Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

EXCLUSIV/ FOTO/ Militar clujean la Revoluție: Trei colegi de armată au tras 90 de cartușe spre mine de la 25 de metri, dar nu m-au nimerit. M-am născut a doua oară

Publicat


Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, a scăpat miraculos cu viață în decembrie 1989, fiind la un pas să fie împușcat chiar de colegii săi de armată. Acesta a rememorat pentru Cluj24.ro momentele petrecute în urmă cu 31 de ani, care i-au rămas vii și după atâta timp.

În septembrie 1989, clujeanul Traian Morar fusese încorporat tocmai la Buzău și își satisfăcea stagiul militar la Compania de cercetare-diversiune a Armatei a 2-a, una de elită, unde a și împlinit 19 ani o lună mai târziu. Provenea dintr-o familie de militari, tatăl său fiind maistru militar de aviație, și a crescut în mijlocul militarilor.

Acesta își amintește că Revoluția a luat pe toată lumea prin surprindere și a aflat, ulterior, cu stupoare, că alți colegi de armată îi considerau ”teroriști” pe cei din compania sa.

Două victime ale Revoluției

”În unitate am avut două victime în zilele Revoluției, un coleg de armată, Ștefan Cezar Cioară, militar în termen, din Slobozia, și un plutonier, Maricel Luiuz, ambii fiind împușcați în 22 decembrie, primul la câțiva pași de mine, a murit aproape pe loc, iar celălalt în timp ce se va afla în dispozitiv de protecție a unității. Era la geam și au fost trase în cazul său două focuri, unul l-a lovit în față”, a povestit Traian Morar.

Victimele au fost împușcate după ce asupra unității s-a executat un foc de armă mitralieră de companie despre care nu s-a aflat niciodată cui i-a aparținut.

”Când a început să se tragă dintr-un camion, am reușit să mă arunc la pământ, aveam în fața mea o alee de beton, și am auzit gloanțele șuierând pe deasupra mea, iar colegul meu, aflat la 15 metri de mine, după un plop, a fost atins de un glonț care i-a zdrobit șoldul și i-a retezat artera femurală. Atunci am văzut pentru prima dată cât sânge poate curge dintr-un om…”, și-a amintit Morar.

A trecut pe lângă moarte

Acesta a trăit momente dramatice în acele zile, fiind la un pas să fie împușcat.

”Colegii mei aflați în dispozitiv pe una dintre laturile unității au cerut muniție. Când s-a tras asupra unității, noi am răspuns cu foc automat, iar colegii au cerut muniție iar eu am răspuns solicitării lor și am luat două lăzi cu cartușe cu cartușe de calibrul 7,62 pentru Kalashnikov și am plecat spre ei alergând.

Era noapte și în momentul în care m-am apropiat de ei i-am văzut pe trei dintre colegii mei, aflați într-un tranșeu, că se întorc spre mine și au deschis focul.

Instinctiv, deși aveam doar trei luni de armată, m-am aruncat la rădăcina unui plop. În inconștiența celor 19 ani pe care îi aveam, am ridicat capul să văd dacă mai trag.

Și acum, după 31 ani, mai văd în fața ochilor cum vine spre mine un trasor, parcă cu încetinitorul. În fața mea se aflau câteva cuburi de granit de pe alee, la rădăcina plopului unde eram, iar glonțul trasor despre care aveam senzația că mă va lovi între ochi și-a schimbat traiectoria și a lovit unul dintre cuburi, ricoșând într-o jerbă de scântei”, și-a amintit fostul militar acele teribile clipe.

Centura i-a fost retezată

Traian recunoaște că șocul a fost foarte mare pe care l-a resimțit ulterior.

Militarii unității respective purtau scurte nu mantale lungi iar el a simțit o lovitură în partea stângă a corpului, la brâu, dar nu a realizat pe moment ce s-a întâmplat.

”Mi-am dat seama apoi că unul dintre trasoare m-a lovit și mi-a retezat centura din piele, iar glonțul a lovit o carabinieră de agățat pe care a deformat-o”, a mai spus acesta.

Ani de zile a avut centura cu el, martor al Revoluției, dar aceasta pare să s-a pierdut.

”Centura și carabiniera mi-au salvat viața. Nici acum nu realizez, cred că glonțul a intrat în pământ după ce eu m-am aruncat la rădăcina plopului.

M-am născut a doua oară în acel moment, pentru că să tragă trei oameni 90 de cartușe de Kalashnikov la foc automat asupra ta, de la o distanță de 25 de m, și să nu te nimerească, este incredibil”, a rememorat Traian Morar.

Colegii au tras pentru că erau speriați

După ”focul prietenos”, acesta și-a întrebat colegii de ce au tras asupra sa, iar ei i-au răspuns că erau speriați.

”Le-am amintit că ei au fost cei care au strigat că vor muniție iar eu le-am spus că le aduc muniție, de ce au tras? Pur și simplu s-a întors un coleg din tranșeu, apoi alți doi, și au deschis focul asupra mea fără nicio somație. Au văzut o siluetă și au tras.

Este o situație care s-a mai întâmplat, din păcate, și în alte părți, în acele nopți, Dacă cineva deschidea focul, pur și simplu tot dispozitivul din zona respectivă deschidea focul deși nu știau de ce, deși nu aveau niciun ordin în acest sens”, a explicat fostul militar.

Ulterior, mai mulți colegi de armată de la alte unități militare i-au mărturisit că unitatea de cercetare din Buzău era considerată una cu teroriști și că aveau libertatea de a ne împușca fără somație.

Asta pentru că printre misiunile companiei de cercetare – diversiune erau și cele de verificare a vigilenței altor unități militare și existau resentimente din partea unor comandanți care fuseseră sancționați.

Pensionat din cadrul IPJ Cluj

”S-a adunat în timp o oarecare ură împotriva militarilor companiei noastre, deoarece unele cadre au plătit cu funcția eșecurile, faptul că nu și-au făcut datoria și au fost prinși pe picior greșit de acești militari care au reușit să se strecoare în unitățile lor fără să fie prinși și să le demonstreze că au vicii în asigurarea pazei”, a explicat Morar.

Încă înainte de sfârșitul anului 1989, Traian Morar a fost avansat la excepțional pentru un militar în termen din ciclul întâi la gradul de fruntaș, iar comandatul de pluton a intenționat să îl avanseze la gradul de sergent, dar propunerea nu s-a finalizat pentru că ar fi fost împotriva canoanelor militare de la acel moment.

După 1990, Traian Morar a îmbrăcat două uniforme, prima a aviației militare, iar apoi, în 1995, pe cea de polițist în cadrul MAI.

Acesta s-a pensionat la începutul anului 2020, din cadrul IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Primarul Emil Boc a dăruit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj

Publicat

De

Primarul Emil Boc a dus cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj, în Vinerea Mare.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a împărțit cadouri vârstnicilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență Clujș

Totodată, edilul i-a îndemnat pe clujeni ca, la rândul lor, dacă pot să facă un bine, să îl facă.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. Cadouri de Paști pentru seniorii găzduiți la Centrul de Îngrijire și Asistență Cluj. Dacă poți face un bine, să îl faci în fiecare zi, cu atât mai mult de Sărbători.

Dacă puteți face un bine, să îl faceți!

În fiecare an de când sunt primar vin la acest centru în preajma sărbătorilor, pentru a oferi cadouri de Paști și a transmite atenția comunității pentru vârstnicii noștri. Mesajul meu rămâne același: dacă puteți face un bine, să îl faceți!

Produsele sunt oferite de către Coral Impex, cărora le mulțumesc pentru implicarea din fiecare an.

Mulțumesc personalului de la Centrul de Îngrijire și partenerilor care susțin activitatea echipei pentru generozitate și implicare”, a transmis primarul Emil Boc.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mitropolitul Andrei a distribuit sute de pachete de Paști. Printre beneficiari se numără și romii din Pata Rât și Turda

Publicat

Mitropolitul Andrei a distribuit, în Săptămâna Mare, 400 de pachete cu alimente de Paști, inclusiv pentru romii din Pata Rât și Turda.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a distribuit, în Sfânta Săptămână a Patimilor, 400 de pachete cu daruri de Paști persoanelor din evidența Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Printre beneficiari s-au numărat și romii din comunitățile de la Pata Rât și Turda. Darurile oferite au fost achiziționate de Asociațiile Filantropia Ortodoxă și Christiana ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La împărțirea pachetelor au ajutat un grup de studenți voluntari de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și un efectiv de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.

Aimente și produse de igienă pentru sărmani

La sărbătorile mari, Arhiepiscopia Clujului oferă pachete substanțiale cu alimente neperisabile și produse de igienă. De asemenea, în fiecare săptămână, prin intermediul Sectorului social-filantropic, eparhia acordă ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) persoanelor aflate în situații dificile.

Aceste acțiuni sunt coordonate de consilierul social-misionar al Arhiepiscopiei Clujului, Iustin Liciniu Câmpean, inspectorul social Carmen Bârsan și asistentul social Adela Timar de la Sectorul social-filantropic și misionar al eparhiei.


Zeci de programe sociale, desfășurate de Arhiepiscopia Clujului

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 62 de proiecte și programe sociale prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele bolnavilor și oferă speranță.

Conform datelor centralizate de eparhie, anul trecut unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale au cheltuit în scop filantropic 28.130.305 lei, bani cheltuiți pentru a sprijini 18.396 de persoane, dintre care un număr însemnat de etnie romă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în localitatea Sânpaul. Au intervenit pompierii

Publicat

De

Pompierii din Huedin au intervenit vineri la un accident rutier petrecut pe raza localității Sânpaul din județul Cluj.

Un autoturism a fost implicat într-un accident vineri dimineață, în localitatea Sânpaul. La momentul sosirii la locul accidentului, pompierii i-au găsit pe ocupanții mașinii în afara acesteia.

Din fericire, nu au fost răniți.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Sânpaul. În accident a fost implicat un singur autoturism, iar forțele noastre au găsit la fața locului 3 persoane. Din fericire, niciuna nu a necesitat îngrijiri medicale. La misiune au acționat pompierii de la Garda Aghireșu, în vreme ce partea medicală a fost asigurată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urban Playfield, un nou PROIECT Sports Festival. Tur în 10 orașe din țară, dedicat JOCULUI și sportului de masă

Publicat

urban playfields

Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, pornește în turneu și readuce joaca și mișcarea în mijlocul orașelor din România. Inițiat la Cluj-Napoca, de către echipa Sports Festival și Transylvania Open, proiectul Urban Playfield este realizat în parteneriat cu Raiffeisen Bank România și va avea acum o formă extinsă național – un eveniment itinerant care unește prin joacă 10 orașe din țară. Fiecărui oraș-gazdă îi va fi dedicat un weekend cu o varietate de activități sportive și divertisment pentru toți participanții, indiferent de vârstă.

Călătoria Urban Playfield va începe la Alba Iulia, în minunata cetate Alba Carolina. Aici, în weekendul 18-19 mai, comunitatea locală este invitată să dea startul la mișcare. Turneul va continua la Cluj-Napoca, în weekendul 25-26 mai și la Brașov, în 1-2 iunie. Organizatorii vor anunța ulterior viitoarele orașe în care va ajunge Urban Playfield.

urban playfields

Urban Playfield, un nou PROIECT Sports Festival. Tur în 10 orașe din țară, dedicat JOCULUI și sportului de masă

Mirel Alexa, organizator Urban Playfield: ”Urban Playfield este un eveniment tânăr, fresh, plin de energie, prin care promovăm dreptul nescris la joacă. Indiferent că ești mic sau mare, vrem să te ajutăm să redescoperi libertatea mișcării și a jocului, de care ne putem bucura alături de cei dragi oriunde. Poate să fie în spatele blocului sau în centrul orașului.

Oferim oamenilor șansa să participe la activitățile clasice și să aibă un weekend plin de distracție și mișcare, să se conecteze cu prietenii sau cu familia și să realizeze, în același timp, că în orașul lor există locuri perfecte pentru astfel de activități. Am început acest eveniment în Cluj-Napoca, iar acum ducem misiunea noastră în țară, în cât mai multe comunități pe care le așteptăm la joacă.”

MISIUNEA URBAN PLAYFIELD

● Promovarea dreptului la joacă: Urban Playfield promovează ideea că joaca este un drept universal, indiferent de vârstă sau condiție socială și încurajează pe toată lumea să redescopere plăcerea mișcării și a sportului într-un cadru distractiv și relaxant.

● Promovarea sportului ca joacă: Sportul nu trebuie să fie doar o activitate fizică, ci și o sursă de bucurie, energie și conexiune între oameni.

● Transformarea spațiilor urbane: Urban Playfield transformă spațiile din orașe, aflate la îndemâna oricui, în adevărate zone de joacă, unde fiecare poate să se distreze prin sport. Demonstrează comunităților locale că sportul și joaca pot fi integrate în viața de zi cu zi, chiar și în mijlocul agitației urbane.

START LA JOACĂ! CE ADUCE URBAN PLAYFIELD ÎN INIMA ORAȘELOR

În cadrul Urban Playfield, participanții vor avea acces la o varietate largă de sporturi și activități care implică mișcarea: volei, tenis, baschet, escaladă, biliard cu piciorul, badminton, roundnet, șah, fotbal, tenis de masă, cornhole și alte surprize pline de energie.

În fiecare zi a evenimentului, participanții vor avea ocazia să se bucure de activități și evenimente speciale, după un program general care va include, în funcție de locație, programe și jocuri specifice și/sau invitați speciali.

urban playfields

Program general Urban Playfield 2024:

● 10:00: Deschiderea oficială a evenimentului;

Pe parcursul zilei te poti bucura de următoarele activități: invițații la joacă, demonstrații sportive prezentate de cluburi locale, concursuri cu premii, clase de dansuri moderne, majorete și zumba, activități pentru copii și alte suprize

● Publicul va avea la dispoziție truckuri cu mâncare și băuturi locale, precum și zone de relaxare;

● 21:00: Închiderea oficială a programului zilei.

Urban Playfield va fi și o ocazie pentru cluburile sportive din orașe de a-și prezenta performanțele și sportivii, iar pentru comunitate, de a le cunoaște. Evenimentul se va desfășura, în fiecare oraș din cele zece, între orele 10.00-21.00, iar accesul va fi gratuit.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax