Connect with us

EVENIMENT

Cum „s-a plimbat” Clujul în ultimii 5 ani. Imagini din satelit

Publicat


O hartă realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. 

Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019.

„Cartierul Bună Ziua (…) se deplasează cu până la 12 mm/an”

Pentru a facilita citirea și interpretarea hărților, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la roșu — ce marchează zone cu o scufundare/tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde — ce marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru — ce marchează zone cu o ridicare/umflare însemnată, de peste 10 mm/an.

Conform datelor satelitare, Clujul are câteva zone problematice. Cartierul Bună Ziua, în care s-au construit rapid foarte multe clădiri rezidențiale, se deplasează cu pana la 12 mm/an. „De asemenea, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii aluneca cu 6-8 mm/an”, a menționat directorul Terrasigna.

Câteva zone bine delimitate din zona centrală a Bucureștiului se scufundă cu până la 1 cm pe an. Este vorba de clădiri din apropierea râului Dâmbovița, care au fost construite pe un teren moale, stabilizat artificial. Acele zone sunt cunoscute pentru riscurile seismice încă din anii ‘70-’80, dar studiile pe baza imaginilor din satelit pot confirma tasarea terenului.

„Podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedește în continuare solid și stabil”

„Din cauza poziției sale pe râul Dâmbovița și a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în capitală este ridicat. În plus, apropierea sa de zona seismică Vrancea sporește riscul unor deformări cauzate de cutremure”, a declarat Florin Șerban, directorul general Terrasigna.

Centrala Nucleară de la Cernavodă, o infrastructură critică pentru țara noastră, este stabilă, conform informațiilor obținute prin procesarea imaginilor din satelit. La analiza datelor a apărut și o surpriză plăcută: „Studiul regiunii Cernavodă a relevat faptul că podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedește în continuare solid și stabil”, a evidențiat Florin Șerban. În vecinătatea imediată a Dunării, precum și în orașul Cernavodă, există însă câteva zone în care pământul se tasează cu 3-6 mm/an.

Aceste măsurători de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km. Informațiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie românească specializată în procesarea datelor satelitare.

„Prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală”

„Sateliții Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la șase zile peste aceeași zona de 150 km x 250 km și realizează imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare în cadrul Terrasigna. „Pentru a obține deplasarea terenului se apelează la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI).”

„Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar (care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri) și timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanța lor față de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală.”

„Instabilitățile care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecințe foarte serioase”

Cauzele instabilității terenului pot fi diverse, în funcție de aria geografică studiată, dar monitorizarea acestor deplasări, chiar și de ordin milimetric, este esențială în mai multe domenii. Lucrările de construcție de amploare au nevoie de studii ale mișcărilor de teren, pentru a evita greșeli majore de planificare, iar orice lucrări subterane — cum ar fi tuneluri sau linii de metrou — trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu măsuri de remediere.

„Cele mai importante obiective de monitorizare ar fi zonele unde sunt elemente de infrastructură importante — autostrăzi, drumuri și poduri, printre altele. În cazul acestora, instabilitățile, fie ele tasări sau alunecări de teren, care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecințe foarte serioase”, a precizat Delia Teleagă, Coordonatorul Departamentului Tehnic în cadrul Terrasigna.

Măsurătorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafață de aproximativ 250.000 km2, ce acoperă toată suprafața României, părți din Bulgaria, Moldova și Ucraina. Pentru realizarea hărților de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de măsurători. Hărțile au o rezoluție de 10 m x10 m, ceea ce înseamnă că fiecare punct colorat din ilustrație reprezintă o suprafață de 100 de metri pătrați.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

RAR: 40% dintre vehiculele controlate în 2024 aveau DEFICIENȚE tehnice. Vezi cele mai frecvente

Publicat

Certificate RAR false

Inspectorii RAR au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, aproape 90.000 de vehicule la nivelul întregii țări în 2024. S-a constatat că 40% dintre acestea prezentau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Potrivit RAR, cele mai frecvente neconformități au fost identificate la:

– Instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%)
– Emisiile poluante (18,91%)
– Punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%)
– Vizibilitate (11,23%)
– Șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%)

De asemenea, neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate, iar în 1,68% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție, scrie Alba24.

RAR: 40% dintre vehiculele controlate în 2024 aveau DEFICIENȚE tehnice. Vezi cele mai frecvente

„În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate”, se arată într-un comunicat al RAR.

În București și județul Ilfov au fost verificate, în perioada menționată, 6.655 de vehicule. Dintre acestea, 69,2% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte iar 1.539 (23,13%) prezentau pericol iminent de accident.

„Au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale”

Din totalul autovehiculelor oprite, în 17,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 5,6% aveau probleme legate de identificare și 4% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră în această regiune au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale și au fost retrase 3.649 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, precizează sursa citată.

„Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, au transmis reprezentanții RAR.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Zilele Culturale Maghiare din Cluj revin între 17 și 24 august 2025. O săptămână plină de cultură, tradiții și spectacole

Publicat

zilele

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), una dintre cele mai ample manifestări culturale din Transilvania, revin anul acesta cu cea de-a 16-a ediție, desfășurată între 17 și 24 august, sub sloganul „În locul potrivit!”.

Evenimentul aduce din nou o săptămână plină de cultură, muzică și tradiții, transformând orașul într-un spațiu de întâlnire pentru iubitorii de artă și patrimoniu maghiar.

„Sloganul din acest an transmite faptul că suntem prezenți și statornici atât ca eveniment, cât și ca parte a comunității locale. Zilele Culturale Maghiare din Cluj rămân un reper constant, un punct de întâlnire nu doar pentru cei de aici, ci și pentru cei care vin an de an din întreaga lume”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al manifestării culturale.

95 de ani de existență a Breslei Barabás Miklós

Unul dintre punctele centrale ale ediției din acest an este expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziția marchează 95 de ani de existență a Breslei, oferind publicului o incursiune în creațiile artiștilor contemporani, dar și ale maeștrilor care au influențat arta maghiară din Transilvania.

Concerte de neratat, în Piața Unirii

La fel ca până acum, și la această ediție Piața Unirii va adăposti, seară de seară, concerte de neratat:

  • marți, 19 august – Gala Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția a XXVII-a
  • miercuri, 20 august – Gala de operetă susținută de artiști de renume: Peller Károly, Szendy Szilvi, Dezső Ágota și Laki Péter
  • joi, 21 august – Seara rock cu Mobilmánia și Tankcsapda
  • vineri, 22 august – Concertele trupelor sZempöl și Intim Torna Illegál
  • sâmbătă, 23 august – Concert Paulina, urmată de concert Geszti
  • duminică, 24 august – Concertul de închidere susținut de Zorán, un artist îndrăgit care revine pentru a patra oară pe scena festivalului

„Revenim cu voie bună în toate locurile de tradiție care au consacrat festivalul, păstrând atmosfera autentică și programele îndrăgite de public, dar și cu momente speciale noi care vor face și această ediție de neuitat. De la expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, care marchează aproape un secol de creație artistică, până la concertele de pe scena principală, fiecare eveniment din festival va fi gândit să celebreze cultura și tradiția maghiară într-un mod vibrant”, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Târguri, expoziții și evenimente sportive

În afara concertelor, festivalul își păstrează caracterul vibrant prin târgurile meșteșugărești și de carte, expozițiile în aer liber, evenimentele pentru copii și zonele dedicate gastronomiei. Strada Kogălniceanu, Curtea Folk de la Colegiul Reformat și Strada Vinului vor fi din nou spații de referință pentru experiențele culturale ale festivalului. Iubitorii sportului vor putea participa și anul acesta la Crosul Donaton, care va avea loc în ziua de 23 august, în Parcul Etnografic și pe cărările Pădurii Hoia.

Detaliile complete despre programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe www.zilelemaghiare.ro și pe paginile oficiale de social media.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ

Publicat

police

Cunoscutul chirurg ortoped Florin Răcășan a decedat. Conform primelor informații, acesta s-ar fi sinucis prin spânzurare, după ce anterior s-ar fi înjunghiat în abdomen.

Paramedicii de la SMURD au intervenit în urma unui apel la 112 și l-ar fi găsit decedat, atârnând în exterior pe geamul locuinței,

Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ

Doctorul Răcășan a fost acuzat de luare de mită. El a fost prins în flagrant la finalul lunii ianuarie 2020, când a încasat suma de 600 de euro de la un pacient pe care-l operase. A fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Ulterior, pedeapsa i-a fost suspendată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Chipciu („U” Cluj): Nu simt nicio presiune în plus din cauza vârstei. Este o grupă ECHILIBRATĂ

Publicat

chipciu

Singurul jucător de la Universitatea Cluj convocat la Naționala mare, Alex Chipciu, a vorbit din cantonamentul de la Mogoșoaia despre meciurile de debut ale „tricolorilor” în preliminariile Campionatului Mondial din 2026. 

Chipciu, unul dintre cei mai experimentați oameni din lotul lui Lucescu, consideră că vârsta nu reprezintă o presiune în plus pentru el, ci din contră vrea să se bucure din plină de această acțiune la națională, scrie GSP.

Chipciu („U” Cluj): Nu simt nicio presiune în plus din cauza vârstei. Este o grupă ECHILIBRATĂ

„Veteranii? Mă gândeam la veteranii de război. Nu simt nicio presiune în plus, ba din contră. Mi se pare că acum când eşti la vârsta asta vezi lucrurile mult mai aşezate. Eşti mai bucuros pentru tot ce se întâmplă ca grup decât performanţa ta individuală, asta este cel mai important pentru toți fotbaliștii.

O grupă echilibrată, chiar dacă ne-am bucurat că am picat cu Austria din prima urnă. Puteam să prindem şi balaur şi era greu să te califici de pe primul loc la Mondiale. Aş compara Austria cu Elveţia, iar băieţii au demonstrat în campania trecută că au putut fi mai buni decât Elveţia. Cam aşa văd eu lucrurile. Bosnia e o echipă apropiată de nivelul nostru şi va fi un meci greu.

„Mereu a fost atmosfera ok la naţională”

Chiar dacă am picat cu Austria din prima urnă, trebuie să fim ponderaţi, să nu credem că este o echipă ușoară. E o echipă agresivă şi sperăm să ieşim câştigători din grupa asta. Atmosfera este fabuloasă din ce am prins şi din selecţiile trecute, atmosferă foarte-foarte bună. Nucleul de jucători care a fost și cu Rădoi la Euro, se cunosc de foarte mult timp. Avem şi calitate, jucătorii din faţă sunt de nivel fotbalistic foarte bun, avem fundaşi la echipe foarte mari din Europa. Avem un antrenor cu experienţă cum nu are nimeni în România, și parcursul continuat de la Edi, ar fi de vis să ne calificăm la Mondial.

Mereu a fost atmosfera ok la naţională, am prins generaţii în care era atmosfera era ok, din 2011 până în 2019. Atunci parcă mai erau şi rivalităţi între jucătorii de la FCSB şi ceilalţi de la Dinamo, erau grupurile separate, dar a fost ok atmosfera, nu au fost incidente.

Unitatea care a fost creată și încununată cu munca lui Edi, rezultatele foarte bune din Liga Națiunilor, cu asta rămâne lumea. Lumea este foarte încrezătoare aici. Au mai fost stadioane pline, dar oamenii niciodată nu au crezut cu adevărat că putem face rezultate bune. Nicu Stanciu e cel mai apropiat coleg, cel cu care am stat cel mai mult de-a lungul carierei”, a spus Alex Chipciu, într-un interviu oferit celor de la FRF.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate