Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Proiectele PNRR, în linie dreaptă. Boc: România nu are fonduri blocate, dar pericolul este pe masă

Publicat


Proiectele finanțate din PNRR și reformele aferente au decurs conform graficului, arată primarul Emil Boc, și România nu a avut până în prezent sume blocate. Pericolul rămâne însă „pe masă”, avertizează edilul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi, la Napoca Live, că până acum, România nu a avut sume din PNRR blocate pentru nerespectarea reformelor promise, însă acest pericol „rămâne pe masă”. Amintim că alocarea fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență depinde de realizare unor reforme de către Guvernul României.

„Sunt două pericole. Primul pericol îl reprezintă fondurile din PNRR până în 2026, iulie. Acestea sunt legate strict de modul în care țara face reformele la care s-a angajat.

Face reforme, primesc bani, nu primesc bani dacă nu face reformele. Aici este o dimensiune națională, și noi am comentat la Bruxelles că sancționează autoritățile locale și regionale dacă guvernul nu își face treaba. Dar acesta este specificul fondurilor din PNRR, Bruxellesul a făcut contract cu guvernul național, guvernul național s-a obligat la aceste reforme. Dacă nu le face, nu primește banii, sau primește doar în măsura în care face reforme. Ai îndeplinit jalonul, primești banii, nu ai îndeplinit, nu primești banii. Deocamdată, România nu are fonduri blocate, și sper să nu aibă niciodată. Pericolul este pe masă”, a explicat edilul clujean.

Primăria Cluj-Napoca are în desfășurare mai multe proiecte finanțate din PNRR, inclusiv cel al magistralei de metrou, realizarea de piste de biciclete pe Calea Turzii și Drumul Sf. Ion, achiziționarea de autobuze cu hidrogen sau realizarea pasajului rutier Bulevardul Muncii – strada Oașului.

„Marele pericol este ca politica de coeziune să slăbească foarte mult”

Primarul a mai explicat că un pericol mai mare se întrevede pentru exercițiul financiar care începe în 2027 și care ar putea diminua semnificativ fondurile alocate pentru politica de coeziune a Uniunii Europene.

„Al doilea pericol este post-2027, pentru că până în 2027 sunt aprobate fondurile, acum important este să le atragem și să le implementăm. Ce se întâmplă după 2027 se stabilește acum. Aici este marele pericol, ca politica de coeziune să slăbească foarte mult, să se ia banii din coeziune și să se dea pe alte proiecte. Sunt câteva mari priorități europene care vin pe nepusă masă”, a avertizat Emil Boc.

Nevoia unei apărări comune, tot mai accentuată

Din nevoia de a finanța alte priorități, cum ar fi apărarea, extinderea UE și tranziția verde, digitală, blocul comunitar ar putea decide scăderea alocărilor pentru politica de coeziune.

„În primul rând, nevoia unei apărări comune. Avem nevoie de bani pentru a face o apărare comună și pentru a nu ne baza doar pe ce se întâmplă la Washington din patru în patru ani, ci să fim în stare să ne apărăm și singuri cei 450 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Aceasta este o necesitate pe care nu o mai contestă nimeni, este pe masă.

Alte fonduri sunt necesare pentru tranziția verde, digitală. Dacă este adoptată, acum trebuie să vină o perioadă de implementare. Aceasta cu ce bani se va face și de unde?

În al treilea rând, se vorbește de procesul de lărgire a Uniunii Europene, care iar presupune resurse financiare suplimentare, până în 2030”, a mai explicat edilul.

„Ar însemna începutul sfârșitului Uniunii Europene”

„Doar dacă ne gândim la aceste trei priorități care până acum nu erau atât de acute ne întrebăm de unde le vom finanța, pentru că bugetul Uniunii Europene este format din contribuția de 1%din PIB care merge la bugetul Uniunii Europene. Mai departe o treime merge la politica de coeziune, o treime merge la agricultură și o treime merge la funcționarea Uniunii Europene și la alte instituții. Odată cu apariția acestor noi priorități, toată lumea se uită la banii de coeziune ca o sursă importantă de a lua banii necesari.

Aceasta ar fi cea mai mare greșeală pe care o poate face Europa, pentru că asta ar însemna începutul sfârșitului Uniunii Europene. Asta ar însemna că Europa se va rupe clar în două. Eu discut despre acest pericol la cel mai înalt nivel, să înțeleagă leadership-ul european în ce direcție vrea să ducă Europa”, a avertizat Emil Boc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

bucur uliana

La data de 17 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că BUCUR ULIANA, în vârstă de 84 ani, a plecat voluntar la aceeași dată, în jurul orei 17.30, din zona străzii Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1.68m, păr cărunt.

În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare bleumarin închis, pantaloni plusati colorați și ghete negre, având asupra sa un cărucior de cumpărături.

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Publicat

louis munteanu

Superliga de fotbal ia o pauză de două săptămâni, timp în care se vor desfășura meciuri ale naționalelor mari și de tineret. CFR Cluj are nu mai puțin de 8 jucători convocați la loturile naționale.

„CFR-iști convocați la Echipele Naționale

cfr

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Louis Munteanu (România U21)
Matei Ilie (România U21)
Otto Hindrich (România U21)
Andres Sfait (România U20)
Lindon Emërllahu (Kosovo)
Virgiliu Postolachi (Moldova)
Aly Abeid (Mauritania)
Sheriff Sinyan (Gambia)”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Golgeterul campionatului, Louis Munteanu, n-a intrat în vederile selecționerului Mircea Lucescu, însă va face parte din Naționala U21.

Citește mai departe

EVENIMENT

Consultații stomatologice gratuite, pe esplanada Cluj Arena, de Ziua Mondială a Sănătății Orale

Publicat

Servicii stomatologice gratuite Cluj

Consiliul Județean Cluj susține o nouă campanie în domeniul medical: consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite, la Cluj Arena.

Consiliul Județean Cluj sprijină Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în vederea derulării proiectului „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”.

Consultații și radiografii dentare gratuite

Desfășurat sub egida Zilei Mondiale a Sănătății Orale, acesta include și realizarea, în data de 29 martie a.c., în intervalul orar 10:00-17:00, pe esplanada Cluj Arena, a unor consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite cu cabinetul mobil Smilemobil.

De asemenea, vor fi desfășurate și activități de informare și un flashmob.

„Invit clujenii să recurgă cu încredere la aceste servicii oferite în mod gratuit și să se îngrijească de sănătatea lor orală. Atât copiii cât și adulții pot beneficia de sfaturi și informații utile, direct de la specialiști, în vederea menținerii unui zâmbet sănătos și pentru prevenirea unor eventuale afecțiuni”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ziua Mondială a Sănătății Orale

La nivel mondial, în data de 20 martie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale, cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.

Reamintim, în acest context, faptul că forul administrativ județean s-a implicat de-a lungul timpului și în alte campanii din domeniul medical, precum cele ce au vizat prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân, cea referitoare la depistarea precoce a tuberculozei, în cadrul cărora au fost testate zeci de mii de persoane, respectiv campanii de donare de sânge.

Citește mai departe

CULTURA

Când poartă porcul paie’n gură. Cum se „citea” vremea în satele clujene din vechime. Bătrânii tălmăceau ”mesajele” naturii

Publicat

De

Cum se "citea" vremea în vechime în satele clujene

Expresia când „poarta porcului paie în gură” e adevărată și, mai mult, reprezenta un semn de schimbare a vremii cunoscut în satele clujene din vechime.

Bătrânii satului, spun spaicliștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj știau tălmăci mesajele pe care le transmitea natura.

Cum se ”citea” vremea, în satele clujene din vechime

Sigur, cei în vârstă erau cei care învățau, în timp, să privească atent la tot ce-i înconjura și să interpreteze semnele cerului, comportamentul animalelor și al păsărilor, pentru a putea anticipa schimbarea vremii și, în funcție de acest lucru, să-și organizeze muncile agricole.

”În vechime, oamenii din localitatea clujeană Râșca știau că atunci când răsărea soarele cu o lumină prea intensă, ori apunea într-o geană de nor roșiatic, urma să plouă. Vremea rea era prevestită și de animale sau păsări. Spun oamenii că atunci când <<poartă porcul paie în gură>>, când rândunelele zboară jos, pe lângă pământ, când vrăbiile se adună în stol și sunt foarte guralive, sau când măța își linge parul, vine ploaie”, arată specialiștii clujeni.

Credințe care s-au păstrat până în zilele noastre

Existau și alte credințe care se păstrează și astăzi în satele din zona de munte a Clujului. Astfel, oamenii încă folosesc ritualurile care îi ajută să fie sănătoși la cap sai să nu li se „strâmbe fața”.

„Când auzi primu’ tunet de vară, să te lovești de trei ori în cap cu ceva din metal, ca să fi tare și sănătos la cap. Când vezi vântoasele (vârtejuri de vânt) primăvara, să scuipi de trei ori în cruciș, să te întorci cu spatele și să-ți faci semnul crucii, ca să nu-ți strâmbe fața. Tot așa, înainte să bei apă dintr-un izvor, fântână sau un vas nou, să sufli de trei ori în semnul crucii”, mai arată spcialiștii clujeni.

Foto: După ploaie – Măguri, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate