Connect with us

EVENIMENT

Programul comemorării eroilor – martiri ai Revoluției din 1989 de la Cluj-Napoca. Să nu îi uităm niciodată!

Publicat


revolutie 2

Asociațiile de revoluționari și urmași ai eroilor – martiri organizează, sâmbătă, 21 decembrie, manifestări de cinstire și comemorare a celor morți în Revoluția Română din 1989 de la Cluj-Napoca.

Programul comemorărilor este următorul:

-ora 10 – Podul Astoria – depunere de coroane de flori

-ora 11 – Piața Unirii, la Monumentul Stâlpi Împușcați, depunere de coroane de flori

-ora 12 – Cimitirul Eroilor, de pe Calea Turzii. Slujbă religioasă de comemorare și depunere de coroane de flori cu onor military

Organizatorii manifestărilor anunță, de asemenea, că se vor mai depune coroane de flori în Cimitirul Mănăștur, pe Calea Moților nr. 102, la Troița din Piața Mărăști.

În Revoluția din decembrie 1989 de la Cluj-Napoca și-au pierdut viața 26 de persoane, care au fost împușcate în mai multe zone din oraș, iar alte zeci au fost rănite.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Bunești, în Cluj. Un autoturism și un autocamion implicate. Femeie dusă la SPITAL

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, marți, la Bunești, în jud. Cluj. Au fost implicate un autoturism și un autocamion. O femeie a fost transportată la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Bunești. În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.

accident

FOTO. ACCIDENT la Bunești, în Cluj. Un autoturism și un autocamion implicate. Femeie dusă la SPITAL

Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie primește îngrijiri medicale. Aceasta va fi transportată la spital, împreună cu un minor de 7 ani. La fața locului acționează echipajele de la Punctul de Lucru Gherla, cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj, lider în Superligă. Emil Boc: „Cel mai important parcurs al Universității de la înființarea ei”

Publicat

Emil Boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a felicitat echipa Universitatea Cluj pentru rezultatele excepționale obținute în ultima perioadă și poziționarea „studențiilor” pe primul loc în Superliga României.

Primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să felicite echipa Universitatea Cluj pentru evoluțiile spectaculoase din ultimele meciuri. Boc a comparat spectacolul oferit de derby-ul dintre CFR Cluj și „U” Cluj cu marile dueluri fotbalistice din Anglia.

„Eu îi felicit încă o dată pe băieții de la Universitatea Cluj pentru parcursul acesta de 6 puncte după ultimele două meciuri, un parcurs de vis, după părerea mea, o victorie importantă inclusiv cu Petrolul, la un scor care ne scutește de orice alt comentariu. M-am bucurat de spectacolul fotbalistic oferit de CFR și „U” Cluj pe Cluj Arena. Numai Manchester City și Manchester United mai oferă astfel de spectacole, la Manchester. Gândiți-vă la acel 4-3 de anul trecut, de pe Cluj Arena, care seamănă oarecum cu ce a fost acum la Manchester United. Acum a câștigat Universitatea”, a declarat edilul la Ziua Live.

„Importantă este rezistența pe termen lung”

Primarul a subliniat că parcursul „U” Cluj este o dovadă de rezistență și performanță în timp, un element esențial pentru o echipă de succes.

„În viață, nimic nu e liniar, nimic nu durează o veșnicie, jucătorii de fotbal nu sunt roboți, și ei sunt oameni și la un moment dat nu pot fi la același randament ca și cum ar fi nemuritori sau roboți. De aceea, importantă este rezistența pe termen lung, să ai capacitatea de a duce performanța pe o durată mai lungă. Eu mă bucur că Universitatea Cluj a demonstrat că, da, mai sunt și momente mai grele, dar fondul este bun și ai revenit. Să fim din nou pe primul loc, să ne ducem cu încredere la Sepsi, să venim cu cel puțin un punct de acolo, pentru a ne putea menține pe primul loc în continuare”, a mai arătat primarul.

„Atâta timp cât voi dați totul pe teren și noi simțim asta, rezultatul nu mai contează”

Edilul clujean a ținut să felicite întregul club, de la conducere până la jucători, pentru implicare și dedicare.

„Eu vreau să felicit în primul rând clubul, tot ce înseamnă ecosistemul Universitatea Cluj, de la Sabău și Radu Constantea, care sunt nucleul central, întreaga echipă din jurul lor, pe băieți pentru că s-au dedicat, i-am văzut și i-am simțit în fiecare meci că au dat tot ce au avut mai bun. Acesta a fost singurul mesaj pe care l-am dat mereu echipei: atâta timp cât voi dați totul pe teren și noi simțim asta, rezultatul nu mai contează. Asta au demonstrat băieții în fiecare meci, s-au bătut pentru fiecare punct, pentru fiecare meci, indiferent cu cine au jucat. Parcursul acesta trebuie subliniat pentru că este cel mai important parcurs al Universității Cluj de la înființarea ei”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un nou incendiu pornit de la AFUMĂTOARE, în județul Cluj. Un bărbat a suferit arsuri

Publicat

Un nou incendiu pornit de la afumătoare a avut loc marți, în jurul orei prânzului, în localitatea Făureni din județul Cluj. Un bărbat a suferit arsuri la nivelul feței și al unui braț.

Pompierii din Cluj au intervenit, marți, la un incendiu care a cuprins acoperișul unei case din localitatea Făureni, județul Vultureni.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu de casă în localitatea Făureni, comuna Vultureni. Incendiul s-a manifestat la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, distrugându-l în totalitate. De asemenea, a fost distrusă o cameră din interior, pe o suprafață de 15 metri pătrați, precum și o anexă de 20 de metri pătrați”, a transmis ISU Cluj.

Bărbat de 60 de ani, transportat la spital

Un bărbat de 60 de ani a suferit arsuri la nivelul feței și al unui braț, fiind transportat la spital.

„Pe parcursul intervenției, un bărbat de aproximativ 60 de ani, care prezenta arsuri la nivelul feței și al unui membru superior, a solicitat îngrijiri medicale și a fost transportat la spital. La fața locului au acționat două autospeciale cu apă și spumă de mare capacitate de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, iar în sprijin a fost trimis un echipaj și de la Punctul de Lucru Florești. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unei afumători”, a mai arătat ISU Cluj.

Atenție la afumători!

Este vorba despre al doilea incendiu la care pompierii clujeni au fost solicitați marți și care a pornit de la o afumătoare.

„În ultimele zile, pompierii clujeni au mai fost solicitați la intervenții similare, așa că îi îndemnăm pe cetățeni să supravegheze cu atenție funcționarea afumătorilor. De asemenea, transmitem următoarele recomandări:

  • Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc., sau lângă materiale combustibile;
  • Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile;
  • Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului;
  • Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CALENDARUL săptămânii 16-22 decembrie, altfel

Publicat

calendar

În 16 decembrie 1707, vulcanul Fuji, cel mai înalt munte din Japonia, începe ultima sa erupție. Erupția a durat până la 1 ianuarie 1708, dată la care s-a terminat și pălinca folosită ca tratament antierupție de către dermatologii clujeni chemați să rezolve problema.

În 16 decembrie 1773, în provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane. Să le îneci englezilor ceaiul îi fix ca și cum ai folosi prunele ardelenilor la silvoiz.

CALENDARUL săptămânii 16-22 decembrie, altfel

În 16 decembrie 1910 are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă. Reacția a fost din partea publicului, de genul: „Tulai, Boezsi, că și zboară!”

În 16 decembrie 1944, în Al Doilea Război Mondial, începe ultima ofensivă germană în Vest: „Ofensiva din Ardeni”. Similitudinea cu o mașină electrică era evidentă: la fel ca aceasta, și Wehrmacht-ul avea autonomie redusă, ceva de genul: „Doamne dă să ne-ajungă benzina până la următorul depozit!”. Așa a apărut și doina de jale „Printre munți și printre văi/ Vin nemții cu tancuri, măi!”

În 17 decembrie 1790: În timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City se descoperă „Piatra Soarelui” inscripționată cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone. A fost botezată așa după vorbele de năduf rostite de ardelenii care trebuiau s-o mute: „Piatra Soarelui azi și mâne!”

