EDUCATIE
Studiu UBB: Surprinzător, studenții înclină spre învățământul ONLINE

Un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, a relevat faptul că studenții români înclină mai degrabă către învățământul online.
Mai mult, aceștia chiar ar abandona studiile în ipoteza indisponibilizării acestui format al procesului didactic, cu toate neajunsurile lui.
Studiu UBB: Surprinzător, studenții înclină spre învățământul ONLINE
O echipă de cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), au publicat rezultatele unui studiu privind factorii determinanți ai înclinației studenților români către învățământul online și ai intenției acestora de a abandona studiile în ipoteza indisponibilizării acestui format al procesului didactic.
Cercetarea a fost derulată într-un moment delicat al „noii realități”, în perioada ulterioară principalelor valuri ale pandemiei de COVID-19.
Aceasta a fost o perioasă marcată în sistemul de învățământ superior românesc de tranziția către o „normalitate” în care activitățile față în față și cele online alternau, iar fiecare dintre ele păreau un lucru obișnuit atât pentru studenți, cât și pentru dascăli.
Peste 900 de studenți ai FSEGA au participat la studiu
Culegerea datelor necesare studiului s-a realizat cu sprijinul structurilor de conducere ale FSEGA, care este cea mai mare facultate cu profil economic din România, toți studenții facultății fiind invitați să își exprime opiniile prin intermediul unui chestionar.
Rata de participare a fost de circa 18% din totalul studenților, rezultând un eșantion final validat care a cuprins 953 de studenți.
Argumente pro
Potrivit reprezentanților UBB, rezultatele cercetării au relevat faptul că satisfacția studenților în raport cu componenta online a procesului didactic și, implicit, înclinația lor către acest format, este influențată pozitiv de patru elemente esențiale:
- utilitatea percepută a sistemului online folosit,
- ușurința sa în utilizare,
- siguranța sanitară conferită de către acest format de predare-învățare,
- compatibilitatea dintre sarcinile didactice și tehnologia utilizată pentru implementarea învățământului online.
“Mai departe, cu cât acești factori au valori mai ridicate, cu atât se accentuează intenția studenților de a abandona studiile în cazul indisponibilizării componentei online a actului educațional”, arată studiul.
Date surprinzătoare
În mod surprinzător, conveniența conferită de învățământul online, de exemplu, economia de timp și de resurse financiare dată de faptul că nu mai este necesară deplasarea și prezența fizică pentru a beneficia de actul educațional, nu s-a dovedit a fi un factor relevant în determinarea satisfacției sau a înclinației studenților către învățământul online.
Studiul a avut în vedere și investigarea unui set de factori cu potențial inhibator pentru satisfacția în raport cu studiul online și pentru înclinația studenților către acest format didactic.
Citește și: Studiu UBB: Impactul pandemiei asupra intenției antreprenoriale în România
Rezultatele cercetării au indicat faptul că izolarea socială și profesională percepută ca o consecință a învățământului online reprezintă un factor care afectează negativ și puternic satisfacția și înclinația către acest format de predare-învățare.
Mai departe, cu cât această izolare este mai puternic percepută, cu atât intențiile de abandon școlar în cazul indisponibilității formatului online se disipează.
Nici tehnostresul nu i-ar face pe studenți să renunțe la online
În mod surprinzător, cercetarea a evidențiat faptul că stresul generat de utilizarea tehnologiei („tehnostresul”), riscurile legate de confidențialitate implicate de utilizarea mediului digital sau riscul general ca imersiunea în mediul online să afecteze negativ starea de bine a individului nu reprezintă factori suficient de puternici pentru a inhiba în mod real satisfacția sau înclinația studenților către învățământul online.
“Pe lângă factorii mai sus amintiți, rezultatele cercetării au relevat totodată faptul că un grad redus de sociabilitate al studenților, cuplat cu un set de norme sociale subiective favorabile (opinii favorabile despre învățământul online din partea prietenilor, familiei, colegilor etc.) conduc de asemenea la creșterea înclinației studenților către forma online a procesului didactic și, indirect, la accentuarea intenției acestora de a abandona studiile în absența componentei online a activității didactice”, mai arată studiul.
Concluzionând, studiul cercetătorilor UBB indică factorii pe care structurile de conducere din universitățile românești (și nu numai) trebuie să îi gestioneze cu atenție pentru a stimula sau inhiba (în funcție de politica adoptată) înclinația studenților către varianta online a învățării-predării, având în vedere că aceasta conduce mai departe la modificări în privința intențiilor de abandon școlar în situația renunțării la componenta virtuală a actului educațional.
Rezultatele studiului, realizat de prof. univ. dr. Dan Sitar-Tăut, prof. univ. dr. Daniel Mican și prof. univ. dr. Ovidiu Moisescu, au fost publicate în revista „Technological Forecasting and Social Change”, aparținând editurii internaționale Elsevier.
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Dominic Miller, celebrul chitarist al lui Sting, revine la Cluj-Napoca cu The Vagabond Tour. Concertul va avea loc în 6 mai, la Opera Maghiară.
Dominic Miller, chitaristul lui Sting de peste 30 de ani, artist solo cu 12 albume lansate și dublu nominalizat la premiile Grammy, revine la Cluj-Napoca într-un concert special. Evenimentul va avea loc pe data de 6 mai 2025, la Opera Maghiară, în cadrul turneului internațional The Vagabond Tour, ce marchează lansarea celui mai nou album al său, Vagabond, sub egida ECM Records.
Colaborări cu unii dintre cei mai mari artiști ai vremurilor noastre
Născut în Buenos Aires, Argentina, dintr-un tată american și o mamă irlandeză, Dominic Miller a studiat chitara la renumita Berklee College of Music din Boston și la Guildhall School of Music din Londra. De la sfârșitul anilor ‘80, a devenit unul dintre cei mai căutați muzicieni de studio din lume.
Lista colaborărilor este aproape interminabilă și greu de catalogat. A lucrat cu Phil Collins, The Chieftains, Paul Simon, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams, Paul Young, Nigel Kennedy, Peter Gabriel și Tina Turner. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără Shape of My Heart și La Belle Dame sans regrets, două dintre piesele emblematice din repertoriul lui Sting.
Noul album Vagabond, lansat la Cluj-Napoca
Turneul The Vagabond Tour promovează noul album Vagabond, înregistrat în studioul La Buissonne din sudul Franței, alături de muzicieni de talie internațională. Albumul este o fuziune de jazz, pop, folk acustic, muzică clasică contemporană și influențe latine, cu noi spații sonore explorate și un stil inedit.
Pe scenă, Dominic Miller va fi acompaniat de Ziv Ravitz la tobe, Nicolas Fiszman la bas și Jason Rebello la pian, artiști cu un parcurs impresionant în industria muzicală internațională.
Al treilea concert la Cluj-Napoca
Relația dintre Dominic Miller și publicul din Cluj-Napoca s-a consolidat de-a lungul anilor. Primul său concert în oraș a avut loc în 2016, sub umbrela Jazz in the Park, la Muzeul de Artă, fiind un eveniment sold-out într-o singură zi. În 2020, un nou concert era programat, însă a fost amânat din cauza pandemiei. Revenirea sa a avut loc în 2021, pe scena Jazz in the Park din Parcul Etnografic. De-a lungul timpului, artistul a declarat în repetate rânduri aprecierea sa pentru publicul din Cluj și, din acest motiv, a ales să includă din nou orașul în turneul său internațional.
Concertul de la Cluj-Napoca va avea loc pe 6 mai 2025, la Opera Maghiară, începând cu ora 20:00. Accesul în sală se va face de la ora 19:30. Biletele sunt disponibile online, începând de la prețul de 80 de lei, pe site-ul iabilet.ro.
Eveniment marca Jazz in the Park
Eveniment marca Jazz in the Park, organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:
- Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
- Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie
- Music Gallery | Cluj-Napoca | 10 – 31 octombrie
EVENIMENT
VIDEO. Noi percheziții la Cluj-Napoca, la MERCENARII lui Horațiu Potra. Acuzații grave care privesc securitatea națională

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează, vineri, noi percheziții domiciliare în cadrul unui dosar penal care vizează infracțiuni deosebit de grave la adresa ordinii publice și securității naționale, inclusiv la Cluj-Napoca.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, ancheta vizează săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, instigare publică, comunicarea de informații false și favorizarea făptuitorului.
Noi percheziții la Cluj-Napoca, la MERCENARII lui Horațiu Potra
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, au loc descinderi la Cluj-Napoca, în București, Botoșani, Suceava și Mureș, fiind vizați mercenari ai lui Horațiu Potra.
Concret, este vorba de o parte dintre mercenarii chemați de Horațiu Potra în București pe 8 decembrie 2024, pentru a participa la proteste după ce au fost anulate alegerile prezidențiale. De asemenea, mercenarii ar fi postat mesaje de amenințare și dezinformare pe rețelele de socializare.
Plan de acțiune pus la punct de Călin Georgescu
În urmă cu două săptămâni, anchetatorii au găsit în locuințele folosite de Horațiu Potra și apropiații acestuia un veritabil arsenal militar, respectiv grenade defensive și ofensive, un lansator de grenadă, 15 pistoale, 6 pistoale mitralieră, o pușcă mitralieră, sute de cartușe și materiale explozive.
Procurorii susțin că Horațiu Potra și grupul lui de mercenari urmăreau să se infiltreze în protestele organizate imediat după anularea alegerilor prezidențiale, pentru a crea haos. Planul de acțiune ar fi fost pus la punct de Călin Georgescu și apropiații săi în cadrul întâlnirii clandestine care a avut loc la ferma din Ciolpani, imediat după anularea alegerilor prezidențiale.
Potra și mercenarii care îl însoțeau au fost interceptați de autorități pe 8 decembrie 2024, în timp ce se îndreptau spre București.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Flotă nouă de biciclete în cadrul sistemului ClujBike. Clujenii le pot utiliza GRATUIT

Primăria Cluj-Napoca a înlocuit aproape jumătate dintre bicicletele din cadrul sistemului de bike-sharing ClujBike cu vehicule noi.
Aproximativ jumătate din flota sistemului de bike-sharing ClujBike a fost înlocuită cu biciclete noi, achiziționate de Primăria Cluj-Napoca. Costul unei biciclete este de 1.000 de lei.
Sistemul pune la dispoziția clujenilor, gratuit, în baza unui card de utilizator, aproximativ 250 de biciclete în cele peste 40 de stații din municipiu.
Potrivit site-ului ClujBike, în prezent, sistemul are 39.965 de clienți înregistrați, iar cei interesați pot solicita în continuare un card pentru utilizarea bicicletelor.
ClujBike nu mai funcționează în Florești și Apahida
Sistemul de bike-sharing nu mai este disponibil în comunele Florești și Apahida, după ce autoritățile locale nu au mai prelungit contractele de mentenanță. Motivele invocate sunt numărul redus de utilizatori și costurile ridicate de întreținere.
ClujBike a fost lansat ca un proiect finanțat din fonduri europene, având scopul de a dezvolta o rețea extinsă de stații de biciclete și piste dedicate în Cluj-Napoca și comunele adiacente. Însă, renunțarea la sistem în Florești și Apahida ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestui proiect și la capacitatea sa de a rămâne viabil pe termen lung.
EVENIMENT
NEMULȚUMIRILE lui Balaj: CFR Cluj este dezavantajată. Jucătorii U21 de la noi sunt COMPONENȚI ai loturilor naționale

Cristi Balaj, președintele de la CFR Cluj, și-a exprimat nemulțumirea legat de modul în care sunt împărțiți banii de la UEFA, în condițiile în care jucătorii U21 de la echipa sa sunt componenți ai loturilor naționale.
Președintele lui CFR Cluj a dezvăluit care e marele câștig al echipei lui Dan Petrescu: „Ce e de apreciat e că am jucat la fiecare meci cu cel puțin 3 U21 în teren. Au fost și meciuri în care am avut 4 și asta spune foarte multe”.
NEMULȚUMIRILE lui Balaj: CFR Cluj este dezavantajată. Jucătorii U21 de la noi sunt COMPONENȚI ai loturilor naționale
Fostul arbitru a adus în prim plan un subiect controversat în acest sezon: „Chiar discutam cu cei de la federație pentru că există acea regulă de 4-5 jucători români în acest sezon și întrebarea este ce e mai de apreciat? O echipă care joacă tot timpul cu 3-4 U21 în teren sau care are 5 jucători români în teren?”.
Cristi Balaj a explicat de ce consideră că CFR Cluj este dezavantajată: „Asta în condițiile în care jucătorii U21 de la noi sunt componenți ai loturilor naționale. Noi nu vom beneficia de anumite bonusuri care vin din suma aceea de solidaritate. Noi nu vom beneficia de acei bani, comparativ cu echipe care nu sprijină cu nimic echipa națională sau partea superioară a clasamentului, însă beneficiază de sume importante.
„Nu mi se pare corect”
Câți bani a cheltuit FCSB-ul pentru a reuși să îndeplinească acest obiectiv? Ca să poți să respecți regula, trebuie să cheltui foarte, foarte mulți bani în acest moment. Ca să joci în play-off și în cupele europene trebuie să ai jucători foarte buni și acești jucători costă foarte mult.
Nu mi se pare corect. Acești bani vin de la UEFA pentru echipele din SuperLiga. Așa s-a decis, să respectăm regula. Ca să ajungi să ai jucători români în primul rând ai nevoie de ani de zile în care să susții și să sprijini academiile. Până acum acești bani au fost împărțiți egal.
Din punctul meu de vedere, noi, cei de la CFR Cluj, care avem în teren 3 jucători U21 componenți ai loturilor naționale, considerăm că sprijinim cel puțin la fel de mult comparativ cu cei de la Hermannstadt, care vor primi un milion de euro.
„Am rugat să fie reanalizată această regulă”
Suntem nemulțumiți, dar e o regulă pe care trebuie să o respectăm dacă așa s-a decis. Prefer reguli greșit care se respectă, decât decizii bune care sunt încălcate. Asta nu înseamnă că noi nu încercăm să găsim jucători români de valoare care să ne ajute să câștigăm titluri și să jucăm în cupele europene”.
Cristi Balaj a cerut modificarea acestei reguli la FRF: „Am avut o discuție și am rugat să fie reanalizată această regulă și nu a fost votată în cadrul SuperLigii. Nu exista unanimitate și ne-am trezit în fața unei decizii pe care trebuie să o respectăm”.
„Te trezești că nu poți folosi 5 jucători români”
Președintele lui CFR Cluj a explicat care sunt punctele slabe ale acestei prevederi: „Eu am propus spre reanalizare următoarele lucruri. Există situații cu echipe care folosesc jucători români și ajung în imposibilitatea de a folosi un jucător român pe o anumită poziție din cauza unui cartonaș roșu acordat eronat, din cauza unor accidentări pe care le are la echipa națională.
Te trezești că nu poți folosi 5 jucători români din aceste motive și nu e corect să pierzi banii. Am pus o întrebare. Care echipă e mai de apreciat? Una care are 4 jucători U21 componenți tot timpul ai loturilor naționale în teren tot timpul, sau una care are 5 români care nu joacă la loturile naționale și ăia primesc banii?
Din punctul meu de vedere, ambele echipe merită aprecieri. Și atunci sunt anumite situații care trebuie reanalizate pentru că nu e corect. Fiecare dintre noi face eforturi și am propus aceste lucruri spre analiză”.