ADMINISTRAȚIE
FOTO. Primarul Emil Boc, numit la Paris în board-ul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM)

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost numit, la Paris, membru în cadrul board-ului organizației Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM).
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost inclus joi, 25 iulie 2024, la Paris, în Consiliul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM).
„Este o onoare să fiu numit în Consiliului de Administrație al Pactului Global al Primarilor pentru Climă și Energie. Sunt încrezător în eforturile Consiliului și onorat să lucrez cu acest grup ambițios de lideri locali pentru a promova la nivel local, național și global obiectivele comunităților noastre și viziunea pentru un viitor mai sustenabil și mai rezilient”, a declarat Emil Boc.
Cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă
Convenția globală a primarilor pentru climă și energie (GCoM) este cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă – reprezentând peste 13.000 de orașe și administrații locale și 1,2 miliarde de oameni.
Ca membru al board-ului, primarul Emil Boc va lucra alături de copreședinții Michael R. Bloomberg, trimis special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, fondator al Bloomberg Philanthropies și Bloomberg LP, Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Green Deal european, relații interinstituționale și previziune şi alți reprezentanți ai administrațiilor locale.
Primarii vor ajuta guvernele să atingă ambițiile Acordului de la Paris
Împreună, aceștia vor spori ambiția globală în materie de climă prin promovarea și sprijinirea acțiunilor locale în domeniul climei. Reprezentând Asia de Sud și Uniunea Europeană și Europa de Vest, primarii își vor reprezenta regiunile pe scena mondială, catalizând acțiunile climatice ale orașelor pentru a ajuta guvernele naționale să îndeplinească cele mai înalte ambiții ale Acordului de la Paris.
Alături de primarul Emil Boc, în boardul GCoM a fost numită și doamna Pratibhaben Jain.
„Primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”
„Primarii Jain și Boc sunt hotărâți să abordeze criza climatică cu soluții inovatoare și bazate pe date. Conducerea lor în cadrul consiliului va ajuta orașele să-și accelereze progresele în reducerea emisiilor, îmbunătățirea sănătății publice și salvarea mai multor vieți”, a declarat Michael R. Bloomberg, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru ambiție și soluții climatice și fondator al Bloomberg Philanthropies.
„Peste tot în lume, primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru European Green Deal, relații interinstituționale și prospectivă. „Suntem încântați să le urăm bun venit primarilor Jain și Boc în acest grup dinamic de lideri locali ai climei pentru a continua mobilizarea eforturilor de transformare în regiunile lor și nu numai.”
În contextul prezenței la Paris, primarul Emil Boc – împreună cu ceilalți membri ai board-lui – au fost invitati de către primarul Parisului, Ann Hidalgo, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.
Clujul vrea să devină neutru până în 2030
Al doilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca este unul dintre cele 112 orașe din UE care își propun să atingă neutralitatea climatică în 2030, ca parte a misiunii UE privind neutralitatea climatică și orașele inteligente. Sub conducerea primarului Boc, Clujul a stabilit obiective climatice ambițioase. În timpul mandatului său de primar, din 2004 până în 2008 și din 2012 până în prezent, Boc a pus accentul pe integrarea unor acțiuni climatice solide în planificarea urbană pentru a promova reziliența la schimbările climatice, decarbonizarea și accesul echitabil la energie.
GCoM este cea mai mare alianță globală a orașelor în domeniul schimbărilor climatice, reunind o coaliție globală de peste 13 000 de orașe și administrații locale și peste 100 de parteneri de sprijin.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.
A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.
Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.
La mulți ani, Aurel Tămaș!

ISU Cluj a transmis, miercuri, un mesaj RO-Alert, menit să avertizeze populația din localitatea Viișoara despre prezența unui urs.
Preventiv, la fața locului se vor deplasa un echipaj de jandarmi și o ambulanță SMURD.
”Nu sunt raportate alte probleme”, au spus reprezentanții ISU.
Vom reveni.
CULTURA
Pianista Ana Silvestru, româncă din Zurich, va susține un concert la Cluj-Napoca, alături de legendarul Rainer Seegers

Ana Silvestru, pianistă româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările și tehnica impecabile, care i-au adus recunoaștereîn lumea bună a muzicii clasice și pe scenele internaționale, va susține un concert la Cluj, în data de 2 mai.
Începând cu ora 19:00, în Sala AuditoriumMaximum a Universității ”Babeș-Bolyai” vor răsuna capodopere semnate de Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Maurice Ravel și Béla Bartók.
Invitați: excepționalul artist german Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin până în 2019 și tutore al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, pianistul italian Giulio Biddau și românca Mihaela Despa, prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna (Elveția).
„Calendimaggio este o veche tradiție răspândită în mai multe regiuni din Italia, un adevărat festival al primăverii, renașterii și iubirii. Mi s-a părut firesc să numim Calendimaggio acest concert, în care voi urca pe scenă alături de artiști minunați, tocmai pentru că îl vedem ca pe o sărbătoare a muzicii, inspirată de Renaștere”, a declarat pianista Ana Silvestru, organizatoarea evenimentului.
Evenimentul este oferit gratuit iubitorilor de muzică din Cluj, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări, aici: https://forms.gle/hGMHytfgNjFTeY6n8
Ana Silvestru s-a arătat foarte bucuroasă că Rainer Seegers, legendarul prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin și unul dintre cei mai solicitați pedagogi din lume, a acceptat invitația sa de a veni pentru prima dată în concert în România. „În plus, va susțineîn perioada 27-30 aprilie un masterclass pentru studenții Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj”, a adăugat artista.
Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel, unul dintre cei mai fascinanți și rafinați compozitori ai impresionismului muzical, programul serii include îndrăgitul basm muzical Ma mère l’oye, în versiunea pentru două piane și percuție, în care se împletesc în perfectă armonie trăsăturile esențiale ale omului și muzicianului Maurice Ravel: „absența vanității” (Manuel de Falla) și „darul de a exprima o imensă tandrețe” (Manuel Rosenthal).
80 de ani de la moartea lui Bela Bartok
Concertul organizat de Ana Silvestru marchează și 80 de ani de la moartea marelui compozitor maghiar Béla Bartók. Seara se va încheia cu Sonata pentru două piane și percuție, una dintre cele mai importante și temute capodopere din întreaga creație a lui Béla Bartók, cel care spunea încă din tinerețe că destinul său este „singurătatea ideilor”.
„Maurice Ravel și Béla Bartók sunt doi mari compozitori și mari conștiințe a căror conduită desăvârșită în cele mai întunecate momente ale istoriei sunt azi, mai mult ca oricând, un reper și un ideal greu de atins”, a mai declarat pianista Ana Silvestru.
Programul serii va mai include un coral de Johann Sebastian Bach, Gotteszeit ist die allerbeste Zeit BWV (Actus Tragicus), transpus de György Kurtág, un marș pentru timpani și instrumentetradiționale otomane de André și Jacques Philidor și o lucrare inspirată de splendoarea Alhambrei, Lindaraja de Claude Debussy.
Concertul va fi dedicat memoriei lui Relu Despa (1977-2024), șeful partidei de percuție a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
Despre artiști
RAINER SEEGERS. Născut la Dessau, într-o familie de muzicieni, Rainer Seegers a primit primele noțiuni muzicale de la bunicul său (trompetist în Orchestra Gewandhaus din Leipzig). Odată cu mutarea familiei la Hanovra și-a continuat studiul percuției în cadrul Conservatorului din localitate și a cântat în orchestra Operei din Hanovra. La scurt timp după ce a obținut primul său post de prim-timpanist al Braunschweig Staatstheater, devinemembru al Orchestrei Simfonice Radio din Köln. Între 1977 și 1982 a cântat în Orchestra Festivalului de la Bayreuth, iar în 1982 s-a alăturat Orchestrei Filarmonicii din Berlin, al cărei prim-timpanist a fost din 1986 până în 2019. A fost solist în compania unor orchestre precum Filarmonica din Berlin și Berliner Symphoniker. Membru al corpului profesoral al Musikhochschule Hannover, al Universității de Arte din Zürich, Rainer Seegers este unul dintre principalii mentori ai Academiei Filarmonicii din Berlin și ai European Union Youth Orchestra. Este profesorinvitat la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin.
MIHAELA DESPA. S-a născut la Ploiești, unde a studiat pianul și percuția la Colegiul „Carmen Sylva”, continuând studiile la Colegiul „George Enescu” din București, unde a câștigat burse și premii importante la competiții naționale și internaționale. Și-a continuat studiile de percuție cu Werner Otten și Hans Zonderop în Utrecht și Haga, iar în 2012 a obținut cu distincție masteratul în Interpretare Muzicală la Universitatea de Arte din Zürich, sub îndrumarea lui Rainer Seegers, Klaus Schwärzler și Raphael Christen. În cadrul masterclassurilor a studiat cu Peter Sadlo, Bogdan Băcanu, Franz Schindelbeck, Raymond Curfs și Franz Bach. În 2007 a devenit colaboratoare permanentă a Orchestrei Operei din Zürich. După un stagiu la Südwestdeutsche Philharmonie, în 2012 a câștigat audiția ca prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna. Mihaela Despa a acumulat o vastă experiență în orchestre din România, Olanda și colaborează frecvent cu Opera din Zürich, Orchestra Tonhalle din Zürich și Nederlands Radio Philharmonisch Orkest.
GIULIO BIDDAU. Născut la Cagliari, a studiat cu Arlette Giangrandi Eggmann și a absolvit pianul la Conservatorul din orașul natal. S-a specializat la Paris cu Jean Marc Luisada la École Normale și apoi cu Aldo Ciccolini și Dominique Merlet. A urmat cursurile Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin, obținând diploma cu cea mai înaltă distincțieconferită de Accademia Nazionale di Santa Cecilia cu Sergio Perticaroli. Este laureat al unorconcursuri internaționale precum Casagrande din Terni, Concursul Internațional de Pian de la Tbilisi, Iturbi din Valencia, obținând Premiul I la Concursul „Les Nuits Pianistiques – Lauréats SPEDIDAM” din Aix-en-Provence. A fost invitat la Festivalul Radio France din Montpellier, la Festivalul Pablo Casals și la Festivalul Piano en Valois, la Accademia di Santa Cecilia din Roma, TeatrulLiric din Cagliari, Festivalul Dino Ciani din Cortina, Teatrul Verdi din Trieste, Salle Cortot din Paris, Grand Theatre de Provence din Aix-en-Provence, la Palau de la Musica din Valencia sau la Konzerthaus din Berlin. A susținut recitaluri și concerte în Europa, Asia, Australia și America de Sud, fiind premiat în 2018 și 2021 de Asociația Criticilor Muzicali. A cântat sub bagheta lui Lawrence Foster, François-Xavier Roth, Tan Dun, Damian Iorio, Silvia Massarelli, Filippo Maria Bressan, cu Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia, KonzerthausorchesterBerlin, BrandenburgischeStaatsorchester Frankfurt, Orchestre National de Montpellier, Orchestra de la Palau de la Musica din Valencia, Orchestra Teatrului Liric din Cagliari, Milton Keynes City Orchestra, Les Siècles, Sinfonica Siciliana, Orchestra din Padova și Veneto, Sinfonica Abruzzese, Sanremo Symphony Orchestra, Tbilisi Symphony Orchestra.
Cine este Ana Silvestru
ANA SILVESTRU. Cariera internațională a Anei Silvestru a început cu o serie de recitaluri la Paris, facilitate de câștigarea Festivalului Muzicii Maghiare. De-a lungul anilor, Ana Silvestru a concertat în calitate de solistă și în recitaluri camerale alături de artiști precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Fabio di Casola, Quinn Kelsey, Olga Kulchynska, Christina Daletska, LiviuPrunaru, MatveyDemin, Dana Grigorcea, Tamas Henter, Thomas Grossenbacher etc., pe toate scenele importante din România, întreaga Europă, Marea Britanie, Israel, Japonia, Bhutan și Maroc. Născută în București, Ana Silvestru a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” (clasa prof. Ileana Busuioc). Și-a continuat studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică (clasa prof. Viniciu Moroianu). După absolvirea cu cea mai înaltă distincție a studiilor de masterat la Universitatea de Arte din Zürich a obținut și prestigioasa diplomă de solist concertist (ambele la clasa profesorului Konstantin Scherbakov). De-a lungul anilor a beneficiat de îndrumarea și susținerea unor artiști legendari precum Lazar Berman, Dmitri Bashkirov, Daniel Fueter, Bernard Ringeissen, Lowell Liebermann, Beat Furrer, Larissa Gergieva, MargreetHonig, Radovan Vlatkovic, Karl-Heinz Kaemmerling, Ronald Brautigam, Rolf Dieter Arens. Înregistrările Anei Silvestru s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor, fiind considerate „modele de urmat de lumea editorială românească” (Victor Eskenasy).

În săptămâna Paștelui, temperaturile medii cresc în aproape toată țara. În săptămâna următoare, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale, informează marți ANM.
Săptămâna 14.04.2025 – 21.04.2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în vestice, nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi PESTE cele normale
Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.
Săptămâna 21.04.2025 – 28.04.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile nordice.
Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali.
Săptămâna 28.04.2025 – 05.05.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 05.05.2025 – 12.05.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.