În 17 decembrie 1936 s-a născut Papa Francisc (n. Jorge Mario Bergoglio), al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice. Cum n-a reușit să-l întâlnească pe Dumnezeu, s-a mulțumit cu trimisul acestuia pe Pământ, Neluțu Varga.

În 18 decembrie 218 î.Hr.în timpul celui de-Al Doilea Război Punic are loc Bătălia de la Trebia, în care forțele cartagineze conduse de Hannibal au învins armata Republicii Romane. Comandantul roman a rostit vorbele care-au rămas în istorie: Hannibal ante portas!, adică „Hannibal înainte a fost portar!”

„Sclavia a fost abolită”

În 18 decembrie 1865, sclavia a fost abolită odată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituția SUA. Mna, și să mai zici că 13 n-aduce ghinion…

În 18 decembrie 1973: Adunarea Generala a ONU adoptă limba arabă ca limbă oficială a sa. De atunci, nimeni n-a mai înțeles nimic…

În 18 decembrie 1979, Adunarea Generala a ONU adoptă Convenția ce apară femeia împotriva discriminarii în domeniul politic, economic, social și cultural. România va ratifica Convenția la 7 ianuarie 1982. Adică au adoptat-o în rate, mai întâi în politică, apoi în economie, în societate și în fine, în cultură. Românul știe că nu-i bine să-i dai femeii totul deodată…

În 18 decembrie 1999, NASA lansează pe orbită satelitul de observare Terra în jurul Pământului care efectuează măsurători simultane ale atmosferei și apei Pământului pentru a înțelege cum se schimbă planeta și pentru a identifica consecințele pentru viata pe Pământ. Asta în timpul liber, ca hobby, prima lui sarcină fiind spionajul…

În 18 decembrie 1963 se naște Brad Pitt, actor american. La fix ca să fie împodobit pentru Crăciun de mama lui Fuego…

„Premiera filmului Titanic”

În 19 decembrie 1997 a avut loc premiera filmului Titanic (regia James Cameron), unul dintre cele mai scumpe filme, care s-a situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile în anii 1997-2018 și a primit 11 premii Oscar. La început a fost considerat antisemit, pentru c-ar fi aruncat vina scufundării pe un evreu, Eisberg…

În 19 decembrie 2012, Park Geun-hye devine prima femeie președinte al Coreei de Sud. Aaa, era femeie? După nume nu ne-am dat seama…

În 20 decembrie 1937 au loc alegeri parlamentare în România. Partidul Național Liberal câștigă alegerile cu 1.103.352 de voturi, pe al doilea loc fiind Partidul Național-Țărănesc cu 626.612 de voturi, iar pe al treilea loc Partidul Totul pentru Țară cu 478.368 de voturi. Din fericire, pe atunci nu era CCR să le anuleze…

În 20 decembrie 2000, Ion Iliescu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al României. Cu această ocazie a întrebat dacă trebuie să facă asta tot la 4 ani sau e suficient să facă o copie xerox după ăsta…

În 21 decembrie 69, senatul roman îl declară pe Vespasian împărat al Romei. Lucrurile au evoluat. La noi conduce acum o întreagă toaletă publică, nu doar o budă…

În 21 decembrie 1846, Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra. Când s-a trezit din anestezie și-a realizat ce-a făcut, Liston și-a mai tras o doză de single malt de supărare…

În 21 decembrie 1967, Louis Washkansky, primul bărbat care a suferit un transplant de inimă de la om la om, moare în Cape Town, după ce a trăit 18 zile după transplant. Păi normal, el era cel care a dat, nu cel care a primit…

În 21 decembrie 1969, un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL–18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km. Așa se întâmplă când nu citești dinainte capitolul despre cum se aterizează…

„Sfârșitul lumii”

În 21 decembrie 2012, potrivit unor calendare, se prezice sfârșitul lumii. Alarmă falsă, era un calendar luat de pe Temu…

În 22 decmbrie 1885, samuraiul Itō Hirobumi a devenit primul prim-ministru al Japoniei. Ăsta mai mult tăia decât spânzura…

În 22 decembrie 2008, Emil Boc devine prim-ministrul României. Este pentru prima dată în istorie când elful i-o ia înainte Moșului…

Sursa: Wikipedia

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax