Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Publicat


Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează, în premieră națională, proiectul pilot METABO MS de screening neonatal, cu finanțare europeană de aproape un milion de euro. Acesta are rolul de a identifica erorile de metabolism la nou-născuții din 11 județe ale Transilvaniei și a trage un semnal de alarmă dacă există vreun pericol pentru bebeluși de a dezvolta, ulterior, o boală. Ulterior, cu tratamente adecvate, micuții pot duce o viață normală.

Directorul proiectului METABO MS este rectorul UMF Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu, care este medic pediatru.

Copiii, ajutați într-un proiect UMF Cluj. Picătura de sânge care identifică erorile înnăscute de metabolism la nou-născuți

Analizele sunt realizate cu un spectometru de masă în tandem ultramodern, care a costat 380.000 de euro, în laboratorul METABO MS din cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată MEDFUTURE al UMF.

Responsabilul cu implementarea proiectului METABO MS prof. dr. Cristina Adela Iuga, și unul dintre beneficiarii proiectului prof.dr. Gabriela Zaharie de la Clinica de Ginecologie 1, Sectia Neonatologie, au explicat pentru Cluj24 care este importanța screeningului neonatal.

Proiect – pilot la Cluj

Rep: De ce a fost nevoie de un astfel de proiect în România?

Cristina Iuga: Noi am identificat nevoia unui asemenea proiect de screening neonatal pentru erori genetice înnăscute la colegii noștri de la Clinica de Pediatrie, departamentul de Genetică medicală, care, inițial, ne-au abordat știind că avem expertiză în spectrometria de masă pentru a ne solicita să facem diferite determinări în situații în care ei făceau diagnostic tardiv la copiii cu tulburări de neurodezvoltare sau cu alte simptome clinice care nu puteau fi explicate prin analizele curente.

La momentul când această competiție a fost lansată în 2020, ne-am gândit că poate este de interes pentru Ministerul Sănătății, care finanța proiectul, să încercăm să dezvoltăm un proiect-pilot în care să facem screening neonatal la copii pentru a identifica erorile înnăscute de metabolism cât de precoce este posibil.

Efecte asupra sănătății unui nou-născut

Rep: Ce înseamnă aceste erori și ce efecte au asupra sănătății unui nou-născut?

C.I: Erorile înnăscute de metabolism, în general, sunt erori genetice. Se datorează unor mutații ale unor gene și, de regulă, se manifestă prin funcționarea insuficientă, incorectă sau deloc a unor procese metabolice care conduc fie la acumularea de metaboliți în organism, fie la lipsa unor metaboliți.

Aceste deficiente pot avea un tablou clinic  extrem de divers de la  tulburări neuromotorii, la retard mental sau tulburări la nivelul organelor, pentru că, de fapt defectul împiedică funcționarea normală a metabolismului celular.

Uneori enzimele implicate există, dar nu în cantitate suficientă sau nu funcționează corect. Și atunci aceste lucruri duc, de regulă, la manifestări clinice mai mult sau mai puțin grave în dezvoltarea ulterioară a copiilor.

Dintr-o picătură de sânge

Rep: Practic, dintr-o picătură de sânge uscat dumneavoastră decelați anumiți metaboliți care pot oferi informații privind modul în care funcționează procesele metabolice celulare la momentul testării

C.I: Da, dintr-o picătură de sânge uscat noi reușim in acest moment, prin spectrometria de masă, să identificăm 26 de metaboliți.

Acești metaboliți, ca să-i numim mai simplu, sunt aminoacizi și acilcarnitine, două categorii de substanțe pe care noi le avem în sânge și în care rapoartele dintre ele ne dau indicii privind funcționarea proceselor metabolice în care sunt implicate.

În momentul în care metaboliții, în sine, un anumit aminoacid sau o combinație de aminoacizi sau o combinație de aminoacizi și acilcarnitină, au valori suspecte, înseamnă că un anume proces metabolic nu funcționează și asta te duce către o anumită patologie.

Practic, e un semnal de alarmă că, pe patologia respectivă, procesul metabolic care implică metaboliții respectivi nu funcționează în parametri normali.

Teste după naștere

Rep: Testele în cazul nou-născuților se fac la cât timp după naștere?

C.I: Recoltarea se face în primele zile de viață deoarece atunci este relevant, fiind patologii în cazul cărora, în timp, se modifică nivelul de metaboliți și nu mai sunt rezultate atât de concludente ca și la momentul nașterii.

Recoltarea se face în maternitate, înainte ca acel copil să fie externat.

Probele se duc la laboratoarele regionale de screening, care prin program național decontează trei patologii, și anume fibroza chistică, fenilcetonurie și hipotiroidismul.

De la laboratoarele regionale de screening, în cazul nostru Laboratorul Regional de Screening Cluj cu șapte județe, Laboratorul Regional Mureș cu două județe și Laboratorul Regional Timiș cu două județe, probele ajung la noi și noi facem acest screening extins pentru aceeași copii pentru care se face screeningul național în acest moment.

Singurul echipament certificat IVD din România pentru screening neonatal

Rep: Acest proiect este în premieră pe țară. Screeningul neonatal extins se face doar la Cluj?

C.I: Da, este un proiect-pilot de screening neonatal extins prin spectrometrie de masa. Nu întotdeauna faptul că ai un echipament care se numește spectrometru de masă este suficient să faci acest screening neonatal.

Acest echipament de screening neonatal este certificat IVD, adică în limbajul de laborator înseamnă că este acreditat de producător să poată fi utilizat pentru In Vitro Diagnostic.

Este o responsabilitate foarte mare pentru analiști și pentru laborator să genereze niște rezultate în care sa avem încredere.

Și atunci începem cu echipamentul, cu kiturile pe care le folosim, pentru că trebuie să avem certitudinea că dacă avem rezultate suspecte, acestea se datorează probei, nu se datorează factorilor tehnici care pot influența acest lucru.

Din această perspectivă, este singurul echipament dedicat de screening neonatal certificat IVD din România.

Părinții să fie de acord

Rep: Practic, sunteți primii care trag un semnal de alarmă privind starea de sănătate al unui copil testat. Care sunt pașii ulteriori după ce se face testarea bebelușilor?

C.I: În mod normal, procesul începe cu screening-ul neonatal. Orice proces de identificare a unei patologii, a incidenței patologiei respective începe cu screening-ul la nivel populațional.

Din cauza asta, ideal este ca în acest screening să fie complianța foarte mare, toți părinții să fie de acord, pentru că și în acest moment ei pot să participe în screening sau nu.

Este vorba de consimțământul informat al părintelui. Ideea este să fie o complianță cât mai mare, cât mai aproape de 100%, astfel încât să poată fi cuprinși toți copiii.

Noi, practic suntem cei care sesizăm că există deficiențe de metabolism. Noi nu furnizam un diagnostic, pentru că această tehnică nu ne poate spune decât dacă metabolismul celular funcționează în parametri normali sau are deviații de la parametrii normali.

Atunci când înregistrăm rezultate suspecte, adică în afara limitelor de referință, de regulă sunt și valori foarte mari, dar uneori sunt metaboliți cu valori foarte mici, mult prea mici ca să și facă rolul în metabolism, contactăm unitățile de neonatologie unde s-au născut copiii și cerem informații suplimentare: vârsta gestațională, dacă li s-a administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele de laborator, dacă mamei i-a fost administrat vreun tratament care ar putea influența rezultatele pentru a elimina rezultatele fals pozitive.

Analize suplimentare

Există situații în care tratamentul aplicat, vârsta la care s-a născut copilul, tratamentul aplicat mamei influențează concentrațiile de metaboliți pe care noi ii detectam.

Medicul neonatolog corelează starea clinică a copilului la momentul externării cu informația că s-ar putea să existe o eroare de metabolism și dacă datele clinice ne spun că este tranzitorie, din cauza tratamentului sau a altceva, atunci se exclude eroarea genetică de metabolism și cazul e închis.

Dacă după informațiile suplimentare, neonatologii nu pot exclude eroarea înnăscută de metabolism, următorul pas ar fi validarea cantitativă.

Tot pe acești metaboliți, dar nu la etapa de screening, care este calitativă sau semi-calitativ, ci cantitativ, ce cantitate anume are în plasmă, care se face printr-o tehnică similară în laboratoare acreditate și înseamnă confirmarea erorii metabolice.

Dacă se validează și la nivel de metabolism cantitativ, atunci diagnosticul de certitudine se pune genetic, pentru că geneticienii trebuie să confirme că există o eroare înnăscută de metabolism și ea este cauza deviațiilor sau nu există, și sunt alte cauze care duc la acest lucru, care nu sunt neapărat genetice.

Tratamente ulterioare

Rep: Ce se întâmplă în cazul în care la genetician se confirmă că nou-născutul are o posibilă problemă?

C.I: În momentul în care medicul genetician confirmă eroarea genetică, se intră în sistemul de diagnostic certificat cu ce posibilități terapeutice există și când e momentul să se intervină cu ele.

Sunt patologii care se tratează prin diete speciale, practic, clasica fenilcetonurie se tratează prin eliminarea din dietă a fenilalaninei, care nu poate fi metabolizată de acești pacienți și care duce, ulterior, la o viață absolut normală. Altfel, ei fac retard mental dacă această dietă se schimbă ulterior.

Intervin specialiștii

Rep: Deci dacă nu ar ați fi intervenit inițial dvs cu acel semnal de alarmă și, ulterior, geneticianul, copilul ar fi dezvoltat retard mental și alte boli într-un interval oarecare de timp?

C.I: Există familii în care primul copil este cu retard mental, pentru că nu s-a intervenit la timp, nu s-a știut la timp, nu s-a testat, iar la al doilea, deși are aceeași deficiență genetică, este un copil care trăiește cât se poate de normal cu scoaterea din dietă a unui aminoacid.

Sunt patologii pentru care există terapii specifice medicamentoase, de acolo intervin specialiștii.

Dacă tulburările sunt neurologice sau potențial neurologice, intervin neurologii, dacă e pe cardiovascular sunt cardiologii, deja se împarte sarcina către cei care pot să-i ajute să meargă mai departe cu terapie, cu dietă, cu recomandările din ghidurile internaționale, pentru a avea un copil cu o viață cât mai aproape de normal și a evita situațiile extreme care duc la tulburări de neurodezvoltare sau retard, care devin ireversibile.

Rezultatele, la finalul anului

Rep: Se știe la ora actuală câte cazuri cu probleme au rezultat în urma screening-ului neonatal lansat în proiectul METABO MS?

C.I: Încă nu știm, pentru că noi testăm de puțină vreme. Dacă patologia respectivă nu este cu manifestare acută, imediată, atunci durează destul de mult timp până se ajunge în sistem, până se face validarea cantitativă, până se face validarea genetică și până se ajunge la o decizie terapeutică.

După estimările noastre, durează mai mult de șase luni, or noi abia de șase luni testăm, iar primele rezultate pe copiii testați de noi le vom vedea la finalul acestui an.

Atunci vom putea avea primele feedback-uri la cei cu care am menținut rezultatele suspecte după testarea cantitativă, dacă s-au confirmat sau nu și câți s-au confirmat sau nu.

13.000 de copii vor fi testați

Rep: Câți copii au fost testați până acum de la începutul proiectului?

C.I: Semnarea contractului cu Ministerul Sănătății a avut loc în octombrie 2022, iar până în luna iulie 2023 a fost perioada de achiziție a echipamentului, achiziția consumabilelor și realizarea tuturor procedurilor de implementare a bunelor practici în laborator.

În perioada august-septembrie 2023, colegii care fac partea de analiză și de evaluare a probelor au fost la un training, la un schimb de bune practici la unitatea de screening neonatal din Islanda, de la spitalul din Reykjavik.

Am început testarea propriu-zisă din luna noiembrie 2023, moment din care testăm copiii născuți în cele 11 județe – Cluj, Bihor,  Mureș. Timiș, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Satu-Mare, astfel încât acum suntem undeva la aproape 10.000 de copii testați.

Proiectul durează până în aprilie 2024, când avem finalizarea proiectului, iar până atunci ne-am propus să analizăm minimum 13.000 de copii, acesta fiind ținta noastră.

Dar am observat, deja, pe date că probele sunt mai puține comparativ cu aceleași luni din 2023, ceea ce înseamnă că natalitatea în România a scăzut, avem mai puțini copii decât aveam anul trecut, dar, în mare, estimăm că vom avea 13.000 de copii născuți până la finalul lunii aprilie pe care să-i testăm.

Cost mai mic decât în privat

Rep: Ce se va întâmpla după aprilie, după finalizarea proiectului? Ce se va întâmpla în continuare, nu se vor mai face aceste analize deosebit de importante?

C.I: Este un proiect la care și universitatea noastră ține foarte mult, pentru că ține de implicarea socială a UMF Cluj-Napoca, astfel că vom continua testările copiilor.

Din estimările pe care noi le facem în acest moment, întrucât suntem organizație non-profit, costul unei asemenea analize în cadrul laboratorului nostru va fi mai mic decât costul aceleiași analize în sistem privat, care se fac în România, dar probele se trimit în Germania sau în altă parte, iar durata de răspuns e destul de mare și costurile sunt pe măsură.

Pe ultima analiză de cost pe care am făcut-o, ne vom apropia de 95 de lei, în condițiile în care un test oferit de clinicile private de screening neonatal, ajunge la 100 de euro sau chiar mai mult.

Părinții care vor dori, vor putea, după încheierea proiectului, să facă la cerere aceste analize, iar noi vom merge pe două direcții diferite.

Se pot testa zeci de mii de copii

Vom merge pe direcția în care ne vom strădui să menținem funcțional laboratorul și să răspundem tuturor solicitărilor, la cerere, ale părinților care doresc să facă screening neonatal extins pentru copiii lor, la un preț accesibil pentru majoritatea familiilor, iar pe cealaltă parte ne dorim să ne implicăm, să oferim argumente de extindere a screening-ului neonatal în România de la 3 patologii, câte sunt acum, la cât consideră specialiștii necesar.

Plecăm de la faptul că în Europa avem de la 26 de boli pe screening, în Ungaria, la 48 de boli screening în Italia. Nici în Europa situația nu este unitară, dar oricum numărul de boli pe care se face screening e mult mai mare decât 3.

Și atunci noi, teoretic, vom colabora cu toți cei care doresc, de la specialiști, medici specialiști la organizațiile de părinți și organizațiile nonguvernamentale, pentru a susține ideea extinderii screening-ului național din România, în condițiile în care noi am putea acoperi cu echipamentele pe care le avem o mare parte din Regiunea de Nord-Vest a României.

Suntem capabili, la capacitate maximă, să facem undeva între 50.000 – 60.000 de probe pe an, iar numărul de copii născuți în România anul trecut a fost 127.000. Deci cred că două laboratoare de screening, maxim trei la nivel național, ar face față cu brio acestei testări.

Argumente pentru părinți

Rep: Cum pot fi părinții convinși de necesitatea acestei testări a copiilor lor, acum în cadrul proiectului, dar și ulterior?

C.I: Eu cred că e o problemă de comunicare și de educație civică. Sunt absolut convinsă că dacă un părinte înțelege care este consecința ”da”- ului sau ”nu”- lui, nu văd niciun motiv să nu accepte. Dar trebuie convins cu argumente, nu trebuie obligat sau forțat.

Asta înseamnă că trebuie intensificate eforturile la nivel public de informare publică, la un nivel de cunoștințe pe care îl înțelege toată lumea despre impactul screeningului neonatal la nivelul populației de nou născuți.

Analizele durează o oră și jumătate

Andreea Soporan, care este farmacist specialist în farmacie clinică și doctorand la UMF Cluj-Napoca, a precizat la rândul său că după ce probele ajung la laborator, primul pas este extragerea metaboliților din spoturile de sânge cu ajutorul unui kit care permite extragerea aminoacizilor și a acilcarnitinelor.

”Procesul durează între o oră și o oră și jumătate. După extragerea metaboliților are loc transferul din placa de filtru în placa de injectare, iar ulterior aceasta din urmă este introdusă în sistem, în spectrometrul de masa, cuplat cu un cromatograf de lichide.

Putem realiza cam 4 plăci pe zi la capacitate maximă”, a explicat Andreea Soporan.

Aceasta și colega sa, farmacist specialist în laborator farmaceutic și doctorand la UMF Cluj-Napoca, Luiza Bogoș, s-au specializat în unitatea de sreening neonatal din Rejkyavk, Islanda pentru a putea lucra în proiectul METABO MS. Spectrometrul de masă de la Cluj este de același tip care se folosește în laboratorul de screening din Rejkyavik.

Servicii de prevenție

Șeful Secției de Neonatalogie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, prof. dr. Garbriela Zaharie, a afirmat la rândul său că un astfel de program de screening neonatal este important pentru toți nou-născuții.

”Un program de screening bine pus la punct reprezintă o creștere a calității asistenței medicale și, în același timp, o creștere a accesului la servicii de sănătate de calitate.

Vorbim de servicii de prevenție de facilitare a unei terapii precoce de prevenție a complicațiilor și chiar a decesului în cazul unui nou născut cu o boală metabolică de care nu știe”, a precizat Gabriela Zaharie.

Potrivit acesteia, în general, bolile metabolice sunt niște surprize, în condițiile în care copiii se nasc, aparent, sănătoși, iar în timpul sarcinii mama se simte foarte bine.

”Lucrurile apar pe măsură ce copilul nu începe să se hrănească și, în funcție de deficiența care există, pe diferite linii metabolice pot apărea semne și simptome sau chiar deces.

Viață normală pentru nou-născuți

A face screening înseamnă a recolta două-trei bulinuțe de sânge, în proiect existând o tehnologie actualizată pentru depistare și pentru diagnostic, iar acel copil va intra pe un drum de evaluare mai completă, diagnostic, confirmare de diagnostic și conduită de specialitate.

Dacă se intervine la timp, va avea o viață normală”, a explicat șeful Clinicii de Neonatologie.

Gabriela Zaharie a precizat că, în cazul fenilcetonuriei, dacă diagnosticul se face la naștere în cadrul acestui screening, și copilul are își menține regimul, va avea o calitate normală a vieții, față de unul la care diagnosticul se face mai târziu.

”De obicei, după 4-6 luni de viață încep semnele, iar creierul se compromite și aduce cu sine întreg cortegiul de suferințe neurologice care duc la retard mintal sever”, a precizat aceasta.

Recomandări pentru mămici

În cadrul Clinicii de Neonatologie Cluj, mamele acceptă, în general programul de screening.

”Recomand mămicilor să facă acest screening neonatal pentru nou-născuți și le aducem în vedere șansa pe care o au de a face un screening extins care înseamnă de la 30 la 50 de boli.

Sigur, nu se poate acoperi întreaga patologie, ci doar cele care au o incidență sau care au posibilitatea de a fi vindecabile”, a conchis Gabriela Zaharie.

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Începe Vamos a la Playa. Ce poți face în fiecare zi la festivalul de pe plaja Grigorescu?

Publicat

Festivalul Vamos a la Playa aduce, între 26 iulie și 4 august 2024, concerte, activități și concursuri pe plaja Grigorescu din Cluj-Napoca.

A șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa începe astăzi și, timp de 10 zile, va aduce atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Programul Vamos a la Playa

Vamos a la Playa, ediția a VI-a, începe astăzi pe plaja Grigorescu, cu o serie de activități și cu muzică live. De-a lungul zilei, vizitatorii vor putea asculta Radio Vacanța, se pot relaxa la Boho Lounge&Bar sau se pot delecta cu preparate alese de la Food Point.

De asemenea, pe toată durata zilei de vineri, clujenii vor avea la dispoziție șezlonguri, umbrele și umbrare pentru destindere pe malul Someșului, se pot îmbăia în piscine și pot juca table sau remy. Tot aici vor găsi Caravana Net Zero, de unde pot învăța despre sustenabilitate și energie alternativă.

Începând cu ora 17, se deschide și promenada artiștilor și artizanilor și DJ Magda va încânta participanții cu muzică retro.

De la ora 20 va avea loc și primul concert live din cadrul festivalului, susținut de cei de la Score Band.

Weekend plin de activități, pe plaja Grigorescu

Distracția continuă în weekend. Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

Zece zile de distracție pe malul Someșului

Festivalul nu se încheie în weekend, ci promite activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Serbările Transilvane la Cluj-Napoca. Cine sunt artiștii și ansamblurile care urcă pe scenă

Publicat

serbarile transilvane

Ediția 2024 a Festivalului Internațional „Serbările Transilvane” se va desfășura în perioada 26-28 iulie, pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, eveniment la care vor participa 20 de ansambluri folclorice din sase țări: Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România.

Ansamblurile clujene participante în festival sunt: ansamblul de copii „Mugur de Dor”, ansamblurile de dansuri maghiare „Zurbolo” și „Bogancs”, ansamblurile „Dor Transilvan” și „Rapsodia Someșană” ale Companiei Transpost Public din Cluj Napoca, ansamblul „Rapsodia Clujeana”, ansamblul Fiii Camarasului din Camarasu, ansamblul „Jucu Somesan” din Jucu, ansamblul studențesc „Românașul” si ansamblul „Șoimii Carpaților” din Floresti.

Invitați speciali

Invitat special al acestei ediții este ansamblul folcloric Arcanul al U.S.V. Suceava. Tot ca invitati speciali vor concerta în festival Radu Ciordas, Călin Brăteanu și Cornelia și Lupu Rednic alaturi de orchestra Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj și interpreții Mariana Morcan, Iulia Bucur Roman, Andreea Ciupe și Adrian Socaciu.

Festivalul, finanțat de Primăria Cluj-Napoca,  este realizat in parteneriat cu Asociația Produs de Cluj și Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

”Serbările Transilvane”, aflate la a XXII-a ediție. debutează vineri, 26 iulie, ora 17.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după remiza albă cu Neman Grodno: Mergem în Ungaria la Gyor să ne calificăm. Trebuie să fim pregătiți pentru orice

Publicat

Petrescu

Antrenorul CFR Cluj, Dan  Petrescu, consideră că echipa Neman Grodno (Belarus), care a remizat, joi, 0-0, în Gruia, în al doilea tur preliminar din Conference League, este una puternică, periculoasă și organizată, dar speră ca în retur clujenii să se califice mai departe. 

Dan Petrescu a declarat joi seara la finalul partidei Neman Grodno din Belarus că CFR Cluj trebuie să fie mai bună data viitoare.

”Știam adversarul, l-am studiat, am văzut și meciul de anul trecut din cupele europene cu campioana Sloveniei, unde au jucat la fel de bine. Știam că vor fi periculoși la faze fixe, la contraatacuri, și nu vor risca nimic.

Au făcut ce trebuie, foarte puternici, în spațiul ex-sovietic așa suunt echipele, organizate, au știu ce vot. Mai ales în prima repriză ne-au închis foarte bine. Dacă nu am băgat mingea în poartă înseamnă că trebuie să fim mai buni data viitoare”, a spus Petrescu.

Șanse 50-50

Acesta consideră că șansele în meciul retur, care se va disputa peste o săptămână la Gyor, în Ungaria, sunt 50-50.

”Eu sunt conștient ce adversar avem. Ei se vor odihni, noi avem un meci important cu Craiova și apoi trebuie să mergem în Ungaria să ne calificăm.

Trebuie să fim pregătiți pentru orice, pentru prelungiri, pentru penalty-uri, pentru orice. Totul este posibil, pentru că meciurile dintre echipele din Belarus și România au fost toate echilibrate”, a precizat antrenorul CFR Cluj.

Acesta a reclamat și o fază fază controversată care aa dezavantajat echipa sa în repriza a doua și care nu a putut fi clarificată deoarece la meci nu a fost sistemul VAR: ”A fost ghinion maxim, pentru că 1-0 era un scor foarte bun dacă marcam din penalty”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide în august la Cluj!

Publicat

Primul Adrenaline Tower din România, cu o înălțime impresionantă de 24 de metri, va fi inaugurat în 2 august, dată la care începe prima ediție a Wonder Family Fest, cel mai mare festival pentru familii din România.

Turnul a fost construit în interiorul Wonderland, un resort aflat într-un cadru natural feeric, amenajat pe o suprafață de 357.000 metri pătrați, lângă Cluj-Napoca. Adrenaline Tower este un ansamblu hexagonal care conține 120 de jocuri de aventură pe 5 niveluri de traseu.

Adventure Land și Adrenaline Tower, inaugurate la Wonder Family Fest

„Am adus în România cel mai mare Adrenaline Tower din lume! Avem 24 de jocuri pe fiecare din cele cinci niveluri ale turnului. Ne vom aventura pe el prima dată la Wonder Family Fest, în 2-4 august, iar după festival va rămâne deschis pentru toți amatorii de aventură, alături de alte activități conexe pregătite în jurul acestui «rege» al zonei de adrenalină. Astfel de ansambluri, dar mai mici și mai «scunde» – cel mai înalt e de 4 niveluri – sunt câteva în lume și se găsesc în Japonia, China, Elveția, Danemarca. Sunt niște construcții extrem de impresionante. Ne-am dorit foarte mult să avem așa ceva și la noi în țară iar de acum, Wonderland devine punctul zero al circuitelor de acest tip în România”, a arătat Darius Mârza, CEO Wonderland Resort.

Cinci circuite disponibile

În turn pot să intre simultan cel mult 250 de persoane. Cele 5 circuite disponibile au fost stabilite în funcție de dificultate, dar și de distanța de la sol:

  • CIRUITUL MOV – aflat la 70 cm deasupra solului / grad de dificultate scăzut / limita de vârstă: 3-5 ani / jocuri ușoare / limita de înălțime: min. 70 cm – max. 100 cm;
  • CIRCUITUL GALBEN – aflat la 3 m deasupra solului / grad de dificultate ușor-mediu / jocuri ușoare / limită înălțime: min. 100 cm;
  • CIRCUITUL VERDE – aflat la 9 m deasupra solului / grad de dificultate mediu / jocuri de dificultate medie (condiție fizică minimă) / limita de înălțime: min. 140 cm;
  • CIRCUITUL ALBASTRU – aflat la 15 m deasupra solului / grad de dificultate mediu spre greu / parcurgerea traseului verde este obligatorie înainte / jocuri dificultate medie / limita de înălțime: min. 140 cm;
  • CIRCUITUL ROȘU – aflat la 21 m deasupra solului / grad de dificultate mare, recomandat adulților și copiilor cu înălțimea de peste 150 cm și persoanelor cu o condiție fizică bună / jocuri solicitante din punct de vedere fizic și psihologic / parcurgerea traseelor verde și albastru este obligatorie.

Prețurile sunt de 80 de lei pentru copii și 100 de lei pentru adulți, pentru 3 ore de distracție la înălțime.

Adventure (Wonder)Land, cel mai nou parc de distracții din România

Adrenaline Tower este punctul central al unei întregi zone de aventură construite la Wonderland Resort, care va fi inaugurată cu ocazia Wonder Family Fest: ADVENTURE LAND. Aceasta va rămâne funcțională și după eveniment și conține:

  • Tiroliană – un traseu de 600 de metri care începe de la liziera pădurii și îi duce pe aventurieri până la Adrenaline Tower;
  • Boburi gravitaționale (luge) – o pistă de bob de 250 de metri lungime, care include obstacole, cotituri și tuneluri; atracție gândită pentru amatorii de viteză;
  • Tubing – distracție pe colace săltărețe;
  • Telescaun de 2 persoane – 300 de metri lungime;
  • Tir cu arcul;
  • Paintball;
  • Tobogane gonflabile pentru toate vârstele – tobogane de diferite forme și dimensiuni disponibile atât pentru pentru copii, cât și pentru părinți și bunici;
  • Echitație indoor sau outdoor – plimbări pe cal în interior sau în natură;

Unele dintre atracții sunt cu acces pe baza brățării de festival, altele sunt cu taxă; prețurile se încadrează între 25 și 45 de lei/tură/persoană.

MAGIC IN THE AIR – Adrenalină la mare înălțime

Distracția și aventura continuă la Wonder Family Fest și mai sus de cei 25 de metri pe care îi are Adrenaline Tower. Pe perioada festivalului vor fi organizate o serie întreagă de activități și spectacole în aer, iar multe dintre acestea sunt disponibile la Wonderland și în cursul anului:

Salt în tandem cu parașuta, alături de SkyDive Transilvania – o experiență dedicată tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani (cu acordul scris al părinților) și adulților care vin la festival. Doritorii vor putea să sară, alături de un instructor, de la 3.000 de metri altitudine. Participanții vor fi duși cu elicopterul din festival în Dezmir, de unde se vor urca în avion și aduși înapoi în zona Wonderland unde va avea loc saltul, cu preluare în locație. Experiența, gândită special pentru festival, este Premium și include poze din toate unghiurile și o filmare cu toate momentele saltului, astfel încât să poți retrăi această experiență ori de câte ori dorești. Preț pachet: 2.500 lei/persoană, duratã 60 min.

REZERVĂRILE se fac pe site-ul Wonderland

Zbor cu elicopterul – Wonder Family Fest, dar și zonele superbe din jurul resortului Wonderland vor putea fi admirate de la înălțime de cei care optează pentru o plimbare cu elicopterul. Variantele sunt de: plimbare medie, de 30 de minute, pentru 3 persoane, sau plimbare scurtă, de 15 minute, pentru 3 persoane. Prețul este pentru un zbor, a cărui capacitate maximă este de 3 persoane și trebuie plătit integral, indiferent dacă în elicopter urcă o persoană sau trei.

REZERVĂRILE pentru zboruri se fac pe site-ul Wonderland:

  • zbor 15 minute
  • zbor 30 minute
  • Zbor cu balon cu aer cald – o experiență unică de zbor, potrivită pentru toată familia. Balonul cu aer cald se înalță între 60 – 300 metri, iar într-un balon pot zbura patru pasageri și pilotul. Se poate opta și pentru o ridicare de la sol cu balonul (zbor ancorat). Detalii pe site-ul Wonderland. Foarte IMPORTANT: zborurile cu balonul sunt condiționate de condiții meteo speciale, de aceea ridicarea balonului va fi decisă în dimineața fiecărei zile. Drept urmare, rezervările nu se pot face decat la fața locului, zilnic, în festival, la Info Points.
  • Show-uri aviatice – Acrobații pe cer coordonate de SkyDive Transilvania. Vor fi organizate cinci show-uri aviatice: 2 august, orele 17:30 – 18:30, 3 și 4 august, orele 11:30 – 12:30 și 17:30 – 18:30.

WONDER FAMILY FEST – cel mai mare festival pentru familii din România

Prima ediție a Wonder Family Fest va avea loc între 2 și 4 august 2024, la Wonderland Resort din comuna Feleacu, județul Cluj. În cele trei zile ale evenimentului vor avea loc sute de activități pentru întreaga familie, dar și concerte live pe cele patru scene amenajate. Activitățile se vor desfășura pe o suprafață de 357.000 m2,  în mijlocul naturii, dar și în interiorul clădirilor parte a Wonderland Resort, și sunt concepute astfel încât să implice întreaga familie.

Wonderland Resort este un complex de lux situat în comuna Feleacu, județul Cluj, care oferă un cadru natural feeric și activități pentru toate vârstele. Resortul dispune de facilități premium, inclusiv hoteluri de 5 stele, SPA, bază de echitație, terenuri de tenis și paintball și este dedicat transformării fiecărui eveniment într-o experiență memorabilă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax