Connect with us

EVENIMENT

Țeparul Traian Onuc a obținut suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare, într-un proces de înșelăciune și fals

Publicat


Închisoare pentru Traian Onuc, țepar imobiliar

Curtea de Apel Cluj a suspendat pedeapsa la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare a lui Traian Onuc pentru înșelăciune și fals, printr-o schemă asemănătoare cu cea operată de grupul Nordis, recent scoasă la iveală de presă.

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, 28 octombrie, suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare în cazul inculpatului Traian Onuc, acuzat de înșelăciune și fals în înscrisuri. Pedeapsa a fost aplicată anterior cu executare de către Judecătoria Cluj-Napoca, fiind atacată de inculpat.

Onuc își va executa pedeapsa sub supraveghere

Curtea de Apel a admis apelul depus de Onuc și a schimbat modalitatea executării pedepsei aplicate inculpatului, dispunând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Traian Onuc a fost obligat astfel la muncă neremunerată în folosul comunității și la supravegherea și la respectarea unor măsuri de supraveghere.

În continuare, inculpatul este obligat să restituie prejudiciului cauzat, în valoare de 50.000 de lei, și are interdicție de a exercita orice activitate legată de vânzarea și executarea de imobile pentru o perioadă de 5 ani.

Pedeapsă cu executare, în primă instanță

În primă instanță, Traian Onuc a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri. Dosarul a fost constituit în urma unei reclamații depuse de Silvia Salanță, una dintre victimele lui Onuc. În baza unui ante-contract de vânzare-cumpărare, Onuc s-a angajat să îi vândă un apartament într-un imobil care urma să fie construit pe strada Miko Imre, promisiune pe care nu a respectat-o. În urma acestui contract, Silvia Salanță a fost prejudiciată cu suma de 70.000 de lei.

Pentru această infracțiune, Judecătoria Cluj-Napoca i-a aplicat lui Onuc o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru înșelăciune și 1 an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, rezultând, prin contopire, o pedeapsă finală de 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. De asemenea, i s-a interzis exercitarea oricărei activități legate de vânzarea și executarea de imobile pentru o perioadă de 5 ani. Sentința a fost atacată de Traian Onuc.

Curtea de Apel a decis suspendarea pedepsei

Astăzi, Curtea de Apel Cluj a decis admiterea apelului înaintat de Traian Onuc împotriva sentinței Judecătoriei Cluj-Napoca, care fusese pronunțată în data de 13 septembrie 2024. Curtea a decis suspendarea pedepsei inițiale și supravegherea inculpatului, cu mai multe obligații impuse pe parcursul termenului de supraveghere de 4 ani.

„În temeiul art. 421 pct.2 lit.a Cpp admite apelul declarat de către inculpatul O.T. împotriva s.p. 1187/13.09.2024 a Judecătoriei Cluj Napoca, desființează în parte sentința doar în ceea ce privește modalitatea de individualizare a executării pedepsei, păstrând restul dispozițiilor”, se arată în soluția pe scurt.

120 de zile de muncă în folosul comunității

Onuc va trebui să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, fiind repartizat fie la Primăria municipiului Cluj-Napoca, fie la Asociația „O masă caldă”.

În plus, inculpatul are obligația de a se prezenta la Serviciul de Probațiune, de a comunica orice schimbare de adresă sau loc de muncă, precum și de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței.

Avocatul victimei: „O pedeapsă prea blândă”

Avocatul Ștefan Bălan, reprezentantul persoanei vătămate, a criticat decizia Curții de Apel, considerând pedeapsa prea blândă. Potrivit acestuia, prima instanță a luat în considerare gravitatea faptelor și dublul caracter infracțional al acestora — înșelăciune și fals în înscrisuri.

Avocatul crede că închisoarea cu executare ar fi fost o soluție mai echitabilă, având în vedere faptele grave de inducere în eroare ale inculpatului și schema frauduloasă care a generat prejudiciul, comparată cu cea operată de grupul Nordis.

„Pedeapsa este prea blândă din punctul meu de vedere. Prima instanță a ținut cont de faptul că erau două infracțiuni pentru care a fost judecat, înșelăciune și fals în înscrisuri și atunci ea a aplica o pedeapsă rezultantă de închisoare cu executare, nu cu suspendare. Eu cred că aceea ar fi fost o soluție mai corectă, având în vedere gravitatea faptei, faptul că a indus în eroare persoanele prejudiciate, exact ca în schema Nordis și nu sunt singurele persoane astfel înșelate, ci mai sunt și alte dosare pe rol.

„Cel mai probabil, Onuc va ajunge să primească o pedeapsă de închisoare cu executare”

Cel mai probabil, până la urmă, inculpatul Onuc va ajunge să primească o pedeapsă de închisoare cu executare, pentru că, așa cum spuneam, acesta este doar primul dosar, prima condamnare, și atunci, la următoarele, cu siguranță se va lua în concurs și i se va da cu executare. Soluția e undeva la mijloc, nu e nici cea mai proastă, pentru că totuși a primit o condamnare, dar nici cea mai bună, în sensul că aș fi sperat să rămână cu executare. Partea bună pentru mine, ca avocat al persoanelor vătămate, este că se va recupera prejudiciul, adică inculpatul a fost obligat să restituie clienților mei”, a declarat avocatul Bălan, pentru Cluj24.

„Economiile de o viață a unei familii”

Cu toate acestea, avocatul a subliniat că partea vătămată, Silvia Salanță, este bucuroasă de recunoașterea drepturilor sale în instanță și de obligarea inculpatului la despăgubirea parțială a prejudiciului.

„Doamna este foarte bucuroasă că a reușit în instanță recunoașterea drepturilor, a faptului că a fost înșelată. Doamna are o situație mai deosebită în sensul că soțul dânsei a decedat în timpul procesului și a fost destul de afectat de toată situația. A fost vorba de economiile unui om sau al unei familii într-o viață. La sfârșitul carierei, au vrut să își cumpere acest apartament și au rămas efectiv cu toți banii dați, fără absolut nimic. Reacția e de bucurie, dar cu siguranță așteaptă încă să vadă efectiv banii. Doamna nu e un om rău și nu dorește nimănui răul, deci pe latură penală nu este foarte interesată, dacă ajunge sau nu în închisoare domnul Onuc, însă pe latură civilă, bineînțeles că își dorește recuperarea banilor”, a mai declarat avocatul Bălan.

Prejudiciul trebuie restituit de inculplat

Din cei 70.000 de lei, inculpatul a achitat deja voluntar 20.000 de lei, încercând inițial o împăcare. Restul de 50.000 de lei trebuie achitat integral, avocatul fiind încrezător că Onuc va face acest lucru pentru a evita alte sancțiuni penale.

„Știu sută la sută că inculpatul este insolvabil, nu are bani pe numele lui, toți banii îi ține pe numele apropiaților săi, însă, eu cred, ca strategie de apărare, că va avea interesul să ia de undeva banii și să îi achite pentru că, atunci când ești obligat la o sumă de bani într-un dosar penal e diferit de situația în care ești obligat într-un dosar civil, în sensul că la un dosar penal contează și dacă îți execuți obligațiile civile sau nu. Atunci, eu cred că va avea tot interesul să și le achite, pentru că altfel ar fi sancțiuni mai ample împotriva lui și nu cred că își dorește asta”, a arătat avocatul.

Soluția pronunțată astăzi de completul de judecată al Curții de Apel Cluj a fost una „la limită”, întrucât, dacă hotărârea ar fi fost amânată, faptele din acest prim dosar s-ar fi prescris pe data de 29 octombrie, adică la cinci ani de la semnarea ante-contractului incriminat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Cordoș (candidat PSD Cluj la Senat): STABILITATEA legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică

Publicat

alexandru cordos

Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj pentru funcția de senator, a declarat într-un interviu, printre altele, că stabilitatea legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică și pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Ce priorități aveți pentru județul Cluj, dacă veți fi ales senator?

„Prioritatea mea principală este accesul tuturor cetățenilor la servicii publice de calitate, fie că vorbim de sănătate, educație, infrastructură sau digitalizare. Totodată, vreau să sprijin stabilitatea legislativă – oamenii trebuie să aibă încredere că legile sunt clare și predictibile, iar mediul de afaceri să știe că poate investi fără teama de schimbări neprevăzute. Mă voi asigura că județul Cluj primește resursele și atenția necesară pentru a se dezvolta ca un model pentru toată România.”

Alexandru Cordoș (candidat PSD Cluj la Senat): STABILITATEA legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică

Domnule Cordoș, sunteți cunoscut pentru legătura strânsă cu comunitățile din Câmpia Turzii și Turda. Ce impact a avut această conexiune în decizia de a candida pentru Senat?

„Legătura cu oamenii de aici m-a definit de-a lungul vieții. Am copilărit în Câmpia Turzii și Turda, mi-am început cariera la Industria Sârmei și, de-a lungul anilor, am rămas mereu aproape de comunitate. În decizia de a candida, a contat mult faptul că prietenii, familia, vecinii îmi spun direct ce așteptări au și cu ce se confruntă. Vreau să aduc în Parlament nevoile reale ale clujenilor și să contribui concret la îmbunătățirea vieții lor, așa cum mi-am dorit dintotdeauna.”

Care este poziția dumneavoastră cu privire la justiția din România și ce considerați că ar trebui îmbunătățit pentru ca aceasta să fie mai accesibilă cetățenilor?

„Consider că justiția trebuie să fie un pilon de stabilitate, iar cetățenii să aibă acces la un sistem corect și echitabil. Îmi doresc să văd o legislație stabilă, dezbătută public, în care magistrații să joace un rol activ în procesul legislativ, asigurând astfel o aplicare corectă a legii. Voi sprijini în Parlament inițiativele care îmbunătățesc accesul la justiție, astfel încât toți cetățenii să fie tratați cu respect și imparțialitate.”

„Pentru mine, politica este despre oameni și pentru oameni”

Clujul este recunoscut pentru dezvoltarea sa accelerată. Ce planuri aveți pentru a susține această tendință de creștere?

„Clujul are potențialul de a deveni un model de dezvoltare regională, însă sunt aspecte care necesită atenție urgentă. Infrastructura trebuie îmbunătățită pentru a facilita legătura dintre zonele rurale și urbane. Crearea unei companii publice județene de transport pentru a asigura mobilitatea forței de munca,  accesul la educație și servicii medicale trebuie extins în toate colțurile județului. Prin măsuri concrete, vreau să susțin investițiile și să promovez politici care să transforme Clujul într-un exemplu de succes la nivel național.”

Cum intenționați să implicați mai mult comunitățile locale în procesul decizional?

„Pentru mine, politica este despre oameni și pentru oameni. Voi crea o rețea de dialog constant cu cetățenii din Câmpia Turzii, Turda și restul județului, organizând întâlniri și consultări periodice. Oamenii trebuie să fie ascultați, iar opiniile lor să conteze în deciziile care îi afectează direct. În felul acesta, politicile pe care le voi susține în Parlament vor fi relevante și adaptate nevoilor locale.”

„Le spun oamenilor că sunt unul de-al lor”

Cum vă poziționați în privința stabilității legislative? Este aceasta o nevoie reală pentru România?

„Absolut! Stabilitatea legislativă este crucială pentru dezvoltarea economică și pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului. De prea multe ori, românii se confruntă cu modificări legislative intempestive, care creează incertitudine și confuzie. În Parlament, voi milita pentru un cadru legislativ clar, coerent și stabil, prin care să reducem pe cât posibil intervențiile de urgență ale Guvernului. Doar așa putem construi o Românie predictibilă și sigură.”

Ce mesaj aveți pentru cei care se gândesc să vă acorde votul lor?

„Le spun oamenilor că sunt unul de-al lor, format de aceleași valori. Vin cu experiența și motivația necesare pentru a aduce soluții reale și eficiente. Le promit că voi fi un senator aproape de comunitate, un partener de încredere care va lupta pentru interesele lor. Îi invit să aibă încredere și să mi se alăture în acest drum, pentru un Cluj mai puternic și o Românie mai echitabilă.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Răzvan Ciortea (candidat PSD la Camera Deputaților): Noi ne-am propus o politică în care să îmbinăm tinerețea cu ÎNȚELEPCIUNEA

Publicat

razvan ciortea

Senatorul Răzvan Ciortea vine în politică cu spiritul generației sale, una în care există responsabilitate față de proprii copii, dar și față de părinții care te-au crescut. Nu este genul care să facă tam-tam prea mare, deși ar avea argumente. Simplul fapt că cei mai tineri doi consilieri locali de la Turda provin din organizația pe care o conduce, spune multe despre ”noul PSD” care s-a format în oraș. Cum vede Răzvan Ciortea, reprezentantul ”noului PSD”, viitoarele alegeri parlamentare de la nivelul județului Cluj?

Domnule Răzvan Ciortea, sunteți ”surpriza” listei PSD Cluj, pentru alegerile parlamentare. Nu prin prezența pe listă, pentru că ocupați o funcție la vârful PSD Cluj, ci mai degrabă prin locul 1 care v-a fost atribuit pe lista pentru Camera Deputaților. Cum vă simțiți din această poziție?

„Să știți că nu este o surpriză, de fapt. Poate fi o surpriză pentru cineva din afara partidului, dar nu pentru noi, cei din PSD Cluj. Noi ne-am propus o politică mai ”altfel”, mai responsabilă față de diverse categorii de cetățeni, în care să îmbinăm avântul și tinerețea unor membrii cu înțelepciunea și experiența altor membrii. Prin aceste cuvinte, cred că am sintetizat toată ”surpriza” de care ați vorbit.

Răzvan Ciortea (candidat PSD la Camera Deputaților): Noi ne-am propus o politică în care să îmbinăm tinerețea cu ÎNȚELEPCIUNEA

Evident, este vorba și de o responsabilitate uriașă. Pe care mi-o asum, cu sprijinul colegilor mei, pentru că noi suntem o echipă, iar într-o echipă fiecare are rolul său bine determinat și important în angrenajul de partid. Aici, domnul profesor Dîncu, președintele PSD Cluj și europarlamentar în funcție, a avut un rol foarte important, pentru că a fost liantul acestui mix între generații.

Personal, am o viziune de responsabilitate politică față de un spectru cetățenesc mai larg, pornind de la tinerii adolescenți, categorie în care se încadrează și copiii mei și ai multora din generația mea și ajungând până la părinții sau bunicii noștri, față de care eu am un respect profund, pentru că știu câte sacrificii au fost nevoiți să facă, de-a lungul existenței lor și consider că avem o datorie față de ei, ca societate, ca oameni politici, ca fii și fiice…”

„Suntem conștienți că PSD este cel mai mare partid din România”

Și cum se va transpune această ”responsabilitate politică”, la care faceți referire? Ca să trecem puțin în zona concretului…

„Argumentele pe care mă bazez, atunci când trecem la concretizarea la care faceți referire, sunt foarte simple…

În primul rând, cu toții suntem conștienți că PSD este cel mai mare partid din România. Nu o spun eu, o spune orice sondaj, indiferent că este comandat de vreun partid politic rival sau este realizat într-un mod independent sau la comanda unor instituții media independente. Asta înseamnă că PSD va fi la guvernare, după aceste alegeri.

Ori, asta îmi dă garanția că voi fi sprijinit de colegii mei din Guvern sau din alte instituții de stat, ca să-mi pun în practică intențiile la care am făcut referire. Pentru că știm cu toții că o ușă deschisă sau o strângere de mână amicală poate însemna mult în politică și în concretizarea proiectelor.

În al doilea rând, să știți că sunt un om simplu, ca oricare altul aș putea spune. Îmi place să stau între oameni, să mă întâlnesc cu ei, să le ascult problemele, să le ascult și sfaturile de multe ori… Eu nu pot renunța la această legătură umană, pentru că așa sunt eu construit. Iar asta mă ajută să fiu mai apropiat de problemele reale ale oamenilor. Pentru că, de multe ori, oamenii au probleme mult mai simple și mult mai concrete decât ne-am putea închipui.”

„Mi-am format o agendă proprie”

Și care ar fi direcțiile concrete pe care le veți aborda, ca viitor parlamentar de Cluj?

„Ajutându-mă de cele două ”avantaje”, dacă le pot numi așa, mi-am format o agendă proprie, un fel de program, pe care să-l susțin pentru implementare. Iar această agendă are câteva direcții clare:

– pe latura de tineret, cred că trebuie să acordăm o atenție sporită educației și siguranței, atât în școli cât și în afara lor. Cred că pentru fiecare este vizibil pericolul pe care-l reprezintă drogurile și apariția acestora în zona tinerilor. Și nu putem sta cu mâinile în sân! Sunt părinte. Dar ca mine sunt mulți alți părinți. Mi-ar place să fac echipă cu ei, cu fiecare, pentru a găsi soluțiile cele mai bune pentru a contracara acest fenomen, prin programe de siguranță și campanii de educare, dar și prin grija față de cei afectați de acest fenomen. Pentru că deja avem astfel de tineri. Și nu trebuie să-i abandonăm. Nici pe ei, nici familiile din care fac parte, care este firesc să sufere. Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

– pe latura care vizează sănătatea și protecția celor vârstnici, consider că sănătatea de calitate trebuie să fie un drept accesibil pentru toți, nu un privilegiu. De aceea am spus că voi sprijini înființarea și dezvoltarea centrelor de îngrijire paliativă, pentru că foarte multe familii se confruntă cu problema îngrijirii celor în vârstă, mai bolnavi, cu nevoi, în condițiile în care cei activi sunt angrenați în diverse activități profesionale.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Am discutat cu foarte multe persoane care se confruntă cu această problemă. Pe de o parte este activitatea profesională, la care nu poți renunța, iar pe de altă parte este grija pe care le-o porți părinților și bunicilor tăi, pentru care ți-ai dori o viață în care să primească servicii specifice, cu demnitate și respect.

Și cu aceste categorii de familii vreau să fac echipă, pentru că știu ce înseamnă iubirea față de părinți și bunici, dorința de a știi că sunt bine îngrijiți și liniștea care îți poate asigura o eficiență mai bună în activitatea profesională. Ori, aici cred că poate interveni Statul. Iar când vorbim de Stat, vorbim implicit și de decidenții politici. V-am mai spus: nu lăsăm pe nimeni în urmă!

– un pilon important îl reprezintă și economia, pentru că ne poate asigura bunăstarea necesară, în fiecare familie. Cred că PSD a demonstrat, inclusiv în perioada în care domnul Marcel Ciolacu a condus Guvernul României, că are capacitatea și pârghiile necesare pentru a asigura creșterea economică, să stimuleze investițiile, să ajute la crearea de locuri de muncă stabile, bine plătite, care să ofere fiecărei familii posibilitatea de a se dezvolta armonios și tinerilor noștri motivația de a rămâne în țară.

Vă dau un exemplu concret, de la Turda: noua fabrică de medicamente. Aceasta se construiește și datorită politicilor guvernamentale de susținere a investițiilor. Pentru că vorbim de un ajutor financiar de stat cifrat la zeci de milioane de euro. Ori, acesta poate fi un factor determinant pentru implementarea unei astfel de investiții.

„Clujenii trebuie să vizeze un rezultat bun pentru ei”

Evident, investiția se va răsfrânge în comunitate, generează locuri de muncă bine plătite, iar asta înseamnă creșterea nivelului de trai. Așa funcționează mecanismul de gândire al PSD. Dacă oamenii consideră că este OK, ne vor sprijini să-l implementăm prin politicile economice pe care ni le-am propus.”

Revenind la alegerile parlamentare, pe ce vă bazați pentru a obține un rezultat bun pentru PSD Cluj?

„Eu nu privesc lucrurile doar din perspectiva unui rezultat bun pentru PSD Cluj, ci și din perspectiva oricărui clujean. De aceea spun că, în primul rând, clujenii trebuie să vizeze un rezultat bun pentru ei. V-am spus că există o singură certitudine înaintea acestor alegeri: PSD va fi la guvernare! Iar dacă privim lucrurile din această perspectivă, clujenii ar trebui să fie mai pragmatici, iar votul lor să fie unul mai util pentru județ și pentru fiecare în parte.

Suntem o echipă de oameni responsabili în PSD Cluj. Am colegi extrem de bine pregătiți, dar care sunt și oameni cu bun simț, cu respect, care se manifestă civilizat, atât în campania electorală, cât și în afara ei. De ce nu le-ar acorda clujenii un vot mai consistent?! Pentru că știți ce ar însemna acest vot?! Ne-ar obliga pe noi, parlamentarii de Cluj, să atragem proiecte pentru Cluj, bani pentru Cluj, iar asta s-ar traduce prin prosperitate, prin servicii de calitate și creștere a nivelului de trai pentru fiecare. De aceea cred în votul pragmatic al clujenilor!”

„În guvernarea PNL-USR nu s-a făcut nimic”

Ca să fim sinceri, cam toți spun asta. Mă refer la politicieni. De ce v-ar crede clujenii pe dvs?

„Vă dau și exemple, fără să insist prea mult. Autostrada A10 Turda-Sebeș s-a concretizat în guvernarea PSD. Ea există și vedem câte avantaje ne-a adus.

Drumul expres Tureni (DN1) – Autostrada A3 este un alt exemplu. S-a vorbim mult despre acest proiect. Mă rog, alții au vorbit mult. Dar, dacă e să vorbim cinstit și corect, realizarea lui a început doar cu PSD la guvernare. Pentru că în guvernarea PNL-USR nu s-a făcut nimic!

Sunt doar două exemple. Mai sunt multe altele, care vizează diverse investiții în județ sau în Cluj-Napoca. Repet: în condițiile în care PSD nu a reușit rezultate spectaculoase la alegerile parlamentare, în județul Cluj. Și vă întreb, pe dvs și pe oricare clujean: vă închipuiți câte s-ar putea face dacă noi cei de la PSD am câștiga alegerile parlamentare în județul Cluj? Vă spun eu: nici nu vă puteți închipui! De aceea cred în pragmatismul și inteligența electorală a clujenilor. Și vă mai spun o dată: nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Citește mai departe

ECONOMIE

Marcel Ciolacu: NU se mărește TVA. Nu CREȘTE nicio cotă unică

Publicat

ciolacu

La finalul Summitului Autorităților Publice Municipale din România, premierul Marcel Ciolacu a ținut să aducă clarificări despre eventuala creștere a TVA-ului.

„Vă rog eu frumos, opriți-vă. (…) Nu se mărește TVA-ul. O spun, mă tatuez pe mână: Nu se mărește TVA-ul! (…) Nu crește nicio cotă unică, cât este cota unică? (…) Înseamnă că va rămână 10%… cum să crească cota unică pe venit, când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la veniturile mici și medii? Ce om normal la cap ar face acest lucru?”, a răspuns premierul.

Marcel Ciolacu: NU se mărește TVA. Nu CREȘTE nicio cotă unică

Întrebat dacă cotele reduse de TVA ar crește la 10%, Ciolacu a spus „veți vedea că nu este nicio problemă pentru că anul viitor (2025- n.r.) avem două lucruri, trebuie venituri mai mari din PIB de 2,5 puncte procentuale și am negociat 1,1 puncte procente. (…) Acest lucru îl poți face și din reducerea cheltuielilor și dintr-o mult mai bună colectare, ținând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar și c-o gestionare a banului public mult mai bună”.

El a mai menționat că, „cel puțin în zona de sănătate și mi-aș dori și în zona educației, unde sunt cele mai mari cheltuieli în acest moment în România, să fie achizițiile centralizate. (…) Trebuie să coste la fel și la Cluj, și la Buzău”.

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul Energiei: PREȚURILE la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta

Publicat

energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni la Palatul Parlamentului că preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025.

„Preţurile (la facturi – n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României.

sebastian burduja facebook

sebastian burduja facebook

Ministrul Energiei: PREȚURILE la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta

Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul.

Potrivit acestuia, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 kilowaţi-oră pe lună la 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consum lunar de peste 300 de kilowaţi-oră.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax