Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Publicat


Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează, în premieră națională, proiectul pilot METABO MS de screening neonatal, cu finanțare europeană de aproape un milion de euro. Acesta are rolul de a identifica erorile de metabolism la nou-născuții din 11 județe ale Transilvaniei și a trage un semnal de alarmă dacă există vreun pericol pentru bebeluși de a dezvolta, ulterior, o boală. Ulterior, cu tratamente adecvate, micuții pot duce o viață normală.

Directorul proiectului METABO MS este rectorul UMF Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu, care este medic pediatru.

Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Analizele sunt realizate cu un spectometru de masă în tandem ultramodern, care a costat 380.000 de euro, în laboratorul METABO MS din cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată MEDFUTURE al UMF.

Responsabilul cu implementarea proiectului METABO MS prof. dr. Cristina Adela Iuga, și unul dintre beneficiarii proiectului prof.dr. Gabriela Zaharie de la Clinica de Ginecologie 1, Sectia Neonatologie, au explicat pentru Cluj24 care este importanța screeningului neonatal.

Proiect – pilot la Cluj

Rep: De ce a fost nevoie de un astfel de proiect în România?

Cristina Iuga: Noi am identificat nevoia unui asemenea proiect de screening neonatal pentru erori genetice înnăscute la colegii noștri de la Clinica de Pediatrie, departamentul de Genetică medicală, care, inițial, ne-au abordat știind că avem expertiză în spectrometria de masă pentru a ne solicita să facem diferite determinări în situații în care ei făceau diagnostic tardiv la copiii cu tulburări de neurodezvoltare sau cu alte simptome clinice care nu puteau fi explicate prin analizele curente.

La momentul când această competiție a fost lansată în 2020, ne-am gândit că poate este de interes pentru Ministerul Sănătății, care finanța proiectul, să încercăm să dezvoltăm un proiect-pilot în care să facem screening neonatal la copii pentru a identifica erorile înnăscute de metabolism cât de precoce este posibil.

Efecte asupra sănătății unui nou-născut

Rep: Ce înseamnă aceste erori și ce efecte au asupra sănătății unui nou-născut?

C.I: Erorile înnăscute de metabolism, în general, sunt erori genetice. Se datorează unor mutații ale unor gene și, de regulă, se manifestă prin funcționarea insuficientă, incorectă sau deloc a unor procese metabolice care conduc fie la acumularea de metaboliți în organism, fie la lipsa unor metaboliți.

Aceste deficiente pot avea un tablou clinic  extrem de divers de la  tulburări neuromotorii, la retard mental sau tulburări la nivelul organelor, pentru că, de fapt defectul împiedică funcționarea normală a metabolismului celular.

Uneori enzimele implicate există, dar nu în cantitate suficientă sau nu funcționează corect. Și atunci aceste lucruri duc, de regulă, la manifestări clinice mai mult sau mai puțin grave în dezvoltarea ulterioară a copiilor.

Dintr-o picătură de sânge

Rep: Practic, dintr-o picătură de sânge uscat dumneavoastră decelați anumiți metaboliți care pot oferi informații privind modul în care funcționează procesele metabolice celulare la momentul testării

C.I: Da, dintr-o picătură de sânge uscat noi reușim in acest moment, prin spectrometria de masă, să identificăm 26 de metaboliți.

Acești metaboliți, ca să-i numim mai simplu, sunt aminoacizi și acilcarnitine, două categorii de substanțe pe care noi le avem în sânge și în care rapoartele dintre ele ne dau indicii privind funcționarea proceselor metabolice în care sunt implicate.

În momentul în care metaboliții, în sine, un anumit aminoacid sau o combinație de aminoacizi sau o combinație de aminoacizi și acilcarnitină, au valori suspecte, înseamnă că un anume proces metabolic nu funcționează și asta te duce către o anumită patologie.

Practic, e un semnal de alarmă că, pe patologia respectivă, procesul metabolic care implică metaboliții respectivi nu funcționează în parametri normali.

Teste după naștere

Rep: Testele în cazul nou-născuților se fac la cât timp după naștere?

C.I: Recoltarea se face în primele zile de viață deoarece atunci este relevant, fiind patologii în cazul cărora, în timp, se modifică nivelul de metaboliți și nu mai sunt rezultate atât de concludente ca și la momentul nașterii.

Recoltarea se face în maternitate, înainte ca acel copil să fie externat.

Probele se duc la laboratoarele regionale de screening, care prin program național decontează trei patologii, și anume fibroza chistică, fenilcetonurie și hipotiroidismul.

De la laboratoarele regionale de screening, în cazul nostru Laboratorul Regional de Screening Cluj cu șapte județe, Laboratorul Regional Mureș cu două județe și Laboratorul Regional Timiș cu două județe, probele ajung la noi și noi facem acest screening extins pentru aceeași copii pentru care se face screeningul național în acest moment.

Singurul echipament certificat IVD din România pentru screening neonatal

Rep: Acest proiect este în premieră pe țară. Screeningul neonatal extins se face doar la Cluj?

C.I: Da, este un proiect-pilot de screening neonatal extins prin spectrometrie de masa. Nu întotdeauna faptul că ai un echipament care se numește spectrometru de masă este suficient să faci acest screening neonatal.

Acest echipament de screening neonatal este certificat IVD, adică în limbajul de laborator înseamnă că este acreditat de producător să poată fi utilizat pentru In Vitro Diagnostic.

Este o responsabilitate foarte mare pentru analiști și pentru laborator să genereze niște rezultate în care sa avem încredere.

Și atunci începem cu echipamentul, cu kiturile pe care le folosim, pentru că trebuie să avem certitudinea că dacă avem rezultate suspecte, acestea se datorează probei, nu se datorează factorilor tehnici care pot influența acest lucru.

Din această perspectivă, este singurul echipament dedicat de screening neonatal certificat IVD din România.

Părinții să fie de acord

Rep: Practic, sunteți primii care trag un semnal de alarmă privind starea de sănătate al unui copil testat. Care sunt pașii ulteriori după ce se face testarea bebelușilor?

C.I: În mod normal, procesul începe cu screening-ul neonatal. Orice proces de identificare a unei patologii, a incidenței patologiei respective începe cu screening-ul la nivel populațional.

Din cauza asta, ideal este ca în acest screening să fie complianța foarte mare, toți părinții să fie de acord, pentru că și în acest moment ei pot să participe în screening sau nu.

Este vorba de consimțământul informat al părintelui. Ideea este să fie o complianță cât mai mare, cât mai aproape de 100%, astfel încât să poată fi cuprinși toți copiii.

Noi, practic suntem cei care sesizăm că există deficiențe de metabolism. Noi nu furnizam un diagnostic, pentru că această tehnică nu ne poate spune decât dacă metabolismul celular funcționează în parametri normali sau are deviații de la parametrii normali.

Atunci când înregistrăm rezultate suspecte, adică în afara limitelor de referință, de regulă sunt și valori foarte mari, dar uneori sunt metaboliți cu valori foarte mici, mult prea mici ca să și facă rolul în metabolism, contactăm unitățile de neonatologie unde s-au născut copiii și cerem informații suplimentare: vârsta gestațională, dacă li s-a administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele de laborator, dacă mamei i-a fost administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele pentru a elimina rezultatele fals pozitive.

Analize suplimentare

Există situații în care tratamentul aplicat, vârsta la care s-a născut copilul, tratamentul aplicat mamei influențează concentrațiile de metaboliți pe care noi ii detectam.

Medicul neonatolog corelează starea clinică a copilului la momentul externării cu informația că s-ar putea să existe o eroare de metabolism și dacă datele clinice ne spun că este tranzitorie, din cauza tratamentului sau a altceva, atunci se exclude eroarea genetică de metabolism și cazul e închis.

Dacă după informațiile suplimentare, neonatologii nu pot exclude eroarea înnăscută de metabolism, următorul pas ar fi validarea cantitativă.

Tot pe acești metaboliți, dar nu la etapa de screening, care este calitativă sau semi-calitativ, ci cantitativ, ce cantitate anume are în plasmă, care se face printr-o tehnică similară în laboratoare acreditate și înseamnă confirmarea erorii metabolice.

Dacă se validează și la nivel de metabolism cantitativ, atunci diagnosticul de certitudine se pune genetic, pentru că geneticienii trebuie să confirme că există o eroare înnăscută de metabolism și ea este cauza deviațiilor sau nu există, și sunt alte cauze care duc la acest lucru, care nu sunt neapărat genetice.

Tratamente ulterioare

Rep: Ce se întâmplă în cazul în care la genetician se confirmă că nou-născutul are o posibilă problemă?

C.I: În momentul în care medicul genetician confirmă eroarea genetică, se intră în sistemul de diagnostic certificat cu ce posibilități terapeutice există și când e momentul să se intervină cu ele.

Sunt patologii care se tratează prin diete speciale, practic, clasica fenilcetonurie se tratează prin eliminarea din dietă a fenilalaninei, care nu poate fi metabolizată de acești pacienți și care duce, ulterior, la o viață absolut normală. Altfel, ei fac retard mental dacă această dietă se schimbă ulterior.

Intervin specialiștii

Rep: Deci dacă nu ar ați fi intervenit inițial dvs cu acel semnal de alarmă și, ulterior, geneticianul, copilul ar fi dezvoltat retard mental și alte boli într-un interval oarecare de timp?

C.I: Există familii în care primul copil este cu retard mental, pentru că nu s-a intervenit la timp, nu s-a știut la timp, nu s-a testat, iar la al doilea, deși are aceeași deficiență genetică, este un copil care trăiește cât se poate de normal cu scoaterea din dietă a unui aminoacid.

Sunt patologii pentru care există terapii specifice medicamentoase, de acolo intervin specialiștii.

Dacă tulburările sunt neurologice sau potențial neurologice, intervin neurologii, dacă e pe cardiovascular sunt cardiologii, deja se împarte sarcina către cei care pot să-i ajute să meargă mai departe cu terapie, cu dietă, cu recomandările din ghidurile internaționale, pentru a avea un copil cu o viață cât mai aproape de normal și a evita situațiile extreme care duc la tulburări de neurodezvoltare sau retard, care devin ireversibile.

Rezultatele, la finalul anului

Rep: Se știe la ora actuală câte cazuri cu probleme au rezultat în urma screening-ului neonatal lansat în proiectul METABO MS?

C.I: Încă nu știm, pentru că noi testăm de puțină vreme. Dacă patologia respectivă nu este cu manifestare acută, imediată, atunci durează destul de mult timp până se ajunge în sistem, până se face validarea cantitativă, până se face validarea genetică și până se ajunge la o decizie terapeutică.

După estimările noastre, durează mai mult de șase luni, or noi abia de șase luni testăm, iar primele rezultate pe copiii testați de noi le vom vedea la finalul acestui an.

Atunci vom putea avea primele feedback-uri la cei cu care am menținut rezultatele suspecte după testarea cantitativă, dacă s-au confirmat sau nu și câți s-au confirmat sau nu.

13.000 de copii vor fi testați

Rep: Câți copii au fost testați până acum de la începutul proiectului?

C.I: Semnarea contractului cu Ministerul Sănătății a avut loc în octombrie 2022, iar până în luna iulie 2023 a fost perioada de achiziție a echipamentului, achiziția consumabilelor și realizarea tuturor procedurilor de implementare a bunelor practici în laborator.

În perioada august-septembrie 2023, colegii care fac partea de analiză și de evaluare a probelor au fost la un training, la un schimb de bune practici la unitatea de screening neonatal din Islanda, de la spitalul din Reykjavik.

Am început testarea propriu-zisă din luna noiembrie 2023, moment din care testăm copiii născuți în cele 11 județe – Cluj, Bihor,  Mureș. Timiș, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Satu-Mare, astfel încât acum suntem undeva la aproape 10.000 de copii testați.

Proiectul durează până în aprilie 2024, când avem finalizarea proiectului, iar până atunci ne-am propus să analizăm minimum 13.000 de copii, acesta fiind ținta noastră.

Dar am observat, deja, pe date că probele sunt mai puține comparativ cu aceleași luni din 2023, ceea ce înseamnă că natalitatea în România a scăzut, avem mai puțini copii decât aveam anul trecut, dar, în mare, estimăm că vom avea 13.000 de copii născuți până la finalul lunii aprilie pe care să-i testăm.

Cost mai mic decât în privat

Rep: Ce se va întâmpla după aprilie, după finalizarea proiectului? Ce se va întâmpla în continuare, nu se vor mai face aceste analize deosebit de importante?

C.I: Este un proiect la care și universitatea noastră ține foarte mult, pentru că ține de implicarea socială a UMF Cluj-Napoca, astfel că vom continua testările copiilor.

Din estimările pe care noi le facem în acest moment, întrucât suntem organizație non-profit, costul unei asemenea analize în cadrul laboratorului nostru va fi mai mic decât costul aceleiași analize în sistem privat, care se fac în România, dar probele se trimit în Germania sau în altă parte, iar durata de răspuns e destul de mare și costurile sunt pe măsură.

Pe ultima analiză de cost pe care am făcut-o, ne vom apropia de 95 de lei, în condițiile în care un test oferit de clinicile private de screening neonatal, ajunge la 100 de euro sau chiar mai mult.

Părinții care vor dori, vor putea, după încheierea proiectului, să facă la cerere aceste analize, iar noi vom merge pe două direcții diferite.

Se pot testa zeci de mii de copii

Vom merge pe direcția în care ne vom strădui să menținem funcțional laboratorul și să răspundem tuturor solicitărilor, la cerere, ale părinților care doresc să facă screening neonatal extins pentru copiii lor, la un preț accesibil pentru majoritatea familiilor, iar pe cealaltă parte ne dorim să ne implicăm, să oferim argumente de extindere a screening-ului neonatal în România de la 3 patologii, câte sunt acum, la cât consideră specialiștii necesar.

Plecăm de la faptul că în Europa avem de la 26 de boli pe screening, în Ungaria, la 48 de boli screening în Italia. Nici în Europa situația nu este unitară, dar oricum numărul de boli pe care se face screening e mult mai mare decât 3.

Și atunci noi, teoretic, vom colabora cu toți cei care doresc, de la specialiști, medici specialiști la organizațiile de părinți și organizațiile nonguvernamentale, pentru a susține ideea extinderii screening-ului național din România, în condițiile în care noi am putea acoperi cu echipamentele pe care le avem o mare parte din Regiunea de Nord-Vest a României.

Suntem capabili, la capacitate maximă, să facem undeva între 50.000 – 60.000 de probe pe an, iar numărul de copii născuți în România anul trecut a fost 127.000. Deci cred că două laboratoare de screening, maxim trei la nivel național, ar face față cu brio acestei testări.

Argumente pentru părinți

Rep: Cum pot fi părinții convinși de necesitatea acestei testări a copiilor lor, acum în cadrul proiectului, dar și ulterior?

C.I: Eu cred că e o problemă de comunicare și de educație civică. Sunt absolut convinsă că dacă un părinte înțelege care este consecința ”da”- ului sau ”nu”- lui, nu văd niciun motiv să nu accepte. Dar trebuie convins cu argumente, nu trebuie obligat sau forțat.

Asta înseamnă că trebuie intensificate eforturile la nivel public de informare publică, la un nivel de cunoștințe pe care îl înțelege toată lumea despre impactul screeningului neonatal la nivelul populației de nou născuți.

Analizele durează o oră și jumătate

Andreea Soporan, care este farmacist specialist în farmacie clinică și doctorand la UMF Cluj-Napoca, a precizat la rândul său că după ce probele ajung la laborator, primul pas este extragerea metaboliților din spoturile de sânge cu ajutorul unui kit care permite extragerea aminoacizilor și a acilcarnitinelor.

”Procesul durează între o oră și o oră și jumătate. După extragerea metaboliților are loc transferul din placa de filtru în placa de injectare, iar ulterior aceasta din urmă este introdusă în sistem, în spectrometrul de masa, cuplat cu un cromatograf de lichide.

Putem realiza cam 4 plăci pe zi la capacitate maximă”, a explicat Andreea Soporan.

Aceasta și colega sa, farmacist specialist în laborator farmaceutic și doctorand la UMF Cluj-Napoca, Luiza Bogoș, s-au specializat în unitatea de sreening neonatal din Rejkyavk, Islanda pentru a putea lucra în proiectul METABO MS. Spectrometrul de masă de la Cluj este de același tip care se folosește în laboratorul de screening din Rejkyavik.

Servicii de prevenție

Șeful Secției de Neonatalogie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, prof. dr. Garbriela Zaharie, a afirmat la rândul său că un astfel de program de screening neonatal este important pentru toți nou-născuții.

”Un program de screening bine pus la punct reprezintă o creștere a calității asistenței medicale și, în același timp, o creștere a accesului la servicii de sănătate de calitate.

Vorbim de servicii de prevenție de facilitare a unei terapii precoce de prevenție a complicațiilor și chiar a decesului în cazul unui nou născut cu o boală metabolică de care nu știe”, a precizat Gabriela Zaharie.

Potrivit acesteia, în general, bolile metabolice sunt niște surprize, în condițiile în care copiii se nasc, aparent, sănătoși, iar în timpul sarcinii mama se simte foarte bine.

”Lucrurile apar pe măsură ce copilul nu începe să se hrănească și, în funcție de deficiența care există, pe diferite linii metabolice pot apărea semne și simptome sau chiar deces.

Viață normală pentru nou-născuți

A face screening înseamnă a recolta două-trei bulinuțe de sânge, în proiect existând o tehnologie actualizată pentru depistare și pentru diagnostic, iar acel copil va intra pe un drum de evaluare mai completă, diagnostic, confirmare de diagnostic și conduită de specialitate.

Dacă se intervine la timp, va avea o viață normală”, a explicat șeful Clinicii de Neonatologie.

Gabriela Zaharie a precizat că, în cazul fenilcetonuriei, dacă diagnosticul se face la naștere în cadrul acestui screening, și copilul are își menține regimul, va avea o calitate normală a vieții, față de unul la care diagnosticul se face mai târziu.

”De obicei, după 4-6 luni de viață încep semnele, iar creierul se compromite și aduce cu sine întreg cortegiul de suferințe neurologice care duc la retard mintal sever”, a precizat aceasta.

Recomandări pentru mămici

În cadrul Clinicii de Neonatologie Cluj, mamele acceptă, în general programul de screening.

”Recomand mămicilor să facă acest screening neonatal pentru nou-născuți și le aducem în vedere șansa pe care o au de a face un screening extins care înseamnă de la 30 la 50 de boli.

Sigur, nu se poate acoperi întreaga patologie, ci doar cele care au o incidență sau care au posibilitatea de a fi vindecabile”, a conchis Gabriela Zaharie.

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – FCSB. Clujenii sunt obligați să obțină VICTORIA pentru a rămâne în lupta pentru titlu

Publicat

CFR Cluj întalnește FCSB în Superliga
CFR Cluj și FCSB se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la ora 21:00 pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca unde vor disputa partida din etapa cu numărul patru din play-off-ul Superligii, iar clujenii sunt obligați să câștige pentru a rămâne în lupta la titlu. 
După eliminarea din Cupa României și plecarea lui Adrian Mutu de pe banca clujenilor, pentru aceștia a venit meciul din play-off împotriva echipei Rapid București în deplasare, meci care a fost foarte benefic pentru CFR după o perioadă dificilă, aceștia reușind să se impună la o diferență mare cu scorul de 4 la 1.

CFR Cluj – FCSB. Clujenii sunt obligați să obțină VICTORIA pentru a rămâne în lupta pentru titlu

Înainte meciului cu FCSB, echipa clujeană are 31 de puncte și se află pe poziția a treia în clasament la o distanță de 10 puncte de lider.
FCSB traversează cea mai bună perioadă din ultimii ani cu 9 puncte obținute în cele trei partide din play-off și este pe prima poziție în clasament la o distanță de 10 puncte de poziția secundă.
În ultima partidă din play-off, FCSB a întâlnit-o pe Universitatea Craiova, echipă în fața căreia s-a impus cu scorul de 2 la 0 pe teren propriu și este cu un pas mai aproape de câștigarea campionatului din punct de vedere matematic.

CFR Cluj este în căutarea primei victorii împotriva FCSB-ului din acest sezon

În turul campionatului FCSB și CFR Cluj s-au întâlnit la 6 august 2023 pe Stadionul Steaua din București, partidă în care FCSB s-a impus cu scorul de 1 la 0 după ce fostul atacant al FCSB-ului, Andrea Compagno a marcat din penalty singurul gol al partidei în minutul 67 și a adus victoria roș-albaștrilor.
Partida din returul campionatului s-a desfășurat Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca și s-a încheiat 1 la 1, rezultatul de egalitate fiind stabilit după golurile marcate de Panagiotis Techtsidis pentru clujeni, iar golul egalizator a fost marcat de căpitanul roș-albaștrilor, Darius Olaru în minutul 26, astfel scorul final fiind stabilit în prima repriză.
CFR Cluj se află pe poziția a treia în play-off după primele trei etape cu 31 de puncte adunate și se poate apropia la 7 puncte de lider dacă va câștiga duminică seară în fața FCSB-ului care este pe prima poziție la o distanță de 10 puncte de CFR Cluj la ora meciului.
Cosmin Olaru 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Publicat

Mihaela Noroc, carte -album

Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului „Atlasul Frumuseții: Femeile lumii în 500 de portrete”, s-a întâlnit cu publicul clujean cu care a vorbit despre ultima sa carte-album, o colecție unică de portrete și povești din toată lumea.

Mihaela a povestit ce stă în spatele cărții „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”, lansată anul trecut, pe care a numit-o o carte-terapie.

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Evenimentul a avut loc vineri la librăria Humanitas, iar Mihaela a vorbit despre această nouă carte într-un dialog cu Alexandru N. Stermin.

,,Ce am suprins în această carte este ultimul cântec înainte să vină potopul de problema și responsabilități’’, a spus Mihaela Noroc, referindu-se la faptul că a devenit mamă.

Acela a fost momentul în care s-a maturizat și a înțeles că „viața nu este o joacă”, dar și cel în care a decis că trebuie să lase ceva în urma ei. Cartea, a spus Mihaela, este dedicată fetiței sale, care a fost și sursa de inspirație.

Portrete de fete

Pasionată din copilărie de fotografie, tată el fiind pictor, Mihaela a așternut în carte o serie de portrete de fete de prin diferite colțuri ale lumii, pe unde a poposit în călătoriile ei.

Deși spune că nu este una din preferințele ei, ea a călătorit până acum în peste 55 de țări, în multe dintre ele împreună cu fiica sa.

Așa a strâns amintiri și fotografii, pe care le-a pus în cartea „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”.

„Este o carte-terapie, pentru că în momentul în care eram eu fetiță, în anii ’90, în România era sărăcie, postcomunism, oamenii nu se preocupau foarte mult de sănătatea unei fetițe, a unei copile…

Dacă aș fi avut atunci posibilitatea să văd chipuri atât de diferite și povești atât de interesante în jurul pământului, și să explorez puțin, să înteleg cum se trăiește în jurul lumii, ce înseamnă să fii fetiță, poate mi-ar fi fost mai bine și mie cand aveam 8, 10 ani’’, a mărturisit Mihaela.

Alexandu N. Stermin: Este și o carte pentru băieți

Invitatul ei a fost Alexandu N. Stermin, care a precizat ca deși se spune că noua carte a Mihaelei este una pentru femei, el consideră că este una și pentru bărbați pentru că vine în ajutorul lor pentru a înțelege femeile.

,,Lumea Mihaelei e foarte mare. Ea spune la un moment dat că a intrat în proiectul acesta pentru că a avut două super-puteri: perseveranța și creativitatea.

Cartea aceasta este despre curaj, despre perseverență și despre creativitate. Eu va spun sincer, cred că e o carte și pentru băieți, pentru că băieții poa’ să se uite în cartea asta și să înțeleagă ce sunt de fapt fetele”, a spus Alexandru N. Stermin.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Publicat

De

Caăutări femeie dispărută Valea Ierii

Poveste cu final fericit. Aproape 100 de oameni au participat la operațiunea de căutare a Ioanei Nicoleta Hristea, femeia dispărută vineri în Valea Ierii.

Căutările au durat aproape toată noaptea, pe teren accidentat, având în vedere că femeia de 39 de ani a plecat spre o mănăstire prin pădurea din apropierea casei. Ea avea doar șosete în picioare.

Ioana Nicolata Hristea a fost găsită sâmbătă dimineața, nevătămată.

100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Alarma a fost dată de familie la poliție vineri, 12 aprilie, în jurul orei 22.40.

Femeia din localitatea Plopi, comuna Valea Ierii, a plecat printr-o zonă împădurită, la o mănăstire, în jurul orei 18.00.

Aceasta era îmbrăcată cu o rochie fără mâneci, de culoare bleumarin, cu motive florale de culoare gri și purta doar șosete în picioare.

Localnicii s-au alăturat autorităților în încercarea de a o găsi pe femeie

Imediat au fost formate echipe pentru căutarea femeii. La căutări au participat polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Secției 9 de Poliție Rurală Turda, jandarmi din cadrul IJJ Cluj, salvamontiști ai Serviciului Salvamont Cluj, voluntari din cadrul Asociației Medical International Rescue, Asociația Câini de Salvare Transilvania și CERT Transilvania.

Căutările au început inițial pe timp de noapte, pe teren accidentat, de munte.

De asemenea, au fost demarate eforturi pentru găsirea femeii și sprijinirea misiunii și la nivelul localității, unde localnicii și reprezentanții autorităților locale s-au alăturat căutărilor din pădure.

Femeia a fost găsită teafără

Pe timpul nopții, arată polițiștii clujeni, aproape 100 de persoane au „periat” zona în care existau informații că s-ar fi aflat femeia, fiind utilizate inclusiv mijloace tehnice cu termoviziune.

Căutările au fost oprite la ora 04.00, sâmbătă dimineața, și reluate la ora 9.00, la aproximativ o oră fiind găsită și femeia.

Aceasta era nevătămată, în condiții bune de sănătate.

Potrivit polițiștilor, până acum nu s-a putut stabili motivul pentru carea aceasta a plecat de acasă.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Doi consumatori de droguri reabilitați și-au spus povestea în fața a peste 250 de elevi și profesori din Gherla

Publicat

De

Experiențe foști conumarori de droguri Cluj

Peste 250 de elevi și profesori din Gherla au umplut cinematograful „Pacea” pentru a asculta poveștile cutremurătoate a doi foști consumatori de droguri.

Acest gen de acțiuni, organizate de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj, au cel mai mare impact în rândul elevilor, care află de la tineri ca și ei, calvarul prin care trec consumatorii de droguri.

Doi consumatori de droguri reabilitați și-au spus povestea în fața a peste 250 de elevi și profesori din Gherla

Evenimantul care a avut loc vineri la Gherla, reprezintă, practic, cea de a 5-a ediție a conferinței cu tema „PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR CLUJENI- ALEG”.

Este un eveniment foarte bine primit de elevii din tot județul Cluj, organizat de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj, un for consultativ în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

De altfel, Clujul este primul județ din țară unde instituțiile publice s-au asociat într-un ecosistem care luptă împreună împotriva escaladării acestui fenomen.

1.800 de tineri clujeni au aflat ce înseamnă consumul de susbtanțe psihoactive direct de la foști consumatori

Astfel de întâlniri au avut deja loc la Cluj-Napoca, Turda, Dej și în Huedin.

„Scopul acestor întâlniri este ca autoritățile cu competență în domeniu să discute cu tinerii, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri. Până în acest moment, în cadrul celor 5 evenimente, am reușit să interacționăm direct cu peste 1.800 de tineri”, a subliniat Maria Forna, președinte ATOP.

Doi tineri care au consumat droguri s-au aliat cu autoritățile

Rafael Breazovan și Andrei Rus, reprezentanți ai Teen Challenge Cluj, sunt cei care și-au spus povestea emoționantă în calitate de foști consumatori de substanțe interzise și actualmente persoane reabilitate.

Experiențe foști conumarori de droguri Cluj

Evenimentul a fost moderat de Amalia Gurzău, inspector școlar si purtător de cuvânt al ISJ Cluj.

„Le-am transmis elevilor faptul că doar prin comunicare, informare și o mai mare apropiere a instituțiilor față de generația tânără putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri.

I-am îndemnat totodată ca în momentele în care tentația încearcă să pună stăpânire pe ei, să solicite ajutorul, să se sprijine pe familie, pe prieteni adevărați, pe dascăli în care au încredere și nu în ultimul rând, să apeleze la ajutor specializat din partea instituțiilor”, a mai precizat Maria Forna.

Elevilor și profesorilor de la Gherla le-au vorbit despre fenomenul consumului de droguri în școli și Mircea Abrudean – Secretarul General al Guvernului, Ovidiu Drăgan – primarul municipiului Gherla, Marinela Marc – inspector școlar general ISJ Cluj și Marcel Borota – agent șef din cadrul Inspectoratului de Poliție Cluj.

Consumul de droguri în rândule elevilor, o problemă reală la Cluj

Copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, ajung să consume droguri la Cluj.

Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, a declarat într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească.

Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevii din întreg județul, iar fenomenul este greu de ținut sub control, din cauza unei legislații care nu este adaptată la aceaste probleme.

Marinele Marca a mai precizat că evenimetele de acest gen, în care foști consumatori de droguri povestesc prin ce au trecut au cel mai mare impact asupra elevilor.

„Modul interactiv și onestitatea cu care își prezintă povestea cutremurătoare de viață în fața colegilor de generație, cred că este de mult mai mare impact decât toate discursurile adulților care le prezintă informații, relevante altfel, despre aceast lucru”, a declarat șefa IȘJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax