ACTUALITATE
Dacian Cioloş (USR PLUS): Premierul Cîţu are un comportament IRESPONSABIL
Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a fost invitatul emisiunii OFF/On The Record, pe Aleph News.
„Nu mai există şedinţe de coaliţie. Cu acest prim ministru, nu mai poate fi o coaliţie cu USR PLUS. Noi nu cu preşedintele Iohannis am avut probleme, ci cu premierul Cîţu.
Premierul Cîţu a aruncat în aer coaliţia. Noi am făcut coaliţia cu PNL şi UDMR. Premierul era autoritar şi făcea ce vrea, indiferent de coaliţie. Au mai fost momente tensionate în coaliţie. Mă întreb dacă nu voia să ne împingă afară din Guvern cu orice preţ. Deocamdată nu ştim ce-şi doreşte PNL. Pe lângă Cîţu mai există şi domnul Orban şi alţi lideri.
Suntem gata să revenim la guvernare dar cu un alt premier. Noi putem continua coaliţia, dar cu un alt premier. Noi am intrat în coaliţie ca să facem reforme. Noi nu am intrat în coaliţie ca să mergem la altar cu PNL. Un alt premier trebuie să garanteze punerea în aplicare a programului de guvernare. Trebuie să vedem ce nume de premier ne propune PNL. Premierul are un comportament iresponsabil. Cîţu se simte singur stăpân pe moşie şi face ce vrea el. Noi vrem să nu aşteptăm 2024 ca să facem reforme. Oamenii aşteaptă reforme de ani de zile. USR PLUS vrea să facă reforme până în 2024.
Noi nu intrăm la guvernare doar ca să fim „Yesmenii” PNL”. Pentru USR PLUS nu există decât formula cu PNL şi UDMR. Probabil că pentru PNL există şi formula cu PSD, dar să ne-o spună măcar. Noi nu am fost votaţi ca să ascultăm orbeşte de Florin Cîţu. Cîţu nu poate să arunce în aer Guvernul când vrea el şi să facă ce vrea cu banii publici”, a declarat co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.
Nu se renegociază ministerele
Dacian Cioloş a spus că nu crede că la Palatul Cotroceni a avut loc o mediere făcută de preşedintele Klaus Iohannis iar şeful statului a încercat să convingă USR PLUS să continue coaliţia cu premierul Cîţu:
„Dan Barna i-a explicat preşedintelui că nu putem continua cu premierul. Nu ştiu dacă preşedintele Iohannis este pion central. Principala noastră problemă nu este cu preşedintele, ci cu premierul în coaliţie. ”
Liderul USR PLUS a mai declarat că partidul său nu este dispus să renegocieze ministerele, în cazul în care USR PLUS se întoarce în coaliţia de guvernare:
„Nu văd de ce să renegociem posturile că aşa vrea nu ştiu cine din PNL. O discuţie de refacere a coaliţiei nu poate începe de la ministere, refacerea coaliţiei trebuie să înceapă de la ce vrem să facem. Dacă nu arunca Cîţu în aer Guvernul, urma să discutăm propunerile concrete pe reforma pensiilor speciale. Reformele trebuie asumate printr-un calendar clar. Dacă revenim, în 1 lună trebuie găsită o formulă pentru SIIJ, trebuie să venim cu propuneri concrete pe pensiile speciale şi depolitizarea administraţiei publice. Nu vedem motive să discutăm de schimbarea ministerelor.”
Promisiuni neonorate
Dacian Cioloş i-a reproşat lui Florin Cîţu reformele promise şi neîmplinite:
„Am avut discuţii cu premierul Cîţu legate de depolitizarea administraţiei publice. Trebuie profesionalizată administraţia publică. Şefii de deconcentrate trebuie să nu mai fie la mila politică. Din luna mai, s-a tot amânat depolitizarea administraţiei publice. Şi reforma pensiilor speciale, la fel, s-a tot amânat.”
Co-preşedintele USR PLUS susţine că indiferent de strategiile politice partidul său va avea candidat la Preşedinţia României, care va fi stabilit din 2023:
„Ce vrea PNL este problema lor. Noi vom avea candidat la Preşedinţia României. Nu e normal să ţii prizonieră o ţară întreagă, să dai peste cap Guvernul pentru că ai alegeri în partid. Premierul Cîţu a angajat bani publici ca să-şi cumpere primarii. Liderii din PNL sunt foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în partidul lor.
Candidez ca să depăşim momentul „Noi, USR” şi „Noi, PLUS”. După aceste alegeri vom avea structuri unice de conducere. USR PLUS trebuie să fie un partid unit, nu un partid uniform. Preşedintele USR PLUS nu trebuie să fie automat şi candidatul la Preşedinţie. În 2023 trebuie să vedem ce candidat avem pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. Obiectivul nostru în 2024, cu 4 rânduri de alegeri, trebuie să fie acela de a câştiga alegerile. Figura candidatului nostru va influenţa şi celelalte alegeri. Până la Preşedinţie, trebuie să demonstrăm că putem face nişte reforme, dacă ne întoarcem la guvernare. ”
Nu renunță la moțiune
Dacian Cioloş a anunţat că partidul său nu va renunţa sub nicio formă la moţiunea de cenzură depusă în Parlament:
„PNL şi PSD blochează moţiunea de cenzură în Parlament. Sistemul acesta trebuie schimbat. Noi am fost votaţi să schimbăm sistemul, nu să ne adaptăm la sistem. Noi nu am fost votaţi ca să-l mulţumim pe Florin Cîţu. Electoratul va trage concluziile în 2024. N-avem de ce să renunţăm la moţiunea de cenzură. Tertipurile parlamentarilor sunt împotriva democraţiei. Nu înţeleg de ce le este teamă celor de la PSD de vot.
PSD acum îl susţine pe domnul Cîţu, dansează acelaşi tango. PSD una spune dar alta face. Când se schimbă structura politică a Guvernului, ai un vot pe Guvern. Parlamentul nu are cum să voteze 1,2 sau 3 miniştri. Lucrurile sunt clare dar nu vrea să le înţeleagă premierul Cîţu. Liberalii ne-au spus că totul depinde de rezultatele de la Congresul PNL. Când schimbi un ministru de la o oră la alta, asta numai predictibilitate nu este. Premierul Cîţu are un comportament de copil răzgâiat. Lucian Isar şi Alina Gorghiu sunt problema premierului”
Cîțu, probleme de morală
În privinţa problemelor din trecutul lui Florin Cîţu, Cioloş spune că PNL trebuie să-şi asume problemele de etică şi morală ale propunerii lor de premier:
„Florin Cîţu are o problemă de etică şi morală. Ar fi fost de mai mult bun simţ ca Florin Cîţu să fi spus de problemele acestea înainte. PNL trebuie să-şi asume problema de etică şi de morală a lui Florin Cîţu pentru că PNL l-a pus premier.”
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Ignatul, străvechi ritual de sacrificare în satele clujene tradiționale. Tăierea porcului era o sărbătoare a familiei
Străvechiul ritual de sacrificare a porcilor, numit Ignatul, este un obicei întâlnit și astăzi, cel puțin în zona rurală.
La sate, în aceste zile se făceau ultimele pregătiri în vederea întâmpinării Crăciunului. Curțile erau curățate, casele văruite, iar fiecare membru al familiei avea pregătite haine noi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Ignatul, străvechi ritual de sacrificare în satele clujene tradiționale. Tăierea porcului era o sărbătoare a familiei
La origine, acest obicei, care avea loc strict în zorii zilei de 20 decembrie, avea o funcție pur ritualică, ceremonială, căreia, în timp, i s-a pierdut semnificația, arată etnologul Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.
În vechime, sacrificarea porcilor era urmată de pârjolirea lor pe un rug imens, aprins din paie de grâu și de secară. Sângele porcului sacrificat nu era aruncat. Și acum, ca în vechime, se prepară un produs numit „sângerete” sau cartaboș, care se servește, în ziua de Crăciun, alături de alte bucate, se arată în volumul publicat de CJCPCT Cluj .
Tatăl era cel care tăia porcul
Tăierea porcului la Ignat era o sărbătoare a familiei, tatăl era cel care sacrifica porcul, iar ceilalți membri ai familiei străjuiau focul. Se îndătina ca, după tăierea porcului, să se facă o masă de pomană, ca ofrandă adusă celor plecați.
Deoarece această zi cade întotdeauna în post, „gustarea de dulce” era îngăduită doar după noaptea Crăciunului și doar rar, în satul tradițional, oamenii mâncau de dulce la Ignat, arată specialiștii clujeni.
Slănina și cârnații erau puși la fum
„Nu mâncam atâta carne ca amu’”, își amintește Ana Popa din Podeni, județul Cluj.
„După ce tăiem porcu’, slănina și cârnații îi punem la fum. Slănina o lăsam în covată, cu sare, cam o săptămână, și apoi o afumam. Era țânută în pod cam o lună. Din când în când să deschidea ușâța hornului ca să iasă fumu’ în pod, că era mai bună așa, decât la afumătoare. Apoi spălam slănina și o agățam în cămară”, își mai amintește Ana Popa.
Foto: CJCPCT Cluj
Aberații de România
VIDEO. FOTO. Știu clujenii să colinde. Atmosferă magică la concertul Georgianei Lobonț de la BTarena. Sală arhiplină
Și în acest an, Georgiana Lobonț a transformat Clujul în “capitala colindelor” românești.
BTarena a găzduit, sâmbătă ,unul dintre cele mai așteptate evenimente ale sezonului – concertul „Știu românii să colinde”.
Știu clujenii să colinde. Atmosferă magică la concertul Georgianei Lobonț de la BTarena. Sală arhiplină
Georgiana Lobonț a oferit un spectacol în care tradițiile, emoția și energia sărbătorilor au prins viață într-o atmosferă unică, alături de artiști care mai de care mai iubiți, acompaniați de orchestra Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.
Printre invitații din acest an s-a numărat Cristian Pomohaci, Deți Iuga, Ancuța și Selena Anghel, Elena Gheorghe și mulți alții.
Sala a fost arhiplină, la concert fiind prezenți peste 11.000 de spectatori.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Emil Boc: Vom avea un Centru Memorial al Revoluției Române în Piața Unirii. Va fi amplasat și un totem digital
Cluj-Napoca va avea un Centru Memorial al Revoluției Române, a anunțat primarul Emil Boc, chiar în ziua comemorării eorilor martiri.
Acesta va fi amplasat în zona centrală a orașului, în “fierbinte” al Revoluției de la Cluj-Napoca.
Emil Boc: Vom avea un Centru Memorial al Revoluției Române în Piața Unirii. Va fi amplasat și un totem digital
“Vom avea și un totem digital, adică un loc unde orice clujean, orice turist să poate vedea imagini de la Revoluția din Cluj-Napoca, să vadă unde și-au dat sângele eroii Revoluției de la Cluj, exact în locul unde s-a întâmplat revoluția din Piața Unirii”, a declarat sâmbătă primarul Emil Boc, care a participat la momentele de comemorare ale eroilor Revoluției de la Cluj din decembrie 1989.
De asemenea, tot în zona centrală a orașului, va fi deschis un Centru Memorial al Revoluției Române.
“Acolo vor fi readuse imagini, va fi un loc de întâlnire, de conferințe în așa fel încât să arătăm tuturor că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată, dar și să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției”, a mai spus Emil Boc.
Boc a precizat că Primăria are în plan să facă acest centru chiar anul viitor.
Un accident de circulație a avut loc sâmbătă seara pe Splaiul Independenței, la intersecția cu strada George Coșbuc.
Din fericire, nu sunt victime.
Accident pe Spaiul Independenței din Cluj-Napoca, între o mașină și un tramvai
Din primele informații, șoferul autoturismului nu ar fi acordat prioritate.
Atât mașina, cât și tramvaiul au fost avariate.
Revenim cu amănunte