EVENIMENT
Deputatul PNL Florin Roman susține că Victor Ponta va fi premierul lui Marcel Ciolacu
Deputatul PNL Florin Roman susține, într-o postare pe Facebook, că Victor Ponta va fi premierul lui Marcel Ciolacu.
„Da, Victor Ponta va fi premierul lui Ciolacu. El este obișnuit cu tomberonul politic al “interesului național”. Victor, dacă insiști, și românii vor afla, probabil îl duci și tu pe Ciolacu la pierzanie. Din arogant, te duci în obrăznicie.
Deputatul PNL Florin Roman susține că Victor Ponta va fi premierul lui Marcel Ciolacu
Dacă insiști, văd ce te străduiești, cu siguranță românii trebuie să știe”, a scris Roman pe pagina sa de socializare.
Foto: Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ziua de dinaintea începerii postului este numită „Lăsatu’ secului”.
În satele tradiționale, acesta se mai numea „prinderea postului” sau „spolocanie”.
Lăsatu’ secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții din satele clujene
De Lăsatu’ secului în vechime, femeile fierbeau vasele pentru prepararea alimentelor cu leșie, „ca să nu rămână unse cu urme de frupt (dulce)”, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
În acest fel, nu era îngăduit, în satul tradițional, ca în Postul Crăciunului cineva să mănânce de dulce.
“Se întâmpla asta, uneori, doar când se tăia porcul, sau dacă erau oameni bolnavi în familie”, arată specialiștii clujeni.
Ce se gătea de Lăsatu’ secului
Perioada postului era una de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru, prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu, arată Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.
Tot la „prinderea postului”, tinerii căsătoriți în „iest an” duceau daruri nașilor, colac din grâu nou, vin și țuică.
Pentru ultima mâncare „de frupt” (de dulce), de Lăsatul Secului, femeile făceau colaci cu lapte și ouă, plăcinte cu brânză, dar și alte mâncăruri. Apoi chemau rudele, vecinii și prietenii, pentru a petrece împreună.
“Totodată, la casele unde erau fete de măritat, în seara de Spolocanie se adunau feciori și se făcea ultima petrecere cu ceterași și cu joc, până la Crăciun.
De altfel, era ultima zi, până la sărbătorile de iarnă, în care tinerii mai petreceau la jocul satului”, mai arată specialiștii clujeni.
FOTO: „Învârtituri”, plăcinte de post, coapte pe lespede, din satul Orman, Cluj
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj eliberează ABONAMENTELE gratuite pentru pensionari, veterani și văduve de război, cetățeni de onoare și revoluționari
Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. invită ȋncepând cu data de 18.11.2024 pensionarii, cetăţenii de onoare, veteranii și văduvele de război, revoluţionarii și urmașii eroilor martiri cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca, la Centrele de vânzare carduri, pentru emiterea Abonamentelor de transport gratuite pe anul 2025.
Punem la dispoziţie 11 Centre de vânzare și reȋncărcare carduri cu orar prelungit și 61 de Automate stradale.
Prelungirea abonamentelor la Automate se poate face pe tot parcursul lunii decembrie. Instrucţiunile sunt afișate pe fiecare Automat și pe site-ul nostru www.ctpcj.ro unde veţi putea viziona tutorialul (filmul) cu toţi pașii de efectuat.
CTP Cluj eliberează ABONAMENTELE gratuite pentru pensionari, veterani și văduve de război, cetățeni de onoare și revoluționari
Se acordă următoarele abonamente:
– Abonamente gratuite pe toate liniile pentru:
a) pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de până la 2.900 lei;
b) persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei;
c) cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, veteranii și văduvele de război, revoluţionarii și urmașii eroilor martiri cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca.
– Abonamente gratuite pe 1 linie, se acordă pentru: pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt cuprinse ȋntre 2901 si 3200 lei.
* Pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, care au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix (care se regăsește pe cuponul de pensie în expresia ”S.fixă” = Sumă fixă), se vor lua în considerare doar veniturile înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica ”pensie” (conform prevederilor art. 77, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare) și nu veniturile înregistrate la rubrica ”Total drepturi”.
Documentele necesare la Centrele de vânzare carduri sunt următoarele, (fără copii):
– Cardul de transport emis ȋn anii anteriori;
– Carte de identitate ȋn original;
– Pentru pensionarii cu vârsta sub 70 de ani: Cupon de pensie sau Decizia de pensionare din luna curentă sau anterioară; Decizia medicală pentru pensionarii de boală; Decizia de pensie de urmaș;
– Dovada privind calitatea de cetăţeni de onoare, veterani și văduve de război, revoluţionari și urmași ai eroilor martiri;
Primul card (pentru cei care nu au avut nici un card de transport) se va emite pe loc, gratuit.
Lista Centrelor de vânzare carduri
EVENIMENT
Ovidiu Cîmpean (PNL Cluj): Voi susține dezvoltarea unui fond național pentru LOCUINȚE sociale și locuințe pentru tineri (PE)
Ovidiu Cîmpean, candidat al PNL Cluj care ocupă locul 2 pe lista pentru Camera Deputaților, propune soluții realiste și aplicabile pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale românilor.
„Ca deputat, voi susține dezvoltarea unui fond național pentru locuințe sociale, locuințe pentru tineri și locuințe destinate celor care oferă servicii comunității, cum sunt medicii, asistenții medicali, profesorii, pompierii și alții.
De asemenea, voi încuraja accesul la fonduri europene pentru construirea și achiziția de locuințe”, a spus Ovidiu Cîmpean. El își va folosi experiența acumulată în ultimii ani, când a gestionat o serie de proiecte majore ale municipiului Cluj-Napoca cu finanțare din fonduri europene și a făcut parte din echipe internaționale pentru încurajarea accesului la astfel de fonduri.
Ovidiu Cîmpean (PNL Cluj): Voi susține dezvoltarea unui fond național pentru LOCUINȚE sociale și locuințe pentru tineri (PE)
Măsurile de sprijin pentru locuire sunt necesare din cauza costurilor ridicate pentru construcția imobilelor, precum și a creșterii chiriilor, fenomen care afectează tot mai multe persoane din România, în special din orașe.
”Programul Prima Casă, precum și programul Noua Casă, au ca scop facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin credite garantate de stat. Obiectivul principal al programului este să sprijine persoanele fizice în contractarea de credite ipotecare pentru locuințe noi sau existente.
De la lansarea programului în 2009 și până la 31 august 2024, au fost acordate aproximativ 289.000 de garanții, în valoare totală de circa 26,3 miliarde lei. Pentru anul 2024, plafonul de garanții este de 1 miliard lei, iar până în 2024 au fost emise aproximativ 560 de garanții, în valoare totală de 73 milioane lei.
PNL dorește continuarea programului pentru a sprijini accesul la locuințe accesibile și sustenabile, în contextul creșterii costurilor de construcție și a chiriilor, care afectează gospodăriile din România, și urmărește să asigure un cadru financiar favorabil pentru tineri și familii”, a explicat Ovidiu Cîmpean.
Cine este Ovidiu Cîmpean
Ovidiu Cîmpean are 39 ani, este căsătorit și are un băiețel de 3 ani. Este absolvent al Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca: licenţă în Ştiinţe Politice, master și doctorat în Studii Europene.
Are 16 ani de experienţă în administraţia publică locală, acumulată în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, și este specializat în implementarea proiectelor din fonduri europene.
Din anul 2022, Ovidiu Cîmpean deține funcția de secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, unde coordonează platforma naţională pentru orașe verzi M100.
CMF: 11240002
Astăzi, 14 noiembrie, ministrul PSD al sănătății, dl. Alexandru Rafila, a făcut o vizită de lucru la șantierul deschis pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Acesta este un obiectiv strategic pentru întreaga regiune, care va avea impact asupra sănătății publice la nivel național și chiar internațional. Cu o suprafață desfășurată de peste 170.000 mp, este o investiție de aproximativ 700 milioane de euro, dintre care mai mult de jumătate sunt fonduri europene. Vor fi 850 de paturi, dintre care 100 de terapie intensivă. De asemenea, se va înființa și un centru de pregătire a tinerilor specialiști, în colaborare cu UMF.
Alături de ministrul sănătății, au mai participat și executanții contractului pentru această etapă în construirea spitalului, dar și liderii județeni ai PSD Cluj – Alexandru Cordoș (candidat pentru Senat), Remus Lăpușan și Ioan Oleleu (candidați pentru Camera Deputaților).
Alexandru Rafila: Construim SPITALE în România pentru prima dată după 35 de ani (PE)
„Ne preocupă ca acest spital să fie finalizat la timp, la jumătatea anului 2028. România construiește spitale pentru prima dată după 35 de ani. Oamenii nu așteaptă povești. Demonstrăm că se pot construi spitale în România, că avem capacitatea de a gestiona noi mari investiții în infrastructură, fie că ne referim la infrastructura rutieră sau la cea medicală”, a subliniat Alexandru Rafila.
„Spitalul Regional de Urgență vine să închidă cercul excelenței Clujului în ceea ce privește domeniul medical; avem deja o pepinieră de cadre medicale specializate oferită de către UMF, avem o comunitate academică puternică, formată din profesori și studenți dedicați, dar ne lipsea un spațiu de desfășurare care să concureze cu marile clinici din străinătate. Acum îl vom avea, și este meritul miniștrilor noștri din Guvernul Ciolacu, în special al domnului ministru al sănătății, Alexandru Rafila”, a susținut Alexandru Cordoș.
„PSD Cluj reafirmă angajamentul pentru susținerea marilor investiții în infrastructura medicală”
„Cred că suntem privilegiați, aici la Cluj, pentru cei „3 U” despre care am mai vorbit: universitățile clujene furnizează forță de muncă înalt calificată care atrage investitorii, iar UMF este un pilon de excelență pe care vom construi viitorul în sănătate în Cluj și în România. De la nivel de program de guvernare, susținem investițiile în infrastructura sanitară și mă voi asigura personal, în calitate de deputat, că lucrările la acest obiectiv major pentru județul nostru se vor finaliza la timp”, a specificat Remus Lăpușan.
„Guvernarea de dreapta, în frunte cu Emil Boc, a închis la nivel național sute de spitale, arătând dezinteres și lipsă de strategie pentru un domeniu atât de important ca cel al sănătății. Au câștigat alegerile la Cluj mințind în nenumărate rânduri că au în sertare proiectul spitalului regional și aveau pregătită și lopata cu care să se prezinte la începerea lucrărilor. A fost nevoie de un guvern PSD pentru a corecta această situație, iar mulțumirile mele merg către domnul ministru Rafila pentru sprijinul constant în ceea ce privește investițiile în infrastructura sanitară din Cluj. În sfârșit, vedem progrese reale, construim spitale în România, iar județul Cluj va găzdui Spitalul Regional de Urgență! Clujul s-a remarcat întotdeauna prin standardele înalte în actul medical, ceea ce ne permite să devenim un model de bune practici pe plan internațional”, a declarat Ioan Oleleu.
PSD Cluj reafirmă angajamentul pentru susținerea marilor investiții în infrastructura medicală, întrucât sănătatea este un domeniu strategic al statului, iar bunăstarea individuală (la care contribuie starea de sănătate) rămâne prioritatea noastră, a social-democraților!
CMF 11240017