Connect with us

EVENIMENT

Criza politică prelungită din Bulgaria și lecțiile pentru România. Șapte runde de alegeri parlamentare în trei ani

Publicat


În timp ce Bulgaria traversează o criză politică prelungită, incapabilă să formeze un guvern stabil din 2021, România se confruntă cu propriile provocări în negocierile pentru formarea unui guvern după alegerile din 1 decembrie. Parcursul tumultuos al țării vecine oferă un exemplu al riscurilor cauzate de fragmentarea politică și de lipsa consensului, o situație care ar putea deveni realitate și în România dacă actualele negocieri politice nu vor duce la o soluție stabilă.

Bulgaria se află într-o criză politică profundă încă din 2021, iar incapacitatea partidelor de a forma un guvern stabil a dus la organizarea a nu mai puțin de șapte runde de alegeri parlamentare în doar trei ani. Această instabilitate a avut efecte profunde asupra economiei și încrederii publice în democrație.

România, în pragul unei crizei politice prelungite?

În România, după alegerile din 1 decembrie, formarea unui guvern stabil a devenit o provocare. Contextul din țara vecină arată un parcurs posibil și pentru România, în eventualitatea în care negocierile pentru formarea unui guvern nu vor duce la o propunere agreată în parlament. Inițial dorită ca o coaliție a forțelor proeuropene din țară – între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități, negocierile au fost marcate de tensiuni și blocaje. Primul care au făcut un pas în lateral a fost USR, care a impus o listă de opt condiții pentru a face parte din viitoarea guvernare, inclusiv adoptarea bugetului, demiterea șefului AEP și a șefilor serviciilor de informații. De asemenea, Elena Lasconi a spus că toate partidele din coaliție trebuie să ceară demisia Președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim.

Negocieri pentru guvern fără USR

Ulterior, Marcel Ciolacu a anunțat că PSD se retrage de la masa negocierilor, dar va sprijini din parlament un guvern de dreapta. Ulterior, vineri seara, PSD ar fi reluat negocierile cu PNL ș UMDR pentru formarea unui guvern, de data aceasta fără USR. „Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e „silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se „murdăresc”, a spus Marcel Ciolacu. Sâmbătă dimineață, negocierile pentru formarea unui guvern au continuat între PSD, PNL, UDMR și minorități. Luni se așteaptă anunțarea oficială a componenței guvernului PSD-PNL-UDMR-minorități.

Tensiunile politice și lipsa unui consens puternic sugerează însă riscul unei instabilități pe termen lung, similar cu ceea ce se întâmplă în Bulgaria.

Ce s-a întâmplat în Bulgaria?

Începând cu 2017, Bulgaria a fost guvernată de o coaliție condusă de Boiko Borisov, liderul partidului conservator GERB. Guvernarea sa a fost însă afectată de numeroase scandaluri de corupție și acuzații de deturnare a fondurilor europene. În vara lui 2020, protestele anticorupție au izbucnit în plină pandemie de COVID-19, continuând până în primăvara lui 2021.

Alegerile din aprilie 2021 au fost câștigate de partidul GERB, condus de Boiko Borisov, dar care nu a reușit să creeze o majoritate, toate celelalte partide refuzând să intre la guvernare alături de fostul premier. Rezultatul a fost o nouă rundă de alegeri în luna iulie a aceluiași an. Acesta avea să fie începutul unui șir lung de alegeri parlamentare câștigate de diferite partide, dar incapabile să coaguleze o majoritate și să formeze un guvern stabil.

Un nou partid, aceleași probleme

În noiembrie 2021, un partid antisistem nou înființat numit Continuăm Schimbarea (PP) a dus o campanie anticorupție de succes și a reușit să câștige alegerile și să formeze o coaliție împotriva GERB alături de Partidul Socialist Bulgar (urmaș al fostului Partid Comunist), partidul liberal Bulgaria Democrată (DB) și de partidul de centru-dreapta Există un Astfel de Popor (ITN). În urma certurilor din coaliție, guvernul a căzut în iunie 2022, după prima moțiune de cenzură trecută în istoria modernă a Bulgariei.

A urmat o nouă rundă de alegeri fără succes în octombrie 2022, iar în aprilie 2023, un nou scrutin a marcat revenirea partidului GERB în fruntea clasamentului. De această dată, a reușit formarea unui guvern prin rotație cu opoziția PP-DB. În cadrul negocierilor, a fost stabilită desemnarea unui prim-ministru al PP-DB pentru primele nouă luni de guvernare, urmată de nouă luni cu un prim-ministru desemnat de GERB. La finalul primelor nouă luni, însă, coaliția s-a rupt și a urmat o nouă rundă de alegeri, în iunie 2024. Nici aceste alegeri nu au condus la formarea unui guvern, a șaptea undă de alegeri fiind organizată în octombrie 2024. Nici acest scrutin nu a adus o schimbare majoră în distribuția locurilor din parlament – GERB a luat cele mai mult voturi, 26,4%, urmat de PP-DB și de partidul ultranaționalist Renașterea.

Scandal la ultima rundă de alegeri

Cel mai recent scrutin a fost marcat de scandaluri de fraudă electorală și de cumpărare a voturilor, similare cu cele dezvăluite în Republica Moldova la alegerile prezidențiale și referendumul din această toamnă. Totodată, partidul centrist cu susținere a minorităților, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, o prezență stabilă și puternică pe scena politică bulgară în ultimii 30 de ani, s-a destrămat., cele două facțiuni rezultate intrând separat în parlament.

Consecinței socio-politice și economice grave

Criza care afectează Bulgaria de mai bine de 3 ani are o serie de consecințe negative pentru țară. În primul rând, succesiunea de alegeri anticipate fără succes în a oferi o majoritate stabilă a subminat încrederea cetățenilor bulgari în instituțiile democratice. Lipsa încrederii este sugerată și de prezența tot mai mică la vot, care a scăzut de la 49,10% în aprilie 2021 la 33,40% în iunie 2024.

Pe fondul prefigurării continuării instabilității politice, există posibilitatea ca o parte dintre cetățenii care se vor prezenta la urne să susțină formațiuni politice extremiste pentru a încerca să pună capăt impasului în care se află Bulgaria. Partidele ultranaționaliste și de extremă dreaptă din Bulgaria au reușit pentru prima dată să treacă pragul simbolic de 20% din voturi, ceea ce complică și mai mult formarea unei coaliții stabile de guvernare. De asemenea, criza politică face Bulgaria și mai vulnerabilă la interferențe ale Rusiei în politica națională.

Amânarea adoptării euro este o altă consecință a situației din țară. Bulgaria face parte din mecanismul ERM II, care permite reducerea fluctuației ratei de schimb valutar în raport cu euro, asigurând astfel o mai mare stabilitate monetară. Adoptarea monedei unice, preconizată inițial a avea loc pe 1 ianuarie 2024, a fost amânată cu un an datorită neîndeplinirii criteriului inflației și a neadaptării legislației din cauza lipsei unui parlament. Între timp, legislația a fost revizuită, însă criteriul inflației rămâne în continuare neîndeplinit, după cum rezultă din raportul de convergență al Băncii Centrale Europene. Astfel, adoptarea euro pe 1 ianuarie 2025 este imposibilă. Rămâne de văzut dacă va fi posibilă schimbarea monedei în 2026, sau va fi o nouă amânare.

Criza politică din Bulgaria este un avertisment serios pentru România, marcată la rândul său de fragmentare politică, lipsă de consens și polarizare.

Președintele Klaus Iohannis a convocat duminică partidele parlamentare la consultări

Sâmbătă, 21 decembrie, continuă negocierile între partidele pro-europene care vor forma guvernul. Totuși până la această oră nu se cunoaște numele celui care fi propus ca premier.

Asta în condițiile în care președintele României, Klaus Iohannis, a convocat la Palatul Cotroceni, duminică, 22 decembrie, partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea candidatului pentru funcția de premier.

PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale vor merge împreună la discuții.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „în temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru”.
Consultările vor avea loc duminică, 22 decembrie 2024, după următorul program:

  • Ora 12:00:
    – Partidul Social Democrat (PSD);
    – Partidul Național Liberal (PNL);
    – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
    – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
  • Ora 12:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 13:30 – Partidul S.O.S. România;
  • Ora 14:00 – Partidul Oamenilor Tineri (POT).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dinamo – „U” Cluj, un meci pentru locul întâi în Superligă. Este al 300-lea meci ca ANTRENOR principal pentru Sabău

Publicat

u cluj

Dinamo București – Universitatea Cluj se joacă vineri de la ora 20.00 în etapa a 23-a a Superligii. Este un meci pentru locul întâi în Superliga de fotbal.

Ioan Ovidiu Sabău ajunge la al 300-lea meci din Superligă în calitate de antrenor principal.

Din 20 octombrie 2024, Dinamo nu a mai pierdut niciun meci disputat pe teren propriu, de atunci și până acum înregistrând din postura de gazdă 11 victorii şi şase remize. De partea cealaltă, palmaresul grupării clujene din postura de echipă oaspete în ediţia 2024-2025 cuprinde patru succese, cinci rezultate de egalitate şi două partide pierdute la limită.

Dinamo – „U” Cluj, un meci pentru locul întâi în Superligă. Este al 300-lea meci ca ANTRENOR principal pentru Sabău

Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 52 de ori s-au impus bucureştenii, de 23 de ori au câştigat clujenii, iar alte 23 de partide s-au terminat la egalitate, potrivit LPF.

Cea mai recentă dispută în SuperLigă a avut loc în 2 septembrie 2024, când Universitatea Cluj a câștigat cu 1-0, gol înscris de Ovidiu Bic.

„De reamintit că, Ioan Ovidiu Sabău a evoluat ca jucător în tricoul dinamoviştilor timp de două sezoane (1988-1989, 1989-1990), făcând parte dintr-o generaţie de excepţie antrenată de Mircea Lucescu, care a câştigat titlul în 1989-1990, stagiune în care a ajuns şi până în semifinalele Cupei Cupelor. Tot legat de cel alintat <Moţul> de către fani, acesta se află în faţa meciului cu numărul 300 din postura de antrenor principal în SuperLigă, cifră pe care au mai atins-o de-a lungul timpului doar alţi 31 de tehnicieni”, notează LPF.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David, ministrul Educației: Nu am venit în această poziție din motive politice sau personale. Voi lua măsuri nepopulare

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării

Ministrul clujean al Educației și Cercetării, Daniel David, a prezentat intențiile pe care le are pe termen scurt, mediu și lung în această poziție.

El a anunțat că va iniția rapid o dezbatere serioasă pe planul cadru pentru liceu în București, Cluj, Iași și Timișoara și că e gata să asculte propunerile care îl vor îmbunătăți, și să le introducă în planul ministerului.

De asemenea, Daniel David a vorbit despre salarizarea cadrelor didactice din învățămăntul preuniversitar și a cerut solidaritate de la alte categorii profesionale pentru sistemul de învățământ, care este în criză.

Daniel David: Sunt gata să iau măsuri nepopulare

Ministrul Educației și cercetării, Daniel David, a inițiat o discuție pe pagina de Facebook a ministerului în care a prezentat și planurile pentru sistem, dar a explicat și de ce a acceptat acestă funcție.

“Eu nu am venit în această poziție din motive politice, nici măcar din motive personale, și nu voi avea nicio problemă să recunosc când greșesc și să corectez lucrurile… Sunt sigur că voi lua și decizii care nu vor fi populare, dar voi încerca să le explic cu argumente”, a spus Daniel David.

Acesta a vorbit despre ce a făcut până acum în mandat, dar mai ales despre ceea ce intenționează să facă.

“Înca suntem în faza de organizare a ministerului și încercăm să gândim un model eficient. Să nu avem oameni care fac același lucru… Asta nu înseamnă că nu putem începe unele reforme, dar nu cu toată forța. Cine nu recunoaște – iar eu recunosc – începutul de mandat nu e promițător din punct de vedere financiar. Nu mă plâng, spun asta doar pentru că este o situație complicată”, a precizat ministrul Educației și Cercetării.

Educația, ministerul cu cel mai mare impact social

Daniel David spune că deciziile pe termen scurt se vor lua până în luna iunie a acestui an.

“Pâna atunci voi realiza un diagnostic de un alt tip, unul care să susțină politici bazate pe dovezi, pe termen lung”, a precizat Daniel David, care susține că sistemul de învățământ românesc nu ar mai trebui să fie influențat politic, pentru că această influență schimbă mereu arhitectura. David a mai spus că el nu vrea să facă micromanagement, ci ca ministru trebuie să se ocupe de viziune.

“Suntem ministerul cu cel mai mare impact social…, tot restul țării e legat de acest sistem pentru că toți sunt absolvenții acestui sistem de educație. Văd o zonă foarte mare de concentrare a puterii – toată lumea vrea să vorbească cu ministrul pe orice probleamă, iar asta îmi arată că sistemul nu merge bine. Rolul meu este să ies în față când trebuie să vorbim de viziune și strategie, să fiu atent să funcționeze lucrurile, iar când apar probleme mari să mă asigur că reacționăm rapid și transparent. Nu să fiu un ministru care face micromanagement la un sistem atât de complicat și complex”, a declarat Daniel David.

Institute de cercetare comasate

Daniel David a anunțat că se va implica și în ceea ce privește componenta de cercetare a ministerului.

“În zona de cercetare, dezvoltare și inovare, până acum am văzut că lucrurile nu au o arhitectură sănătoasă. Avem actori diferiți și este bine, problema este că uneori sunt prea mulți, dublează lucruri și uneori nu colabarează unii cu ceilalți. Exista deja un proces de evaluare prin PNNR a tuturor acestor instituții… După evaluare vom ști care unități rămân autonome, independente și sprijinite în continuare, și care ar trebui să fie duse în concentrări academice cu alte institute de cercetare, dezvoltare și inovare, devenind astfel mai puternice”, a punctat ministrul Educației, care a precizat că lumea trebuie să știe că această “concentrare academică” se va face democratic și de jos în sus.

Ciclurile universitare trebui să fie mai flexibile

În ceea ce privește învățământul universitar, de unde de altfel provine, Daniel David spune că și acolo trebuie să intervină modificări.

“Sunt multe univerități în România, unele foarte bune, dar adesea misiunea acestora nu este diferențiată. Am dat ordin ca toate universitățile să-și asume explicit una din misiunile care apar în Legea învățământului, ca să știe ce vor să facă, și să știe și studenții”, a precizat acesta, subliniind că ciclurile universitare trebuie să fie mult mai flexibile și să se concentreze mai mult pe programe “graduate”, decât “undergaduate”.

Dezbatere națională pe planurile cadru pentru liceu

Învățământul preuniversitar, spune Daniel David, reprezintă componenta cea mai mare a ministerului, și i-a îndemnat pe toți cei implicați, de la cadre didactice, la elevi și părinți să nu se mire dacă va face moficări pe parcurs. Însă, a subliniat ministrul, aceste modiciări vor fi făcute doar în baza feed-back-ului de la profesori, părinti și elevi, din respect pentru aceștia.

Acesta a anunțat două mari proiecte la care lucrează acum, și anume planul cadru pentru liceu și salarizarea cadrelor didactice.

“Planurile cadru pentru liceu vreau să le pun în dezbatere publică în 31 ianuarie. Și nu va fi de formă. Dezbaterea va fi serioasă și dacă sunt idei bune sunt gata sa schimb semnificativ propunerile noastre, ale ministerului. Vor fi 4 dezbateri naționale, în București, Cluj, Iași și Timoșoara, care pot atrage oameni din alte județe”, a declarat ministrul Educației, care a mai spus că are în intenție ca apoi să organizeze și o dezbatere națională online.

“Vom lua foarte în serios propunerile bune, nimeni nu va impune ceva. Vreau o formulă care să-i ajute pe copiii noștri, pe cei care încep anul viitor studiile liceale”, a declarat ministrul Educației.

Daniel David: Învățământul e în criză, acum noi cerem solidaritate

Ministrul Educației, a vorbit și despre salarizarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. El a precizat că vor fi incluși în salariu și indicatorii de performanță, iar acest proiect va fi gândit cu experți naționali și internaționali.

“Salariul de bază trebuie să fie unul decent. Sunt îngrijorat că cei mai mulți absolvenți din universități nu mai aleg învățământul preuniversitar. Când a fost o propunere de dezvoltare a sistemului sanitar, ca să rămână medicii și asistenții în țară, sau dezbatere în zona de IT, noi nu ne-am opus. Acum noi suntem în criză cu numărul de profesori și atragerea celor mai buni în sistem, de aceea noi vom cere solidaritate acum”, a spus Daniel David.

Acesta a precizat că va începe discuția pe Legea salarizării, iar dincolo de salariul de bază vor apărea indicatorii de performanță “pentru a crește veniturile acolo unde este performanță”.

Daniel David a mai explicat că aceste criterii nu vor conta doar în cazul școlilor și profesorilor care duc copiii la olimpiade, ci vor fi criterii “și pentru a da atenție profesorilor care fac un efort extraordinar de mare ca să lucreze în zone și medii defavorizate”.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Regal folcloric de Unirea Principatelor în Piața Unirii. Ploaia nu i-a oprit pe clujeni

Publicat

Clujenii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, printr-o serie de manifestări culturale și artistice organizate de autoritățile locale. La ora 13, în Piața Unirii, a început concertul de muzică populară, cu artiști folclorici îndrăgiți.

În ciuda ploii, zeci de clujeni iau parte la regalul folcloric de 24 Ianuarie din Piața Unirii, parte din manifestările pregătite de administrația locală pentru marcarea Zilei Unirii Principatelor Române.

Pe scenă urcă Mariana Gabrian Sfechiș, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Clubul Vedetelor – Muguri de folclor, Ioana Breda Morar, Florian Roșan, Maria Golban Șomlea, Amalia Chiper, Oana Bozga, Lucia Potra, Valeria și Traian Ilea, Ana Ilca Mureșan, Cristian Totpati, Sava Negrean Brudașcu, Ansamblul Folcloric Crăișorul, Ansamblul Folcloric Dor Transilvan și Aurel Tămaș, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan.

Ceremonie religioasă și alocuțiuni la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Evenimentele au început dimineața, în jurul orei 11:00, cu o ceremonie solemnă la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, în fața Instituției Prefectului Cluj.

Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, împreună cu Instituția Prefectului și Divizia 4 Infanterie „Gemina,” a inclus alocuțiuni oficiale, o ceremonie religioasă și una militară, urmate de un spectacol cu artificii de zi. Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, la care au participat oficiali, militari și cetățeni prezenți.

Concert Compact în încheiere

Seara, de la ora 19:30, trupa Compact va susține un concert în Piața Unirii, oferind o notă modernă și energică festivităților dedicate Zilei Unirii Principatelor.

Pe lângă spectacolele artistice, clujenii se pot bucura pentru ultima oară de iluminatul festiv din zona centrală a orașului. Acesta va fi stins în dimineața zilei de 25 ianuarie, încheind astfel oficial sezonul sărbătorilor de iarnă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Căutătorii de sticle, reclamați că împrăștie gunoaie și fac mizerie în jurul ghenelor din Cluj: „Călcăm prin carne putredă”

Publicat

gunoi supercom

O serie de plângeri similare înregistrate recent pe platforma MyCluj atrag atenția asupra problemei cauzate de persoanele care scotocesc în gunoaie pentru a colecta sticle returnabile și împrăștie deșeurile în spațiile din jurul ghenelor.

Un exemplu vine din zona străzii Dâmboviței 1 – Aurel Vlaicu 5, unde un clujean reclamă mizeria și condițiile insalubre din apropierea ghenelor de gunoi, cauzate de căutătorii de sticle și ignorate de compania de salubritate.

„Călcăm prin carne putredă și alimente expirate”

De asemenea, cetățeanul solicită amplasarea de semne pentru a descuraja hrănirea animalelor și abandonarea de mâncare în apropierea ghenelor.

„Vă rog frumos ca la ghena de gunoi de pe Dâmboviței 1 – Aurel Vlaicu 5 să luați măsuri de igienizare. Cei ce caută prin gunoaie fac o mizerie de nedescris, iar noi, cei ce avem parcarea în zonă sau ce vrem să ducem gunoiul la ghenă călcăm prin carne putredă și fel de fel de aliemente expirate. Mașina cu cei care ar trebui să curețe și în spatele ghenei de gunoi parchează zilnic fix lângă acele gunoaie dar niciodată nu curăță. Rog de asemenea amplasarea de semne pentru ca oamenii să nu mai hranească animalele în zonă și să nu mai lase pachete cu mâncare pentru animale în zona. Vă mulțumesc”, se arată în plângerea înregistrată pe MyCluj.

Căutătorii de sticle, reclamați în mai multe cartiere din Cluj

Această sesizare nu este un caz izolat. Implementarea garanției de 50 de bani pentru ambalajele returnabile pare să fi crescut numărul persoanelor care caută în gunoaie.

Mai mulți clujeni au raportat pe MyCluj situații similare și în alte cartiere legat de persoanele care răscolesc în gunoaie și lasă în urma lor mizerie, scoțând din pubele resturi menajere și alte deșeuri care rămân împrăștiate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate