EVENIMENT
FOTO. De cealaltă parte a baricadei Revoluției din Cluj-Napoca: Miliția a fost de partea oamenilor, nu a tras, nu i-a bătut

Foști comandanți ai Miliției, participanți la Revoluția din Decembrie 1989 de la Cluj-Napoca, susțin că milițienii au fraternizat cu populația și că aceștia nu au tras în oamenii care au ieșit în stradă împotriva regimului comunist și nici nu i-au bătut.
Aceștia au participat, miercuri seară, la BCU, la o masă rotundă cu tema ”De cealaltă parte a baricadei. Forțele M.I. în evenimentele din Decembrie 1989 în Cluj-Napoca”.
Istoricul Adrian Boda a făcut o prezentare a dispozitivelor de Miliție și Securitate dislocate în 21 decembrie 1989 în mai multe zone Cluj-Napoca, pentru a bloca manifestanții de la CUG care voiau să se îndrepte spre centrul orașului.
Acesta a precizat că, după evenimentele din acea zi, armele din structurile Ministerului de Interne, dar și muniția au fost luate la puricat, rezultatul fiind că trupele de Securitate nu au tras împotriva manifestanților, ci doar focuri de avertisment, fiind consumate 61 de cartușe de către 5 soldați.
”Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu”
Generalul-maior (r) Stoian Rusu, fostul comandant al Miliției județene Cluj, a declarat că, după 35 de ani, foștilor milițieni nu le este rușine pentru faptele lor.
”Nu i-am bătut pe revoluționari, nu au existat reclamații din partea cetățenilor că cineva a fost bătut.
Ordinul primit a fost să nu avem milițieni dezarmați, să nu se lase provocați și să se poarte cu tact față de oameni, iar după 21 decembrie agenții de Miliție au fost retrași în unitate.
Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu pentru că în toate țările din jurul nostru s-au produs schimbări”, a povestit Rusu.
Acesta a precizat că în 21 decembrie, a fost la CUG de unde s-au îndreptat oamenii spre centrul Clujului, strada fiind blocată de trupele de Securitate.
”Le-am spus să nu meargă spre centru că acolo este dispozitiv de armată și să nu fie împușcați. (…) Dacă au fost oameni bruscați, loviți, eu îmi cer iertare și scuze, probabil au făcut-o din prea mult zel”, a precizat fostul comandant al Miliției Cluj.
Cadavre pe Calea Moților și în Mărăști
Generalul-maior (r) Victor Mărincaș, fost adjunct al șefului Miliției Cluj, a declarat la rândul său că a rămas la sediu, unde ordinele erau ca milițienii să nu facă uz de armă, să nu provoace, să discută civilizat cu oamenii.
”În 21 decembrie la ora 14 am fost trimis în zona centrală, acolo se trăsese, erau cadavre pe caldarâm și am cerut intervenția procurorului. Pe strada Universității am primit ordin să merg să văd ce era la Fabrica de Bere și pe Calea Moților erau cadavre. Am ajuns și în Piața Mărăști și erau militari, dar era un mort, împușcat”, a rememorat Mărincaș.
A salvat un bărbat împușcat
De asemenea, colonelul (r) Grigore Blaga, fost comandant al Miliției Cluj-Napoca, a afirmat că a preluat comanda plutonului de intervenție și a fost trimis în Piața Mihai Viteazu.
”Mi s-a ordonat să plec în Piața Libertății unde s-a tras, strada Universității și Napoca erau blocate de soldați, Eram în civil, singurul care eram în picioare, și m-a strigat cineva care era căzut după gardul viu. Era Vasile Jascău, fost agent de la Circulație, care mi-a spus că fusese împușcat în picior. Am oprit o Salvare, care era plină, apoi am oprit a doua, care l-a dus pe Jascău la spital.
A doua zi, în 22 decembrie, eram la birou am fist chemat jos de revoluțioari, erau câteva sute și era și o tanchetă militară cu țeava spre clădire. Am coborât în cămașă, iar oamenii mi-au cerut să eliberăm deținuții politici, dar nu aveam. Au dat năvală, au verificat și au văzut că nu erau deținuți, după care ne-au cerut să aruncăm tablourile cu Ceaușescu. Le-am ordonat colegilor mei să arunce tablourile, iar primul a fost chiar cel de la mine din birou, iar oamenii au strigat <<Miliția e cu noi>>.
Apoi mi-au cerut să merg cu ei spre fostul Comitet Județean de Partid, dar pe drum m-am întors la sediul Miliției și am stat până noaptea acolo
Din 22 decembrie, timp de câteva luni, la mine în birou a stat un militar tot timpul, fiind atent ce fac, ce vorbesc, ce ordine dau, dar nu aveam nimic de ascuns”, și-a amintit Blaga.
Cordoane pentru blocarea demonstranților
Colonelul (r) Gheorghe Dejeu, fost comandant al unei subunități din trupele de Securitate, a explicat că nu știa de ce a fost trimis în stradă.
”Ne-au dus la zona Terapia, și am primit ordin să blochez strada, astfel că am executat un cordon, dar am lăsat liber trotuarul. Cei care demonstrau, erau cam 1000, erau oameni pașnici, au trecut pe lângă noi trotuare. Atunci am fost trimiși în Piața Karl Liebknecht unde am blocat și trotuarele. A fost un cordon de militari și le-am spus să scoară baionetele de la armă, să nu se rănească cineva.
Când au ajuns manifestanții, erau cam 2500 de oameni, au fost față în față cu noi, au fost dialoguri, au venit cei de la partid care au fost huiduiți.
La un moment dat, a venit o femeie cu un copil în brațe și am lăsat-o să treacă, apoi l-am lăsat și pe soțul ei, moment în care un puhoi de demonstranți a trecut de cordon după ce militarii noștri s-au dat la o parte ca să treacă soțul femeii”, a spus Dejeu.
La masa rotundă au fost prezenți și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Emil Boc, tranșant despre o funcție de judecător la CCR: Nu am solicitat, nu mă interesează, nu plec la Curtea Constituțională

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, marți, explicit, că nu pleacă ca judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), așa cum apăruseră mai multe zvonuri, și a spus că proiectul său politic rămâne cel de edil.
”Este funcție extrem de importantă în statul român. Nu am solicitat, nu am primit, nu este niciun fel de subiect cu privire la această temă. Funcția este onorantă, este una dintre cele mai importante din statul român, dar nu am solicitat, nu mă interesează, nu plec la Curtea Constituțională.
Nu înțeleg de unde a apărut subiectul în dezbatere publică. Am spus clar anul trecut, am candidat pentru funcția de primar al Clujului. Habar nu am cine întreține constant această atmosferă.
Pentru mine, cel mai important proiect politic pe care îl am este cel de primar al Clujului pentru ca, împreună cu clujenii, să ducem orașul cât mai bine cu putință, să facem din Cluj un loc în care să ne simțim cât mai bine, să ne simțim acasă.
Acesta este proiectul politic în care am crezut, față de care mă dedic în fiecare zi.
Pentru mine nu a fost și nu este un subiect (plecarea la CCR – n.a.)”, a spus Boc la Ziua Live, cerând să nu se mai lanseze ipoteze de lucru care nu au fundament în realitate.
EVENIMENT
Patru hoațe de haine, reținute de polițiștii din Florești. Au dezactivat alarma de la un magazin

Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și al Poliției Locale, au desfășurat, luni, o acțiune cu caracter preventiv pe raza comunei Florești cu scopul prevenirii și combaterii faptelor penale și contravenționale, precum și menținerea ordinii și liniștii publice.
Au fost puse în executare patru mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.
”Din cercetările efectuate, a reieșit că, la data de 11 ianuarie a.c., patru persoane de sex feminin ar fi sustras articole vestimentare dintr-un magazin situat într-un centru comercial din comuna Florești, prin dezactivarea sistemelor de alarmă, cauzând un prejudiciu estimat la 9.000 de lei.
În urma probatoriului administrat, cele patru femei, cu vârste cuprinse între 16 și 37 de ani, din comuna Florești, au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în vederea dispunerii unor măsuri preventive”, arată IPJ Cluj.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
ADMINISTRAȚIE
Bugetul pe 2025 al CTP Cluj-Napoca a fost aprobat. Bani pentru autobuze și stații de încărcare electrice și cu hidrogen

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat luni bugetul pe anul 2025 al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Bugetul prevede bani pentru autobuze electrice și cu hidrogen, dar și pentru stații de încărcare pentru acestea
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința ordinară de luni, 7 aprilie, bugetul pe 2025 al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.
Venituri mai mari estimate în 2025
Compania de Transport Public Cluj-Napoca estimează pentru anul acesta venituri de 267,4 milioane de lei, în creștere cu 4,5% față de anul trecut (255,9 milioane de lei).
Veniturile din servicii prestate sunt estimate la 259,1 milioane de lei, fiind principala sursă de venit. De asemenea, se mai estimează venituri de 334.000 lei din redevențe și chirii, 1,27 milioane de lei din vânzarea mărfurilor, 722.000 de lei din producția de imobilizări, 4,6 milioane de lei din subvenții pentru investiții și 1, 22 milioane de lei din alte venituri.
CTP plătește „taxă pe stâlp” de 2,2 milioane de lei
De asemenea, și cheltuielile estimate, în valoare 264,5 milioane de lei, sunt mai mari decât anul trecut (253,2 milioane de lei).
O influență majoră la acest capitol este introducere taxei pe stâlp, pentru construcțiile speciale, măsură care va genera o taxă suplimentară estimată de 2,2 milioane de lei. Cheltuielile cu salariile sunt estimate la 150,5 milioane de lei, iar cu tichetele de masă, de 10,5 milioane de lei. 474.000 de lei sunt cheltuielile sociale, iar alte 2,02 milioane de lei sunt estimate pentru plata dobânzii unui credit.
Este astfel preconizat un profit de circa 2,34 milioane de lei, peste cel realizat în 2024 (2,24 milioane de lei).
Investiții în autobuze electrice și pe hidrogen
Anul acesta, CTP Cluj-Napoca își propune să realizeze investiții de 422,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a bifat investiții de 19 milioane.
Printre investițiile de anul acesta se numără:
1. Mijloace fixe care vor fi în proprietatea CTP – 4,62 milioane de lei, inclusiv un aparat defectoscopie cabluri (1,4 milioane de lei) și o spălătorie mecanică cu decantor nămol (950.000 lei)
2. Mijloace fixe care vor intra în patrimoniul privat al Primăriei Cluj-Napoca, și vor fi date în concesiune către CTP – 409, 4 milioane de lei, inclusiv:
- 49 de autobuze electrice articulate (182,5 milioane de lei)
- achiziție autobuze cu pile de combustie pe hidrogen (97 milioane de lei)
- stație de producere și alimentare cu hidrogen (84 milioane de lei)
- alimentare cu energie electrică stații de încărcare autobuze electrice (19,7 milioane de lei)
- 10 minibuze electrice pentru elevi (17,5 milioane de lei)
- automate stradale de ticketing (2,4 milioane de lei)
- modernizare platformă management sistem de ticketing (1,7 milioane de lei)
- implementare, dezvoltare platformă online pentru încărcarea titlurilor de călătorie pe carduri de transport (1,3 milioane de lei)
3. Studii și proiecte tehnice – 3,27 milioane lei
4. Returnare rate credit de investiții – 8,8 milioane de lei
Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 3 abțineri.

Starea de degradare a străzilor private este o problemă cu care mulți locuitori ai comunei Florești se confruntă zilnic. Astfel, primarul Bogdan Pivariu anunță o campanie de preluare a acestora de către administrația locală și asfaltarea lor.
Primăria comunei Florești desfășoară o campanie inedită. Asociațiile de proprietari care dețin străzi private pe care nu își permit să le întrețină sunt încurajate să le doneze administrației locale, care în schimb se va ocupa de asfaltarea și întreținerea lor.
„Avem o problemă în Florești. Multe din străzile private din localitate nu sunt întreținute și sunt lipsite de asfalt. Și când spun multe, nu exagerez. Din acest motiv, am lansat campania de preluare a străzilor private în domeniul public. Dacă și strada ta se află în această situație, accesează link-ul și urmează pașii pentru donație. Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute. Aceasta este normalitatea!”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.
Infrastructură mai bună pentru floreșteni
Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute.
Prin această campanie, adminstrația locală își propune să:
- Crească mobilitatea în Florești
- Modernizeze infrastructura
- Dezvolte sustenabil comunitatea
Cum te poți înscrie în campanie
Administratorii de asociație sau coproprietarii unui drum privat pot completa formularul online pentru a iniția demersurile premergătoare procesului de predare a drumului în administrare publică.
În baza acestor informații, reprezentanții Primăriei vor analiza particularitățile drumului și, odată ce au o concluzie, vor contacta solicitantul pentru o întâlnire la Primărie, în care să stabilim pașii de urmat.