POLITICA
Claudiu Târziu: AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de SPIONAJ ucrainean

Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române.
Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul de spionaj militar HUR, dezinformează, pretinzând că AUR ar realiza în prezent interviuri cu preoți din satele locuite de români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. În plus, „propagandiștii” (AUR n.n.) ar intervieva familiile bărbaților (români n.n.) care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Claudiu Târziu: AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de SPIONAJ ucrainean
Chipurile AUR ar pregăti presupuse operațiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, HUR regurgitează și minciuna că operațiunea ar fi coordonată de Rusia.
1. Dezmințim aberațiile securiștilor ucraineni și ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acțiune pe teritoriul Ucrainei și nici nu are oameni acolo. De ce HUR aruncă minciuni „pe surse” și nu își asumă răspunderea unor asemenea afirmații oficial, prin purtătorul autorizat de cuvânt? De ce HUR nu spune cu nume și prenume, serie și număr de pașaport, care ar fi acei cetățeni români, presupuși membri AUR, care ar activa în Ucraina?
„HUR este continuatorul direct și de drept al criminalului GRU”
Amintim și că publicația Kyiv Post, specializată în defăimarea AUR, nu ne-a cerut niciodată vreun punct de vedere. Kyiv Post este o publicație de limbă engleză, deci publicul țintă ales de HUR pentru defăimarea AUR este comunitatea internațională.
2. HUR este continuatorul direct și de drept al criminalului GRU, serviciul sovietic de spionaj militar, de la care a preluat cadrele și metodele, după dezmembrarea URSS. Din 1991 și până în prezent HUR a întreprins acțiuni ostile și provocări împotriva României, a cetățenilor români și a românilor care trăiesc pe teritoriile anexate la Ucraina, ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov.
Amintim cazul trădătorului Floricel Achim, recrutat de HUR pentru a divulga secrete militare românești și ale NATO, interdicția abuzivă de intrare în Ucraina a numeroși cetățeni români, ziariști, activiști civici și politicieni sau acțiunile de intimidare la adresa românilor din Sudul Basarabiei pentru a se declara „moldoveni” sau împotriva construirii de biserici românești.
3. Atacul mârșav al HUR asupra preoților ortodocși din satele românești de peste graniță se adaugă atacurilor autorităților locale ucrainene și ale bisericii necanonice ucrainene la adresa Patriarhiei Române și a preoților și credincioșilor români ortodocși de peste graniță.
„AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean”
Substratul este acela că, pe 29 Februarie, Sfântul Sinod al Patriarhiei Române a decis „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.
Decizia se referă la trecerea parohiilor, credincioșilor și preoților români din subordinea Patriarhiei subordonate Moscovei la Biserica Ortodoxă Română. Această hotărâre a Sfântului Sinod a stârnit furia naționaliștilor ucraineni, a autorităților de la Kiev și a bisericii ucrainene necanonice, care nu se află în comuniune frățească cu Patriarhia Română.
Aceștia ar fi vrut ca parohiile din cele 150 sate românești să treacă la structura necanonică. Presiunile autorităților asupra preoților și credincioșilor români încalcă dreptul la libertate religioasă și dreptul la liberă asociere.
4. Dezinformarea HUR privind închipuitele activități ale AUR din Ucraina are ca scop intimidarea minorității române, pentru a discredita orice revendicare privind respectarea drepturilor sale ca fiind „extremistă” și „pro-rusă”.
AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean. De asemenea, facem apel la reprezentanții presei din România și din străinătate să respecte regulile minime ale profesiei de jurnalist și să ne ceară punctul de vedere atunci când preia acuzații la adresa noastră.
AUR susține pe deplin respectarea drepturilor românilor din Ucraina și își afirmă deplina solidaritate cu frații de peste graniță.
AUR susține pe deplin hotărârea Sfântului Sinod din 29 Februarie 2024 de înființare a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina și de binecuvântare și încurajare a preoților și credincioșilor români de peste graniță la această structură religioasă.
AUR cere Guvernului României, tuturor autorităților competente să monitorizeze strict obligațiile asumate de Ucraina privind respectarea drepturilor minorităților, așa cum acest stat s-a angajat prin tratate și acorduri bilaterale și internaționale și să intervină cu fermitate în cazul încălcării acestora!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
CCR analizează contestația depusă de Călin Georgescu, dar și cea privind candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României va analiza marți, de la ora 17.00, contestațiile privind candidaturile la alegerile prezidențiale.
O contestație a fost depusă de Călin Georgescu, a cărui candidatură a fost invcalidată de BEC, iar o alta privește candidatura lui Nicușor Dan.
CCR analizează contestațiile privind candidaturile la alegerile prezidențiale
Președintele AUR, George Simion, a anunțat luni că independentul Călin Georgescu va contesta la Curtea Constituțională respingerea candidaturii sale de către Biroul Electoral Central.
“La Curtea Constituțională ajunge contestația formulată de candidatul independent Călin Georgescu. Dumnealui are acest drept, BEC-ul nu are dreptul atunci când sunt îndeplinite toate chestiunile legate de acte, de semnături, legate de formă, BEC-ul nu are dreptul să respingă un candidat.
Și toate chestiunile legate de un dosar de candidatură au fost îndeplinite. Nu era atribuția BEC, e un organ, dacă vreți, constatator, nu putea să intre pe fond să facă o analiză de caracter dacă domnul Călin Georgescu este democrat sau nu. (…) Nu avem mari speranțe că va face dreptate Curtea Constituțională. Cunoaștem cu toții din cine e formată Curtea Constituțională și ce verdicte, respectiv eliminarea doamnei Șoșoacă și anularea alegerilor prezidențiale, a dat această Curte Constituțională. Dar domnul Georgescu va epuiza toate căile legale”, a declarat Simion, la Parlament.
Candidatura lui Călin Georgescu, invalidată de BEC
BEC a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale. Conform BEC, candidatura lui Călin Georgescu nu întrunește condițiile de legalitate, întrucât acesta, “prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăși obligația (…) de a apăra democrația”, care se întemeiază pe alegeri “corecte, integre și imparțiale”, printre altele.
Tot marți, va fi luată în discuție și contestația împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea candidaturii primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru alegerile prezidențiale din luna mai, potrivit Agerpres

Primăvară capricioasă la Cluj. După temperaturi neobișnuite, de până la 20 de grade, vremea schimbă foaia.
Potrivit meteorologilor, între 10 și 23 martie, vor fi osculații destul de mari de temperatură.
Temperaturile scad la Cluj
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în prima săptămână, media temperaturilor maxime va avea variații nesemnificative, cu valori cuprinse între 16 și 20 de grade.
Ulterior, se va resimți o răcire accentuată a vremii, astfel încât media maximelor termice va fi de 9 grade, în data de 18 martie. După aceasta, se poate evidenția o creștere treptată a temperaturilor, astfel că, mediat, se va atinge valoarea de 14 grade, la finalul celei de-a doua săptămâni de referință, potrivit meteorologilor.
Nopți cu minime sub pragul înghețului
Conform ANM, în situația mediei temperaturilor de pe parcursul nopților, aceasta va crește în primele zile până spre aproximativ 5 grade, valoare care se va menține până în 16 martie. După această dată, media minimelor termice va scădea
și va fi cuprinsă între -3 și -1 grad, în perioada 18-21 martie. În ultimele două zile, temperaturilem minime vor crește, din nou, mediat situându-se în jurul a 2 grade, în 23 martie.
Începând cu data de 12 martie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi temporar
ridicată în toată perioada de referință
Uncategorized
Provocări și oportunități în industria aviației. Conferința Aviation-Event 2025 CLJ, găzduită de Aeroportul Internațional Cluj

Conferința internațională de aviație Aviation-Event 2025 CLJ va avea loc pe 21 martie 2025 la Cluj-Napoca și va reuni lideri din industrie, factori de decizie și experți.
Aceștia vor discuta viitorul aviației în contextul unor peisaje geopolitice, economice și de mediu aflate în continuă schimbare.
Decarbonizarea și inovația, printre temele conferinței
Conferința, găzduită de Aeroportul Internațional Cluj și organizată de Aviation-Event, va include o serie de paneluri și sesiuni moderate menite să abordeze provocările esențiale din industrie, cum ar fi decarbonizarea, armonizarea reglementărilor și inovația.
Sesiunea de deschidere a conferinței, care va avea loc la hotel Radisson Blu, va oferi reprezentanților instituțiilor administrative locale oportunitatea de a întâmpina delegații și de a sublinia importanța aviației pentru creșterea economică și conectivitatea regiunii.
Gazda conferinței, respectiv Aeroportul Internațional Cluj, reprezentat de Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, va prezenta peisajul aviației din România, în special cu privire la Aeroportul Internațional Cluj, în cadrul sesiunii moderate de Raphael Muelders, jurnalist din cadrul publicației La Libre Belgique.
Europa pe cont propriu?
Reprezentanta aviației globale pentru această conferință, doamna Candace McGraw, Președinte al Consiliului de Conducere ACI World, va discuta despre principalele provocări aeropolitice într-un peisaj în schimbare, alături de Marcel Riwalsky, CEO al Aviation-Event, în cadrul interviului principal al conferinței.
Agenda conferinței va include, de asemenea, trei paneluri de discuții moderate:
- Panel 1: Europa pe cont propriu? Marii jucători din aviație renunță la liberalizare și decarbonizare? Acest panel va examina implicațiile schimbărilor politice asupra concurenței, obiectivelor de mediu și viitorului aviației europene.
- Panel 2: Modelarea viitorului aviației va analiza echilibrul dintre corporațiile consacrate și startup-uri în stimularea inovației, explorând provocările de finanțare, obstacolele de reglementare și posibilele colaborări.
- Panel 3: Planul de implementare a siguranței și reglementărilor aviatice va evidenția necesitatea unei abordări globale unificate pentru standardele de siguranță în aviație.
“Deși aceasta este a patra ediție a conferinței Aviation-Event găzduită de Aeroportul Internațional Cluj, considerăm o prioritate introducerea unor subiecte noi și relevante pentru toți participanții. Reunirea liderilor din diverse sectoare ale industriei ne permite să identificăm soluții care nu doar să abordeze provocările actuale, ci și să traseze calea celor mai bune soluții pentru provocările globale cu care se confruntă sectorul aviatic”, a declarat David Ciceo, CEO al Aeroportului Internațional Cluj.
Eveniment de neratat pentru toți “entuziaștii de aviație”
“Echipa Aviation-Event și toți membrii Consiliului de Supraveghere al Aviation-Event sunt încântați să revină la Cluj pentru Aviation-Event 2025 CLJ pentru al patrulea an consecutiv. Este, fără îndoială, primul moment de referință al aviației în 2025. Totul a început acum patru ani cu incertitudine… COVID încă era o preocupare, dar astăzi Aviation-Event CLJ este un eveniment de neratat pentru toți ‘entuziaștii de aviație’ din Europa și dincolo de aceasta. Așteptăm cu nerăbdare această ediție!”, a declarat Marcel Riwalsky, CEO al Aviation-Event.
Aviation-Event este o platformă de top pentru networking, schimb de idei și dezbateri de politici în industria aviației. În fiecare an, Aviation-Event găzduiește conferințe de prestigiu în întreaga Europă, reunind părțile interesate din companii aeriene, aeroporturi, agenții guvernamentale și furnizori de tehnologie pentru a încuraja colaborarea și inovația.
Cu un angajament pe tot parcursul anului pentru îmbunătățirea dialogului în industrie, Aviation-Event joacă un rol esențial în modelarea viitorului aviației.
EVENIMENT
Dragoș Damian, CEO Terapia: Ce lejer se vorbește mai nou despre război, distrugere, suferință, moarte. Parcă ar fi supraofertă

Europa se înarmează, ReArm Europe a fost lansat cu pompă săptămâna trecută. Intrăm în zodia soldaților, a înarmării, a războiului.
Până în 2006 stagiul militar a fost obligatoriu în România, cam toată generația Decrețeilor a făcut armata cu mâna pe Kalașnikov, pe AG7, pe TAB, etc. Am făcut armata în 1985 la Zalău, infanterie, băieții admiși la medicină în Cluj-Napoca făceau armata acolo, camarazi de arme fiind cei de la TCM din Sibiu și de la Teologie – da, exact, chiar și viitorii preoți făceau armata obligatorie.
O generație pregătită de război
A fost un an de pomină. Armata a început cu adunarea recoltei și a continuat, în cazul special din Zalău, cu descărcarea de cărbuni pentru termocentrală și aducerea de apă pentru oraș. În primele 4-5 luni, am mâncat armata pe pâine. Marșuri de zeci de kilometri pe dealurile Sălajului, trageri de zi și de noapte, serviciu de gardă la minus 30 de grade, cât au fost în iarna lui 1985. Apoi, în 1986 am prins o luna aprilie foarte încărcată, când am fost alarmați de doua ori și pregătiți de misiune, o data să mergem în Libia să-l ajutam pe Gaddafi care fusese atacat cu rachete de americani și altă dată să mergem în Ucraina, să ajutăm la limitarea pagubelor produse de explozia de la Cernobîl.
Au urmat și alte evenimente de povestit, aplicație militara coordonată de Vasile Milea și gardă de onoare la venirea soților Ceaușescu, care poposiseră să inaugureze o fabrică (sic!). Serviciul militar a culminat, desigur, cu momentul galactic în care Steaua (care atunci era echipa Armatei) câștiga Cupa Campionilor.
Discuții interminabile despre armată
Așa era armata înainte de 1990, în vremuri de pace și comunism. Astăzi nu mai avem armată obligatorie, sunt discuții interminabile dacă să fie sau nu reintrodusă, discuții interminabile despre trimiterea de trupe de pace în Ucraina, discuții interminabile despre unde a dispărut industria de apărare (probabil blocuri, birouri, malluri) și discuții interminabile cu privire la finanțarea pentru apărare.
Dar oricum asta nu mai contează, Uniunea Europeană a lansat proiectul ReArm Europe, în cinci puncte, un proiect de înarmare accelerată cu o finanțare de 800 de miliarde de Euro (Green Deal a fost 1.000) prin care Europa speră să poată continua să apere Ucraina și să înarmeze mai bine țările uniunii. Planul se derulează pe o perioada de patru ani, astfel încât ar trebui să informăm eventualii agresori să nu atace până în 2029-2030.
Cine câștigă din război?
Totul arată promițător. Guvernanți se bucură că vor scapă de sancțiuni în caz de deficit excesiv. Mediul de afaceri – executivi, bancheri, finanțiști, economiști, analiști, consultanți, etc. – își freacă mâinile de bucurie gândindu-se la atâta amar de bănet pentru înarmare.
Specialiștii în inteligență artificială, digitalizare și robotică ne explică savant că războiul nu mai este ca pe vremuri, iți pica o bombă în cap și mori. Nu, în era inteligenței artificiale, digitalizării și roboticii, etc., tehnologia ia conducerea și scade numărul pierderilor umane; în Ucraina au murit ”doar” 1,5 milioane de soldați, gratie, nu-i așa, inteligenței artificiale, digitalizării și robotizării de război.
Așadar, ne pregătim de război, ne reconvertim industria, vom fi foarte bine pregătiți în 2029. Acum 40 de ani, când făceam armata ni se spunea că, în caz de război, fabricile de țigarete vor fi reconvertite în fabrici de gloanțe, aveau același calibru. Mă gândesc că în prezent liniile de fiolaj din fabricile de medicamente pot fi reconvertite în fabrici de gloanțe, fiolele de 5ml par a avea aceleași dimensiuni.
Toata lumea este de acord că Europa trebuie sa se înarmeze – ideal era s-o fi făcut din 2014, când se știa deja că furnalele din Siberia lucrează la foc continuu (nu este o figură de stil, acolo se fabrică majoritatea armamentului).
Prin absurd totuși, dacă livrările de armament întârzie, dacă războiul începe înainte de 2029, înainte de a fi pregătiți și dacă linia frontului nu va fi pe Champs Élysées, ci pe Prut, sunteți pregătiți să vă apărați țara? Sau, sunteți pregătiți să deveniți refugiați de război?