suspecte, acestea se datorează probei, nu se datorează factorilor tehnici care pot influența acest lucru.

Din această perspectivă, este singurul echipament dedicat de screening neonatal certificat IVD din România.

Părinții să fie de acord

Rep: Practic, sunteți primii care trag un semnal de alarmă privind starea de sănătate al unui copil testat. Care sunt pașii ulteriori după ce se face testarea bebelușilor?

C.I: În mod normal, procesul începe cu screening-ul neonatal. Orice proces de identificare a unei patologii, a incidenței patologiei respective începe cu screening-ul la nivel populațional.

Din cauza asta, ideal este ca în acest screening să fie complianța foarte mare, toți părinții să fie de acord, pentru că și în acest moment ei pot să participe în screening sau nu.

Este vorba de consimțământul informat al părintelui. Ideea este să fie o complianță cât mai mare, cât mai aproape de 100%, astfel încât să poată fi cuprinși toți copiii.

Noi, practic suntem cei care sesizăm că există deficiențe de metabolism. Noi nu furnizam un diagnostic, pentru că această tehnică nu ne poate spune decât dacă metabolismul celular funcționează în parametri normali sau are deviații de la parametrii normali.

Atunci când înregistrăm rezultate suspecte, adică în afara limitelor de referință, de regulă sunt și valori foarte mari, dar uneori sunt metaboliți cu valori foarte mici, mult prea mici ca să și facă rolul în metabolism, contactăm unitățile de neonatologie unde s-au născut copiii și cerem informații suplimentare: vârsta gestațională, dacă li s-a administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele de laborator, dacă mamei i-a fost administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele pentru a elimina rezultatele fals pozitive.

Analize suplimentare

Există situații în care tratamentul aplicat, vârsta la care s-a născut copilul, tratamentul aplicat mamei influențează concentrațiile de metaboliți pe care noi ii detectam.

Medicul neonatolog corelează starea clinică a copilului la momentul externării cu informația că s-ar putea să existe o eroare de metabolism și dacă datele clinice ne spun că este tranzitorie, din cauza tratamentului sau a altceva, atunci se exclude eroarea genetică de metabolism și cazul e închis.

Dacă după informațiile suplimentare, neonatologii nu pot exclude eroarea înnăscută de metabolism, următorul pas ar fi validarea cantitativă.

Tot pe acești metaboliți, dar nu la etapa de screening, care este calitativă sau semi-calitativ, ci cantitativ, ce cantitate anume are în plasmă, care se face printr-o tehnică similară în laboratoare acreditate și înseamnă confirmarea erorii metabolice.

Dacă se validează și la nivel de metabolism cantitativ, atunci diagnosticul de certitudine se pune genetic, pentru că geneticienii trebuie să confirme că există o eroare înnăscută de metabolism și ea este cauza deviațiilor sau nu există, și sunt alte cauze care duc la acest lucru, care nu sunt neapărat genetice.

Tratamente ulterioare

Rep: Ce se întâmplă în cazul în care la genetician se confirmă că nou-născutul are o posibilă problemă?

C.I: În momentul în care medicul genetician confirmă eroarea genetică, se intră în sistemul de diagnostic certificat cu ce posibilități terapeutice există și când e momentul să se intervină cu ele.

Sunt patologii care se tratează prin diete speciale, practic, clasica fenilcetonurie se tratează prin eliminarea din dietă a fenilalaninei, care nu poate fi metabolizată de acești pacienți și care duce, ulterior, la o viață absolut normală. Altfel, ei fac retard mental dacă această dietă se schimbă ulterior.

Intervin specialiștii

Rep: Deci dacă nu ar ați fi intervenit inițial dvs cu acel semnal de alarmă și, ulterior, geneticianul, copilul ar fi dezvoltat retard mental și alte boli într-un interval oarecare de timp?

C.I: Există familii în care primul copil este cu retard mental, pentru că nu s-a intervenit la timp, nu s-a știut la timp, nu s-a testat, iar la al doilea, deși are aceeași deficiență genetică, este un copil care trăiește cât se poate de normal cu scoaterea din dietă a unui aminoacid.

Sunt patologii pentru care există terapii specifice medicamentoase, de acolo intervin specialiștii.

Dacă tulburările sunt neurologice sau potențial neurologice, intervin neurologii, dacă e pe cardiovascular sunt cardiologii, deja se împarte sarcina către cei care pot să-i ajute să meargă mai departe cu terapie, cu dietă, cu recomandările din ghidurile internaționale, pentru a avea un copil cu o viață cât mai aproape de normal și a evita situațiile extreme care duc la tulburări de neurodezvoltare sau retard, care devin ireversibile.

Rezultatele, la finalul anului

Rep: Se știe la ora actuală câte cazuri cu probleme au rezultat în urma screening-ului neonatal lansat în proiectul METABO MS?

C.I: Încă nu știm, pentru că noi testăm de puțină vreme. Dacă patologia respectivă nu este cu manifestare acută, imediată, atunci durează destul de mult timp până se ajunge în sistem, până se face validarea cantitativă, până se face validarea genetică și până se ajunge la o decizie terapeutică.

După estimările noastre, durează mai mult de șase luni, or noi abia de șase luni testăm, iar primele rezultate pe copiii testați de noi le vom vedea la finalul acestui an.

Atunci vom putea avea primele feedback-uri la cei cu care am menținut rezultatele suspecte după testarea cantitativă, dacă s-au confirmat sau nu și câți s-au confirmat sau nu.

13.000 de copii vor fi testați

Rep: Câți copii au fost testați până acum de la începutul proiectului?

C.I: Semnarea contractului cu Ministerul Sănătății a avut loc în octombrie 2022, iar până în luna iulie 2023 a fost perioada de achiziție a echipamentului, achiziția consumabilelor și realizarea tuturor procedurilor de implementare a bunelor practici în laborator.

În perioada august-septembrie 2023, colegii care fac partea de analiză și de evaluare a probelor au fost la un training, la un schimb de bune practici la unitatea de screening neonatal din Islanda, de la spitalul din Reykjavik.

Am început testarea propriu-zisă din luna noiembrie 2023, moment din care testăm copiii născuți în cele 11 județe – Cluj, Bihor,  Mureș. Timiș, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Satu-Mare, astfel încât acum suntem undeva la aproape 10.000 de copii testați.

Proiectul durează până în aprilie 2024, când avem finalizarea proiectului, iar până atunci ne-am propus să analizăm minimum 13.000 de copii, acesta fiind ținta noastră.

Dar am observat, deja, pe date că probele sunt mai puține comparativ cu aceleași luni din 2023, ceea ce înseamnă că natalitatea în România a scăzut, avem mai puțini copii decât aveam anul trecut, dar, în mare, estimăm că vom avea 13.000 de copii născuți până la finalul lunii aprilie pe care să-i testăm.

Cost mai mic decât în privat

Rep: Ce se va întâmpla după aprilie, după finalizarea proiectului? Ce se va întâmpla în continuare, nu se vor mai face aceste analize deosebit de importante?

C.I: Este un proiect la care și universitatea noastră ține foarte mult, pentru că ține de implicarea socială a UMF Cluj-Napoca, astfel că vom continua testările copiilor.

Din estimările pe care noi le facem în acest moment, întrucât suntem organizație non-profit, costul unei asemenea analize în cadrul laboratorului nostru va fi mai mic decât costul aceleiași analize în sistem privat, care se fac în România, dar probele se trimit în Germania sau în altă parte, iar durata de răspuns e destul de mare și costurile sunt pe măsură.

Pe ultima analiză de cost pe care am făcut-o, ne vom apropia de 95 de lei, în condițiile în care un test oferit de clinicile private de screening neonatal, ajunge la 100 de euro sau chiar mai mult.

Părinții care vor dori, vor putea, după încheierea proiectului, să facă la cerere aceste analize, iar noi vom merge pe două direcții diferite.

Se pot testa zeci de mii de copii

Vom merge pe direcția în care ne vom strădui să menținem funcțional laboratorul și să răspundem tuturor solicitărilor, la cerere, ale părinților care doresc să facă screening neonatal extins pentru copiii lor, la un preț accesibil pentru majoritatea familiilor, iar pe cealaltă parte ne dorim să ne implicăm, să oferim argumente de extindere a screening-ului neonatal în România de la 3 patologii, câte sunt acum, la cât consideră specialiștii necesar.

Plecăm de la faptul că în Europa avem de la 26 de boli pe screening, în Ungaria, la 48 de boli screening în Italia. Nici în Europa situația nu este unitară, dar oricum numărul de boli pe care se face screening e mult mai mare decât 3.

Și atunci noi, teoretic, vom colabora cu toți cei care doresc, de la specialiști, medici specialiști la organizațiile de părinți și organizațiile nonguvernamentale, pentru a susține ideea extinderii screening-ului național din România, în condițiile în care noi am putea acoperi cu echipamentele pe care le avem o mare parte din Regiunea de Nord-Vest a României.

Suntem capabili, la capacitate maximă, să facem undeva între 50.000 – 60.000 de probe pe an, iar numărul de copii născuți în România anul trecut a fost 127.000. Deci cred că două laboratoare de screening, maxim trei la nivel național, ar face față cu brio acestei testări.

Argumente pentru părinți

Rep: Cum pot fi părinții convinși de necesitatea acestei testări a copiilor lor, acum în cadrul proiectului, dar și ulterior?

C.I: Eu cred că e o problemă de comunicare și de educație civică. Sunt absolut convinsă că dacă un părinte înțelege care este consecința ”da”- ului sau ”nu”- lui, nu văd niciun motiv să nu accepte. Dar trebuie convins cu argumente, nu trebuie obligat sau forțat.

Asta înseamnă că trebuie intensificate eforturile la nivel public de informare publică, la un nivel de cunoștințe pe care îl înțelege toată lumea despre impactul screeningului neonatal la nivelul populației de nou născuți.

Analizele durează o oră și jumătate

Andreea Soporan, care este farmacist specialist în farmacie clinică și doctorand la UMF Cluj-Napoca, a precizat la rândul său că după ce probele ajung la laborator, primul pas este extragerea metaboliților din spoturile de sânge cu ajutorul unui kit care permite extragerea aminoacizilor și a acilcarnitinelor.

”Procesul durează între o oră și o oră și jumătate. După extragerea metaboliților are loc transferul din placa de filtru în placa de injectare, iar ulterior aceasta din urmă este introdusă în sistem, în spectrometrul de masa, cuplat cu un cromatograf de lichide.

Putem realiza cam 4 plăci pe zi la capacitate maximă”, a explicat Andreea Soporan.

Aceasta și colega sa, farmacist specialist în laborator farmaceutic și doctorand la UMF Cluj-Napoca, Luiza Bogoș, s-au specializat în unitatea de sreening neonatal din Rejkyavk, Islanda pentru a putea lucra în proiectul METABO MS. Spectrometrul de masă de la Cluj este de același tip care se folosește în laboratorul de screening din Rejkyavik.

Servicii de prevenție

Șeful Secției de Neonatalogie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, prof. dr. Garbriela Zaharie, a afirmat la rândul său că un astfel de program de screening neonatal este important pentru toți nou-născuții.

”Un program de screening bine pus la punct reprezintă o creștere a calității asistenței medicale și, în același timp, o creștere a accesului la servicii de sănătate de calitate.

Vorbim de servicii de prevenție de facilitare a unei terapii precoce de prevenție a complicațiilor și chiar a decesului în cazul unui nou născut cu o boală metabolică de care nu știe”, a precizat Gabriela Zaharie.

Potrivit acesteia, în general, bolile metabolice sunt niște surprize, în condițiile în care copiii se nasc, aparent, sănătoși, iar în timpul sarcinii mama se simte foarte bine.

”Lucrurile apar pe măsură ce copilul nu începe să se hrănească și, în funcție de deficiența care există, pe diferite linii metabolice pot apărea semne și simptome sau chiar deces.

Viață normală pentru nou-născuți

A face screening înseamnă a recolta două-trei bulinuțe de sânge, în proiect existând o tehnologie actualizată pentru depistare și pentru diagnostic, iar acel copil va intra pe un drum de evaluare mai completă, diagnostic, confirmare de diagnostic și conduită de specialitate.

Dacă se intervine la timp, va avea o viață normală”, a explicat șeful Clinicii de Neonatologie.

Gabriela Zaharie a precizat că, în cazul fenilcetonuriei, dacă diagnosticul se face la naștere în cadrul acestui screening, și copilul are își menține regimul, va avea o calitate normală a vieții, față de unul la care diagnosticul se face mai târziu.

”De obicei, după 4-6 luni de viață încep semnele, iar creierul se compromite și aduce cu sine întreg cortegiul de suferințe neurologice care duc la retard mintal sever”, a precizat aceasta.

Recomandări pentru mămici

În cadrul Clinicii de Neonatologie Cluj, mamele acceptă, în general programul de screening.

”Recomand mămicilor să facă acest screening neonatal pentru nou-născuți și le aducem în vedere șansa pe care o au de a face un screening extins care înseamnă de la 30 la 50 de boli.

Sigur, nu se poate acoperi întreaga patologie, ci doar cele care au o incidență sau care au posibilitatea de a fi vindecabile”, a conchis Gabriela Zaharie.

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Duminica Floriilor. Ortodocșii sărbătoresc în 28 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Publicat

De

Duminica Floriilor, Intrarea Domnului în Ierusalim

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim. Cunoscută și ca Duminica Floriilor, aceasta este o sărbătoare importantă care se celebrează cu o săptămână înainte de Sfintele Paști.

Denumirea populară a sărbătorii, Florii, are origini păgâne și provine de la Flora, zeiţa romană a reînvierii naturii.

Duminica Floriilor. Ortodocșii sărbătoresc în 28 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim. Semnificații, tradiții și obiceiuri

În timp, această sărbătoare păgână s-a suprapus peste prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor este cunoscută și ca Duminica Stâlpărilor.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan arată în Evanghelia sa că Mântuitorul Hristos a avut trei veniri la Ierusalim.

Templul Domnului

Prima dintre ele a fost în anii 27-28. Atunci Iisus Hristos a mers la templul Domnului (Ioan 2, 13). În anul 29, la sărbătoarea Corturilor, când Mântuitorul S-a suit la templu, venind din Galileea, a avut loc a doua venire. Atunci Iisus Hristos a vorbit mulţimilor tulburate de prezenţa Sa (Ioan 7; 14). Ultima venire, aceasta pe care Biserica o sărbătoreşte astăzi, a avut loc în anul 30 („Dicţionarul de Teologie Ortodoxă”, pr. prof. dr. Ion Bria, 1994).

Templul din Ierusalim, în care se săvârşeau slujbele şi se citeau şi se explicau Legea şi prorocii, a fost ridicat de regele Solomon şi a fost distrus odată cu Cetatea Sfântă, iar poporul Israel a fost dus în robie de către regele Babilonului Nabucodonosor.

Au fost rezidite atât oraşul cât şi templul după întoarcerea din robia babiloniană în anul 538 î.Hr. La templu veneau israeliţii de pretutindeni cel puţin odată pe an pentru a se închina şi a aduce jertfe.

Cea din urmă construcţie a templului cuprindea în vremea Mântuitorului o suprafaţă de cinci hectare şi se situa pe o colină în trei trepte suprapuse.

La serviciul templului erau folosite douăzeci de mii de persoane. Toţi aceşti slujitori erau repartizaţi în douăzeci şi patru de grupe, fiecare dintre ele asigurând slujirea la templu timp de o săptămână („Dicţionarul Noului Testament”, pr. dr. Ioan Mircea, 1995).

„Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie”

La prima venire, Iisus Hristos a găsit la templu o parte a spaţiului care era destinat explicării şi citirii scrierilor sfinte ocupată de vânzătorii de animale şi de schimbătorii de bani.

În această situaţie, potrivit spuselor Evangheliei „Râvna casei tale mă mistuie” (Ioan 2, 17), Iisus cu un bici din ştreanguri i-a scos pe toţi afară din templu, schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele … „Şi celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luaţi acestea de aici. Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie” (Ioan 2, 17).

Ultima venire a Domnului în Ierusalim

Ultima venire a Domnului în Ierusalim, cea pe care o sărbătorim în Duminica Floriilor, a avut loc cu câteva zile înainte de a suferi Jertfa de pe Golgota.

A fost o intrare triumfală a Mântuitorului Hristos în cetatea sfântă. Mulţimile L-au aclamat ca pe un împărat, a fost singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat, deşi nu purta nici hlamidă împărătească de purpură, nici coroană de aur pe cap, şi nu avea nici pază de oşti pământeşti, cum spune arhimandritul Ilie Cleopa, în vol. „Predici la Praznice Împărăteşti” (1996).

A venit Hristos la Ierusalim pentru a pătimi moarte pe cruce de bunăvoie

Două sunt motivele pentru care Mântuitorul şi-a făcut o astfel de intrare în vechea cetate a Ierusalimului, potrivit părintelui Cleopa.

A venit Hristos la Ierusalim pentru a pătimi moarte pe cruce de bunăvoie pentru mântuirea lumii. Şi, în al doilea rând, ca să fie recunoscut după Lege de neamul în care s-a născut că El este Mesia, cel aşteptat, Mântuitorul lumii, cel pe care L-au făcut cunoscut prorocii Vechiului Testament.

În această zi sunt împărţite ramuri de salcie binecuvântate

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).

„Intră astăzi Hristos cu slavă în Ierusalim, ca un Împărat, ca să împărăţească în veci peste îngeri şi peste oameni. Vine să arate lumii că El singur este adevăratul Împărat şi Mântuitor. Vine Hristos în Ierusalim să se dea de bunăvoie în mâinile cărturarilor şi fariseilor plini de zavistie şi răutate, care căutau să-L omoare.

Vine Mântuitorul spre patimă de bunăvoie, ca să fie vândut de ai Săi în mâinile dregătorilor, să fie răstignit pe cruce şi să moară pentru mântuirea noastră, iar a treia zi să învieze”, arată părintele Cleopa în Predica la Duminica Floriilor.

Pentru faptul că mulţimea din cetatea Ierusalimului l-a întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri de finic, în Biserica Ortodoxă în această zi sunt împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate.

Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (după denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc.

Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a fost preluată, în scurt timp, de întreaga lume creştină.

Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Tradiții în Duminica Floriilor

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.

Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale.

S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Obiceiuri legate de ramurile de salcie

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la Florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei copiii pentru a crește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Superstiții în Duminica Floriilor. Ce se spune despre vreme de Florii

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înflorească la fel ca pomii.

Începe Săptămâna Patimilor

Începând cu ziua de Florii se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

În această săptămână, de duminică şi până vineri, se săvârşesc slujbele Deniilor, slujbe de dimineaţă (Utrenie) făcute seara aşa cum se face în cadrul privegherilor.

Deniile diferă însă şi de slujbele de priveghere şi de Utrenii, prin faptul că aceste slujbe cuprind cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti.

Deniile se săvârşesc numai în două săptămâni

În timpul unui an bisericesc, deniile se săvârşesc numai în două săptămâni, în timpul Postului Paştilor: miercuri şi vineri în săptămâna a cincea, miercuri fiind Canonul Sfântului Andrei, adică o slujbă de dimineaţă, o Utrenie, în care se cuprinde un canon mare.

La fel vineri seara, este slujba Acatistului Bunei Vestiri al Maicii Domnului, încadrat în slujba de dimineaţă, în slujba Utreniei, care se face seara.

Tot Denii se numesc şi slujbele din ultima săptămână din Post, Săptămâna Mare. Slujbele care încep în seara din Duminica Floriilor şi continuă în serile de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri din Săptămâna Sfintelor Patimi sunt Utrenii, adică slujbe de dimineaţa, făcute seara.

Sursa: Agerpres

Foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului 

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, la un pas de finala Ligii Naționale. A învins-o din nou pe FC Argeș Pitești, scor 100-74

Publicat

De

O singură victorie o mai desparte pe U-BT Cluj de finala Ligii Naționale. Echipa a câștigat și al doilea meci cu FC Argeș Pitești, scor 100-74.

U-Banca Transilvania mai are nevoie de o singură victorie pentru a merge în finala Ligii Naționale. „Studenții” au jucat la un nivel ridicat și în al doilea meci cu FC Argeș Pitești, încheiat la scorul de 100-74. Astfel, trupa clujeană conduce seria cu 2-0, ambele partide fiind adjudecate la diferențe confortabile.

U-BT Cluj, la un pas de finala Ligii Naționale

Richard și echipa sa au evoluat din nou cu intensitate, reușind să se distanțeze pe tabela de marcaj încă din primele minute. Astfel, coșul lui Jarell Eddie a făcut ca tabela să indice 16-3 după nici 5 minute de joc. „Alb-negrii” au continuat să exceleze în ofensivă, iar Mokoka a adus ultimele puncte ale actului inaugural, stabilind scorul la 27-13. În sfertul secund, U-Banca Transilvania a rămas la fel de concentrată.

„Studenții” s-au luptat la recuperare și au putut lansa contra-atacuri la care Piteștiul nu a găsit răspuns. Bryce Jones a imprimat viteză jocului, furnizând atât puncte, cât și pase decisive. La rândul său, Jarell Eddie a ridicat publicul în picioare prin triplele sale, astfel că U-Banca Transilvania a beneficiat inclusiv de 33 de puncte avantaj.

Silvășan: „Nu vrem să ne relaxăm”

Mihai Silvășan, antrenorul echipei, s-a declarat mulțumit de rezultatul meciului, arătând că echipa trebuie să trateze, în continuare, fiecare meci cu maximă seriozitate.

„A fost un meci frumos din punctul nostru de vedere, victoria ne bucură. De mâine ne concentrăm pentru următorul meci de la Pitești, nu vrem să ne relaxăm. Trebuie să ne antrenăm cum trebuie și fiecare meci să îl tratăm cu maximă seriozitate”, a declarat Silvășan.

„A fost un meci grozav, pe care l-am început așa cum ne-am dorit. Am respectat planul de joc și am evoluat bine pe ambele faze. Trebuie să ne păstrăm concentrarea, să nu devenim prea comozi. Ne așteptăm să fie dificil acolo, cu publicul lor. Fanii sunt grozavi, apreciez tot ce fac pentru noi. Sunt printre cei mai buni fani pe care i-am văzut vreodată!”, a spus Jarell Eddie, jucător U-Banca Transilvania.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu patru mașini, la intrarea în Florești. O tânără a ajuns la spital

Publicat

De

Un accident s-a petrecut sâmbătă seară, la intrarea în Florești. Au fost implicate patru mașini, dintre care una s-a răsturnat.

Pompierii din Cluj-Napoca și Florești au intervenit sâmbătă seară la un accident rutier petrecut pe raza localității Florești. La momentul sosirii, ocupanții erau ieșiți din mașini.

Patru mașini au fost implicate, iar una dintre ele s-a răsturnat pe marginea părții carosabile.

O tânără de 20 de ani a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit, de puține momente, la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, la intrarea în localitatea Florești.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit patru autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat, cu ocupanții ieșiți din acestea.

Nouă persoane au fost consultate la fața locului, dintre care o tânără, în vârstă de aproximativ 20 de ani, este transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări aceasta era conștientă și cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ramona Strugariu, copreședinta REPER, și-a lansat candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreședinta Partidului REPER, și-a lansat sâmbătă candidatura la primăria Cluj-Napoca. La eveniment au participat fostul premier şi comisar european, Dacian Cioloș, eurodeputatul Dragoș Pîslaru și reprezentanți ai societății civile clujene.

Ramona Strugariu a vorbit despre prioritățile sale pentru primăria Cluj-Napoca, precum și despre motivele care stau la baza deciziei ei de a-și asuma această candidatură.

Ea își dorește, printre altele, o administrație deschisă și transparentă, care să asculte cetățenii, interesată în mod real de problemele din cartierele lor, dar și care să încurajeze clujenii să se implice în procesul decizional şi în viața comunității în care trăiesc, după modelul altor orașe europene.

Aplicație pentru clujeni, lansată de REPER

Potrivit acesteia, Partidul REPER a dezvoltat deja o aplicație în acest sens, pe care o va lansa în curând și unde clujenii vor putea semnala punctual problemele lor.

„Îmi doresc o dezvoltare urbană care să țină cont de nevoile oamenilor. De la nevoile acute, din cartiere fără infrastructură școlară, recreațională, cu străzi cu un regim juridic incert sau neconectate, până la proiectele bune, cu investiții masive, care trebuie să se întâmple. Sunt peste 4 miliarde de euro angajați declarativ în proiecte majore de infrastructură, dar ele nu se pot realiza simultan și cel puțin o parte dintre ele trebuiau deja realizate, ca maximă prioritate, mă gândesc în mod special la centura ocolitoare și trenul metropolitan”, a declarat Ramona Strugariu privind dezvoltarea infrastructurii din oraș.

Un oraș mai verde

Totodată, printre prioritățile amintite în timpul lansării de candidatură, se numără și mai multe inițiative pentru un oraș verde, rezilient climatic, cu cât mai puțină poluare pentru locuitorii săi:

„Lansez din prima luna de mandat proiectul «Fiecare clujean cu copacul lui», iar până la final de mandat, pe lângă extinderea spațiilor verzi din oraș, trebuie să mai plantăm împreună o pădure pentru Cluj. Ca să ajungem la standardele OMS și de reziliență climatică, ne trebuie 50 mp de spațiu verde pentru fiecare om din oraș. În Valencia, campioana verde europeană în 2024, 97% dintre locuitori se află la 300m de o arie urbană verde.  Someșul are un potențial foarte mare din perspectiva biodiversității. Trebuie să continuăm îmbunătățirea culoarului verde albastru până când suntem mândri de acest proiect”, a mai arătat copreședinta REPER.

Strugariu: „Îmi doresc un hub pentru tineret la Cluj Napoca”

Ramona Strugariu promite şi un oraş care să încurajeze familiile tinere şi tineretul să rămână în Cluj Napoca.

„Clujul, desi este un spatiu universitar atât de mare, îmbătrânește, de fapt. Indicele de îmbătrânire demografică este aici de 125,6 persoane vârstnice la 100 de tineri, mai mare decat media națională. (121,2 – 100)

Este vital să avem la Cluj Napoca o administrație care să adreseze problema locuirii, a locurilor de muncă pentru tineri, a activităților pentru tineret.

Administrația locală poate fi un facilitator important şi poate negocia cu dezvoltatorii imobiliari pentru ca, etapă cu etapă, să avem un fond consistent de locuințe accesibile pentru tineri la Cluj Napoca.

Creşele, gradinițele – tot ce înseamnă infrastructură pentru educație – fac parte dintr-un program atent la nevoile oamenilor tineri şi activi profesional.

Îmi doresc un hub pentru tineret la Cluj Napoca şi un oraş mai ofertant pentru antreprenorii noilor generații, mai predictibil pentru un mediu de afaceri tânăr care îşi dezvoltă deja proiectele în comunitate şi aşteaptă ca administrația să fie un partener. Vreau pe site-ul primăriei o hartă cu oportunități de finantare europeană pentru tineri, bani europeni pentru IMM-uri, pentru energie verde; sunt ghiduri publicate deja de mine ca europarlamentar, le facem bune practici la Cluj.

Un oraş al tinerilor înseamnă și sprijin pentru cei vulnerabili/uitați/instituționalizați – de la banalele documente de identitate până la un plan pentru viitor la care administrația poate pune umărul, cu programe de orientare pentru cariera profesională sau oportunități de ucenicii.

Îmi doresc să facem noi paşii către tineri şi să propunem programe de stagii în administrație publică locală pentru ei”, a mai precizat Ramona Strugariu.

Banii europeni, folosiți „cu cap și cu viziune”

În încheiere, candidata Partidului REPER la Primăria Cluj-Napoca a declarat ca vrea să folosească cât mai mult banii europeni cu cap şi cu viziune, pentru proiecte în beneficiul direct al clujenilor.

„Cred în investiții eficiente în primul rând, nu grandioase înainte de orice altceva. Cred în oameni care participă la viața oraşului lor. Cred în colaborarea politică şi în dialog pentru obiectivele comunității, cu oricine şi oricât este nevoie, ca să ajungem acolo unde îşi doresc oamenii”, spune Ramona Strugariu.

Cine sunt candidații pentru Consiliul Local Cluj-Napoca?

Odată cu lansarea candidaturii la primărie, Partidul REPER și-a lansat și lista de consilieri locali și județeni, din care fac parte ingineri, specialiști IT, profesori și directori ai unor companii multinaționale de succes. De pe lista Partidului REPER pentru consiliul local, deschisă de Ramona Strugariu, fac parte Iulia Costache, Mihai Bulboacă, Alexandra Holom, Adela Șpaimoc, în timp ce lista pentru consiliul județean e deschisă de Camelia Sălcudean, Marius Popa, Viorica Bold, Mihai Bulboacă și Florina Russu.

Ramona Strugariu este copreședinta Partidului REPER și eurodeputată în mandatul 2019-2024, cu o experiență de aproape 10 ani în politici publice europene. De profesie juristă, a luptat activ în primul mandat în Parlamentul European pentru combaterea corupției, protejarea intereselor financiare ale românilor, consolidarea libertății presei și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Totodată, a negociat, în numele întregului Parlament European, Directiva europeană anticorupție și Pachetul legislativ pentru combaterea spălării de bani. Conform organizațiilor independente de analiză a activității parlamentarilor, se află în topul celor mai influenți politicieni din Parlamentul European: top 5 europarlamentari în domeniul justiției, afacerilor interne și migrației, top 15 buget și top 20 afaceri instituționale şi constituționale.

Totodată, în 2020, organizația VoteWatch Europe a plasat-o pe locul doi ca activitate legislativă în Parlamentul European, la numărul de amendamente şi propuneri formulate la diverse rapoarte, iar în 2024 Politico a numit-o drept unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European pentru numărul de amendamente depuse și consemnate, 10.427.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax