Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ FOTO/ Militar clujean la Revoluție: Trei colegi de armată au tras 90 de cartușe spre mine de la 25 de metri, dar nu m-au nimerit. M-am născut a doua oară

Publicat


Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, a scăpat miraculos cu viață în decembrie 1989, fiind la un pas să fie împușcat chiar de colegii săi de armată. Acesta a rememorat pentru Cluj24.ro momentele petrecute în urmă cu 31 de ani, care i-au rămas vii și după atâta timp.

În septembrie 1989, clujeanul Traian Morar fusese încorporat tocmai la Buzău și își satisfăcea stagiul militar la Compania de cercetare-diversiune a Armatei a 2-a, una de elită, unde a și împlinit 19 ani o lună mai târziu. Provenea dintr-o familie de militari, tatăl său fiind maistru militar de aviație, și a crescut în mijlocul militarilor.

Acesta își amintește că Revoluția a luat pe toată lumea prin surprindere și a aflat, ulterior, cu stupoare, că alți colegi de armată îi considerau ”teroriști” pe cei din compania sa.

Două victime ale Revoluției

”În unitate am avut două victime în zilele Revoluției, un coleg de armată, Ștefan Cezar Cioară, militar în termen, din Slobozia, și un plutonier, Maricel Luiuz, ambii fiind împușcați în 22 decembrie, primul la câțiva pași de mine, a murit aproape pe loc, iar celălalt în timp ce se va afla în dispozitiv de protecție a unității. Era la geam și au fost trase în cazul său două focuri, unul l-a lovit în față”, a povestit Traian Morar.

Victimele au fost împușcate după ce asupra unității s-a executat un foc de armă mitralieră de companie despre care nu s-a aflat niciodată cui i-a aparținut.

”Când a început să se tragă dintr-un camion, am reușit să mă arunc la pământ, aveam în fața mea o alee de beton, și am auzit gloanțele șuierând pe deasupra mea, iar colegul meu, aflat la 15 metri de mine, după un plop, a fost atins de un glonț care i-a zdrobit șoldul și i-a retezat artera femurală. Atunci am văzut pentru prima dată cât sânge poate curge dintr-un om…”, și-a amintit Morar.

A trecut pe lângă moarte

Acesta a trăit momente dramatice în acele zile, fiind la un pas să fie împușcat.

”Colegii mei aflați în dispozitiv pe una dintre laturile unității au cerut muniție. Când s-a tras asupra unității, noi am răspuns cu foc automat, iar colegii au cerut muniție iar eu am răspuns solicitării lor și am luat două lăzi cu cartușe cu cartușe de calibrul 7,62 pentru Kalashnikov și am plecat spre ei alergând.

Era noapte și în momentul în care m-am apropiat de ei i-am văzut pe trei dintre colegii mei, aflați într-un tranșeu, că se întorc spre mine și au deschis focul.

Instinctiv, deși aveam doar trei luni de armată, m-am aruncat la rădăcina unui plop. În inconștiența celor 19 ani pe care îi aveam, am ridicat capul să văd dacă mai trag.

Și acum, după 31 ani, mai văd în fața ochilor cum vine spre mine un trasor, parcă cu încetinitorul. În fața mea se aflau câteva cuburi de granit de pe alee, la rădăcina plopului unde eram, iar glonțul trasor despre care aveam senzația că mă va lovi între ochi și-a schimbat traiectoria și a lovit unul dintre cuburi, ricoșând într-o jerbă de scântei”, și-a amintit fostul militar acele teribile clipe.

Centura i-a fost retezată

Traian recunoaște că șocul a fost foarte mare pe care l-a resimțit ulterior.

Militarii unității respective purtau scurte nu mantale lungi iar el a simțit o lovitură în partea stângă a corpului, la brâu, dar nu a realizat pe moment ce s-a întâmplat.

”Mi-am dat seama apoi că unul dintre trasoare m-a lovit și mi-a retezat centura din piele, iar glonțul a lovit o carabinieră de agățat pe care a deformat-o”, a mai spus acesta.

Ani de zile a avut centura cu el, martor al Revoluției, dar aceasta pare să s-a pierdut.

”Centura și carabiniera mi-au salvat viața. Nici acum nu realizez, cred că glonțul a intrat în pământ după ce eu m-am aruncat la rădăcina plopului.

M-am născut a doua oară în acel moment, pentru că să tragă trei oameni 90 de cartușe de Kalashnikov la foc automat asupra ta, de la o distanță de 25 de m, și să nu te nimerească, este incredibil”, a rememorat Traian Morar.

Colegii au tras pentru că erau speriați

După ”focul prietenos”, acesta și-a întrebat colegii de ce au tras asupra sa, iar ei i-au răspuns că erau speriați.

”Le-am amintit că ei au fost cei care au strigat că vor muniție iar eu le-am spus că le aduc muniție, de ce au tras? Pur și simplu s-a întors un coleg din tranșeu, apoi alți doi, și au deschis focul asupra mea fără nicio somație. Au văzut o siluetă și au tras.

Este o situație care s-a mai întâmplat, din păcate, și în alte părți, în acele nopți, Dacă cineva deschidea focul, pur și simplu tot dispozitivul din zona respectivă deschidea focul deși nu știau de ce, deși nu aveau niciun ordin în acest sens”, a explicat fostul militar.

Ulterior, mai mulți colegi de armată de la alte unități militare i-au mărturisit că unitatea de cercetare din Buzău era considerată una cu teroriști și că aveau libertatea de a ne împușca fără somație.

Asta pentru că printre misiunile companiei de cercetare – diversiune erau și cele de verificare a vigilenței altor unități militare și existau resentimente din partea unor comandanți care fuseseră sancționați.

Pensionat din cadrul IPJ Cluj

”S-a adunat în timp o oarecare ură împotriva militarilor companiei noastre, deoarece unele cadre au plătit cu funcția eșecurile, faptul că nu și-au făcut datoria și au fost prinși pe picior greșit de acești militari care au reușit să se strecoare în unitățile lor fără să fie prinși și să le demonstreze că au vicii în asigurarea pazei”, a explicat Morar.

Încă înainte de sfârșitul anului 1989, Traian Morar a fost avansat la excepțional pentru un militar în termen din ciclul întâi la gradul de fruntaș, iar comandatul de pluton a intenționat să îl avanseze la gradul de sergent, dar propunerea nu s-a finalizat pentru că ar fi fost împotriva canoanelor militare de la acel moment.

După 1990, Traian Morar a îmbrăcat două uniforme, prima a aviației militare, iar apoi, în 1995, pe cea de polițist în cadrul MAI.

Acesta s-a pensionat la începutul anului 2020, din cadrul IPJ Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”. Strângere de fonduri în scop caritabil

Publicat

vernisaj

Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, organizată de Asociația Culturală AREXERA, și-a deschis porțile, joi, la Grand Hotel Napoca.

Expoziția este organizată cu scopul de a susține activitatea Casei de Tip Familial „Maica Domnului”, care aparține Congregației Surorilor Maicii Domnului, din Cluj-Napoca.

vernisaj

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, la Grand Hotel Napoca

Expoziția din acest an se desfășoară în preambulul Capitulului de înnobilare organizat anul acesta la Cluj-Napoca și reunește lucrări de arte vizuale donate, pentru strângere de fonduri în scop caritabil de la 16 artiști:

Ada Muntean
Alina Aldea
Alia Bakutayan
Adrian Grecu
Andra Roman
Camelia Moritz
Claudia Chelaru
Elena Ilash
Eugen Moritz
Fidias Vasquez
Florin Marin
Gheorghe Feneșan
Ioana Antoniu
Liliana Marin
Magdalena Pelmuș
Oana Năstăsache

vernisaj

Iubitorii, consumatorii de artă, vizitatorii și toți cei care au susținut cauza noastră, au avut ocazia să achiziționeze una dintre lucrările expuse, oferind astfel un prețios aport de încurajare și ajutor Casei de Tip Familial „Maica Domnului”.

vernisaj

Lucrările vor fi expuse în perioada 16 – 26 mai, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Compania aeriană Animawings lansează zboruri Cluj-București de pe Aeroportul ”Avram Iancu”

Publicat

București

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în toamna anului 2024. Astfel, începând cu data de 16 septembrie 2024, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vor fi operate în premieră noi zboruri interne spre capitala țării, de către compania aeriană Animawings, cu 5 frecvenţe săptămânale, de luni până viner.

Zborurile directe Cluj-București vor fi operate de compania aeriană Animawings cu aeronave de tip Airbus A220, ce dispun de 8 locuri la clasa business și 130 de locuri la clasa economic, iar biletele puse deja în vânzare, vor avea un preț de pornire de 38 euro per segment.

Destinație solicitată

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, a precizat: „Cluj-București este o rută extrem de solicitată de pasagerii noștri.

Decizia companiei aeriene Animawings vine în completare la ceea ce avem deja în operare, cu ceilalți  parteneriaerieni de pe aeroport, Bucureşti fiind una dintre cele mai solicitate destinaţii, adeseori cu lipsă de capacitate și prețuri relativ ridicate.

Mai multe opțiuni de călătorie înseamnă o ofertă diversificată de servicii, dar și costuri mai reduse pentru pasagerii clujeni.Dorim mult succes companiei aeriene Animawings în eforturile sale de a-și diversifica portofoliul de rute operate și suntem convinși că vor deschide în curând și alte destinații de pe Aeroportul Internațional Cluj”.

Înființată în 2020

Compania aeriană Animawings a fost înființată în 2020 și este una dintre cele mai noi companii aeriene din România, cu sediul în București, cunoscută pentru zborurile regulate spre destinațiile sale din Insulele Grecești, dar și pentru expertiza sa în operarea de zboruri tip charter pentru turoperatorii români, parteneri și/sau persoane fizice.

În prezent, alături de zborurile spre capitala României, compania Animawingsmai operează de pe Aeroportul International Cluj și zboruri charter spre Hurghada (Egipt) și Zakynthos (Grecia).

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 70 de străzi din Cluj-Napoca, fără current electric. AVARIE de proporții

Publicat

Electrica

Electrica Distrbuție Transilvania anunță, vineri seara, o avarie de proporții la Cluj-Napoca fiind afectate aproape 70 de străzi care au rămas fără current electric.

Reluarea furnizării curentului electric este preconizată la oar 21,30.

Străzile afectate

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: 21 DECEMBRIE 1989

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ALEEA ALEXANDRU LAPEDATU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ALEEA MUSCEL

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ALVERNA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: AMURG

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ANTONIO GAUDI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ARTARULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BARBU DELAVRANCEA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Cartier: BECAS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BECAS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BOERIU ETA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BOHATIEL ALEXANDRU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BRANCUSI CONSTANTIN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BRASOV

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: BUDAI DELEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: C-TIN BRINCOVEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Piata: CIPARIU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: COLONIA BECAS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DIMITR. BOLINTINEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DINU LIPATTI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DOSTOIEVSKI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: DRAPELULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: EFTIMIE MURGU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ENDRE ADY

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: EUGEN BROTE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FADRUSZ JANOS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FAGULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FLUIERASULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FRANCE ANATOLE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: FRANCU AMOS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: GALAXIEI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Piata: ION AGARBICEANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: IORGA NICOLAE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LACATUSULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LACRAMIOARELOR

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LEHRER MILTON

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LUCHIAN STEFAN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: LUTOASA

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MACESULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MACINULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MAIORESCU TITU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MALINULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MIKSZATH KALMAN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MINERILOR

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: MURESANU ANDREI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NICOARA MOISE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NICOLAE DRAGANU

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: NOTTARA CONSTANTIN

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PACIUREA DIMITRIE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PALTINIS

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PARVAN VASILE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PLAIURI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PONORULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PREDEAL

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: PRISLOP

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: SEVER AXENTE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: STEJARULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: TITULESCU NICOLAE

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: TRIFOIULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA CHINTAULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VALEA FANATELOR

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: VULCAN IOSIF

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: XENOPOL

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ZONA DOSUL DE LA COADA TELEACULUI

Loc: CLUJ-NAPOCA, Strada: ZRINYI

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

LIVE VIDEO. Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca, la podcastul Contraste

Publicat

Candidatul Alianței Dreapta Unită la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, este, vineri, invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de la Cluj24.
Dialogul poate fi umărit în direct pe Cluj24.ro, pe Facebook – Cluj24 și You Tube – Cluj24.
”Într-un orășel din Finlanda circulă autobuze autonome, dar la Cluj, deși dl. Boc ne-a promis. Dl. Boc ne vinde tot felul de proiecte”, a spus Băltărețu.
Acesta a precizat că Sabin Sărmaș a fost din 2002 membru PNL, consilier local sub Boc și a ridicat mâna în Consiliul Local, deputat PNL și șef la Autoritatea pentru Digitalizarea României, iar acum e independent.
”Sunt oameni importanți care mă susțin”, a mai spus candidatul ADU.
Întrebat ce soluții are pentru traficul din Cluj, acesta a spus că centura metropolitană este, pentru el, prioritatea zero, deși nu rezolvă problema traficului, care trebuie atacată prin unghiuri multiple.
În ceea ce privește metroul, acesta a spus că este o pălărie prea mare pentru municipalitate.
CMF: 21240009

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax