POLITICA
Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.
„Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).
Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și în ce condiții.
Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională
Aeroportul “Henri Coandă” este principala poartă aeriană de acces a țării și aparține Companiei Naționale Aeroporturi București, o companie de interes național strategic, care înregistrează profit. În cursul recentei vizite în Emirate, Marcel Ciolacu a indicat Aeroportul Otopeni printre obiectivele de interes pentru șeici.
De asemenea, îi cerem premierului Ciolacu să numească proiectele din domeniile digitalizării, energiei și agriculturii în care va implica investitori din Emirate.
Ne manifestăm îngrijorarea față de lipsa de transparență a afacerilor încheiate de Guvernul PSD-PNL cu șeicii din Emirate pe seama bogățiilor statului român.
Amintim că precedenta guvernare PSD a încheiat afaceri păguboase cu șeicii. În anul 2018 guvernarea PSD a dat unui șeic din Emirate Insula Mare a Brăilei, cea mai mare și mai fertilă exploatație agricolă din Europa, cu o suprafață de 56.000 hectare!
În anul 2019 aceeași guvernare PSD a reînnoit până în anul 2049 unei firme din Emirate contractul de concesiune al terminalului de containere din Portul Constanța. Operarea terminalului de containere reprezintă principala activitate a Portului Constanța și a fost obținută de șeici de la Guvernarea PSD a lui Adrian Năstase pentru o perioadă de 15 ani, care expirase în 2019.
AUR vrea ca principalele obiective economice și de infrastructură să rămână sub control românesc. Marcel Ciolacu mai întâi ar trebui să prezinte oportunitățile investitorilor români, nu să meargă în afara țării”, a spus prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Blocurile de 27 de etaje de pe platforma Remarul 16 Februarie Cluj nu au trecut de Comisia de Urbanism. Proiectul va reveni

Un nou pol urban ar putea prinde contur în Cluj-Napoca și anume zona fostului sit industrial Remarul 16 Februarie care se intenționează să fie transformat într-un ansamblu modern cu funcțiuni mixte, clădiri de până la 27 de etaje, spații verzi și patrimoniului industrial.
Proiectul de regenerare urbană pentru zona Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca a fost analizat, marți, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTAT) a municipiului, dar nu a trecut la vot, astfel că va reveni într-o ședință viitoare după ce vor fi rezolvate anumite puncte.
Proiectul prevedea construirea unor blocuri de până la 27 de etaje și valorificarea patrimoniului industrial și integrarea acestuia în rețeaua urbană a orașului.
De la hale industriale, la clădiri de 27 de etaje
Amplasamentul studiat are o suprafață de aproximativ 6 hectare, parte a fostului sit industrial Remarul 16 Februarie. O mare parte dintre clădiri sunt în prezent neutilizate sau în stare avansată de degradare. Dintre imobile, hala de locomotive și cazangeria au fost identificate ca valoroase din punct de vedere istoric și vor fi reabilitate, în timp ce alte clădiri industriale vor fi integrate sau demolate, în funcție de relevanța lor estetică și funcțională.
Proiectul propune schimbarea funcțională a zonei din industrială în funcțiune mixtă, incluzând locuire colectivă, servicii, comerț, educație, cultură, alimentație publică și spații verzi. Clădirile noi vor putea avea până la (3-5)S+P+27 etaje, cu o înălțime maximă de 100 de metri.
„Având în vedere caracterul cultural semnificativ al unora dintre imobilele existente pe amplasament acestea trebuie reabilitate și puse în valoare, în timp ce caracterul strategic al activității desfășurate de Remarul 16 Februarie pe proprietatea învecinată spre V impune o profitabilitate ridicată a proiectului care să susțină atât dezvoltarea ulterioară a activității Remarul 16 Februarie, cât și investiția menționată anterior în imobilele existente de valoare.
O opțiune potrivită pentru această situație o reprezintă dezvoltarea unor imobile pe verticală, ce vor aduce atât suprafață construită desfășurată generatoare de capital, cât și un semnal ce va asigura vizibilitate din toate punctele orașului”, se arată în documentația urbanistică.
Două poduri peste Nadăș și o promenadă urbană
Proiectul prevede amenajarea a două poduri peste râul Nadăș – unul carosabil și pietonal (etapa I) și unul pietonal (etapa II), ambele finanțate din investiția beneficiarului. Totodată, malurile râului vor fi amenajate peisagistic, incluzând o promenadă pietonală și un spațiu de loisir cu alei și locuri de relaxare.
Zona de contact cu râul Nadăș va fi tratată ca un element central în peisajul urban propus, cu locuri de joacă pentru copii în proximitatea viitoarei clădiri de învățământ, spații verzi și integrare în culoarul verde-albastru de mobilitate lentă al municipiului Cluj-Napoca.
Sens giratoriu nou și peste 1.100 de locuri de parcare
Pe latura sudică a amplasamentului, în imediata vecinătate a liniilor de cale ferată, va fi realizată o arteră carosabilă nouă, ce va face legătura între strada Fabricii de Chibrituri și strada Septimiu Mureșan, inclusiv cu amenajarea unui sens giratoriu.
Proiectul prevede, de asemenea, 1.176 de locuri de parcare, dintre care 1.145 vor fi amplasate în subteran, pentru a răspunde cerințelor ridicate de mobilitate.
În completare, dezvoltatorul se angajează să realizeze lărgirea bretelei de descărcare vestică a podului Locomotivei și un traseu carosabil de incintă cu acces public neîngrădit, ce va asigura legătura dintre str. Septimiu Mureșan si str. Fabricii de Chibrituri și Podul Locomotivei.
EVENIMENT
Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară. La celelalte nu se ocupă locurile scoase la concurs

Școala de Agenți de Poliție din Cluj este singura care are un procent pozitiv în ceea ce privește ocuparea numărului de locuri scoase la concurs.
Asta arată o analiză făcută de reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), care trage un semnal de alarmă privind interesul tot mai scăzut pentru această meserie.
Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară
Locuri libere, din nou, în băncile școlilor polițienești din MAI, spun reprezentanții SNPPC, în urma sesiunii de admitere care a debutat în data de 24 februarie.
„Din păcate, după primele trei probe derulate – examinarea psihologică, proba sportivă și evaluarea scrisă a cunoștințelor –, numărul candidaților rămași în cursă, pentru a susține ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul așteptărilor, astfel încât, în acest moment, putem spune cu certitudine că, la două dintre cele trei școli ale MAI, respectiv la Câmpina și Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total școli/sesiune, aproximativ 60% dintre locurile scoase la concurs”, arată reprezentanții sindicatului.
Astfel, înainte de proba finală, care va decide numărul candidaților admiși la actuala sesiune, rezultatele se prezintă astfel:
-
Școala de agenți de poliție Câmpina – număr total locuri scoase la concurs: 1.340; număr total candidați promovați: 1.094 (dintre care 8 romi/alte minorități); procent ocupare locuri: 81,7%;
-
Școala de pregătire a agenților PF Oradea – număr total locuri scoase la concurs: 240; număr total candidați promovați: 117; procent ocupare: 47,85%.
La Școala de Poliție din Cluj e concurență
La Școala de agenți de poliție Cluj au fost scoase la concurs 300 de locuri, iar numărul total de candidați promovați este de 353, dintre care 4 romi sau alte minorități – un procent pozitiv, în prezent.
„Cifrele actuale indică faptul că, la Școala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcție, evident, de rezultatele evaluării medicale. Însă, la Școala Câmpina vor rămâne multe locuri neocupate – posibil în procent de chiar 25%, iar la Școala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce dramatic, la 60%. În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei școli polițienești, respectiv un procent de circa 22%”, arată reprezentanții SNPPC.
Foto: Școala de Agenți de Poliție Cluj
EVENIMENT
UPDATE. Mașină răsturnată în Sâncraiu, o persoană încarcerată. Intervine elicopterul SMURD

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin marți seara la un accident rutier petrecut pe raza comunei Sâncraiu, soldat cu o mașină răsturnată.
Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat, iar forțele noastre au găsit la fața locului patru persoane. Una dintre acestea este încarcerată, astfel că pompierii lucrează pentru extragere.
Pentru a sprijini partea medicală, la fața locului va ateriza și elicopterul SMURD de la Jibou.
”La intervenție mai iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ”, anunță ISU Cluj.
UPDATE. Un tânăr dus la spital
”Echipajele de intervenție au descarcerat un tânăr, conștient și cooperant, care prezintă multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD. Mai primesc îngrijiri medicale o tânără și alți doi tineri”, au precizat pompierii.
ADMINISTRAȚIE
Jucu a obținut AVIZUL final de la CNAIR pentru INTERSECȚIA semaforizată de la DN1C și alte 4 treceri de pietoni semaforizate

Primarul comunei clujene Jucu, Valentin Dorel Pojar, a anunțat că CNAIR a eliberat avizul final pentru intersecția semaforizată de la DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc și alte 4 treceri de pietoni semaforizate.
„Veste bună pentru toți locuitorii comunei noastre.
Jucu a obținut AVIZUL final de la CNAIR pentru INTERSECȚIA semaforizată de la DN1C și alte 4 treceri de pietoni semaforizate
Azi am avut susținerea finală la ministerul transporturilor, la CNAIR, unde am obținut avizul final atât pentru intersecția semaforizată de la DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc și trecerile de pietoni semaforizate de la Panemar, km 17, gară și inclusiv intersecția semaforizată și trecerea de pietoni de la blocurile de la gara.
Sigur ca va mai dura ceva timp până vom primi avizul scris, astfel încât să putem trece la obținerea autorizației de construire și execuția lucrărilor”, a scris primarul pe Facebook.