EVENIMENT
De ce a decis CA Cluj suspendarea executării pedepsei pentru Onuc: prima condamnare, buna conduită și prejudiciu achitat parțial

Curtea de Apel a suspendat executarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare pentru înșelăciune imobiliară a țeparului Traian Onuc, invocând mai multe circumstanțe atenuante: se află la prima condamnare penală, a avut o conduită bună anterior faptelor și a achitat parțial prejudiciul cauzat victimelor.
Țeparul imobiliar Traian Onuc a obținut recent suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare, într-un prim proces în care a fost acuzat de inducerea în eroare a mai multor persoane privind vânzarea unui apartament neconstruit.
Decizia definitivă a fost pronunțată de instanță pe 28 octombrie 2024, stabilind un termen de supraveghere de patru ani și impunând o serie de restricții, inclusiv interzicerea desfășurării activităților de execuție și vânzare de imobile pe o perioadă de cinci ani.
A vândut apartamente într-un bloc imaginar
Inculpatul a indus în eroare mai multe persoane, promițându-le vânzarea unui apartament în cadrul unui proiect imobiliar care nu s-a mai realizat. Conform documentelor din dosar, acesta a semnat antecontracte prin care își asuma că va preda apartamentul, situat într-o clădire inexistentă din punct de vedere legal, pentru care nici măcar nu fusese solicitată o autorizație de construcție.
În plus, Onuc cunoștea faptul că autorizațiile pentru alte corpuri de clădire din proiect erau expirate, iar lucrările erau sistate prin ordonanța procurorului din iulie 2019.
„Inducerea în eroare a persoanelor vătămate a constat prin acțiunea inculpatului care și-a asumat prin antecontractul de vânzare-cumpărare existent la dosarul de urmărire penală faptul că va preda posesia apartamentului situat în – Corp C3 și cota de teren aferentă la data de 15.02.2020 cu posibilitatea de prelungire a termenului, întrucât se vor face modificări la proiect și va fi necesară o reautorizare – toate acestea în contextul bine cunoscut de inculpat că autorizații de construcții existau doar pentru corpurile de clădire C1 și C2 însă erau expirate, a fost dispusă întreruperea lucrărilor prin ordonanța procurorului din iulie 2019, iar pentru Corpul C3 nu exista autorizație de construcție pentru că nici măcar nu a fost solicitată”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Cluj, consultată de Cluj24.
S-a dat drept inginer în fața victimelor, pentru a le câștiga încrederea
Mai mult, în fața victimelor, Onuc s-a prezentat sub o identitate falsă, pretinzând că este „inginer” implicat activ în dezvoltarea proiectului, alături de un „constructor” complice. Aceste acțiuni au convins persoanele vătămate să-i încredințeze indirect suma de 14.750 de euro.
„Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate inculpatul a pus în operă un întreg scenariu, respectiv şi-a asumat calitatea de «inginer» (…), care prin concursul coinculpatului (…) – care şi-a asumat calitatea de «constructor» – le-au primit pe persoanele vătămate la locaţia şantierului a cărui situaţie juridică o cunoşteau, pentru a le forma convingerea că predarea va avea loc la termenele stabilite.
Aceste acțiuni au determinat persoanele vătămate să-i remită indirect inculpatului suma de 14.750 euro pe care nu ar fi remis-o dacă ar fi cunoscut adevărul că această construcție corp C3 nu va fi finalizată probabil niciodată, cel puțin nu până la momentul pronunțării prezentei”, se mai arată în motivare.
Documentele depuse la dosar evidențiază că inculpatul a încercat să acrediteze ideea că întârzierile și lipsa progresului pe șantier ar fi fost doar temporare și cauzate de presupuse reautorizări, cu scopul de a ascunde realitatea că lucrările nu aveau cum să fie finalizate.
A semnat antecontractul de vânzare cu numele tatălui
Onuc a susținut în fața instanței că acțiunile sale nu au avut o intenție infracțională și că ar fi acționat în scopul de a obține condiții contractuale mai favorabile.
Totuși, probele din dosar îl contrazic, demonstrând că inculpatul nu a avut o intenție legitimă și a urmărit obținerea unor foloase necuvenite. Mai mult, acesta a trecut numele tatălui său în acte pentru a părea că el însuși nu ar fi implicat direct în tranzacție, sperând să evite acuzațiile de înșelăciune.
„Nu se poate susține în mod real că la încheierea acestuia antecontract inculpatul a acționat cu bună credință și nu a urmărit obținerea unui folos material injust pentru sine sau pentru altul în contextul în care persoana căreia i-au fost remiși banii a rămas neidentificată. De altfel, inculpatul a inserat cu bună ştiinţă numele tatălui său la rubrica vânzător- deşi acesta nu a participat la negocierile privind încheierea contractului-, urmărind ca prin această menţiune să se prevaleze de lipsa calităţii sale de vânzător şi prin urmare lipsa implicării sale în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, această apărare fiind avansată şi cu ocazia ultimului cuvânt în faţa instanţei de apel”, potrivit motivării Curții de Apel Cluj.
A încercat să scape de pedeapsă printr-o împăcare cu victima
Instanța a stabilit că inculpatul trebuie să fie tras la răspundere penală pentru înșelăciune, subliniind că înțelegerea ulterioară de rezoluțiune nu anulează infracțiunea comisă.
„În opinia noastră, caracterul ilicit al faptelor imputate inculpatului nu este înlăturat de actul ulterior din 06.08.2024 denumit rezoluțiune a antecontractului de vânzare-cumpărare nr.78/29.10.2019, relevante fiind acțiunile inculpatului și intenția acestuia la momentul încheierii actului. (…) s-ar da o altă interpretare s-ar ajunge la situația absurdă a ignorării dispozițiilor legii penale. Să ne imaginăm ipoteza în care o persoană fură un bun și la un timp după comiterea faptei, fiind prinsă, restituie bunul. Aceasta nu înseamnă că furtul nu a fost comis, că nu sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracțiunii și nu se impune tragerea la răspundere penală a autorului, ci doar că atitudinea sa după comiterea faptei poate fi eventual valorificată ca circumstanță atenuantă”, se mai arată în motivare.
„Buna conduită” a inculpatului, invocată de Curtea de Apel
În data de 28 octombrie 2024, instanța de apel a admis cererea de suspendare a executării pedepsei pentru Traian Onuc, acordându-i o perioadă de supraveghere de 4 ani, timp în care acesta va trebui să respecte o serie de măsuri impuse.
Instanța a decis că suspendarea sub supraveghere este justificată pe baza mai multor circumstanțe atenuante: Onuc se află la prima condamnare penală, a avut o conduită bună anterior faptelor, și a achitat parțial prejudiciul cauzat victimelor. De asemenea, deși acesta este implicat în mai multe dosare penale, Curtea a considerat că aplicarea pedepsei este suficientă, iar executarea efectivă nu este necesară pentru a preveni recidiva.
„Inculpatul este la prima confruntare cu legea penală, a avut o conduită bună anterior comiterii faptelor din prezentul dosar, a achitat o parte din prejudiciul cauzat părților civile – 20.000 lei, este o persoană tânără.
Împrejurarea că este vizat de mai multe dosare penale aflate în diferite stadii de soluționare, niciuna definitivă până la acest moment nu este de natură a conduce la excluderea sa de la beneficiul suspendării sub supraveghere.
Apreciem că raportat la faptele deduse judecății în prezentul dosar aplicarea pedepsei este suficientă și chiar fără executarea acesteia condamnatul nu va mai comite infracțiuni în viitor”, arată Curtea de Apel Cluj.
Supraveghere și muncă în folosul comunității
Pe parcursul celor patru ani, Onuc va trebui să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune și să comunice schimbările de domiciliu sau de loc de muncă.
De asemenea, are obligația de a participa la programe de reintegrare socială și va presta muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei sau al programului „O masă caldă”. Instanța l-a avertizat că nerespectarea acestor măsuri va atrage revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție.
O decizie definitivă, dar nu ultima
Decizia din 28 octombrie este definitivă, fiind prima sentință definitivă într-un dosar penal în care Onuc a fost trimis în judecată pentru înșelăciune. Având în vedere că inculpatul este vizat și de alte dosare penale, se așteaptă ca pedepsele ulterioare să fie aplicate cu executare, conform legislației.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Preț de Cluuuj. Apartament cu o cameră în suprafață de 30 mp, de vânzare cu 114.000 de euro. Atenție, cică prețul e negociabil

O agenție imobiliară scoate la vânzare în Cluj-Napoca un apartament cu o cameră, cu o suprafață totală de 30 mp, situat la etajul 3, într-un imobil cu 7 etaje, având lift, edificat in anul 2014, pe str. Teodor Mihali, zona Iulius Mall.
Compartimentarea apartamentului este următoarea: hol, camera, baie, bucatarie, balcon.
Dispune de usa antiefractie, geamuri termopan, parchet, gresie, faianță. Se vinde mobilat si utilat cum se vede in fotografii. Incalzirea se realizeaza prin central de imobil si calorifere.
”Zona accesibila in imediata apropiere a punctelor de interes comun cum sunt mijloacele de transport in comun, magazine, Iulius Mall, FSEGA, centrele IT, Auchan, Lidl, Kaufland, Baza Sportiva Gheorgheni, parcul Iulius etc.
Este un apartament ideal pentru investitie in vederea inchirierii. Zona are o cerere mare pentru inchiriere.
Se accepta credite bancare.
Prețul de 114.000 de euro este negociabil”, se arată în anunț.
ECONOMIE
A fost semnat contractul pentru tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău de pe Autostrada Transilvania, cel mai SCUMP din România

După mai bine de două decenii, Autostrada Transilvania (A3) face un pas decisiv spre finalizare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat joi, la Zalău, contractul pentru construcția ultimului tronson.
Joi, 10 aprilie, a fost semnat contractul pentru ultimul tronson al Autostrăzii Transilvania, între Poarta Sălajului și Nușfalău, care va include și cel mai lung tunel rutier din țară – Tunelul Meseș.
Pas decisiv pentru finalizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania
Investiția este cea mai mare de până acum în infrastructura rutieră românească și aduce cu un pas mai aproape finalizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de autostradă din România.
„Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania (#A3), după mai mult de 20 de ani! CNAIR a semnat astăzi contractul pentru construcția ultimului tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României.
Cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România și va fi derulat de o asociere de constructori turci. Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Cel mai mare contract din istoria infrastructurii rutiere din România
Tronsonul va avea o lungime de 41 de kilometri, iar lucrările vor fi realizate de o asociere de antreprenori turci, Makyol și Ozaltin, în baza unui contract în valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), cel mai mare din istoria infrastructurii rutiere din România.
Printre elementele spectaculoase ale proiectului se numără și Tunelul Meseș, cu o lungime de 2,89 kilometri, care va deveni cel mai lung tunel rutier construit vreodată în România.
„Tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, în lungime de 41 km, va fi construit de o Asociere de antreprenori turci (Makyol – Ozaltin), în termen de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție). În cadrul contractului este prevăzută și construirea celui mai lung tunel rutier din Romania (Tunelul Meseș) care va avea o lungime de 2,89 km.
Proiectul, cu cea mai mare valoare de până acum (6,62 miliarde de lei, fără TVA), finanțat prin Programul Transport 2021-2027, include construcția a 65 de viaducte, poduri şi pasaje, cu o lungime totală de 13 km”, a declarat directorul general CNAIR, Cristian Pistol.
Proiectul, împărțit pe două secțiuni
Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021–2027. Proiectul este împărțit în două secțiuni:
- Poarta Sălajului – Zalău (15,14 km), care include Tunelul Meseș
- Zalău – Nușfalău (25,86 km).
Construcția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nușfalău va asigura o legătură rutieră modernă între vestul, centrul și nordul României.
EVENIMENT
Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în 2025. Tișe: Profesionalism, dăruire, eficiență

ALOPEDI – 0364 917 a fost apelat de peste 3.400 de ori în primul trimestru al anului 2025. Peste 70% dintre apeluri s-au finalizat cu recomandări pentru îngrijirea copilului la domiciliu, fără a fi necesară prezentarea la medic.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii care gestionează serviciul de call-center ALOPEDI – 0364917, au realizat o analiză a activității derulate în trimestrul întâi al acestui an prin intermediul proiectului dedicat sfaturilor medicale pediatrice.
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Peste 70% din cazuri, finalizate cu recomandări de îngrijire la domiciliu
ALOPEDI – 0324917 a fost apelat în primul trimestru al anului 2025 de către 3.417 părinți. Majoritatea apelurilor, mai exact 71,76% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora este necesar consultul medical față în față.
De asemenea, pentru 253 de copii a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra și problemele respiratorii, cele mai frecvente probleme
Febra și problemele respiratorii au fost principalele motive pentru care părinții au apelat serviciul de call center pentru urgențe pediatrice ALOPEDI – 0324917, situație specifică sezonului rece.
Din totalul celor 3.417 apeluri primite în primele trei luni ale acestui an, 1.191 de solicitări au provenit de la părinți din alte județe decât județul Cluj, Bucureștiul fiind principalul apelant, iar 15 apeluri au fost preluate de la părinți români aflați în afara granițelor țării.
ADMINISTRAȚIE
Primul autobuz electric articulat a intrat în CIRCULAȚIE la Cluj după ce s-a rezolvat problema cu AUTONOMIA

Primul autobuz electric articulat a revenit pe străzile Clujului după ce s-a întors din service. El face parte dintr-un lot de 18 bucăți care au avut o problemă cu autonomia.
„Este vorba de primul dintr-un lot de 18 autobuze electrice articulate. Acestea au avut o problemă legat de autonomia de funcționare și prima tranșă de cinci a fost trimisă în service la București.
Primul autobuz electric articulat a intrat în CIRCULAȚIE la Cluj după ce s-a rezolvat problema cu AUTONOMIA
După ce se vor finaliza și celelalte patru, o nouă tranșă de cinci va fi expediată pentru rezolvarea problemei și tot așa, până la 18”, a declarat pentru Cluj24 Liviu Neag, directorul CTP Cluj.