EVENIMENT
De ce a decis CA Cluj suspendarea executării pedepsei pentru Onuc: prima condamnare, buna conduită și prejudiciu achitat parțial
Curtea de Apel a suspendat executarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare pentru înșelăciune imobiliară a țeparului Traian Onuc, invocând mai multe circumstanțe atenuante: se află la prima condamnare penală, a avut o conduită bună anterior faptelor și a achitat parțial prejudiciul cauzat victimelor.
Țeparul imobiliar Traian Onuc a obținut recent suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare, într-un prim proces în care a fost acuzat de inducerea în eroare a mai multor persoane privind vânzarea unui apartament neconstruit.
Decizia definitivă a fost pronunțată de instanță pe 28 octombrie 2024, stabilind un termen de supraveghere de patru ani și impunând o serie de restricții, inclusiv interzicerea desfășurării activităților de execuție și vânzare de imobile pe o perioadă de cinci ani.
A vândut apartamente într-un bloc imaginar
Inculpatul a indus în eroare mai multe persoane, promițându-le vânzarea unui apartament în cadrul unui proiect imobiliar care nu s-a mai realizat. Conform documentelor din dosar, acesta a semnat antecontracte prin care își asuma că va preda apartamentul, situat într-o clădire inexistentă din punct de vedere legal, pentru care nici măcar nu fusese solicitată o autorizație de construcție.
În plus, Onuc cunoștea faptul că autorizațiile pentru alte corpuri de clădire din proiect erau expirate, iar lucrările erau sistate prin ordonanța procurorului din iulie 2019.
„Inducerea în eroare a persoanelor vătămate a constat prin acțiunea inculpatului care și-a asumat prin antecontractul de vânzare-cumpărare existent la dosarul de urmărire penală faptul că va preda posesia apartamentului situat în – Corp C3 și cota de teren aferentă la data de 15.02.2020 cu posibilitatea de prelungire a termenului, întrucât se vor face modificări la proiect și va fi necesară o reautorizare – toate acestea în contextul bine cunoscut de inculpat că autorizații de construcții existau doar pentru corpurile de clădire C1 și C2 însă erau expirate, a fost dispusă întreruperea lucrărilor prin ordonanța procurorului din iulie 2019, iar pentru Corpul C3 nu exista autorizație de construcție pentru că nici măcar nu a fost solicitată”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Cluj, consultată de Cluj24.
S-a dat drept inginer în fața victimelor, pentru a le câștiga încrederea
Mai mult, în fața victimelor, Onuc s-a prezentat sub o identitate falsă, pretinzând că este „inginer” implicat activ în dezvoltarea proiectului, alături de un „constructor” complice. Aceste acțiuni au convins persoanele vătămate să-i încredințeze indirect suma de 14.750 de euro.
„Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate inculpatul a pus în operă un întreg scenariu, respectiv şi-a asumat calitatea de «inginer» (…), care prin concursul coinculpatului (…) – care şi-a asumat calitatea de «constructor» – le-au primit pe persoanele vătămate la locaţia şantierului a cărui situaţie juridică o cunoşteau, pentru a le forma convingerea că predarea va avea loc la termenele stabilite.
Aceste acțiuni au determinat persoanele vătămate să-i remită indirect inculpatului suma de 14.750 euro pe care nu ar fi remis-o dacă ar fi cunoscut adevărul că această construcție corp C3 nu va fi finalizată probabil niciodată, cel puțin nu până la momentul pronunțării prezentei”, se mai arată în motivare.
Documentele depuse la dosar evidențiază că inculpatul a încercat să acrediteze ideea că întârzierile și lipsa progresului pe șantier ar fi fost doar temporare și cauzate de presupuse reautorizări, cu scopul de a ascunde realitatea că lucrările nu aveau cum să fie finalizate.
A semnat antecontractul de vânzare cu numele tatălui
Onuc a susținut în fața instanței că acțiunile sale nu au avut o intenție infracțională și că ar fi acționat în scopul de a obține condiții contractuale mai favorabile.
Totuși, probele din dosar îl contrazic, demonstrând că inculpatul nu a avut o intenție legitimă și a urmărit obținerea unor foloase necuvenite. Mai mult, acesta a trecut numele tatălui său în acte pentru a părea că el însuși nu ar fi implicat direct în tranzacție, sperând să evite acuzațiile de înșelăciune.
„Nu se poate susține în mod real că la încheierea acestuia antecontract inculpatul a acționat cu bună credință și nu a urmărit obținerea unui folos material injust pentru sine sau pentru altul în contextul în care persoana căreia i-au fost remiși banii a rămas neidentificată. De altfel, inculpatul a inserat cu bună ştiinţă numele tatălui său la rubrica vânzător- deşi acesta nu a participat la negocierile privind încheierea contractului-, urmărind ca prin această menţiune să se prevaleze de lipsa calităţii sale de vânzător şi prin urmare lipsa implicării sale în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, această apărare fiind avansată şi cu ocazia ultimului cuvânt în faţa instanţei de apel”, potrivit motivării Curții de Apel Cluj.
A încercat să scape de pedeapsă printr-o împăcare cu victima
Instanța a stabilit că inculpatul trebuie să fie tras la răspundere penală pentru înșelăciune, subliniind că înțelegerea ulterioară de rezoluțiune nu anulează infracțiunea comisă.
„În opinia noastră, caracterul ilicit al faptelor imputate inculpatului nu este înlăturat de actul ulterior din 06.08.2024 denumit rezoluțiune a antecontractului de vânzare-cumpărare nr.78/29.10.2019, relevante fiind acțiunile inculpatului și intenția acestuia la momentul încheierii actului. (…) s-ar da o altă interpretare s-ar ajunge la situația absurdă a ignorării dispozițiilor legii penale. Să ne imaginăm ipoteza în care o persoană fură un bun și la un timp după comiterea faptei, fiind prinsă, restituie bunul. Aceasta nu înseamnă că furtul nu a fost comis, că nu sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracțiunii și nu se impune tragerea la răspundere penală a autorului, ci doar că atitudinea sa după comiterea faptei poate fi eventual valorificată ca circumstanță atenuantă”, se mai arată în motivare.
„Buna conduită” a inculpatului, invocată de Curtea de Apel
În data de 28 octombrie 2024, instanța de apel a admis cererea de suspendare a executării pedepsei pentru Traian Onuc, acordându-i o perioadă de supraveghere de 4 ani, timp în care acesta va trebui să respecte o serie de măsuri impuse.
Instanța a decis că suspendarea sub supraveghere este justificată pe baza mai multor circumstanțe atenuante: Onuc se află la prima condamnare penală, a avut o conduită bună anterior faptelor, și a achitat parțial prejudiciul cauzat victimelor. De asemenea, deși acesta este implicat în mai multe dosare penale, Curtea a considerat că aplicarea pedepsei este suficientă, iar executarea efectivă nu este necesară pentru a preveni recidiva.
„Inculpatul este la prima confruntare cu legea penală, a avut o conduită bună anterior comiterii faptelor din prezentul dosar, a achitat o parte din prejudiciul cauzat părților civile – 20.000 lei, este o persoană tânără.
Împrejurarea că este vizat de mai multe dosare penale aflate în diferite stadii de soluționare, niciuna definitivă până la acest moment nu este de natură a conduce la excluderea sa de la beneficiul suspendării sub supraveghere.
Apreciem că raportat la faptele deduse judecății în prezentul dosar aplicarea pedepsei este suficientă și chiar fără executarea acesteia condamnatul nu va mai comite infracțiuni în viitor”, arată Curtea de Apel Cluj.
Supraveghere și muncă în folosul comunității
Pe parcursul celor patru ani, Onuc va trebui să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune și să comunice schimbările de domiciliu sau de loc de muncă.
De asemenea, are obligația de a participa la programe de reintegrare socială și va presta muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei sau al programului „O masă caldă”. Instanța l-a avertizat că nerespectarea acestor măsuri va atrage revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție.
O decizie definitivă, dar nu ultima
Decizia din 28 octombrie este definitivă, fiind prima sentință definitivă într-un dosar penal în care Onuc a fost trimis în judecată pentru înșelăciune. Având în vedere că inculpatul este vizat și de alte dosare penale, se așteaptă ca pedepsele ulterioare să fie aplicate cu executare, conform legislației.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Licitație caritabilă pentru ”Căsuța Bucuriei” Cluj. Un tricou al U-BT și o minge de baschet, vândute cu 5.600 lei
Cea de-a treia ediție a evenimentului caritabil „Dăruieşte cu Bucurie”, organizat pentru a strânge banii necesari casei de tip familial ”Căsuța Bucuriei” Cluj-Napoca, a reunit zeci de clujeni cu dare de mână care au urmărit un concert de colinde și un spectacol de dans, dar au și licitat, cu generozitate, pentru mai multe obiecte unice.
”Toate fondurile strânse din licitație și donații vor fi folosite pentru a le oferi fetelor de la Căsuța Bucuriei un viitor mai bun”, au spus organizatorii.
Amfitrionul serii a fost actorul Bogdan Bob Rădulescu.
Licitație cu strigare
Licitația caritabilă cu obiecte unice a inclus, printre altele, un set de colecție al echipei masculine de baschet U-Banca Transilvania, o minge de baschet și un tricou al căpitanului Patrick Richard, semnate de jucători, care a început de la un preț de 1000 de lei și a fost adjudecat cu 5600 de lei.
Au mai fost scoase la vânzare un tablou al lui Ioan de Moisa, mai multe tablouri ale Margaretei Tighinean, un voucher pentru o cină cu chef Adi Hădean, tricou si flanele ale echipei CFR Cluj semnate de antrenorul Dan Petrescu si jucători, un desen al Celinei Cordoș, tricoul campionilor de la Astra Giurgiu, tricoul echipei Universitatea Cluj Rugby, semnat de jucătorii echipei, tricou semnat de echipa României de Canotaj, câștigătoare a unei medalii al Jocurile Olimpice de la Paris, centura neagră a judoka Simona Richter + o poză cu autograf.
”Căsuța Bucuriei”, înființată în decembrie 2014, are în îngrijire 10 fete. Sediul casei de copii este pe strada Dragoș Vodă nr. 8 Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Tânără pe trotinetă electrică, lovită pe pista de biciclete din Piața Unirii de o mașină cu numere de Mureș
O tânără de 21 de ani, a aflată pe o trotinetă electrică pe pista de biciclete din Piața Unirii, a fost lovită, vineri seara, de o mașină cu numere de Mureș, victima primind îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.
Din primele date, tânăra nu prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni grave.
Din informațiile Cluj24, reiese că șoferul unei mașini Skoda Superb, în vârstă de 61 de ani, care circula în Piața Unirii a virat la dreapta pe strada Iuliu Maniu, lovind-o pe tânăra în vârstă de 21 ani, care circula cu trotineta pe pista pentru biciclete.
Poliția Cluj cercetează acest caz.
EVENIMENT
FOTO. Nicușor Dan, premiat la Cluj pentru consolidarea democrației: Chipul luminos al politicii românești într-un moment teribil
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost desemnat laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024, distincție acordată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).
Această recunoaștere îl plasează pe primarul general al Capitalei alături de o galerie selectă de personalități și organizații care au contribuit la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației.
Premiul, decernat vineri la Cluj
Premiul ICDE România Europeană, oferit anual de think-tank-ul ICDE din Cluj-Napoca, a fost decernat în cadrul unei ceremonii organizate pe 6 decembrie 2024, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. Anteriori laureați ai acestei distincții includ Maia Sandu, Laura Codruța Kövesi, Asociația Dăruiește Viață, Emilia Șercan și Asociația VeDem Just.
Președintele think tank-ului ICDE, profesorul Valentin Naumescu, a subliniat că distincția reflectă aprecierea față de Nicușor Dan ca un exemplu luminos al politicii românești. Potrivit acestuia, primarul Capitalei reprezintă o speranță într-un moment dificil pentru democrația din România, exprimând încrederea că acesta va juca un rol semnificativ și în viitor.
Valentin Naumescu: „Nicușor Dan este, în prezent, chipul luminos al politicii românești”
„Este un moment foarte important pentru noi și pentru consiliul director, care în fiecare toamnă începe să evalueze posibilitățile care sunt, variantele, în funcție de cum a fost și anul respectiv, ce fel de provocări au fost în fața societății românești și, cu mare bucurie și onoare, anunț că în unanimitate, în consiliul director al think-tank-ului ICDE a decis ca Premiul ICDE România Europeană 2024 să fie acordat domnului Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Sper să nu le considerați cuvinte prea mari, dar domnul Nicușor Dan este, în prezent, chipul luminos al politicii românești într-un moment teribil, într-un moment dramatic al democrației noastre. (…) Eu cred că avem pe cineva aici, în această sală, care este în rezerva republicii, și care, când va veni momentul, și va veni în anii următori, va putea să inspire societatea românească, va putea să dea sens, un semnal care să recoaguleze forțele, energiile pozitive ale acestei țări, pro-europene, și sunt convins că generația noastră și generația care urmează va mai auzi multe lucruri importante despre domnul Nicușor Dan”, a declarat Valentin Naumescu.
Nicușor Dan: „Una dintre cauzele crizei pe care o trăim este modul în care sistemul de justiție a performat”
În discursul său de acceptare a premiului, Nicușor Dan a subliniat importanța justiției în consolidarea democrației.
„Vă mulțumesc pentru acest premiu, care mă onorează, cu atât mai mult cu cât cunosc preocupările asociației pentru statul de drept, pentru justiție și pentru valorile europene. M-am gândit ce ar fi mai potrivit să vă spun cu ocazia aceasta și vreau să vă împărtășesc câteva gânduri cu privire la sistemul de justiție din România, pentru că eu cred că una dintre cauzele crizei pe care noi o trăim vine din modul în care acest sistem de justiție a performat și din modul în care s-au raportat la el diverși actori.
Eu cred că, în activitatea noastră viitoare, trebuie să ne bazăm pe instanțele de judecată, pentru că ele funcționează mult mai bine decât multe zone ale administrației din România. Cred că nivelul actului de justiție a scăzut în ultimii ani, în opinia mea din două motive, din cauza pensionărilor sau a mecanismelor care au dus la pensionarea unor profesioniști, și altul, din cauza supraîncărcării acestor instanțe, mult peste o limită rezonabilă”, a arătat Nicușor Dan.
Corneliu Bjola:„El face genul de politică spre care trebuie să ne reorientăm”
Corneliu Bjola, profesor de Științe Politice la Universitatea Oxford, a remarcat că, spre deosebire de mulți politicieni care recurg la discursuri zgomotoase sau teorii conspiraționiste, Nicușor Dan preferă argumentele logice și soluțiile clare.
„Decizia unanimă a consiliului director spune ceva, mai ales în contextul actual. Nicușor Dan, cel puțin în percepția mea, este un politician atipic. În momentul de față, după cum știm, politicienii câștigă audiență țipând. Domnul Nicușor Dan nu țipă. Politicienii câștigă audiență cu conspirații, domnul Nicușor Dan vorbește rațional. Politicienii cu care suntem obișnuiți amestecă lucrurile, sar de la una la alta, sunt dezlânați. Domnul Nicușor Dan merge la esență. Acestea sunt câteva caracteristici care îl fac pe domnul Nicușor Dan nu politician atipic, un politician care, la un moment dat, credeam că nu poate să învingă. El face genul de politică spre care trebuie, în momentul de față, să ne reorientăm”, a subliniat Corneliu Bjola.
Valoarea lucrărilor la căminul de bătrâni de pe Calea Baciului crește cu peste 10 milioane de lei. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința extraordinară de vineri, 6 decembrie, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea azilului de vârstnici de pe Calea Baciului, numărul 18.
„În urma întocmirii proiectului tehnic a rezultat, aşa cum este detaliat şi în memoriul justificativ, optimizarea fundației continue și izolate cu fundație de tip radier, înlocuirea cadrelor interioare cu planșee de tip dală, rezemate direct pe stâlpii din beton armat, lărgirea rampei auto, realizarea unei case de scară suplimentara la nivelul subsolului, realizarea unei curți de lumină pentru admisie presurizare casa de scară şi sas, realizare bazin apă potabilă, creşterea puterii instalate de la 340 KW, prevazută în S.F. la 620 KW și altele”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.
Investiția crește cu peste 10 milioane de lei
Valoarea investiției crește la 53,6 lei cu TVA, față de valoarea inițială, aprobată în mai 2022, de 42,1 milioane lei cu TVA.
„În urma noilor liste de cantități, rezultă că valoarea notelor de renunțare este în cuantum de 8.443.453,53 lei cu TVA, cea a notelor de comandă suplimentară este de 3.805.639,20 lei cu TVA, respectiv valoarea notelor de comandă suplimentară pentru articole noi este în cuantum de 13.467.646,31 lei cu TVA”, se mai arată în proiect.
Clădirea, finalizată în 2026
Clădirea va avea un regim de înălțime S+P+2E și o suprafață construită de 1.410 mp. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni din momentul semnării ordinului de începere (mai 2024).
Contractul de proiectare și execuție lucrări a fost semnat în iulie 2023 cu Asocierea Boemial Invest S.R.L, Marina Properties S.R.L. şi Arhimar Serv S.R.L.